שתף קטע נבחר

מסעדות ומוצרי מזון

אוכל ביתי, בייגלס עם ניסיון, הפרלמנט של צפת, סדנת לביבות וכמובן - גבינה צפתית

מסעדות מחלבות בייגל ועוד 

הקולינאריה הצפתית דומה להפליא לתולדותיה של צפת. צריך לגלות אותה. הרי במשך דורות על גבי דורות הכינו אוכל מיוחד בצפת. בחתונות, בשלוש הסעודות של השבת, בחגים ובשמחות. הידע נשמר. חבוי ומקופל בתוך העיר. קלסונס וספינג', גבינות ובייגל'ה ומאכלים יהודיים מיוחדים.

מקומות האוכל בעיר מתחלקים לשני סוגים: מסעדות ואירוח בבתים. לפניכם דוגמאות מעטות, על קצה המזלג.

 

מסעדות

 

עץ החיים

 

פייגה פיי, בעלת המסעדה, עלתה עם משפחתה מלוס אנג'לס לפני כארבע שנים. כשהגיעה לכיכר המגינים ידעה שכאן היא חייבת לפתוח מסעדה. האוכל ביתי, מוגש בפשטות. מרק בטטה וגזר, פשטידת תרד המוגשת עם ירקות חתוכים וקפה הפוך אמיתי ממכונת אספרסו. המסעדה מתמחה בפשטידות ובעוגות המבוססות על קמח ואורז מלא, כמו המאפינס של פייגה, ששמעם יצא לתהילה. המסעדה חלבית, צמחונית וכשרה למהדרין.

עץ החיים, כיכר המגינים, 839110 - 056.

 

גן עדן

 

מסעדה קפה. בבית צפתי מעוטר במרצפות מקוריות, מול הנוף המדהים של הר מירון. מסעדה ים-תיכונית בסגנון איטלקי שמציעה דגים בעשבי תיבול, סלטים, יינות ומנות אחרונות. זוהי המסעדה היחידה בצפת שפתוחה גם בשבת. לכן, בסופי שבוע רצוי להזמין מקומות מראש.

גן עדן, מסעדה קפה, הר כנען, 6972434 - 04.

 

אוכלים ומציירים

 

בית קפה במתחם יפהפה, הכולל את הסטודיו לציור של מיכל אורבך. נמצא מסביב לחצר צפתית מקורית. במקום מוגשות ארוחות קלילות צמחוניות במשך כל שעות היום. פשטידות, סלטים ומרקים מצוינים. בתיאום ובהזמנה מראש.

סטודיו/קפה מיכל אורבך, קריית האמנים, 6972759 - 04.

 

קפה מול ההר

 

פתח המסעדה במרכז המדרחוב של צפת. פלקטים צבעוניים של נוף הרים ופתח צר הדחוק בין חנויות משמאל ומימין - אינו מרמז על אופייה. אבל כאן מתכנסים כל בוקר אנשי 'הפרלמנט של צפת'. יחד עמם מגיעים אנשי העמל של העיר, חבר'ה שיודעים בדיוק היכן צריך לאכול. בבוקר אופים כאן בורקס ומאפים. בצהרים ובערב מגישים מאכלי חלב ודגים. האחים אבי ועמיר אדרי, ילידי צפת, מנהלים את המסעדה. האוכל פשוט וטעים. והעיקר הוא הנוף הנשקף מחלונות המסעדה.

קפה מול ההר. רחוב ירושלים 70, 6920404 - 04.

 

מסעדת אבן השתייה

 

לפני עשר שנים עזבה עליזה גורן את משרד הפרסום המצליח שלה ועלתה לגליל. במבנה הצופה אל הר עצמון הקימה בשעתו את מסעדת 'מנדלה', שהתמחתה במאכלים אסיאתיים. אחר כך התוודעה אל תורה ומצוות, עזבה את מנדלה ועלתה להתיישב בצפת. אולם יצר המסעדנות נשאר. שני בניה למדו ב'תדמור', עבדו במסעדות בתל אביב והחליטו לפתוח לעצמם מסעדה בצפת. המסעדה כשרה, כמובן. מגישים פסטה וסלטי בריאות. מנות אחרונות מיוחדות תוצרת בית. ג'בטות איטלקיות.

 

 "מסעדה אמריקאית עם גוון איטלקי חזק", אומרת עליזה. היא עוזרת בעצה וגם מארחת בביתה קבוצות לארוחות גורמה בשריות, כשרות. לאחר הארוחה, באישון לילה, יוצאים אתה לסיור ברובע היהודי. ואם תרצו חוויה מיוחדת אפשר להגיע לסדנת ספינג', לביבה צפון אפריקאית שיהודי צפת נהגו להכין. את הבצק מכינים מראש, אחר כך נותנים לו לנוח בחדר כמה ימים ובסוף לשים תוך כדי סיפורים על צפת. עליזה מספרת על השכנת שלום בית, על חזרה בתשובה, על הקהילות המיוחדות של צפת. סיור לאחר הלביבות הוא חלק בלתי נפרד מהסדנה.

מסעדת אבן השתיה, רחוב ירושלים, 6999839 - 04. סנדאות ואירוח עם עליזה גורן, 889839 - 067.

 

חזור למעלה
מחלבות

 

בעבר היתה צפת עיר עם טעם של מחלבות קטנות. 'גבינה צפתית' הייתה אוכל אמיתי ולא סיסמה שנולדה במשרד פרסום תל אביבי. אבל בימים אלה של מגבלות משרד הבריאות ושל ענקי החלב, נותרו רק שתיים מאותן מחלבות קטנות: מחלבת מאירי ומחלבת קדוש.

 

מחלבת מאירי

 

רבים שואפים לשאת את כתר גבינת צפת המקורית. אולם הראשונה לגיבון הגבינה הצפתית, היא ללא ספק מחלבת המאירי, שנוסדה על ידי מאיר המאירי, שהגיע לצפת מפרס בשנת 1840. מאז המחלבה עוברת מדור לדור לבכור המשפחה - כאשר הבכור נקרא לחילופין 'מאיר' בדור אחד ובדור השני 'שלומי'.

 

כיום מנהל את המחלבה מאיר המאירי, דור חמישי במחלבה. בנו, שלומי כמובן, לא יכול היה להמשיך את המסורת, ולכן לקח על עצמו את ניהול המחלבה אחיו הצעיר יניב. אמנם באג במסורת השמות, אבל בידו של יניב הצעיר נתונה ההחלטה האם להמשיך בשמות המסורתיים.

 

עד לא מזמן שיווק מאיר המאירי את הגבינה המפורסמת של המחלבה רק לחנויות גורמה בתל אביב. לאחרונה, יחד עם יניב, החליט לפתוח מחדש את המחלבה לביקורי חוויה, למכירת גבינה, לארוחות חלביות ולהיכרות עם בית שושלת צפתית מפורסמת.

 

מחלבת המאירי טל' 525480 - 050 (מאיר), 721609 - 053 (יניב). א'-ה' 15:00-08:00, בימי ו' וערבי חג 13:30-00:08. קבוצות בתיאום מראש

 

מחלבת קדוש

 

שלמה קדוש וילדיו מנהלים את מחלבת קדוש, שגם היא כבר קיימת מאה שנה. שלמה כבר אינו איש צעיר. סבא רבא שלו בא ממרוקו לפני מאה שנה, הלך ברגל לארץ ישראל כאשר היה בן 12. עבד בכפרים הערבים. בלוויית אשתו עבר מכפר לכפר, הרתיח חלב והכין ממנו גבינה. כך עבר הידע במשפחה מאב לבן.

 

הגבינה המיוחדת שלהם היא גבינת הצאן הצפתית. מכינים אותה בסלסלות קש. הקש מוסיף טעם ומחטא. בעבר עשו את הסלסלות מקנים שהביאו מנחל עמוד. הגבינה מוכנה למאכל לאחר שישה חודשי מנוחה. המהדרין שומרים אותה שנה, או שנתיים, אז היא מתקשה ומקבלת את אופייה המיוחד, המאפשר את גירודה אל הקלסונס המיוחד של צפת (סוג של כיסונים, ממולאים בגבינה צפתית רכה ועל זה מגרדים מהקצ'קבל המיוחד של צפת).

במחלבה של קדוש מכינים חמישה סוגים של גבינות מחלב כבשים ולבנה מחלב עזים.

מחלבת קדוש ברובע היהודי

 

חזור למעלה
בייגל ועוד

 

בייגל צפת

 

ליד הגן הקסום, בבית מט לנפול, נמצא בית המאפה של בייגל צפת. לא שלט שם ולא הכוונה. רק לוח גדול המבשר שהבית שייך לסוחר נדל"ן צפתי. ארבעים שנה עומד שם אופה הבייגלה, שאת שמו הוא לא מעונין לפרסם, ומכניס ומוציא בייגלה לתנור. אביו הביא את המקצוע מרומניה, והבן, שגם הוא כבר עבר שנים רבות, ממשיך במסורת. כל בוקר הוא מגיע לעבודה, לא מוקדם מדי ולא מאוחר מדי. כמה שעות בסך הכל.

כשהוא מסיים, מתקבצת כאן קבוצה של 'זקני צפת', כל אחד מהם נושא בידיו קופסת נעליים ישנה מקרטון, שאליה קשור חוט מתכת. מערימים בייגלה בקופסה ויוצאים העיירה. כל אחד למקומו הקבוע, למכור את 'בייגל צפת'. אם יתמזל מזלכם לעבור ליד הגן הקסום ברובע היהודי העתיק, בדיוק כאשר מכינים שם בייגלה, אל תתעצלו. בהחלט בייגלה עם הרבה ניסיון.

בייגל צפת, בגן הקסום ברובע היהודי

 

בר-אל קייטרינג

 

 ג'נין ורוני נפגשו בהודו. הוא היה במסע רוחניות בודהיסטי. היא, בת למשפחה מסורתית, הייתה בטיול. נפגשו. נישאו. מדרך הטבע הגיעו לצפת. רוני הלך ללמוד בישיבת מקובלים, ג'נין ארגנה ביקורים של מורים בודהיסטים בצפת. אחר כך החליטו לעסוק באירוח.

האירוח שלהם הוא הרבה יותר מאוכל. הסברים על מיסטיקה. כליזמרים מזמרים. קחו את 'סימפלי צפת', למשל, להקה של שלושה חסידי ברסלב, שני אמריקאים ותימני אחד. בענייני אוכל רוני מבין היטב. למד טבחות ב'תדמור'. עבד במסעדות בתל אביב, באירופה ובניו יורק. בני הזוג מארחים קבוצות, בביתם ובמקומות בצפת.

בר-אל קייטרינג, אירועים בטעם מיוחד. רח' י"ז צפת. 6923661 - 04.

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארץ וטבע
גן עדן. היחידה שפתוחה בשבת
צילום: ארץ וטבע
צילום: ארץ וטבע
גבינה צפתית. רק שתי מחלבות נותרו
צילום: ארץ וטבע
צילום: ארץ וטבע
אופה הבייגל. בלי שם, בלי שלט
צילום: ארץ וטבע
מומלצים