שתף קטע נבחר

"איכות החיים בישראל: מהגבוהות בעולם"

דו"ח האו"ם קובע, כי מבחינת שיעור הטלפונים הסלולריים באוכלוסייה נמצאת ישראל במקום השני בעולם, עם 900 טלפונים על כל 1,000 תושבים. גם מבחינת ההוצאות על חינוך ובריאות אנו ניצבים במקום טוב בצמרת, בהשוואה לשאר המדינות המפותחות. אז למה לא הגענו למקום גבוה יותר בדירוג הכללי? בעיקר בגלל המיתון במשק

דו"ח האו"ם להתפתחות אנושית, שפורסם אתמול (ג') בניו יורק, מדרג את ישראל גם השנה במקום ה-22 מבין 175 המדינות והאזורים שדורגו. כדי לשקף את איכות החיים האזרחיים במלואם במדינות השונות הרכיבו מומחים של סוכנות האו"ם לפיתוח את "מדד ההתפתחות האנושית" הכולל, לצד ההכנסה לנפש, גם משתנים חברתיים: תוחלת חיים, שיעורי הלמידה, תמותת התינוקות, שיעור העוני, הוצאות הממשלה על חינוך ובריאות ועוד. "מדד ההתפתחות האנושית" מתפרסם מאז 1990 ומדרג את מדינות העולם בסולם עד למפגרות ביותר.
ישראל זחלה לאיטה כלפי מעלה במדרג ההתפתחות האנושית. התחילה במקום ה-27 והגיעה בשנה שעברה למקום ה-22.
זהו מקום מכובד, אך יכולנו להגיע לגבוה ממנו. במדד החדש שמרה ישראל על מיקומה הגבוה, ה-22, על אף הירידה (של כ-3%) בתוצר לנפש.
האו"ם, בדומה למוסדות כלכליים בינלאומיים אחרים, מתרגם את התוצר שמייצרת מדינה לדולרים אמריקניים, ששערם מתואם לכוח הקנייה הממשי של המטבע המקומי. בכך מתחשבים הסטטיסטיקאים של האו"ם ביוקר המחיה היחסי בכל ארץ וארץ. התוצר לנפש לישראל, במונחים של דולרים "מתואמים לכוח הקנייה", היה בשנת 2000 כ-20,400 דולר וירד בשנת 2001 ל-19,800.
בכל המדדים החברתיים והאיכותיים האחרים לא חל שינוי לרעה במיקומה של ישראל ב-2001, כך שבסך הכל ישראל מוצבת בזנב של המדינות שאזרחיהן נהנים מרווחה אנושית גבוהה במיוחד. לא התקדמנו, אך גם לא נפלנו לאחור.
במקום הראשון במדד ההתפתחות האנושית נמצאת נורבגיה ואחריה איסלנד הקטנה, שבדיה, אוסטרליה והולנד. ארצות הברית ממוקמת במקום השביעי, אירלנד במקום ה-12. התוצר לנפש באירלנד, מתואם לכוח הקנייה, הגיע ב- 2001 ל-32,400 דולר, גבוה ב-64% מהתוצר לנפש בישראל. הצמיחה באירלנד בתריסר השנים האחרונות היתה 7% לנפש, ובישראל 2% לנפש.
איטליה נמצאת במקום ה 21 במדד ההתפתחות האנושית ופורטוגל במקום ה 23. המדינות הערביות השכנות לישראל ממשיכות להידרדר למטה: מצרים מוצבת במקום ה-120 במדד ההתפתחות האנושית, סוריה במקום ה-110, הרשות הפלסטינית במקום ה-98, ירדן במקום ה-90 ולבנון במקום ה-83.
ישראל מדורגת גבוה מאוד במספר מדדים חברתיים וטכנולוגיים נבחרים:
* בשיעור ההוצאה הציבורית לבריאות כאחוז מהתוצר – 8.1% – נמצאת ישראל במקום השביעי מבין מדינות העולם המפותח.
* בשיעור ההוצאה לחינוך כאחוז מהתוצר – 7.3% – נמצאת ישראל במקום השני בעולם המפותח.
* בשיעור ההוצאה הלאומית למחקר ופיתוח כאחוז מהתוצר – 3.6% – נמצאת ישראל במקום השני בעולם (אחרי שבדיה).
* בשיעור הטלפונים הסלולריים – 900 טלפונים על כל 1,000 תושבים – נמצאת ישראל במקום השני בעולם, אחרי לוקסמבורג ומקדימה אפילו את פינלנד ושבדיה.
* ישראל הרבה יותר יעילה מרוב המדינות המפותחות בשימוש באנרגיה ופחות מזהמת מרובן.
* במדד שיוויון הנשים בפועל, מקומה של ישראל הוא 22, כמו במדד ההתפתחות האנושית.
האו"ם לא דירג השנה, כמו גם לא בשנה שעברה, את ישראל לפי מדד העוני האנושי היחסי ואין לדעת מה היה מיקומנו אילו דורגנו, וזאת בהיעדר בסיס להשוואה ברת תוקף. ראוי רק להזכיר שאירלנד, מדינה דוהרת לצמרת, מדורגת רע מאוד במדד העוני האנושי היחסי בקרב המדינות המפותחות.
מיקומה של ישראל במדרג הפיתוח האנושי מהשפע בעיקר מהביצועים הכלכליים האל מזהירים. אילו צמח המשק הישראלי בעשור שחלף רק חצי מהצמיחה באירלנד, כלומר ב-3.5% לנפש לשנה, היינו מוצבים כיום במקום העשירי בעולם במדד ההתפתחות האנושית. וכך, נסתפק במקום ה-22 ורק נתפלל שבעוד שנה לא נרד ממנו בהרבה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים