שתף קטע נבחר

גינה לי יקרה: שוק הגינון פרוץ לחלוטין

מעוניינים להקים או לשפץ את הגינה? מאות ישראלים עסוקים בנטיעת גינות, והם מוכנים להשקיע עשרות אלפי שקלים בהקמתן וטיפוחן. אלא ששוק הגינון פרוץ לחלוטין, ופערי המחירים בין הגננים השונים מרקיעים שחקים. מי יטפל בגינה שלכם?

כמה פעמים עמדתם מול גינת ביתם העגומה, והחלטתם שזהו, עכשיו אתם פונים אל ועד הבית וממריצים אותו לטפל בגינה? כמה פעמים נשארתם עם הרעיון בלבד? חלום הגינה הפורחת עלול להיתקע בשלב השכנוע של הדירים להתגייס למטלה, בשלב איסוף הכספים, או - וזוהי אכזבה גדולה - במפגש עם גננים ובמבחן התוצאה. מומחים טוענים שהישראלים עוסקים בשיקום גינות באופן קדחתני, למרות שגינה מתוכננת היטב אמורה להיות לכל החיים.

 

המצב נורא, אומר הגנן אילן בן-חור. הישראלי הממוצע חושב שברוש לימוני, קצת פיקוסים ודשא הם כל מה שצריך בגינה. הוא לא מבין שגינה טובה ומצליחה אמורה להחזיק מעמד שנים, פרט לפרחים עונתיים ושינויים קלים. גינה לא צריכה לעבור שיקום כל חמש שנים.

 

מהסקירה שערכנו בסיוע המרכז למחקרים צרכניים, בהנהלת דוד עידן, עולה דמותו הבעייתית של שוק הגינון הישראלי. שישה גננים נתבקשו לתת הצעות מחיר לשיקום גינה בבית משותף, וארבעה גננים נתבקשו לתת הצעות מחיר לשיקום גינה בבית פרטי. אף הצעה לא תאמה את רעותה, ופערי המחירים הרקיעו שחקים. לכך מצטרפת בעיה נוספת: הטיעונים וההדגשים של הגננים השונים רחוקים זה מזה עד כדי כך, שאדם ממוצע, שאינו מבין בנושא, יתקשה להכריע מי מהם צודק.

 

השוק מופקר לחלוטין

 

שיקום ותכנון גינה הוא פרויקט לא זול. מחירו 10,000-5,000 שקל בממוצע בבית משותף, ו-50-15 אלף שקל בבית פרטי. פעמים רבות הגינה שמבטיחים הגננים מחמיצה פנים במציאות, ומי רוצה להשקיע אלפי שקלים נוספים בגינה? על פי בדיקות שנערכו באגודה לתרבות הדיור, נזקק ועד בית ממוצע ל-5-4 שנות התאוששות ממפלה בשיקום הגינה. בגלל ריבוי הבעיות בתחום הקימה האגודה מערכת ייעוץ לגינון. תוך חודשיים תוציא האגודה חוברת מיוחדת, שתרכז את ההמלצות והבעיות בטיפוח גינה משותפת, מאחר שיש תלונות רבות בנושא, אומר ראובן צדוק, מנכ"ל האגודה.

 

הבעייתיות אינה מסתכמת בהמלצות הבסיסיות שמעניקים הגננים. גם התחזוקה החודשית של הגינה גוררת עמה עלות בלתי מבוטלת, של 800-300 שקל בחודש בממוצע לגינה בבית משותף (על בסיס שני ביקורים חודשיים), ו-600-400 שקל בחודש בבית משותף.

 

השוק פרוע, כל אחד נותן מחיר כראות עיניו, כל אחד מעריך את עצמו ואת כוונות הרווח שלו באופן שונה, ומולו עומדים אנשים שאינם מבינים, ואפילו לא מבקשים אחריות למצב הצמח. הבורות של אנשים בגינון איומה, ולכן קל 'למרוח' אותם ולהכניס מרכיבים בלתי נחוצים, אומר האגרונום דוד קסלסי, העוסק בעיקר בעבודות גינון ציבוריות.

 

השוק מופקר לחלוטין. מדינת ישראל החליטה באופן רשמי שאין לה עניין בנושא. אין שום פיקוח, אין דין ואין דיין. בישראל, גנן צריך להיות גם מתכנן השקיה, גם מתכנן נוף, גם מנהל פרויקטים וגם איש ביצוע מעולה - מה שבעולם נעשה בדרך כלל על ידי צוות של אנשים. זה בלתי אפשרי. למרות שבגינון בשוק הפרטי עוסקים אלפים רבים, רובם המכריע 'חאפרים' שעובדים באיכות ירודה ובמחיר גבוה. גננים משתמשים בכימיקלים שונים לדישון ולריסוס. כאשר הדבר נעשה ללא פיקוח וללא ידע, הם עלולים להיות מסוכנים לאדם ולסביבה, אומר האגרונום גיל רוזנברג, יועץ לגננות ונוף. רוזנברג משמש גם כיועץ של האגודה לתרבות הדיור, ובמסגרת תפקיד זה הוא רואה מדי חודש 20-15 גינות של בתים משותפים, וכ-10 גינות של בתים פרטיים. לדבריו, בכל פעם הוא מזדעזע מחדש.

 

משקיעים בטכנולוגיה ולא בגנן

 

הביקוש לגננים ואריכלי נוף עולה מדי שנה לקראת האביב והקיץ. באתר האינטרנט של דפי-זהב, למשל, נרשמה בחודשים אפריל-יוני 2003 כ-2,000 חיפושים בחודש אחר גננים ואדריכלי נוף, לעומת כ-1,000 חיפושים בחודש בינואר-מארס.

 

בעל הבית או הדירה הישראלי מעוניין לרוב בגינה עם החידושים האחרונים. בכ-20% מהגינות באיזור המרכז, מעריך רוזנברג, מותקנות משאבות דשן, שמבטיחות הזרמת דישון בעת ההשקיה - מוצר בלתי חיוני במרבית המקרים, שנחשב לחזית הטכנולוגיה של שוק הגינון הביתי. כ-20 אלף משאבות דשן נמכרות מדי שנה בישראל. למרות זאת, המקצועיות של הגנן לא מעניינת אף אחד, אומר רוזנברג.

 

כיצד נערכה הבדיקה?

 

המרכז למחקרים צרכניים בחר שתי גינות יעד: האחת, גינה מוזנחת של בית משותף בן ארבע קומות ברחוב חבר ברמת-גן, אליה זומנו ששה גננים שנבחרו באקראי מדפי זהב ומפרסומים בעיתונות המקומית.

 

נערך להם סיור בשטח, מסביר עידן, והם התבקשו לתת הצעה לגינון הכוללת צנרת, מערכת השקיה ממוחשבת, דשא ועבודה, וכן לבצע למקום תכנון אדריכלי. במקביל נשאל כל גנן לכישוריו המקצועיים, השכלתו והוותק של המקצוע.

 

הגינה השניה נמצאת בבית פרטי חדש, שבנייתו הסתיימה לפני שמונה חודשים, ברחוב השופר בשכונת גני-הדר בפתח-תקווה. לגינה זו זומנו חמישה גננים והגיעו ארבעה. עקרון הפעולה היה דומה לזה של הבית הראשון.

 

עם קבלת ההצעות זומנו לגינות רוזנברג וקסלסי, לקבלת חוות דעתם. השניים עבדו בשיטות שונות: קסלסי התבקש לתת הצעות מחיר ופעולה לכל אחת מהגינות, מבלי שראה את הצעות הגננים. קסלסי סירב להתייחס להצעות הגננים, מאחר שלטענתו לא פורט בהן באיזה פועלים משתמש הגנן. לדבריו, הקפדה על פועלים ישראלים מקפיצה את המחיר ב-30%-20%, כמו גם המיומנות המקצועית והאישית של הגנן. רוזנברג הכין הצעת מחיר ופעולה לכל אחת מהגינות לאחר שעיין בהצעות הגננים.

 

בסעיף הכנת הקרקע, למשל, נעו ההצעות לבית הפרטי בטווח של 1,200-700 שקל, לא כולל דשא. בבית המשותף היו פערי המחירים אף דרמטיים יותר: 615 שקל להצעה הזולה ביותר, ו-9,900 שקל להצעה היקרה ביותר. 95% מהקרקע בישראל היא קרקע טובה, שניתן להצמיח בה ללא קושי דשא וצמחים, אומר קסלסי.

 

הקרקע בבית המשותף, לאחר שיעשו לה קילטור, דישון ויישור, תוכל ,לתפוס' את הדשא והצמחיה ללא כל קושי. אין כל צורך בהחלפת הקרקע, שעולה אלפי שקלים. 800 שקל לטיפול בקרקע זו הוצאה סבירה. הקרקע בבית הפרטי טובה יותר, וצריכה רק קילטור קל, דישון ויישור.

 

בן-חור אינו מסכים עם קסלסי, וטוען כי יש צורך להחליף את הקרקע בבית המשותף. אני יודע זאת מנסיוני, הוא אומר. בדקתי את כל הנקודות במקום, וראיתי שהקרקע במצב קשה, מעורבבים בה חומרי בניין.

 

קשה מאוד גם להשוות בין ההצעות של הגננים השונים, מאחר שהן שונות בשיטות החישוב, אופן ההגשה והסעיפים. שניים מבין הגננים, לדוגמה, לא כללו את הצמחיה במחיר, וטענו כי הוא ייקבע רק אחרי שהלקוח יבחר צמחים במשתלה. שלושה גננים בלבד כללו מע"מ במחיר. גם על שטחי הגינות היו חילוקי דעות: גננים שונים קבעו כי שטחה של אותה גינה 150-100 מ"ר, כשרק חלקם טרחו ומדדו מדידות מדויקות.

 

מעבר לפער במחירים בלט גם פער גדול ביחסם של הגננים השונים - החל בדגשים שונים, התנהגות ובקיאות בשטח, וכלה באופן הגשת ההצעות. ארבעה מבין הגננים הגישו את הצעתם על דפים חפים מפרטי זיהוי, למעט שם המציע ומספר הטלפון הסלולרי שלו.

 

התוצאות: יקרים, זולים וחריגים

 

הבית המשותף: ההצעה היקרה ביותר היתה של אבי אדרי מגינון ונוי בגבעתיים, שהעביר הצעה כוללת מודפסת ומסודרת, עם פירוט מרכיבים - אך ללא פירוט עלויות. ההצעה הסתכמה ב-41,300 שקל, וכללה בניית שתי מסלעות, ואת הכמות הגדולה ביותר של צמחים, ביניהם 500 פרחים עונתיים. במרכז למחקרים צרכניים ביקשו מאדרי הצעה אלטרנטיבית, ללא מסלעות וצמחים, וזו הסתכמה ב-27,500 שקל.

 

אדרי הגיע למקום כשהוא מצויד בהמלצות מגופים עמם עבד, העניק המלצות מקצועיות והיה היחיד שהסכים לפריסת תשלומים.

 

ההצעה הזולה ביותר היתה של יעקב ברמן מרמת-גן, בסכום של 8,047 שקל. ההצעה נמסרה בכתב יד, ולא כללה צמחיה (צויין כי בחירתה תתבצע במשתלה). ברמן היה בין הגננים הבודדים שהדגיש כי מדובר בכמויות משוערות של חומרים, לפני מדידה סופית בשטח. לדבריו, הוא עוסק בגננות 35 שנה, אם כי לא למד את המקצוע רשמית. הוא סיפק רשימה של מקומות רבים בהם עבד, כולל מוסדות ציבור, והמליץ לבקר בהם.

 

בטווחי הביניים, נרשמו מספר הצעות שונות: בן-חור, כאמור, המליץ להחליף את הקרקע, ואף דרש חתימה בכתב שאתם מבינים שאין אחריות לצמחים ללא החלפת אדמה. יהודה מיוד גינון ופיתוח נתן הצעה מפורטת בכתב יד, והיה בין הבודדים שכלל את המע"מ בתחשיבו.

 

הבית הפרטי: בבית זה התבקשו הגננים לשלב בהצעת המחיר גם חלוקי נחל, יריעות פוליאתילן ואבני טוף. ההצעה היקרה ביותר היתה של גינות ליאור, שסיפקו הצעה כוללת, מודפסת ומקצועית מאוד - אבל התעקשו על מחיר גלובלי, ללא עלויות פרטניות. אבינועם חג'בי, הגנן שביקר בשטח, היה חביב, התייחס לכל חלק בגינה וציין כי יש צורך בדשא מסוג אלטורו.

 

ההצעה הזולה ביותר היתה של אלי גינון מגבעת שמואל, בסכום של 9,320 שקל. ההצעה הוגשה מודפסת, מפורטת, אך לקונית. גינון היה נמרץ מאוד, וידע להשיב לכל שאלה שנשאל.

 

בטווחי הביניים היה גינון האחים מראש העין היחיד שטרח גם לציין כי הוא קבלן רשום בארגון לגננות ונוף בישראל, וכי לחברה יש גם אתר אינטרנט. עיסא איהאב, הגנן שביקר בשטח, היה היחיד שבידל בין שני סוגי דשא המומלצים למקום, והשתדל לתאר ולהסביר כל מהלך בגינה.

 

טיפים: אל תשלמו יותר מ-25% בעת ביצוע ההזמנה

 

האגרונומים גיל רוזנברג ודוד קסלסי ממליצים:

 

מומלץ לרכוש ספר בסיסי לגינון, בו ניתן לקבל רקע כללי על הצמחים, הדשאים והתשתיות שיותקנו בגינה שלכם.

 

ועדי בתים משותפים החברים באגודה לתרבות הדיור יכולים להזמין ייעוץ טלפונית ב-40-20-40-800-1 בימים א'-ה' בין השעות 8:00 ל-21:00.

 

מומלץ לשכור הנדסאי נוף מוסמך, ולקבל ממנו הצעה מפורטת - כולל שרטוט וחישובי כמויות.

 

הקפידו לעבוד עם גנן מוסמך.

 

אם הגנן שהזמנתם אינו מכיר את שמות הצמחים ומפגין חוסר מקצועיות בתחום ההשקיה, סימן שנתקלתם בחאפר או בעוסק קטן.

 

חלק מהגננים דרשו לקבל מחצית מהתשלום ביום קבלת העבודה. לא מומלץ, במיוחד בשוק המופקר של היום. רצוי לשלם 25%-20% מההזמנה בעת חתימת ההסכם, ואת היתר לשלם לפי קצב העבודה.

 

כשאתם בוחרים צמחים, חשוב לקבל מפרט לשתילת כל עץ, כולל עקרונות ודגשים לטיפול.

 

יש לקבל 4-3 הצעות מחיר לגינה, ולהתעקש כי יהיו מפורטות.

 


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים זיו
גינון. לא להשקיע בציוד יקר ומיותר
צילום: חיים זיו
גינון. לא לשכוח את המע"מ
מומלצים