שתף קטע נבחר

מצב הרשת: נלחמים בזבלנים

איך מטפלים הספקים הישראלים בספאם? הארי פוטר בקוד פתוח, אינטרנט אלחוטי לדובי הקוטב, בצרפת אסור לומר אימייל, גוגל מסתבך בגלל המטמון, ספק אינטרנט מאפשר לגולשים להפוך לספקים ועוד

אנו מכריזים בזאת על הסרת הכפפות. בעקבות התגברות תופעת הדואר זבל כחול-לבן בזמן האחרון, פנינו השבוע לספקי אינטרנט בתלונה על שני זבלנים שהשתמשו בחשבונות שלהם כדי לזהם את המרחב הדיגיטלי. השניים, שבוודאי מוכרים לרבים מכם, הם "אופה הלחם" ו"קבוצת יושרה" ("הלוח האינטרנטי מהדורה מס' 12").
מאינטרנט זהב נמסר לנו: "פנינו בעבר לקבוצת יושרה והזהרנו אותם בנוגע להמשך הפצת דואר זבל ברשת. מכיוון שהם המשיכו בעבירות הרשת, למרות אזהרותינו, סגרנו את חשבונם באינטרנט זהב". מבזק בינלאומי נמסר לנו כי חשבונו של "אופה הלחם" הוקפא עד לסיום הבירור בעניינו.

איך מטפלים ספקי האינטרנט בישראל בספאם?

הטיפול בדואר זבל מוטל במידה רבה על כתפי עובדי מחלקת ה-Abuse, שמופקדים על מניעת ניצול לרעה ברשת של כל ספק אינטרנט. למרבה הצער, נראה כי לא כל ספקי האינטרנט בישראל משקיעים די משאבים כדי להכשיר את צוות ה-Abuse שלהם ואינם מעמידים את הטיפול בנושא בראש סדר העדיפויות, כחלק מאיכות השירות שהם מחויבים לספק ללקוחות. ספקים אחרים מטפלים בזבלים באיטיות ובסלחנות יתרה.
אתר Tmicha.net אסף נתונים על היקף תופעת דואר הזבל המופץ מספקים ישראלים, בעזרת מלכודות ספאם המפוזרות בין מספר ספקי דואר אלקטרוני, תלונות של גולשים, ומאגרי המידע של רשימות שחורות כמו "ספאם קופ".
על פי הדו"ח, 32 תלונות הצטברו עקב דואר זבל שמקורו בכתובות IP של בזק בינלאומי בחודשים מאי עד יוני, 2003, 25 תלונות נוגעות ל-012 קווי זהב, 19 תלונות מתייחסות לאינטרנט זהב, 15 לנטוויז'ן, 11 לברק, 9 לאקטקום ואחת לאקוונט. חשוב לציין כי ריבוי תלונות שמקורן בספק אינטרנט מסוים עשוי להצביע על מספר המנויים הגדול של אותו ספק ואין להסיק ממנו כי הספק לא מטפל כראוי בתופעת דואר הזבל.
באשר להערכת היענות צוות ה-Abuse על פי היחס בין מספר התלונות שנשלחו לצוות (בכתובת סיומת.abuse@שם הספק) לבין מספר התגובות (שאינן אוטומטיות) שהתקבלו, זוכה אינטרנט זהב לציון הגבוה ביותר (4), קווי זהב מקבלת את הציון הנמוך ביותר (0) כמו גם אקטקום ואקוונט. נטוויז'ן, ברק ובזק בינלאומי זוכות לציון הגבוה יחסית, 3.

הנשק של גוגל

כך הופך גוגל לסאטירה פוליטית בהתגלמותה. חיפוש אחר המלים "כלי נשק להשמדה המונית" באנגלית (weapons of mass destruction) מציג את הדף הבא, פארודיה על דף שגיאה, במקום הראשון בדף התוצאות.
"לא נמצאו כלי נשק להשמדה המונית", כתוב בראש הדף ובהמשך: "נסה את הפעולות הבאות: לחץ על כפתור שינוי המשטר" (Regime, מלה חביבה במיוחד על נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש), "אם שמך ג'ורג' בוש, וודא שאייתת נכון את שם המדינה (IRAQ)".

הכאה על חטא

אתרי חדשות רבים, בהם ניו יורק טיימס, וושינגטון פוסט, MSNBC וגם ynet, דיווחו בשבוע שעבר על תחרות פריצה לאתרים שהייתה אמורה להתרחש בסוף השבוע שעבר, במקביל ליום העצמאות האמריקאי. בדיעבד התברר כי לא דובים ומעט יער. התחרות אמנם התקיימה אבל ספק אם הייתה ראויה להתייחסות כה נרחבת.
ניסיונות פריצה לאתרים מתבצעים מדי יום, בישראל ובעולם, והתקשורת אינה מדווחת לרוב, כפי שאינה מדווחת על כל פריצה לדירה זו או אחרת. חברת אבטחה מסוימת שהזהירה מפני המתקפה וטיפחה את ההייפ ככל הנראה "תפסה טרמפ" על התקשורת כדי להתפרסם. פורצים רציניים אינם נוהגים להצהיר מראש על תוכניותיהם ומתקפות חמורות על תשתית האינטרנט אירעו בעבר מבלי שאף גורם יתריע מפניהן.
מידע נוסף על הבלון שהתנפץ אפשר לקרוא בדף הפארודיה הבא של Vmyths, המדמה השחתה של אתר. האתר המצוין הזה, שחושף מתיחות וירוסים ונלחם בהיסטריה סביב אבטחת מידע, יפסיק להתעדכן בקרוב עקב גיוסו של המייסד, בוב רוזנברגר, לשירות צבאי במפרץ הפרסי.

יצרן הסלולר לא מחובר

סמסונג, יצרנית הסלולר השלישית בגודלה בעולם, הודיעה כי תמנע מעובדיה וממבקרים במפעליה להכניס טלפוני מצלמה. האיסור ייכנס לתוקף ב-14 ביולי, על פי הקוריאה הראלד. הנימוק: חשש מפני ריגול תעשייתי ודליפת תצלומים לעיתונות של דגמי טלפון חדישים.

הארי פוטר בקוד פתוח

על פי האתר הגרמני הבא (בתרגום לאנגלית, באדיבות Babelfish), כ-3,000 אנשים תרמו לתרגום הקוד הפתוח של הספר הרביעי בסדרת הארי פוטר, וכעת הם מתרגמים את הספר החמישי, שעדיין לא הופץ בגרמניה בשפה הגרמנית. כל מתנדב שמצטרף לפרויקט מקבל חמישה עמודים שעליו לתרגם תוך ארבע שבועות – עליהם לרכוש בכספם את הספר המקורי באנגלית. אם יתברר לעורכי הפרויקט שהתרגום ברמה נאותה, המתנדבים ייזכו בגישה לכל דפי הספר.
הספר המתורגם אינו נגיש לציבור הרחב וניתן לקריאה רק לחברי קהילת המתרגמים, ולכן בעלי הזכויות המקומיים מעלימים עין ולא תובעים את המתרגמים, שמצהירים כי הפרויקט אינו מסחרי ומטרתו העיקרית היא הנאה למשתתפים בו.

עוקבים אחרי האח הגדול

במחאה נגד מערכות הציתות האלקטרוניות שמפותחות בהשקעות עתק של הממשל האמריקאי, חוקרים באוניברסיטת MIT השיקו בשבוע שעבר אתר אינטרנט חדש המאפשר לאזרחים לאסוף מידע על פוליטיקאים. האתר "מוּדעות המידע הממשלתית" (Government Information Awareness – אנטיתזה ל-TIA) מציע מידע רקע על בכירים בממשל, וקורא לגולשים לשלוח מידע ומסמכים על נבחרי ציבור, מבלי שאמיתותם תיבדק. פורמט הפירסום דומה לאנציקלופדיה הפתוחה Wikipedia: אין עורך ראשי או היררכייית תפקידים וכל גולש הנוטל חלק באתר יכול לתקן טעויות של משתתפים אחרים.
נוסף על כך, תוכנת ספיידר שפיתחו החוקרים מאתרת מידע שפורסם על פולטיקאים באתרים אחרים ומוסיפה אותו למאגר הנתונים של GIA. "זה סוג של סוכנות ביון אזרחית", מסר לעיתונות כריס צ'יקזנמיהליי, פרופ' במעבדת המדיה של MIT. מערכת TIA, שנחשפה בתקשורת בשנה שעברה, אמורה לאתר פעילות טרוריסטית באמצעות ניתוח כמויות עצומות של מידע אזרחי ששמור במסדי נתונים של הממשל, חברות אשראי, בנקים וגופים נוספים.

אינטרנט אלחוטי לדובים

דובי הקוטב בצ'רצ'יל, מניטובה אשר בקנדה יתחברו בקרוב לאינטרנט אלחוטי ב-Wi-Fi, מדווח אתר "ויירד". חברת תיירות בשם "טונדרה באגי" והארגון הבילאומי להצלת דובי הקוטב, שיתפו פעולה כדי להקים רשת אלחוטית סביב מקום המרבץ של הדובים על מנת שסטודנטים, חוקרים וחובבי טבע יוכלו להשקיף על החיות מרחוק באמצעות מצלמת רשת. המצלמה תעקוב אחר חוקרת הדובים ג'יין ווטרמן במחקרה על השפעת התיירות על הדובים.

חדש: היפכו לספקי אינטרנט

ספק אינטרנט מסיאטל מעודד את לקוחות האינטרנט המהיר שלו להיכנס בעצמם לעסקי האינטרנט המהיר. חברת Speakeasy השיקה לאחרונה תוכנית בשם WiFi NetShare, שמאפשרת למנויים להקים רשתות אלחוטיות בבית או בעבודה, על בסיס החיבור המהיר שלהם.
הם יכולים לגבות ממנויי המשנה שלהם תשלום של 20 עד 100 דולר בחודש. זאת, בניגוד לחיבור אלחוטי לנקודות חמות בבתי קפה (גם בישראל), נמלי תעופה וכנסים, המבוסס לרוב על תשלום פרטי ומיועד למגזר העסקי בלבד. הגישה הבסיסית נכונה: במקום לנסות לשווא למנוע מהמנויים שלהם לשתף את החיבורים האלחוטיים עם גולשים אחרים, ספקי האינטרנט צריכים לעודד את התופעה, כל עוד המנוי הראשי משלם על רוחב הפס שלו. חלק מהגולשים יוכלו לשקול להציע גישה חינם לרשתות האלחוטית שלהם, כשירות לקהילה, במקום לנסות לקדם חלטורה צדדית שכזו.

קונספציה LIVE 2

ערב "קונספציה לייב 2" יתקיים במוצאי שבת, ה-19.7, במועדון הבארבי, קיבוץ גלויות 52 בתל אביב. האירוע, שיעסוק בתרבות דיגיטלית בישראל, יורכב משני חלקים עיקריים. בראשון, המכונה "חמש דקות של תהילה" יציגו שבעה יוצרים עבודות עדכניות שלהם – סרטוני אנימציה, משחקים, עבודות וידאו ואפטר אפקטס. בחלק השני עמית פיטארו, מוזיקאי ישראלי המשלב ביצירתו אלמנטים של מולטימדיה ותכנות, יציג מעבודותיו וישוחח עם הקהל. בסוף הערב תיערך הופעת צ'יל אאוט אודיו-ויזואלית VJ Delight והופעה של קבוצת גוטל-בוטל.

בצרפת אסור לומר אימייל

ממשלת צרפת אוסרת על עובדיה ומשרתי הציבור להשתמש במונח "אימייל" במקום המלה המקבילה בצרפתית לדואר אלקטרוני, הכריז שר התרבות של המדינה. כל משרדי הממשלה והגופים הציבוריים הצטוו להשתמש מעתה במונח "קורייה" (courriel), קיצור של courrier electronique (בדומה, במובן מסוים ל"דואל", שלא ממש נקלט כאן) בכל המסמכים הרשמיים של המדינה. ההוראה הפכה לחוק ב-20 ביוני, אך רוב הציבור בצרפת מעדיף את ה"אימייל".

גוגל מסתבך

כצפוי, שירות המטמון המועיל של "גוגל", המאפשר למנוע החיפוש הפופולרי לשמור עותקים של דפי אינטרנט ולהגיש אותם לגולשים במקרים בהם האתר המקורי אינו נגיש, מסבך את החברה מבחינה משפטית. אתר Cnet מדווח על בעלי אתרים הטוענים כי הדפים השמורים במטמון עשויים לגנוב מבקרים מהאתרים המקוריים.
לטענתם, גוגל מפר לכאורה זכויות יוצרים כאשר אינו מבקש את רשות בעלי האתרים לצורך העתקת הדף. דובר גוגל מסר בתגובה כי על פי בדיקת החברה, שירות המטמון חוקי וכל אדם שמעוניין להסיר עצמו ממאגר המידע יוכל לעשות זאת באמצעות דואר אלקטרוני אחד.

האקדמיה לא מתחברת

מאמר מעניין שפורסם בנענע מצביע על כך שהאקדמיה הישראל מסתגרת במגדל השן שלה ולא מתחברת עם "העם": חוקרים מעטים מפעילים אתרים פרטיים, שלא לדבר על בלוגים. הרשת דלה במסמכים אקדמיים עבריים וכמעט שאינה מנוצלת לצורך הפצת מחקרים ומאמרים לטובת הציבור הרחב או לצורך תקשורת מפרה בין הגולשים לאנשי האקדמיה, לטובת הדמוקרטיה והמחקר.

בלי קשר

ביזאר. פינג פונג שולחן בקצב ה-Bullet time.
הבלוג של אפי מהטלנובלה "משחק החיים".

הערות, טיפים והצעות אפשר לשלוח לגל מור בכתובת gal-mo@y-i.co.il
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עובדי סמסונג לא מחוברים
צילום: רויטרס
נלחמים בדואר הזבל
גוגל. מסתבך בגלל הקאש?
מומלצים