שתף קטע נבחר

מזר: אני מקווה שקשרי הפוליטיים עזרו לי להיבחר

למיקי מזר, יו"ר בזק, אין בעיה עם העובדה שקרבתה לראש הממשלה סייעה לבחירתה, כי אין לה ספק שהיא האדם המתאים לתפקיד; את קשריה עם הפוליטיקאים היא מעדיפה לנצל בשקט, לא מתחת לאור הזרקורים; בראיון ל"ממון" היא מספרת מי נחשב בעיניה מנכ"ל מצוין, איך היחסים עם האיש החזק בחברה, יו"ר הוועד שלמה כפיר, ומתי צפויה פלאפון להתחיל להרוויח

למרים (מיקי) מזר יש, ללא ספק, אחד התפקידים הבכירים במשק, ובמיוחד אם בוחנים את תפקידי הנשים בו. מזר מכהנת כיו"ר בזק זה כשמונה חודשים, מתוכם כארבעה חודשים במינוי קבוע.
מינוי הקבע לא הגיע כל-כך בקלות.באמצע היו הבחירות לממשלה ובתקופה שלפניהן אסור היה למנות מינויי קבע. אחר-כך היתה התקלה שבעקבותיה זרמו מי ביוב בכמויות ענק לחופי תל-אביב וגרמו לזיהום חמור, ואיגוד ערים דן לביוב ומזר, שהיתה היו"ר שלו במשך מספר שנים, זכו לביקורות קשות.
רק לפני ארבעה חודשים ניתן האישור הסופי למינויה על-ידי ועדת רביבי לאישור מינויים בחברות ממשלתיות. אבל מזר, כך מעידים מקורביה, היתה בטוחה לאורך כל הדרך שהמינוי בסופו של דבר יעבור.
מזר היא היום האשה היחידה המכהנת כיו"ר של חברה ממשלתית, אם לא מחשיבים את מועצת הכבלים והלוויין כחברה ממשלתית (שהיו"ר שלה היא דורית ענבר). מה שבטוח - היא האשה הראשונה שהצליחה להגיע לתפקיד יו"ר בחברה ממשלתית בסדר גודל של בזק.
מינוי יו"ר לבזק, כמו שאר המינויים בחברות ממשלתיות, הוא מינוי פוליטי, או כמו שמזר מגדירה אותו - מינוי מפלגתי. ואכן, מזר, חברת מרכז הליכוד, לא מקורבת סתם לשלטון, אלא לראש הפירמידה - ראש הממשלה אריאל שרון, שתמך במינויה וגרר איתו גם את שר התקשורת דאז, ראובן ריבלין.
על השאלה איפה יותר קשה כאשה, בעסקים או בפוליטיקה, היא עונה חד-משמעית: בפוליטיקה. בעסקים ההיגיון, המקצועיות והיכולת הם הקובעים. בפוליטיקה יש גם דברים אחרים. בעולם העסקי למרות הקשיים הרבים יש בכל זאת בראש ובראשונה הערכה למקצועיות וליכולת. לאחר שהוכחת את הדברים האלה - אתה בפנים. בעולם הפוליטי זה לא בהכרח כך.

הרגשת באפליה נגד נשים בפוליטיקה ובעסקים?

יכול להיות שהרגשתי העדפה מתקנת, בצורת רצון שיהיו נשים במקומות מסוימים.

את זוכרת אירוע בולט שבו הרגשת תחושה של אפליה?

כן, כשהייתי חברה במועצת עיריית תל-אביב-יפו עמדנו בפני בחירת הרב הראשי של העיר. חברי מועצת העיר מהווים כשליש מהקולות, וגורמים מסוימים טענו שנשים לא יכולות לקחת חלק בגוף הבוחר, כי בהצבעה של אשה לרב ראשי יש טעם לפגם. אני הובלתי מרד יחד עם שתי נשים ממפלגת הליכוד ושתיים מהמערך (אז מפלגת העבודה עוד נקראה מערך), ובסיוע נעמ"ת זכינו במאבק. מאז הנשים משתתפות תמיד בגוף הבוחר.

את נתקלת בלא מעט התנגדויות בתוך הדירקטוריון של בזק. את חושבת שחלק מההתנגדויות הן על רקע היותך אשה?

יש התמודדויות כאלה ואחרות, והן תוצאה של נקודות מבט אחרות ותפיסת עולם שונה. מובן מאליו שבדירקטוריון בזק, שכמעט כמחצית ממנו הן נשים, אין קשר לעובדה שאני אשה.

לדעתך לנשים יש סגנון ניהולי שונה מאשר לגברים?

אני חושבת שלכל אדם יש את סגנון הניהול שלו, וזה לא משנה אם מדובר בגבר או באשה. אצל נשים יש יותר הבנה, רגישות, נועם ואינטליגנציה רגשית, שעושים את הניהול שלהן יותר נעים.

את בעד קידום נשים בחברות ממשלתיות כמדיניות של אפליה מתקנת?

אני בעד קידום נשים בכל מקום, בכל נושא ולכל יעד, נקודה. אני חושבת שנשים בחברות ממשלתיות זה נושא שבא על פתרונו. היום הדברים כבר ברורים, והשופט רביבי (יו"ר ועדת רביבי – יג) לא מאשר לדירקטוריונים מינויים של גברים אם אין בהם איזון בין גברים ונשים, והאיזון הזה, לשמחתי, נשמר בקפידה. גם בבזק עמדנו בפני סיטואציה כזו והשופט רביבי לא אישר מועמדים גברים עד שלא הושלם האיזון. אבל, כמו שאמרתי, היום אנחנו כבר הרבה הרבה מעבר לזה, זה הפך למובן מאליו.

את מכהנת כדירקטורית באל על, שם המצב לא דומה.

בדירקטוריון אל על יש ארבע נשים מתוך כ-15 חברי דירקטוריון, וזה לא מצב מאוזן. בוודאי ששם אני רואה מקום לשיפור, אבל בחברות-הבנות של אל על אני, כחברת דירקטוריון בחברה-האם, דאגתי לכך שיאשרו נשים לדירקטוריון, וכאשר היו מועמדים גברים לא אישרתי אותם עד שהיה איזון. את יודעת מה, הם אפילו לא העזו להתווכח.

עד כמה קשרייך עם ראש הממשלה עזרו לך להיבחר לתפקיד יו"ר בזק?

אני מתארת לעצמי ומקווה שהם עזרו לי. אני מאוד מקווה שראש הממשלה תמך במינוי שלי. עם זאת, אין לשכוח שדירקטוריון בזק הוא זה שבחר בי לתפקיד. תמה תקופת כהונתו של היו"ר הקודם (עידו דיסנצ'יק – יג), ודירקטריון החברה התכנס ובחר בי. בניגוד למקרים קודמים, לא היתה קודם-כול המלצת שר ואז הדירקטוריון בחר, אלא הדירקטוריון קודם-כול אמר את דברו, ורק אז זה אושר.
מעבר לזה הבחירה בי היתה די מובנת מאליה. הייתי חמש שנים בבזק והייתי מאוד מעורבת. פעלתי תחת שני מנכ"לים ושני יו"רים, כך שאפשר להבין את הדירקטוריון שהחליט לבחור בי. לפעמים זה הדבר הטבעי והנכון, מבלי להישמע מתנשאת.

עד כמה קשרייך עם ראש הממשלה תורמים להצלחת מאבקים שבזק מנהלת מול גורמים ממשלתיים ורגולטוריים?

אנחנו לא חיים בריק. אדם שמקורב לקובעי המדיניות, מובן שהדלתות פתוחות בפניו יותר, ודרכו לפעול נוחה יותר, אבל לא תמיד היא קלה יותר. קשרים פוליטיים, ולא רק מפלגתיים, הם בהחלט קשרים נכונים. בין האנשים שאני מקורבת אליהם ואני בטוחה שדלתם פתוחה בפני נמצאים כאלה שאינם ממפלגתי אבל פוליטית הם קובעים.

את לא מרגישה שבזק חצתה גבולות במסגרת מאבקה בהמלצות דוח גרונאו על תעריפי בזק, ושבאיזשהו מקום נראה כי הפכה את המאבק למאבק אישי מול פרופ' ראובן גרונאו?

בואי נעשה הפרדה. בזק לא הגזימה במאבקה. בזק צודקת במאבקה. פרופ' גרונאו ממלא את תפקידו כמפקח על מונופול, זהו תפקידו. אבל בזק כבר לא מונופול. אני מסכימה איתך שהיתה התקפה אישית. לדעתי ולטעמי זה לא היה מוצדק ולא היה צריך לקרות. צריך לתקוף את הנושא ולא את האישיות, ולכן מצאתי לנכון להתנצל בפני גרונאו.

חלק מחברי דירקטוריון בזק ביקרו אותך וטענו שאת לא מנצלת את קשרייך עם ראש הממשלה כדי לתרום למאבק.

זה שמישהו פועל ולוחם בדרכו שלו, בלי השמצות והתקפות אישיות, זה עדיין לא אומר שהוא לא פועל. איש איש וסגנונו. אם הייתי רצה לעיתונות אחרי כל מפגש עם שר או פוליטיקאי, היו מאשימים את השרים במשוא פנים והיה דבק בהם ובהחלטתם רבב. היו פוסלים אותם, אותי, את המהלך ואת ההחלטה. נשיג את שלנו בדרכנו.

עד כמה זה ראוי לדעתך שבחברות ממשלתיות יכהנו אנשים מפלגתיים?

נקודת המבט הראשונה צריכה להיות המקצועיות של האדם, יכולתו, נסיונו, דרך פעולתו, הבנתו ועשייתו. אלה הקריטריונים הראשונים לשמש בתפקיד כלשהו. אני לא סבורה שאם האדם הוא גם איש מפלגה זה פוגע בכל מה שאמרתי. אבל ברור שנקודת הפתיחה צריכה להיות יכולתו. בחירת מנכ"ל בזק (אמנון דיק – יג) הוכיחה את השקפת עולמי בעניין הזה.

האם צריך בכל זאת להקשות על כניסת מינויים פוליטיים/מפלגתיים?

זה לא צריך להיות שיקול כלל. לא להקל ולא להקשות. השיקולים כפי שאמרתי הם יכולת, מקצועיות, כישורים.

במקרים של מחלוקת עם ראש הממשלה או עם שר התקשורת, עד כמה את עומדת על דעתך, עד כמה את מסוגלת לנהל מולם את המלחמה?

מזר צוחקת ואומרת: זה הרבה יותר נוח לי, בבחינת דע את מי שאתה יושב מולו. על-פי זה אתה יכול לבנות את הטקטיקה שלך.

בעקבות התקלה של הזרמת הביוב לחופי תל-אביב, שאירעה בתקופת כהונתך כיו"ר איגוד ערים דן לביוב, טענו ארגוני הירוקים שאין למנותך לתפקיד יו"ר בזק, כי מי שהיה אחראי למחדל כה גדול לא ראוי לקידום כה משמעותי. מה את חושבת על טענותיהם?

זכותם של הירוקים לזעוק את זעקתם. זה הכלי היחידי שיש בידם לשמור על איכות הסביבה. יש להם את זכות הזעקה כל עוד הם מדברים לעניין.

איזה רקע עסקי הבאת איתך לתפקיד היו"ר?

אני עורכת-דין במקצועי וכל חיי עסקתי בשטח המסחרי, בחברות ובכל הדינים הקשורים לעולם העסקים. במשך כל שנות עבודתי - והן די רבות - רכשתי ניסיון מצטבר רחב בהתמודדויות עסקיות קשות מאוד ורחבות היקף. אני חושבת שהניסיון שרכשתי הוא הקבלות על יכולתי.

מי נחשב בעינייך מנהל טוב במשק?

אני לא נותנת ציונים, אבל אם את מתעקשת - אז אילן בירן (מנכ"ל בזק הפורש – יג). אני חושבת שאילן הוא מנכ"ל מצוין. הוא איש חזון ואיש בעל מנהיגות בלתי רגילה, תפיסה כלכלית רחבה ומקצועית, לוחם, יצירתי ומסתדר היטב גם עם העובדים וגם עם ההנהלה. אילן יודע להוביל חברה בימים קשים ולהתמודד גם עם רגולטור וגם עם בעלים. הוא בעיני הדמות של מנכ"ל מצוין בעיני.
הקביעה אם מנכ"ל הוא טוב לא נעשית לפי האופן שבו הוא נתפס בעיני העיתונות או לפי שווי המניה. יש מנכ"לים מצוינים שבלחץ של שוק מסוים לא כל-כך מצליחים לעמוד בצפי למניה, אבל זה לא עושה אותם טובים או לא טובים. מנכ"ל לא בוחנים לפי העיתונות והדוחות הכספיים. לדעתי, גם יעקב גלברד (מנכ"ל פלאפון, חברה-בת של בזק – יג) הוא מנכ"ל מצוין. אני יכולה להגיד אם מנכ"ל הוא טוב או לא רק על אנשים שאני רואה את עבודתם מקרוב, ולא על-פי מה שכתוב עליהם בעיתונים.

מה דעתך על הניהול של חברות התקשורת בארץ?

כל חברות התקשורת מתמודדות היום עם מצב מאוד מאוד קשה. אי-אפשר לדבר בנשימה אחת על התנהלותן של חברות הסלולר ושל חברות הטלוויזיה הרב-ערוצית, לכל אחת צרכים שונים והתנהלות שונה, אבל בסך-הכול אפשר להגיד שבשוק הישראלי ההתמודדות העסקית היא קשה מאוד, ובין השאר נעשו גם שגיאות.
המלה תחרות הפכה כמעט לסיסמה או למלה מקודשת, אבל גם בתחרות צריכים לקבוע כללים. אי-אפשר לזרוק את כולם לעולם שנקרא תחרות בלי לקבוע תאריכים, מגמות וכללים, ולראיה מה שקרה לחברות הכבלים - הן שותתות דם. אני לא רוצה להיחשב לצבועה, ואני מדברת עכשיו בצורה הכי אובייקטיבית שיש: אי-אפשר לגרום לחברות שהיו כל-כך מבוססות להגיע למצב שבו הן נמצאות היום. לא נקבעו כללים. אבל זה המקום שבו אנחנו חיים.

מה דעתך על החברות-הבנות של בזק ועל הניהול שלהן?

עולם התקשורת בכלל נמצא היום בהתמודדות קשה מאוד, וקבוצת בזק יותר מכולם צריכה להתמודד בעולם הזה עם ידיים קשורות לאחור. לבזק יש שני סוגי חברות. אחד הוא חברות-בנות ממשלתיות (בזקכל ובזק בינלאומי – יג), שחייבות להתנהל בדרך זו, על כל המגבלות הנובעות מכך. במקרה הזה אני חושבת שהצוות של קובי חיון וליאורה מרידור (חיון היה עד לפני חודש מנכ"ל בזק בינלאומי, ומרידור היא היו"ר) הוביל את בזק בינלאומי בצורה מקצועית ויפה. גם בזקכל מתמודדת יפה מאוד למרות שהתחרות בתחומה קשה. בזקכל מוגבלת על-ידי כל המגבלות של חברה ממשלתית, אבל עופר פרי (המנכ"ל – יג) עשה ברבעונים האחרונים עבודה מצוינת והוא משתדל להתגבר על המגבלות.
מנגד יש את החברות המוחזקות (יס ופלאפון – יג). לגבי פלאפון נקווה שהיא תצא מכל הפסדיה עד סוף השנה. פלאפון עומדת כמעט בכל התוכנית העסקית שלה, ויש ניואנסים של אחוזים קטנים לפה ולשם. החברה הגדילה את נתח השוק שלה ל-1.9 מיליון מנויים, מותג הצעירים אסקייפ עושה נפלאות, וכמו שאמרתי גלברד הוא מנכ"ל טוב מאוד. אני מצפה שפלאפון תתחיל להרוויח לקראת 2004 ותמשיך להיערך לקראת הדור השלישי.
לגבי יס, יש לנו את מוצר הטלוויזיה הרב-ערוצית הטוב ביותר. החברה מתמודדת עם נטישה ושימור לקוחות, ומנגד עם תחרות קשה מאוד מול הכבלים. המצב לא מזהיר, אבל היא התחילה לעלות על הקו הנכון. מה שקרה ביס זו ההתפתחות הכי מרשימה שאפשר לתאר. לירן (שלמה לירן, המנכ"ל – יג) קיבל את יס עם 60 אלף מנויים, והיום יש לה 400 אלף, בנוסף לשיפורים אחרים.
היום יס עומדת בפני מספר משימות, הכוללות החלטה מי יהיה המנכ"ל הבא ומהי דמותו. בראש ובראשונה אנחנו צריכים מנכ"ל טוב ונבון שיצעיד את החברה לרווחים. יש ביס עובדים מסורים ואכפתיים, אבל הקשיים שאיתם התמודדה החברה - בחבלי הלידה, ההקמה, התנופה וההמראה - מחייבים אותה היום לערוך בדיקות כלכליות שינחו את המנכ"ל הבא. ההסתכלות העסקית צריכה אולי להשתנות. יכול להיות שגם היעדים, ושלוחות הזמנים צריכים להיות גמישים יותר ובנויים אחרת. אבל לי ברור שעם העובדים ועם מנכ"ל חדש יס תצליח. אנחנו נכנסים לעידן חדש בחברה ויס עולה על המסלול העסקי הנכון, גם אם נצטרך להזרים לשם עוד כספים.

איך את מתמודדת עם ועד העובדים בבזק ועם האיש החזק בחברה, יו"ר הוועד שלמה כפיר?

לשלמה ולי יש את האג'נדה שלנו. מהיום הראשון הודעתי לו שאני מאותו הצד של המתרס. גם לו וגם לי חשובים קודם-כול החברה והעובדים. אנחנו עובדים בתיאום, בהבנה ובהערכה הדדית רבה מאוד, על כל פנים ממני אליו.

עד כמה היה לך חלק משמעותי בבחירת מנכ"ל בזק - אחת הסמכויות העיקריות של יו"ר החברה?

הייתי אחת מבין חמישה חברים בוועדת הדירקטורים לאיתור המנכ"ל, ולכל אחד מאיתנו היה משקל שווה. התרומה שלי היתה קודם-כול בבחירת הוועדה, ואני יכולה להרשות לעצמי לטפוח לעצמי על השכם. מדובר באנשים עם ניסיון בבחירת מנהלים, וזה הוכיח את עצמו. אנחנו ראינו לנגד עינינו דמות מסוימת, עם הדגשים מסוימים, שתעמוד בקריטריונים מסוימים. עכשיו זה תלוי באמנון דיק.

למה דווקא דיק?

הוא צבר את מרב הנקודות מבחינת יכולת עסקית, ניסיון ניהולי, ניהול עובדים, יכולת עמידה בשינוי מבנה ארגוני, הבנת עולם התקשורת, ניסיון בחו"ל והתרשמות אישית שלנו.

היה לכם חשוב להביא איש שיווק?

הוא לא נבחר כאיש שיווק. שיווק זה דבר חשוב מאוד היום לבזק, אבל לא בגלל זה הוא נבחר. לדעתי הוא נבחר בגלל הניסיון העסקי והניהולי וההתרשמות האישית שלנו ממנו.

למה את מצפה ממנו?

לקדם את ההפרטה. אם הנושא הזה לא יקודם ובמהירות, לבזק יהיה קשה מאוד להתמודד עם התחרות. בזק כבר מזמן לא מונופול, ובתחרות מול הסלולר זה פשוט מגוחך: אנחנו נקראים מונופול למרות שלסלולר יש שישה מיליון קווים ואנחנו עם שלושה מיליון. מנכ"ל בזק צריך לפעול בעיקר בנושא ההפרטה, זה האלף-בית.

עד כמה תתערבי בתפקיד המנכ"ל ובתהליך קבלת ההחלטות?

לאמנון? להתערב בתפקיד? אני לא חושבת להתערב לו, אלא לעבוד יחד בהרמוניה מלאה, בלעזור יחד ולהוביל יחד את החברה.

מהו בעינייך הקריטריון להצלחתו בתפקיד?

מוקדם מדי לקבוע קריטריונים להצלחה שלו. הוא מסתובב כאן רק מספר ימים. אני לא צריכה להעמיד לו יעדים.

ומה הקריטוריונים להצלחה שלך בתפקיד?

שהמנכ"ל יוביל את החברה בדרך הנכונה. התפקיד אולי החשוב ביותר של הדירקטוריון והיו"ר הוא בחירת המנכ"ל. אם הצלחנו בזה, ואני מקווה שהצלחנו, אז הצלחנו. ואם נצליח בבחירת מנכ"ל יס, אז שוב הצלחנו. ואם נעבור שינוי במבנה הארגוני, אז הצלחנו. ואם בזק תמשיך בצמיחה ובתנופה אז הצלחנו, ואם ניתן את השירות הטוב ביותר ללקוחות, עם הטכנולוגיה המתקדמת ביותר - אז הצלחנו. ואם נעשה חלק ולו קטן מכל זה - זה יהיה לטובת בזק, וזה מה שחשוב.

אילן בירן ימונה ליו"ר יס?

אין בכוונתי להיכנס למינויים פרסונליים מעל גבי דפי העיתון.

איך מתקדם הליך בחירת מנכ"ל יס? דיק מעורב בתהליך?

מהרגע שלירן הודיע על פרישתו, מינוי המנכ"ל הפך להיות בראש סדר העדיפויות שלנו. הודעת הפרישה גררה גם אי-שקט בתוך החברה, ולכן עלינו להחליט על מינוי המנכ"ל במהירות. אמנון דיק מעורב בבחירה. שלא כמו בבזק, ביס יש לנו שותפים ויש להם מה לומר, ולכן הבחירה היא משותפת. שאול אלוביץ (מבעלי יורוקום, השותפה ביס – יג) מעורב מאוד בתהליך.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזר: יותר קשה בפוליטיקה
צילום: חן מיקא
בירן: מנכ"ל מצויין
צילום: חן מיקא
עושה נפלאות
מומלצים