שתף קטע נבחר

ככה לא נוהגים

עיוור שעלה לאוטובוס אגד בשעות הלילה לא מצא מקום ישיבה. הנהג, שהיה אמור לעזור לו, הציע לו לרדת מהאוטובוס או "להקים מישהו". אגד: הנהג יועמד לדין משמעתי

האם יצליח הגיבור בעל כורחו של כתבה זו לקרוא אותה? רוב הסיכויים שלא. ראייתו כה לקויה, עד שהוא מצויד בתעודת עיוור. אם לא יצליח לקרוא, ייתכן ש"יקרא" אותה עבורו המתרגם שלו לשפת הסימנים. כן, האיש שלא ביקש לעצמו פרסום הוא גם חירש.

וזה הסיפור: ביום רביעי, 22 ביולי, בסביבות השעה 23:00, העלה אותו המלווה שלו, בתחנת אוניברסיטת בר-אילן, לאוטובוס בקו 400 לירושלים. הסטודנט, שהציג תעודת עיוור, גם שילם לנהג לפי תעריף המיוחד לעיוורים.  באוטובוס, שהיה גדוש נוסעים, לא היו מקומות ישיבה, ואיש מן הנוסעים לא גילה רצון טוב ולא פינה מקום עבור העיוור.

משנוכח כי אין לו מקום לשבת, חזר אל קדמת האוטובוס, והציע לנהג כי יישב על הכסא המתקפל שלידו. הנהג, מר שם-טוב (זה השם שמסר למלווה), סירב בטענה שאין ביטוח למי שיושב שם - וזה אסור.  הדבר היה עוד טרם עזב האוטובוס את התחנה. המלווה, שלא אמור היה להצטרף לנסיעה, אלא לוודא כי העיוור יעלה על האוטובוס הנכון, הסב את תשומת ליבו של הנהג כי מדובר באדם עיוור שצריך לשבת בנסיעה. הנהג לא התבלבל והשיב לו: "טוב, תקים מישהו".

המלווה הזדעזע מכך, וכשראה זאת הנהג – לא פחות ולא יותר – הציע להחזיר לסטודנט העיוור את כספו, ושזה יירד מן האוטובוס ולא ייסע לביתו בירושלים. השעה, להזכירכם, 23:00. מתוך התחשבות בזמנם של יתר הנוסעים הציע הסטודנט העיוור-חירש כי יישב על המדרגות שליד הנהג. לזה דווקא לא התנגד מר שם-טוב: "מבחינתי אין בעיה, רק שייקח בחשבון שעולים אנשים".

ואכן, הסטודנט העיוור התיישב על המדרגות, ונאלץ לקום ולהתנודד בכל תחנה שבה עלו נוסעים נוספים.

במחצית הדרך לירושלים הואיל אחד הנוסעים - שישב בכסא הראשון ליד הנהג - לקום ולתת את מקומו לסטודנט העיוור-חירש. הוא עצמו – בלי שום מחאה מצד הנהג - התיישב בכסא המתקפל שליד הנהג, וכך נסע עד ירושלים.

משנודע הדבר למלווה הוא פנה ל"אגד" בתלונה, באמצעות אתר האינטרנט של החברה, כבר למחרת היום. אך עד עצם היום הזה, שבועיים לאחר מכן, לא זכה לקבל כל תשובה. לאגד, אגב,  אין שום בעיה לאתר את הנהג.,  כך שתמוה שעד כה לא נמצאה כל תשובה למתלונן.

אבל מעבר לעוול שנעשה לנכה וליחס המכוער כלפיו, ולכך שהנהג לא פעל כפי שאפשר לצפות מנהג של כלי רכב ציבורי, כדאי לדעת שהנהג ביצע גם עבירה פלילית.

תקנה 432 לתקנות התעבורה, שכותרתה "פינוי מקומות לנכים", קובעת: "עלה נכה לאוטובוס, יבקשו הנהג או הכרטיסן, לפי פניית הנכה, פינוי אחד משני המקומות הסמוכים לכניסת האוטובוס, שסומנו לצורך זה". מי שאינו פועל כך צפוי לעונש מאסר או לקנס.

באגד ישנו גם שיפוט משמעתי, והגוף השופט שם מוסמך להטיל שורת סנקציות על נהג כזה.

 

אגד: התנהגות הנהג תיבדק

 

מאגד נמסר בתגובה, כי "נהג אגד, מתוקף תפקידו, צריך היה לדאוג למקום ישיבה עבור הנוסע בשל צרכיו המיוחדים. גם מהנוסעים עצמם ניתן היה לצפות להתנהגות נאותה יותר, בעיקר כשמדובר במושבים הקדמיים, המיועדים לקשישים ולאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים. לאחר בירור עם הנהג עלה כי הוא אמנם ניסה לעזור ופנה אל היושבים במושבים הקדמיים בבקשה לתת מקומם לנוסע, אך ללא הצלחה.

"אנו מצפים מנהגינו לשרת בצורה מושלמת את כלל הנוסעים, ובעיקר אוכלוסיות מיוחדות הזקוקות לסיוע. לצערנו, במקרה זה, הנהג לא ביצע את תפקידו באופן המצופה ממנו ועל כן התנהגותו תיבדק והוא יועמד לדין משמעתי.

"מדובר במקרה חריג. אנו בטוחים שגם נהג זה ינהג להבא בצורה נאותה כמתחייב".

 

הכותבת היא עו"ד המתמחה בנושאי צרכנות

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים