שתף קטע נבחר

צמחונית על בסיס מנגולד

איילת בן יוסף נתקלת - לא עלינו - בשלושה צמחונים בשבוע אחד, ומחליטה לבשל ארוחה מעלים ירוקים ורחבים שמאוד דומים לתרד

פעם, ממש מזמן היה לי חבר צמחוני. לא, זאת לא בגלל זה נפרדנו, אבל תודו שזאת סיבה מספיק טובה. הוא היה אומר שהוא לא מסוגל לאכול שום דבר שיש לו אמא ואבא, כולל דג טונה מקופסא, ושידוע שההורים של דגי הטונה מחפשים אחריהם שנים לאחר שהצאצאים כבר שוכנים אצלנו על המדף. עצוב. לרגע כמעט השתכנעתי, אבל מייד נזכרתי שהטונה היא לא העיקר. מילא לוותר על טונה, אבל עולם החי (האכיל) הרבה יותר מורכב ועשיר.

 

בהצטרפות מקרים קוסמית, חד פעמית ומפחידה למדי פגשתי השבוע שלושה צמחונים: בחבר הנ"ל נתקלתי בקניון, העברנו שתי דקות של מבוכה בשאלות בנאלית (אז מה אתה עושה? התחתנת, אהה, אשתך בהריון, שני, אהה...) והלכנו לדרכינו. הוא נשאר צמחוני. בהמשך אותו יום ממש פגשתי עוד חבר לשעבר שחזר מטיול ארוך ומלא רוחניות בהודו. המואר התבונן בי בעיניים מצועפות (מסמים, רוחניות לא עושה עיניים מצועפות) וסיפר לי שעכשיו הוא עובר ניקיון יסודי של הגוף והנשמה ובמסגרתו הוא נדר לא לאכול בשר לפחות שנה וללבוש רק בגדים לבנים. לקחתי את יישותי הטמאה משם והלכתי הביתה, מחשבות של "מי אני - מה אני" ניקרו לי בראש כל אותו יום. למחרת נחתה אצלי בסלון צמחונית מספר שלוש, בת דודתי היקרה, הצמחוניה היחידה במשפחה - שגית. שגית היא באמת עוף מוזר (טוב לא ממש עוף אולי ברוקולי) הצמחונות היא חלק בלתי נפרד מהאישיות שלה, והיא הולמת אותה להפליא (אם היא לא היתה צמחונית מבחירה היה צריך להכריח אותה להיות). ולהבדיל מצמחונים רבים אחרים היא לא מיסיונרית.

 

שגית הגיעה לכמה ימים של בילוי בעיר הגדולה ובאה לבקר אותנו. לרגל המאורע נאלצתי לבשל ארוחה צמחונית ושיחקתי קצת עם ירק שאני בדרך-כלל לא מבשלת - מנגולד.

 

למי שטרם יצא להתנסות - מנגולד דומה מאוד לתרד (בעיקר בטעם) - הוא גדול וגס יותר. העלים הרחבים מתאימים למילוי וגלגול, אבל הפעם נעשה איתם דברים אחרים. בשבוע הבא אוכלים בשר.

 

פטריות ממולאות במנגולד

 

את הגבינה הצהובה אפשר להחליף בגבינת צאן או גבינה קשה אחרת (מה שיש במקרר).

 

נזדקק ל:

1/3 חבילת מנגולד קצוץ (בתחשיב של המנה הבאה)

100 גרם גבינה צהובה מגוררת (4.30 ₪)

250 גרם פטריות שמפיניון טריות - רצוי גדולות למילוי (8 פטריות) (8 ₪)

1/2 בצל קצוץ דק

מלח ופלפל

מעט שמן זית

 

וכך עושים:

1. שמים מעט שמן במחבת ומטגנים את הבצל עד להזהבה, מוסיפים את המנגולד ומטגנים עד שהמנגולד "נובל" וכל הנוזלים מתאדים. מורידים מהאש ומקררים מעט.

 

2. מחממים תנור ל-180 מעלות צלזיוס.

 

3. מוסיפים למנגולד את הגבינה, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים היטב.

 

4. מורידים לכל פטריה את הרגל ומנקים אותה (לא שוטפים, רק מנגבים או מקלפים את הקליפה הדקה). ממלאים כל פטריה בתערובת המנגולד-גבינה ומסדרים בתבנית. מזלפים מעט שמן זית על הפטריות ושולחים לתנור ל-1/4 שעה - עד שהמילוי מזהיב. מגישים חם. סה"כ: 12.30 ₪

 

בורקס מנגולד וגבינה

 

וריאציה ביתית על בורקס התרד התורכי

 

נזדקק ל:

1 חבילת בצק פילאס (14 ₪)

2/3 חבילת מנגולד (חבילה - 5 ₪)

כף חמאה + כף שמן זית

100 גרם גבינת פטה מפוררת (6.20 ₪)

100 גרם גבינת קשקבל מגוררת (6.50 ₪)

1 ביצה

מלח ופלפל שחור

 

לציפוי:

1 ביצה טרופה

מעט שומשום

 

וכך עושים:

1. מכינים את המלית: קוצצים את המנגולד ומטגנים / מאדים אותו במחבת עם החמאה והשמן. כשכל הנוזלים מתאדים מורידים מהאש ומצננים. בקערה מערבבים את הגבינות עם הביצה, מוסיפים את המנגולד, מתבלים במלח (מעט, כי הפטה מלוחה) ופלפל.

 

2. מחממים תנור ל-200 מעלות.

 

3. מכינים את הבורקס: חותכים את הבצק לרצועות ארוכות וצרות (כ-3 ס"מ). מניחים כפית גדושה במלית בקצה הרצועה ומקפלים למשולשים לאורך רצועת הבצק, עד הקצה. מניחים את הבורקס בתבנית, על נייר אפיה. מי שהטכניקה הזאת קצת מורכבת עבורו - מוזמן לחתוך את הבצק לריבועים (5X5), להניח מלית במרכז ולקפל באמצע, למשולש.

 

4. את הבורקסים המוכנים מברישים בביצה טרופה ומפזרים שומשום. שולחים לתנור ל20-30 דקות ומשגיחים שלא ישרפו. מוציאים כשהמאפים שחומים ויש ריח של מאפייה תורכית בכל הבית. סה"כ: 31.70 ₪

 

סלט פירות קצת אחר

 

הפטנט של המתכון הזה הוא הענבים הקפואים - אשר לשלב אותם בעוד מתכונים וגם לאכול ככה סתם בתור מיני-קרטיבים.

 

נזדקק ל:

1 ק"ג מלון בשל, שזה בערך 2 מלונים בינוניים (3 ₪)

אשכול גדול של ענבים שחורים - מוקפאים מראש (3 ₪)

1 חופן עלי נענע קצוצים

3-4 עלי בזיליקום קצוצים

1 כף דבש או סילאן (אם המלון לא ממש מתוק - אפשר להוסיף יותר)

2 כפות אלכוהול - ליקר פירות מכל סוג או וודקה

 

וכך עושים:

בעזרת כף פריזיאן קורצים מהמלון עיגולים. אם אין לכם כף כזאת - אפשר לחתוך את המלון לקוביות קטנות. מערבבים בקערה את כל המרכיבים ומגישים קרררר. סה"כ: 6 ₪ 

 

סך כל הארוחה: 50 ש"ח

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פטריות ממולאות במנגולד . 12.30 ₪
צילום: איילת בן-יוסף
בורקס מנגולד וגבינה. 31.70 ₪
צילום: איילת בן-יוסף
מומלצים