שתף קטע נבחר

 

אספקת החשמל חוזרת לצפון אמריקה

הלילה, סמוך לחצות, נותק החשמל במפתיע בחלקים גדולים של צפון-מזרח ארה"ב ובקנדה. מאות אלפים נתקעו ברכבת התחתית ובמגדלים בעיר והרחובות הוצפו בהמונים. ברוב האזורים חודש כבר החשמל. גורמים רשמיים: מדובר בתקלה ולא בפיגוע טרור

חלום הבלהות של החברה המודרנית: 50 מיליון בני אדם, בהם עשרה מיליון בקנדה, נותרו הלילה בלא חשמל כאשר התכוננו לשוב לבתיהם בתום יום העבודה.

 

בצהרים (יום ו') דווח כי רוב זרם החשמל חודש כבר בעיר ניו-יורק. באזור ניו-ג'רזי נותרו רק מעטים ללא חשמל וכך גם באזור ניו אינגלנד. בתוך כך, חידש הבוקר מינהל התעופה את הטיסות באזור ניו-יורק שבוטלו במהלך הלילה. עם זאת, תנועת הרכבות בעיר לא צפויה עדיין להתחדש בשעות הראשונות של היום.   

 

מיליוני בני אדם עדיין שרויים בעלטה באזור טורונטו ואוטווה בקנדה ובחלקים נרחבים בצפון מזרח ארה"ב ובדטרויט. גורמים רשמיים בקליבלנד הביעו הבוקר חשש שאם תימשך הפסקת החשמל בקרוב יהיה מחסור במים ברחבי העיר. באוטווה דווח על מעשי ביזה רבים של גורמים פליליים ברחובות, בחסות החשיכה. גם בברוקלין נרשמו כמה אירועים של ביזה, ו-26 בני אדם נעצרו.  

   

עדיין לא ברורה הסיבה להפסקת החשמל, הגדולה בתולדות ארה"ב ובקנדה. ראש ממשלת קנדה, ז'אן קרטיין, אמר שברק שפגע בתחנת כוח באיזור הניאגרה, במדינת ניו-יורק, הוא שגרם לכשל הטכני. ואולם, גורמים רשמיים בארה"ב דחו את טענתו. אחר כך טען קרטיין שהאשמה נעוצה בהפסקת פעולתו של כור גרעיני בפנסילבניה.  

 

21 תחנות שותקו בתוך 3 דקות

 

החשמל פסק בסביבות השעה 23:13 (שעון ישראל) במדינות ניו-יורק, ניו ג'רסי, קונטיקט, אוהיו, מישיגן וכן בקנדה. הערים העיקריות שנפגעו הן: ניו-יורק, דטרויט, קליבלנד, אוטווה וטורונטו. 

 

התקלה שיתקה 21 תחנות כוח בתוך שלוש דקות, ולאחר מכן שותקו תשעה כורים גרעיניים בארבע מדינות. מומחים הסבירו שבעקבות עומס כבד ובלתי צפוי על תחנת הכוח "ניאגרה מוהוק" קרסה התחנה ואחריה קרסו כל תחנות המשנה, כולל תחנת "קונסולידייטד אדיסון", השולטת על אספקת החשמל לניו-יורק.

 

כ-350 אלף בני אדם יצאו מהרכבת התחתית ועוד רבבות פונו מבניינים במנהטן והציפו את הרחובות (בתמונות מימין). רבים מהם צבאו על הטלפונים הציבוריים, לאחר שרשתות הטלפון הסלולריות קרסו. מתיו מלבסקי, דובר חברת החשמל של ניו-יורק מסר שמדינת ניו-יורק איבדה 80% מכוח החשמל שלה. אחד התושבים אמר כי "כולנו הומלסים הלילה. עכשיו אפשר להרגיש כיצד הומלס חש".

 

תנועת המטוסים בצפון ארה"ב ובאיזורים שונים בקנדה הופסקה, בין השאר משום שהיעדר חשמל מונע בדיקות ביטחוניות. עם זאת, מגדלי הפיקוח עברו לשימוש בגנרטורים. בתי הכלא והבורסות עברו להשתמש בגנרטורים. תנועת הרכבות בניו-יורק, המבוססת על חשמל, שותקה ומאות אלפי אנשים נותרו תקועים ברכבת התחתית ובמעליות ברחבי העיר בחום של 33 מעלות. מחברת הרכבת התחתית נמסר שהשירות יחודש רק 6-8 שעות לאחר שיושב זרם החשמל.

 

בוש נדהם לראות את הרוגע

 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש שהיה בביקור בסאן דייגו אמר לעיתונאים: "באופן איטי, אבל בטוח, אנחנו מתמודדים עם הבעיה הלאומית המאסיבית. חיי מיליונים הושפעו והחיים לא יהיו נורמליים לטווח הקצר...פעלתי עם גורמים פדרליים להבטיח שהתגובה למצב תהיה מהירה ויסודית, ואני מאמין שכך אכן היה".

 

בוש אמר שארה"ב ערוכה היום טוב יותר להתמודד עם מצבי חירום והוסיף כי "נדהם לראות בטלוויזיה כיצד אנשים מתנהגים באופן רגוע". הנשיא האמריקני הבהיר שלא מדובר בפיגוע טרור ואמר שהרשויות מתמקדות בהתמודדות עם תוצאות הפסקת החשמל, ומנגד נמשכים המאמצים לחדש את אספקת הזרם.

 

ראש עיריית ניו-יורק, מייקל בלומברג, אמר: "לא מדובר בפיגוע טרור. היה כשל בתחנת הכוח "ניאגרה מוהוק", ששולטת על אספקת החשמל בצפון מזרח ארה"ב ובקנדה. איש לא נפצע במהלך פעולות החילוץ מהבניינים או מהרכבת התחתית. אנשים רגועים ויוצאים החוצה. לרוב בתי החולים יש חשמל, מלבד בית חולים אחד בברוקלין. אין שריפות או פעילות פלילית. מוקדי החירום 911 ו-311 עובדים. מכבי האש והמשטרה הזעיקו את כל הצוותים".

 

בלומברג המליץ לאנשים "תשתו הרבה מים, אחת הסכנות הגדולות היא שאנשים ימותו מחום ומחוסר מים". הוא העריך (בסביבות 1:00 שעון ישראל) שתיקון התקלה יימשך עוד שעות. ראש עיריית ניו-יורק קרא לתושבים לכבות את מתגי האור והמזגנים, כדי להקל על חברות החשמל לשקם את אספקת הזרם. הוא המליץ לאנשים "לא להפוך את האירוע לטרגדיה, שבו במסעדה, שתו הרבה מים ותגיעו לאט הביתה". בלומברג הבטיח לעובדים העירוניים יום חופש ביום שישי.

 

הפסקת החשמל הזכירה לרבים מתושבי ניו יורק תמונות מהעבר הלא רחוק: אלה של אירועי ה-11 בספטמבר. רחובות מנהטן היו מלאים בהולכי רגל, שלא ידעו כיצד יגיעו לבתיהם בברוקלין, קווינס, ניו ג'רזי וקונטיקט, בשל הפסקת תנועת הרכבות.

 

הפסקת חשמל בהיקף גדול התרחשה בארה"ב ב-11 באוגוסט, 1996. אז הושפעו מהפסקת החשמל ארבעה מיליון אזרחים בתשע מדינות במערב ארה"ב. הפסקת החשמל ההיא נמשכה כעשר שעות והשתרעה מאורגון עד טקסס והשפיעה אפילו על מקסיקו.

 

 

 

 


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הפסקת החשמל. אמריקה בחושך
צילום: איי פי
אנשים הציפו את הרחובות
צילום: רויטרס
צובאים על טלפונים ציבוריים
צילום: איי פי
ה"משולש" שנפגע. טורונטו - דטרויט - קליבלנד
רחובות ניו-יורק. דז'ה-וו ל-11 בספטמבר
צילום: איי פי
מתפנים מהרכבת התחתית
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ישנים ברחובות ניו יורק
צילום: איי פי
מומלצים