שתף קטע נבחר

 

בעקבות המחלוקות: נדחתה העברת הערים לרשות

הלילה הסתיימה ללא תוצאות הפגישה הביטחונית בעניין העברת האחריות הביטחונית על ערים נוספות בגדה. הצדדים ישובו וייפגשו מחר. ל-ynet נודע כי הצד הישראלי ויתר על הדרישה העקרונית למעצר המבוקשים ה"כבדים" או הגלייתם ליריחו. בין הצדדים התעוררה מחלוקת סביב הפיקוח על המבוקשים, שחלקם אינם מוכנים למסור את נשקם למנגנוני הרשות

נדחתה העברת האחריות הביטחונית על ערים נוספות בגדה לידי הרשות הפלסטינית. זאת בעקבות מחלוקות קשות שנתגלעו אמש (יום א') בפגישה הביטחונית, שהתקיימה בירושלים בהשתתפות קצינים בכירים מישראל ומהרשות. המחלוקת נגעו בעיקר לגורל המבוקשים.

  

ל-ynet נודע כי ישראל הסכימה לוותר על דרישתה העקרונית בדבר מעצר המבוקשים ה"כבדים" או הגלייתם ליריחו, אך התנתה זאת בפיקוח הדוק עליהם מצד אנשיו של השר הפלסטיני לענייני ביטחון, מוחמד דחלאן. המחלוקת נעה סביב האופן בו יתבצע הפיקוח, כאשר חלק מהמבוקשים מסרבים להפקיד את נשקם בידי גורמי הרשות המוסמכים, ולדברי גורמי ביטחון בישראל, אין בכוות מנגנוני הביטחון ברשות לאכוף את הפיקוח עליהם.   

 

בראש הצוות הישראלי בפגישה עמד ראש אגף מבצעים, האלוף גיורא איילנד, ובראש הצוות הפלסטיני - ראש המודיעין הכללי בגדה, הגנרל חאג' איסמאעיל. מן הצד הישראלי השתתפו גם קצין האג"ם של פיקוד מרכז, אלוף-משנה עוזי מוסקוביץ', ומפקד בכיר ממרחב ירושלים, יהודה ושומרון בשב"כ. הצדדים סיכמו לשוב ולהיפגש מחר. בעקבות המחלוקות, בוטלו הפגישות שתוכננו להיום בין מפקדי חטיבות בשני הצדדים.   

 

בסוף השבוע סיכמו דחלאן ושר הביטחון, שאול מופז, על העברת האחריות בקלקיליה וביריחו לאחריות הרשות כבר בתחילת השבוע. כעת נדחתה העברת הערים במספר ימים לכל הפחות. בשבוע הבא אמורה לעבור האחריות גם ברמאללה ובטול כרם, אולם המועד המדויק לכך טרם נקבע סופית. 

 

מבחן אמיתי להבנות

 

העברת האחריות המתוכננת בטול כרם ובקלקיליה מעמידה את ההסכמים בין ישראל לרשות ואת הפסקת-האש הפנים-פלסטינית במבחן אמיתי, בשל קרבתן לקו התפר ולריכוזי אוכלוסייה במרכז הארץ. מודל שיתוף הפעולה הביטחוני שייושם סביב אותן ערים יהיה כפי שמתקיים ברצועת עזה, המוקפת אף היא בגדר. העברת רמאללה לידי הרשות היא עניין רגיש לכשעצמו, לאור הימצאות לשכתו של יאסר ערפאת בתוכה, על המבוקשים הבכירים המתבצרים בה.  

 

גורמים ביטחוניים בישראל מדגישים כי בכל מקרה, אין בהעברת האחריות משום ויתור עקרוני לפלסטינים על קיום התחייבויותיהם. "ישראל תטיל למעשה על הרשות אחריות כבדה לעמוד בהסכמים ולנטרל את המבוקשים באזורים שהאחריות בהם תועבר", אומר גורם ביטחוני בכיר, ומוסיף: "ישראל דרשה שבערים בהן תועבר האחריות יהיו אנשי דחלאן מחויבים לפרוק את המבוקשים מנשקם, ולפקח באופן הדוק על פעילותם. בתמורה תתחייב ישראל שלא להכניס כוחות צבא לאזורים אלה, ולא לפעול נגד אותם מבוקשים".

 

לאחר העברת האחריות, במקרה של התרעות על פיגועים או על עיסוק בהתחמשות ובמעבדות נפץ, תדרוש מערכת הביטחון מדחלאן לעצור את המבוקשים ולוודא כי לא ייצאו פיגועים מאותו אזור. במקרה שייצא פיגוע, או שיתקבלו התרעות על עיסוק בטרור – ייכנסו כוחות צה"ל לערים וינטרלו את המבוקשים, באם יווכחו שהרשות אינה עושה זאת.

 

המבוקשים לא יועברו ליריחו

 

במהלך הפגישה הביטחונית נדונה גם התוכנית להעברת המבוקשים ה"כבדים" ליריחו, תוכנית שהתקבלה בהתנגדות עזה מצד המבוקשים עצמם. גורמים ביטחוניים הסבירו כי יריחו נוחה עבור ישראל ליעד זה, בשל בידודה משאר ערי הגדה, העובדה שהיא מוקפת מכל עבריה על-ידי כוחות צה"ל וכן היותו של הכיסוי המודיעיני בה יעיל יותר. הגורמים הוסיפו בהלצה כי "החום ביריחו משפיע אפילו על המבוקשים, והכל שם מתנהל לאט יותר, על מי מנוחות".

 

ישראל הייתה מעדיפה לרכז את כל המבוקשים במקום אחד. עם זאת, הצד הישראלי ויתר כאמור על הדרישה להעברת המבוקשים ה"כבדים" מרחבי הגדה ליריחו כתנאי להעברת האחריות הביטחונית בערים. גורמי צבא אמרו ל-ynet כי על-פי התוכנית המועדפת על הפלסטינים, יידרשו אנשי השר לענייני ביטחון דחלאן בכל עיר ועיר להשגיח על פעילות המבוקשים, ולמנוע מהם להתאמן, לפתח אמצעי לחימה ולבצע פיגועים.

 

לישראל ברור כי אנשי דחלאן לא יעצרו את המבוקשים בערים הפלסטיניות, ולפיכך ניסו נציגי צה"ל והשב"כ לגבש בפגישה נוסחה אחרת של פיקוח ואחריות על המבוקשים. ייתכן שהפשרה תהיה בדמות "קציני מבחן", שיידרש דלחאן להציב בכל הערים הפלסטיניות, כדי שיוודאו כל העת כי המבוקשים אינם עוסקים בטרור, וימנעו את פעילותם החבלנית. לפי שעה, כאמור, לא הושגו הסכמות בעניין.  

 

מחלוקת בפתח על מסירת הנשק

 

המוקש לתוכנית הפיקוח על המבוקשים הוא הנשק הבלתי חוקי. גורמים בצמרת הרשות הפלסטינית ממשיכים לנהל מגעים עם הפלגים השונים, בעיקר עם ארגון "גדודי חללי אל-אקצה" של הפתח, במטרה להגיע להבנות בדבר הפסקת הפעילות החמושה. הגורמים ברשות מנסים לשכנע את הפעילים להניח את נשקם ולהפקידו בידי הרשות, תמורת התחייבות ישראלית, מלווה בערבות אמריקנית, שלא לרדוף אותם או לפגוע בחייהם. הצעה זו מקובלת על חלק גדול מראשי הגדודים ואף על פעילי השטח. אולם באזורים מסוימים, דוגמת שכם וג'נין, קיימת התנגדות עזה לרעיון בקרב חלק מהפעילים.

 

בכיר בחוליית אל-אקצה בג'נין אמר ל-ynet כי "בשום פנים ואופן לא יוותרו הפעילים על נשקם". הוא הוסיף: "העמדה שלנו ברורה. אנחנו לא מאמינים לישראל, ולכן לא נוותר על הנשק שלנו. נסכים להפסקת האש רק אם ישראל תתחיל לשחרר אסירים, תיסוג מהערים, תסיר את המצור והכתר מעל הראיס ערפאת ויתר העם הפלסטיני ותאפשר את חזרתם של מגורשי בית לחם".

 

בשכם, המוקד השני המרכזי של פעילות אל-אקצה, הדעות חלוקות. לדברי בכיר בארגון, הפעילים מוכנים, תמורת התחייבות ישראלית אמיתית וערבות אמריקנית, לשקול את האפשרות להפקיד את נשקם בידי גורמי הרשות המוסמכים. אולם בכיר אחר אומר כי אף פעיל לא יהיה מוכן למסור את נשקו. "אנו מחויבים להודנה, אבל לא נוותר על הנשק, שהוא כלי הביטחון היחיד שלנו", אומר הפעיל המתנגד להצעה. לדבריו, "עניין המבוקשים אינו עניין אישי. אנו דורשים פתרון לכל המבוקשים מכל הפלגים, במסגרת הסכם ישראלי-פלסטיני בערבות בינלאומית".


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
האלוף איילנד. פגישה בירושלים
צילום: שאול גולן
צילום: עטא עוויסאת
חאג' איסמאעיל. בראש הצוות הפלסטיני
צילום: עטא עוויסאת
צילום: אורן אגמון
דחלאן. יערוב לפעילות המבוקשים?
צילום: אורן אגמון
צילום: איי פי
ערפאת. לשכתו תצא בקרוב מאחריות צה"ל
צילום: איי פי
מומלצים