שתף קטע נבחר

מצב הרשת: שומר מסך מרושע

סיכום השבוע בשלוש מלים: וירוסים, תולעים ודואר זבל. ולחדשות בהרחבה: המשמעות הקריטית של הצפת תיבות הדואר בווירוסים וזבל, SCO מראה את הקלפים, אתר קהילות חדשני בישראל, המסרים המידיים לא ידברו יחד, לקראת יום הנחמדות הבינלאומי ועוד

וירוסים, תולעים ודואר זבל, וירוסים, תולעים ודואר זבל, וירוסים, תולעים ודואר ז...עבודת העיתונאים בתחום האינטרנט הופכת חד גונית מרגע לרגע. אם המצב לא ישתפר ואף יחריף, נוכל להסתפק בפרסום מלה אחת: "עצבים!".

 

המתקפה של So Big F חסרת תקדים וכמעט בלתי נסבלת, יודע כל מי שקיבל מאז אתמול עשרות או מאות עותקים של הווירוס עם כותרות באנגלית כמו "הפרטים שלך", "האפליקציה שלך" או "שומר מסך מרושע" (Wicked - ובסלנג, "שווה"). מאחר שהווירוס מזייף אוטומטית את כתובת השולח, חלק גדול מתעבורת המידע הנכנסת נגרמת בגלל הודעות וירוס שחזרו לשולח, שכלל לא שלח אותן. כך, מאז מאתמול חזרו לכתובת הדואר הכללית של ערוץ המחשבים עשרות רבות של הודעות כאלה, שכמובן לא נשלחו על ידינו.

 

ארגון נוסף שקרה לו דבר דומה הוא ג'ופיטר מדיה, חברת האם של internetnews.com, אך שם לא הבינו שזיוף הכתובת אינו אישי, והתלוננו במשטרה. אין כאן שום דבר אישי, כמו שאמר קלווינג'ר ליוסאריאן, האנטי גיבור של "מלכוד 22": "הם יורים בכולם, הם מנסים להרוג את כולם".

 

זה כן אישי

 

השבוע הגשתי תלונה במשטרה על זיוף כתובת הדואר האלקטרונית האישית שלי לצורך משלוח דואר זבל. זבלן, שעל פי ראייתו המעוותת ראה בכך סוג של צדק פואטי, זייף (spoofing) את הכתובת שלי, של אתר האנטי ספאם tmicha.net ומספר כתובות נוספות, והשתמש בהן כדי לשלוח דואר זבל למנויי חברת אקטקום. המכנה המשותף בין הכתובות המזויפות והיקף המשלוח, המצומצם יחסית למשלוחי ספאם, הצביע על כך שאין כאן מקריות. אם מי מהקוראים קיבל ספאם שנשלח כביכול ממני, התנצלותי מראש. לא החלפתי מקצוע לזבלנות.

 

ימים מציקים

 

אין להקל ראש במשמעות של 10 הימים המציקים האחרונים. בשבוע כזה התביעה של ח"כ פולישוק-בלוך, לכפות על ספקי האינטרנט לספק שירותי אנטי וירוס לכל המשתמשים לא נשמעת כל כך מופרכת. מצד שני, אם ספקי האינטרנט אשמים במצב, מיקרוסופט אשמה יותר. המשך המגמה הנוכחית ללא מענה טכנולוגי רחב מצד כל גופי התקינה הרלוונטיים, ספקי האינטרנט והמחוקקים עלול להביא לקיטוע של מערכת הדואר האלקטרוני ולמשלוח דואר מורשה בין משתמשים שמכירים זה את זה בלבד.

 

"אני מצטער", כתב אחד המשתמשים בהודעה תגובה אוטומטית שנחתה בתיבה שלנו על אף שלא שלחנו לו דואר, "בגלל שמגיעות אלי יותר מ-100 הודעות וירוס וזבל בשעה, הפסקתי לקבל דואר ממשתמשים לא מורשים. הוא הפנה אותנו לקישור שמטרתו לאמת את זהותנו, אם נרצה לשלוח לו את ההודעה בכל זאת.

 

ספאם הוא ספאם

 

בתגובה לתלונה שהגשנו השבוע על דואר זבל של אחת החברות המפיצות לוחות דרושים לגולשים שלא ביקשו לקבלם ענו לנו מחברת ברק: "לנשוא התלונה יש אישור מרשמת מאגרי המידע להפיץ דואר. חברת ברק ויועציה המשפטיים ממשיכים לבדוק עם משרד המשפטים האם הוא עומד בכל הקריטריונים המתבקשים. אנו נעדכן אותך כאשר נקבל את התייחסות משרד המשפטים".

 

כדאי שבחברת ברק יבינו כי זבלן נשאר זבלן גם כאשר הוא מפיץ את הודעות הזבל שלו על פי חוק, ומוסיף במכתב את מספר מאגר המידע הרשום שלו. משלוח דואר המוני למשתמשים שלא ביקשו לקבל אותו לא יכול להתקבל בהבנה על ידי כל ספק אינטרנט שאיכות השירות חשובה לו. ספאמרים וגולשים, שימו לב, לברק אין בעיה עם זבלנים כל עוד הם עובדים על פי "החוק". והרי אין חוק נגד דואר זבל בישראל.

 

1917 והיום

 

הניו יורק טיימס משווה בין הפסקת החשמל הגדולה בצפון אמריקה לתולעים והווירוסים האחרונים ומותח קו בין כשלים אלה לבין קריסת מערכת הרכבות בארה"ב בימי מלחמת העולם ה-1, אז עומסים רבים הביאו לשיתוק המסילה ולהשתלטות הממשל הפדרלי על מערכת הרכבות ב-1917. הניו יורק טיימס קובע, כי התולעת בלאסטר מתפשטת ברשתות המחשבים המודרניות במטרה לגרום לכאוס, ויחד עם הפסקת החשמל האחרונה מהווה אתגר מרכזי לחברות הטכנולוגיות: איך ליהנות מכל יתרונות הרשת - כל רשת, כולל רכבת, תעופה, טלפון, חשמל או מחשבים, ובמקביל לצמצם את הנזקים שנגרמים בדיוק בגלל אותם יתרונות.

 

SCO מראה את הקלפים

 

בכנס שערכה השבוע SCO החלה לחשוף החברה את שורות הקוד בלינוקס שהועתקו, כביכול, בניגוד לחוק מקוד קנייני של יוניקס שבבעלותה. החברה הציגה למשתתפים בכנס שתי שקופיות הכוללות לכאורה קוד מועתק ומנכ"ל SCO, דריל מקברייד, טען כי מיליוני שורות הועתקו, ולכן לא ניתן להוציא את הקוד הבעייתי מלינוקס, כפי שהציעו כמה מאנשי קהילת הקוד הפתוח, אם תוכיח SCO את צדקתה.

.

על פי אתר הלינוקס Lwn.net, הקוד "המועתק" הופיע בגירסה של יוניקס שהופצה לראשונה ב-1979, הופץ בציבור במהלך שנות ה-80, ושוחרר להפצה על ידי SCO על פי רישיון BSD של אוניברסיטת קליפורניה, המתיר העתקת הקוד והפצתו. לכן, טוענים אנשי הקוד הפתוח, אין תוקף לטענה של SCO.

 

יש תקווה בפורומים

 

אנשי תנועת תקווה לישראל הקימו אתר קהילה חדש, שמאפשר לקיים דיון מסודר גם ללא מנהל פורום. זאת, על ידי ההצבעות של המשתמשים עצמם וסקרים שהמערכת מבצעת לפי הצורך. 

 

בכל נושא מוצגים שני פורומים מקבילים - בעד ונגד, במתכונת ראש בראש, בעוד הגולשים מדרגים מהם הטיעונים החזקים בעיניהם. זאת, במטרה לעורר דיון ציבורי בנושאים חברתיים וכלכליים בהם מערכת החינוך, הרווחה, שיטת הממשל, המינהל הציבורי ועוד. נוסף על כך, משמש הפורום גם ככלי הצבעה אלקטרוני. הצעות שזוכות לתמיכה רבה "עולות" במעלה האתר בתהליך של ברירה טבעית. 

 

למשל, בדיון בשאלה אם לחוקק חוק שיחייב מקבלי דמי אבטלה לתרום לקהילה מספר שעות בשבוע נחלק המסך לארבעה חלקים: דברי הגולש שהעלה את הנושא לדיון, טיעונים שהעלו הגולשים בעד ונגד, וסקר המציג את דעת כלל הגולשים בנושא זה (תצלום מסך מצד ימין).

 

הפורמט הטכנולוגי של הפורום מעניין, מיושם היטב, ומוכיח כי גם בתחום הקהילות, שנראה תקוע במקום בשנים האחרונות, אפשר לחדש ולהבריק. מצד שני, הצגה מובנית של אי ההסכמה בפורמט של בעד ונגד עשויה להגדיל את הקיטוב בין שני מחנות ולא לעודד הסכמה.  

 

המסרים המידיים לא ידברו יחד

 

שבוע רע לתאימות בין תוכנות המסרים המידיים. רשות התקשורת הפדרלית (FCC) תתיר ל-AOL לשדרג את מערכות המסרים המידיים שלה ולשלב בהן וידאו מבלי לעמוד בתנאי המוקדם למיזוג בינה לבין טיים ורנר, לאפשר תאימות בין תוכנות המסרים המידיים שלה (AIM ו-ICQ) לבין התוכנות המתחרות של מיקרוסופט ויאהו!.

 

ואילו מיקרוסופט הודיעה כי תחסום את רשת המסרים המידיים שלה בפני תוכנות מתחרות בשל "שיקולי ביטחון" (אם זה עובד יפה במישור הפוליטי-ביטחוני, למה לא לנסות את התירוץ הזה ברמה הטכנולוגית?). החל מהחודש הבא, תיחסם התקשורת בין משתמשי MSN מסנג'ר למשתמשי טריליאן, תוכנת מסרים מידיים מצוינת שמאפשרת למשתמשים ממספר רשתות שיתוף קבצים לתקשר ביניהן. 

 

עדכון אבטחה לאינטרנט אקספלורר

 

מיקרוסופט הפיצה השבוע עדכון אבטחה מקיף לגירסאות 5 ו-6 של הדפדפן אינטרנט אקספלורר. העדכון מיועד לתקן מספר פירצות אבטחה שעלולות לאפשר לווירוסים שמופצים בדואר האלקטרוני או קודים זדוניים באתרי אינטרנט לפגוע במחשב. אפשר להוריד ולהתקין את העדכון דרך שירות Windows Update.

 

קצרים

 

מוסף "הארץ" על מגיפת דואר הזבל.

 

הוליווד מערערת. חברות התקליטים ואולפני הסרטים הגדולים הגישו השבוע ערעור נגד פסיקה תקדימית של בית משפט פדרלי בלוס אנג'לס מחודש אפריל, לפיה תוכנות שיתוף הקבצים מורפיאוס וגרוקסטר אינן מפרות את החוק.

 

איזור החדשות באתר האינטרנט של עו"ד חיים רביה נפתח לכל הגולשים. מדובר בהפניות לידיעות ומאמרים מעניינים ברחבי הרשת בנושאים משפטיים, במתכונת דומה לבלוג.

 

התשובה של גוגל לחיים, הייקום וכל השאר, באדיבות תכונת המחשבון החדשה במנוע החיפוש.

 

בלי קשר

 

האתר של תמיר דותן מ"קחי אותי שרון" (אתר התוכנית שווה ביקור - ב"קשת" יודעים איך לעשות אתרי טלוויזיה טובים).

 

לקראת הבחירות בקליפורניה: האם המושל שלי הוט אור נוט.

 

נחמד

 

"1. צאו עם חיוך מהבית. גם אם בהתחלה החיוך יהיה מאולץ, יש סיכוי טוב שבהמשך הוא יהפוך לאמיתי, ואם לא – אז לא; לא הפסדתם שום דבר.

 

2. ברכו את כל מי שנקרה בדרככם בברכת בוקר טוב, יום טוב, שבוע טוב, צהרים טובים, ערב טוב. גם אם מישהו אינו משיב לכם, נסו להמשיך ולנטור לו חיבה.

 

3. בכל מפגש עם נותני שירות או מקבלי שירות, התייחסו למי שאתם באים איתו במגע כאילו היה חבר קרוב".

 

שלוש מתוך 10 ההמלצות של העמותה לקידום הנחמדות בעולם לקראת יום הנחמדות, שיחול השנה ב-31.8.03.

 

עצומה שמסתובבת בדואר האלקטרוני

 

לכבוד,

 

מר אריאל שרון,

ראש ממשלת ישראל,

משרד ראש הממשלה,

קריית דוד בן-גוריון,

ירושלים.

 

הנדון: עזרה מול גורמי ציבור

 

לאחרונה התבשרנו כי הינך מקשר בין אזרחים לגורמי הציבור המתאימים. בעניין האחים מלמוד מכפר מל"ל, למשל, התקשרת למנכ"ל משרד התחבורה וביקשת שייפגש עם האחים וישמע את תלונתם. גם לי יש בעייה קטנה. אשמח אם תוכל להתקשר בענייני למנכ"ל/שר/מפקד/ראש (מחק את המיותר) ולבקש ממנו לשמוע את תלונתי.

 

בתודה מראש,

_____________

 

אפשר לשלוח הערות, טיפים והצעות לכתובת Computers@y-i.co.il
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפורום של תקווה לישראל יישום מעניין
מומלצים