שתף קטע נבחר

פחות שעות לימוד, יותר צפיפות בכיתות

בבתי הספר התיכוניים בראשל"צ וברחובות יגיע הקיצוץ במשרות המורים ל-180 שעות לימוד. שעות העשרה ותיגבור בוטלו, פרויקטים חדשים הוקפאו, בתיכון גדרה בוטל הפרויקט המצליח 'עוז לתמורה', וברחובות ילמדו ברוב הכיתות 38 תלמידים בממוצע. לומדים לקצץ

שנת הלימודים תשס"ד נפתחת בצל הרעה בתנאי הלימוד וירידה בהיקף שעות הלימוד כמעט בכל בתי הספר באזור ראשון לציון, רחובות ונס ציונה.

הקיצוצים בתקציב משרד החינוך יורגשו בדמי השכפול, בתקציב המגמות הטכנולוגיות והעיוניות בבתי הספר העל יסודיים ובתקציב להסעות וסייעות לחינוך המיוחד. גם יישומו הראשוני של דוח שושני יגרום לקיצוץ ניכר בשעות הוראה תקניות, בפעילויות העשרה ובשעות תיגבור. התוצאה הצפויה: פחות פרויקטים חינוכיים, פחות מורים בבתי הספר ויותר תלמידים המצטופפים יחדיו בקבוצות לימוד ובכיתות.

אנשי החינוך באזור צופים שהתוצאות לא יבוששו לבוא. הם צופים שיורחבו הפערים הלימודיים והחברתיים, שיפגעו במיוחד אוכלוסיית העולים החדשים, אוכלוסיית המשפחות מעוטות האמצעים והתלמידים בעלי הצרכים המיוחדים.

 

קיצוץ של 40 אחוז

 

ראש מינהל החינוך בראשל"צ, רחל אשל מעריכה כי השנה יעביר משרד החינוך לעיר תקציב הקטן בכ-40 אחוז מהתקציב שהועבר בשנה שעברה. גם מנהל אגף החינוך היוצא ברחובות, חזי משולם, מדבר על קיצוץ בהיקף דומה בתקציב החינוך שיוקצה לעיר. לדברי אשל, השתדלה עיריית ראשל"צ לא לקצץ השנה בתקציב שהיא מקצה לחינוך, ואף השלימה מתקציבה חלק מקיצוצי משרד החינוך.

אשל: "הקטנו את פעילות בתי הספר בעדינות רבה, מעט בכל תחום, כדי לא לפגוע בתלמידים. בתחומים שזה היה קריטי, כמו שירותי הסעות לחינוך המיוחד והקצאת סייעות לתלמידי החינוך המיוחד, העירייה אפילו הוסיפה והשלימה כספים כדי להמשיך לתת את השירות הקודם. לעומת זאת בהוצאות על האדמיניסטרציה של מינהל החינוך השתדלנו לייעל".

משולם אומר כי ברחובות קוצץ תקציב העירייה המופנה לחינוך בכעשרה אחוזים. "עד כה למדו ברוב הכיתות בעיר 32 תלמידים בממוצע, השנה ילמדו ברוב הכיתות 38 תלמידים בממוצע. בבתי הספר ילמדו השנה פחות שעות תקן במקצועות היסוד כמו מתמטיקה, אנגלית והבנת הנקרא. כפי הנראה גם נקטין את מספר הקורסים שהיינו מקיימים עד כה כהכנה לבחינות הבגרות בחופשות פסח וחנוכה. שעות התיגבור וההעשרה יקוצצו ברוב המקומות. לא יהיה מנוס מכך שחלק מהעול על שמירת רמת הלימודים הגבוהה יפול על ההורים".

משולם מעריך שהשינויים התקציביים ישפיעו לרעה על שיעורי הזכאות לבגרות בשנה הקרובה אך סבור כי האוכלוסיות החלשות, הנהנות מתמיכות חיצוניות ומתרומות ייפגעו פחות. "המועדוניות ימשיכו לפעול כרגיל, אך לא ייפתחו מועדוניות חדשות. תוכניות ההעשרה והתיגבור הלימודי שהעירייה מפעילה בשכונות קרית משה ואושיות יוקטנו בחצי".

 

יבוטל 'עוז לתמורה'

 

דובר עיריית נס ציונה, צחי ברוורמן, אומר כי מספר התלמידים גדל ביישוב בשנה האחרונה בחמישה אחוזים ולכן גדל בהתאם התקציב העירוני הכולל לחינוך. "פתחנו כיתות וגני ילדים נוספים וגודלן הממוצע של הכיתות מגיע השנה לכ-33 תלמידים. עם זאת, בבתי הספר היסודיים פחת מספר שעות הלימוד וכל תלמיד ילמד שעה וחצי שבועית פחות. בבתי הספר שבניהול עצמי בוטלו ימי הדרכה למורים".

לדברי ברוורמן, רוב הפרויקטים הפדגוגיים בבתי הספר בנס ציונה לא בוטלו מאחר שהם פועלים במימון העירייה ולא במימון משרד החינוך. "פנימיות היום שהונהגו בבתי הספר היסודיים בסבסוד העירייה ימשיכו לפעול ואף יורחבו. גם את התקציב לשיפוצים שמשרד החינוך קיצץ כמעט לגמרי, מימנה העירייה מתקציבה".

את מלוא כובדם של הקיצוצים בתקציב החינוך ירגישו השנה תלמידי התיכון האזורי בגדרה. בשנה הקרובה יבוטל בבית הספר פרויקט 'עוז לתמורה' שכלל יום לימודים ארוך וזכה להצלחה מסחררת במשך שנתיים, מאז הונהג. עשרה מורים עזבו את בית הספר בשל הקיצוץ בשעות התקן. מנהל בית הספר, רפי מיארה: "דווקא ביישוב שרוב התושבים בו לא ממעמד סוציואקונומי גבוה, הפרויקט הזה איפשר להגיע להישגים גדולים מאד. בתוך שנתיים עלינו מ-55 אחוז זכאים לבגרות ל-78. זכינו בציונים לשבח מטעם משרד החינוך ושביעות רצון כולם הייתה גבוהה. עכשיו הכל נלקח מאיתנו.

"כיום אנחנו מנסים לשמר לפחות חלק מהרגלי העבודה הטובים שהיו בפרויקט. המורים הביעו את הסכמתם להישאר ללמוד לפחות שלוש פעמים בשבוע על חשבון זמנם הפרטי עד השעה ארבע. כמה מהם ימשיכו לסייע לכמה מהתלמידים באופן אישי, ללא תשלום".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
אנשי חינוך צופים שהקיצוץ יוביל להרחבת הפערים
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים