תפוח ודבש
לכבוד החג המתקרב, דרור פינטו מציג שלושה מתכוני תפוח ודבש מהירים: קוביות תפוחים מבושלות, טארט טאטן (בגרסה אישית) וצ'אטני
לא. אין לי כלום נגד קרובי משפחה, דווקא ההפך הוא הנכון. אני נהנה מחברתם והם (כך אני מעדיף להניח), נהנים מחברתי - אלא רק כשמדובר בפרקי זמן קצובים ולעיתים רחוקות בלבד.
כדי לא להיגרר לשעות מאוחרות של הלילה, שבהם נהיה כולנו עייפים ולכן גם עצבניים יותר, מוזמנים כל האורחים לשעות הערב המוקדמות. אולם שנה אחר שנה מוכיחה המסורת הזו את עצמה ככושלת, ובדרך כלל כולם ממתינים לאותו מאחר כרוני (שעוד יחטוף על הראש).
למזלי הגדול, אני בדרך כלל מקבל את האחריות על קילוף וחיתוך כל התפוחים לקראת הסעודה, בשל הקילומטרז'ים הרבים שצברתי במטבח. והטעות מוכיחה את עצמה שנה אחר שנה: לא משנה מספר התפוחים שיופקדו בידי, תהיה התוצאה זהה למה שקרה לשמנת כשהחתול התבקש לשמור עליה.
אצלנו, עד שמתחילים בארוחה, כל הסכסוכים מיושבים, הרוחות נרגעות וכך מקבלים את השנה החדשה מכל הלב.
השבוע נכין שלושה מתכונים זריזים של תפוחים בדבש: צ'אטני תפוחים, טארט טאטן מהיר, ותפוחים מבושלים בדבש.
צ'אטני תפוחים
מדובר ברוטב שהפך לאחד המאכלים הלאומיים בבריטניה, לא פחות מהפיש אנד צ'יפס. לדודה מפולניה תגידו שזה פשוט צימעס מודרני (וגם אם היא בכלל מעיראק). כמה זמן: 20 דקות בול.
חומרים:
5 תפוחי עץ חמוצים (מזן גרני סמית'), קלופים וחתוכים לקוביות30 גרם חמאה
1 כוס סוכר חום
½ כוס חומץ בלסמי, או חומץ בן יין
כף ג'ינג'ר טרי, קצוץ
1-2 פלפלונים חריפים, קצוצים דק
2 שיני שום, פרוסות
2 תרמיל הל
3 כפות דבש
הכנה:
מבשלים בסיר את כל המרכיבים במשך כ-20 דקות, עד שהתפוחים רכים מאוד - אך עדיין שומרים על צורתם - והנוזלים נספגים בפרי.
טארט טאטן מהיר
לפני כל העליהום שתיכף יתחיל פה למטה, הרשו לי רק לציין שמדובר בגרסה זריזה ולא פחות טובה מהמקור הצרפתי. אנחנו נאפה את העוגה בכלים אישיים לטארט כי ההכנה מהירה יותר. לאורחים תגידו שזה "בגלל שאתם נורא אוהבים לפנק". כמה זמן: 20 דקות
והקינוח מוכן.
חומרים ל-4 מנות:
8 תפוחי עץ (רצוי מזן גרני סמית'), קלופים וחתוכים לרבעים
70 גרם חמאה
3 כפות דבש
מעט קינמון
לבצק (אפשר החליף בבצק עלים קנוי, מרודד):
100 גרם סוכר
200 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
300 גרם קמח
כלים:
4 תבניות אישיות
הכנה:
1. מחממים במחבת את התפוחים עם החמאה והדבש רק עד שהעסק הופך לקרמל והרבה מיץ מופרש מהפרי.
2. בינתיים מכינים את הבצק: מעבדים יחד את החמאה הסוכר. מוסיפים את הקמח בהדרגה ומעבדים רק עד לקבלת בצק אחיד. אם מתקבלת תערובת פירורים, אפשר להוסיף כף מים קרים. מחלקים ל-4. אם מדובר ביום חם במיוחד, כדאי לצנן את הבצק במקרר לפני שמתחילים לעבד אותו. מרדדים כל כדור לעיגול בערך בגודל התבנית.
3. מחלקים את התפוחים לתבניות עם הרוטב. מכסים בבצק ומהדקים את שוליו פנימה לתוך התבנית. חורצים את פניו בסכין לשחרור האדים.
4. אופים בחום של 180 מעלות במשך 10 דקות עד שפני הבצק מזהיבים.
5. ההגשה: עכשיו מגיע הטריק - כשהעסק עדיין חמים, מעבירים סכין לאורך דפנות התבנית ו"משחררים" את הבצק. מניחים על פני התבנית צלחת הגשה והופכים בזריזות. טופחים על גב התבנית ומוציאים את העוגה. אם זה מתפרק לכם, אל תכנסו להיפר-ונטילציה - זה קורה גם לטובים ביותר - פשוט קחו כף ו"עצבו" את העוגה מחדש, בלי להתבייש. ואל תשכחו לטפטף גם דבש מלמעלה.
קוביות תפוחי עץ מבושלות בדבש
אין יותר פשוט מזה: תפוחי עץ שבושלו בדבש מתובל על פילו חם וחמאתי. כמה זמן: 15 דקות לפינוק מתוק.
חומרים (ל-4 מנות):
4 תפוחי עץ, קלופים
1 כוס דבש
1 כוס מים
מעט אניס, קינמון וציפורן
12 ריבועי פילו בגודל 10X1050 גרם חמאה
כלים:
4 כוסות או תבניות למאפינס
להגשה:
100 גרם אגוזים קצוצים
הכנה:
1. חותכים את התפוחים לקוביות. מרתיחים את הדבש, המים והתבלינים בסיר.
2. מכניסים את התפוחים לתערובת הדבש ומבשלים את שמתרככים מעט והרוטב מסמיך.
3. מחממים תנור לחום 180 מעלות צלזיוס. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
4. משמנים בחמאה ארבעה תבניות עגולות. מורחים בחמאה את דפי הפילו.
5. מסדרים את הדפים בתוך התבניות אחד על גבי השני (כדי שתווצר צורת קערית). אופים כ-5 דקות, עד שהעסק מזהיב.
6. הגשה: ממלאים את קערית הבצק בתפוחים, יוצקים מסביב מהרוטב ומפזרים אגוזים קצוצים.