שתף קטע נבחר

20 דקות לראש השנה

חזה עוף בדבש ממולא צנוברים ופירות מיובשים, סטייק טונה עם בוטנים ועוגות דבש אישיות. שלוש מנות לשנה מתוקה במינימום זמן הכנה

אני לא זוכר בדיוק מה הסיח את דעתי ממד החום של המנוע כשנסעתי להורים להביא דגים לחג. הייתי בדרך לאמא, שתחייה, שעשתה טובה לבנה העסוק, ורכשה עבורו כמה דגים בשוק, כשהמכונית שלי נתקעה איפשהו בין אשדוד לתל אביב.

 

תחילה השלתי את עצמי שכנראה מד החום התקלקל ולא מדובר בבעייה המצריכה ביקור במוסך. לא האמנתי שהעגלה שלי, שזכתה בערוב ימיה לכינוי "פינטומוביל", תבגוד ותשליכני לעת זקנה. רק שעשן שחור היתמר ועלה מהמנוע, ירד לי האסימון ועצרתי בצד. עם הקנסות כבר השלמתי, וכך גם עם מחירי הדלק המופקעים. אפילו עם המוסכניקים יש לי הסכם לפיו הם מסדרים אותי ואני עושה כאילו לא שמתי לב, אבל להיתקע עם האוטו - זה כבר מוגזם. 

 

בהתחלה ניסיתי להחיות את הקרפיונים הצמאים בבגאז' עם בקבוק מים צוננים שקניתי לעצמי בדרך.  בכל זאת, טבעם של הדגים במים. כשאזלו כל המים, יחד עם תקוותי האחרונה להצילם, השקתי אותם גם בדייאט ספרייט - אך ורק כדי לנסות ולטשטש את הריח. בלית ברירה, שבור ומיואש, נאלצתי לשבת במכונית הסרחונית עד שיגיע הגרר, שיקח אותי הביתה ואת המכונית ישלח בטיסה ישירה לעזאזל.

 

 

מצבם העגום של הקרפיונים גרם לי לחפש דרכים אלטרנטיביות להציל את ארוחת החג הקרבה. שכן, ראש השנה ללא דגים הוא לא ראש השנה. וברגע אמיץ (שעליו אתנצל בפני משפחתי עד לאחרית ימי) החלטתי שגיפלטע פיש לא יוגש לשולחן החג.

 

החום הכבד הוקיע מתוכי כל מחשבה על מרק, למחאת כל הדודות והסבתות. וכך החלטתי להכין ארוחת ראש השנה מעט שונה, פרט לעוגת הדבש שעליה לעולם לא אוותר: חזה עוף בדבש ממולא פירות יבשים, סטייק טונה, ועוגות דבש קטנות ואווריריות.

 

חזה עוף בדבש ממולא צנוברים ופירות מיובשים

 

כמה זמן: 20 דקות לצלחת

 

חומרים ל-4 מנות: 

4 חזות עוף, נקיים מעצמות

1/3 כוס שמן זית לטיגון + 2 כפות

מעט קמח לקימוח החזות

2 כפות דבש

 

למלית:

1/2 כוס שמן

2 בצלים, קצוצים דק

200 גרם משמשים יבשים, קצוצים

200 גרם שזיפים יבשים, קצוצים

100 גרם צימוקים (רצוי בהירים)

100 גרם צנוברים

1 כפית קינמון

2 כפות דבש

2 כפות מיץ לימון

 

וכך נעשה: 

1. מחממים תנור ל-180 מעלות צלזיוס.

 

2. נכין תחילה את המלית: מטגנים את הבצל בשמן עד להזהבה. מערבבים עם שאר מרכיבי המלית.

 

3. חותכים חתך בצד העוף ויוצרים כיס. ממלאים, מקמחים, סוגרים את הפתח בעזרת קיסמים, ממשיכים באותה דרך עם שאר הנתחים ומטגנים טיגון קצר משני הצדדים.

 

4. מניחים את החזות בתוך תבנית אפייה חסינת חום, מערבבים 2 כפות דבש עם 2 כפות שמן סית ומורחים, מתבלים במלח והרבה פלפל שחור.

 

5. צולים בתנור במשך 5 דקות. מעטרים בעירית קצוצה.

 

סטייק טונה עם בוטנים

 

מנה לא כל כך שגרתית בראש השנה, אך טעימה להפליא. כמה זמן: 20 דקות ודי.

 

חומרים (ל-4 מנות): 

4 נתחי פילה טונה, בעובי 1-1.5 ס"מ

¾ כוס בוטנים, קצוצים

מלח, פלפל

2 כפות שמן

 

למשרה:

2 כפיות שמן שומשום

5 כפות שמן

2 שיני שום, קצוצות

2 ס"מ ג'ינג'ר טרי, חתוך לגפרורים דקים

פלפלון צ'ילי, מנוקה מגרעינים וקצוץ דק

קליפה מגוררת מלימון אחד

מעט מיץ לימון

2 כפות כוסברה, קצוצה

מלח, פלפל שחור טחון טרי

 

וכך נעשה:

1. ממליחים ומפלפלים את נתחי הדג, טובלים צד אחד של הפילה בבוטנים וחוזרים על הפעולה עם כולם.

 

2. יצוקים 2 כפות מהשמן למחבת טפלון חמה. מניחים בה את הטונה עם הצד המצופה כלפי מטה, ומטגנים לא יותר משתי דקות, כשהמחבת מכוסה. הדג אמור להתקבל עשוי למחצה, אך אלו שמעדיפים אותו מת יותר יכולים לצלות אותו מכוסה בתנור בחום של 180 מעלות כ-2 דקות נוספות.

 

3. הרוטב: לאותה המחבת שהשתמשו בה קודם, מוספים את השמן, השום, הג'ינג'ר, והפלפל ומטגנים כדקה (זהירות שלא יישרף!). מוסיפים את קליפת ומיץ הלימון, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה. מסירים מהאש ומוסיפים את הכוסברה. יוצקים מעל הדג ומגישים מיד.

 

עוגות דבש אישיות

 

עוגה טעימה ושונה מהבטון המאפיין את עוגות הדבש הרגילות. האפייה כמנות אישיות גם יפה, אך בעיקר מהירה יותר. כמה זמן: 20 דקות כולל אפיה.

 

חומרים (ל-12 מנות):

4 ביצים

¾ כוס סוכר חום

¾ כוס דבש

½ כוס שמן

4 מסמרי ציפורן, כתושים 

1 כפית קינמון

קמצוץ מלח

1/2 1 כוסות קמח

100 גרם שקדים, קצוצים

כפית אבקת אפיה

 

לציפוי:

1/2 כוס אבקת סוכר

כף מיץ לימון

2 כפות מים רותחים

מעט מי ורדים (לא חובה)

 

וכך נעשה: 

1. מחממים תנור ל-180 מעלות צלזיוס. משמנים תבנית למאפינס או כלים אישיים, מפזרים כמחצית מהשקדים ומנערים את העודפים.

 

2. מקציפים את הביצים עם הסוכר עד שמתקבלת תערובת בהירה ותפוחה. מזליפים בזרם דק את השמן והדבש עד לקבלת תערובת אחידה.

 

3. מנפים פנימה את הקמח, אבקת האפייה, השקדים והתבלינים ומקפלים בעדינות.

 

4. יוצקים את התערובת לתבניות המשומנות ואופים כ-15 דקות. משאירים את העוגה להתקרר בתנור עם דלת פתוחה מעט.

 

5. לאחר שהצטננה (לבריאות!) מערבבים את רכיבי הציפוי ויוצקים מלמעלה. אפשר לעטר בשקדים פרוסים ומולבנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נעם ערמון
חזה עוף בדבש ממולא צנוברים ופירות מיובשים
צילום: נעם ערמון
מומלצים