שתף קטע נבחר

מחקר: החרדים ברשת - ובגדול

מחקר חדש הבוחן את דפוסי השימוש של חרדים באינטרנט קובע כי על אף האיסורים הרבניים על שימוש באינטרנט שלא למטרות עבודה בלבד, יותר ויותר חרדים משתמשים באינטרנט לא רק לצורכי עבודה

מחקר חדש הבוחן את דפוסי השימוש של חרדים באינטרנט מפריך את הסברה לפיה החרדים מתרחקים מהאינטרנט. החוקרים, קרין ברזילי-נהון ופרופ' גד ברזילי מאוניברסיטת תל אביב, קובעים כי על אף האיסורים הרבניים על שימוש באינטרנט שלא למטרות עבודה בלבד, הנובעים מחשש מפגיעה של החידושים הטכנולוגיים בתרבות החרדית ובלימוד התורה, יותר ויותר חרדים משתמשים באינטרנט לא רק לצורכי עבודה.

 

במחקר שנערך בחודש שעבר, שהתבסס הן על בדיקת אתרים חרדיים והן על ניתוח של מאות אלפי גולשים, ושנעשה בשיתוף פעולה עם אתר  "חבר'ה", השוו החוקרים בין משתמשי אינטרנט חילונים, דתיים וחרדים. ברזילי-נהון, דוקטורנטית בניהול מערכות מידע וטכנולוגיה, וברזילי, פרופ' למדע המדינה ומשפטן, גילו כי שליש ממשתמשי האינטרנט החרדיים גולשים באתרים חילוניים (מבוסס על יותר מחצי מיליון באתר חבר'ה), למרות איסורי הרבנים.

 

עובדה מוגמרת

 

על פי הממצאים האלה, הגולשים החרדים הם שני אחוזים ממשתמשי האינטרנט, בעוד ששיעורם באוכלוסייה הוא כשישה אחוזים. 14 אחוז מהגולשים הם דתיים-מסורתים ואילו 84 אחוז הם חילונים (לעומת 23 אחוז ו-71 אחוז בקרב האוכלוסייה הכללית, בהתאמה). החוקרים מדגישים כי העובדה שב-37 אחוז מבתי האב בבני ברק יש מחשבים אישיים ממחישה כי חדירת הטכנולוגיה למעוזי ההתנגדות האחרונים היא עובדה מוגמרת. ממצא זה מפתיע במיוחד משום שעד כה לא היה קיים נתון מדעי לגבי שיעור חדירת האינטרנט לאוכלוסיות דתיות במיוחד.

 

הגולשים החרדים משכילים יותר

 

השוואת נתוני ההשכלה של משתמשי אינטרנט בישראל מלמדת גם היא על ייחודיות בקהילה החרדית. בעוד שבקרב גולשים חילונים שיעור בעלי ההשכלה האקדמית הוא 21%, ושיעור בעלי ההשכלה האקדמית בקרב דתיים ציונים הוא 16%, הרי בקרב משתמשי אינטרנט חרדים שיעור בעלי ההשכלה התורנית הגבוהה או האקדמית עומד על 50%.

 

נתון זה נובע בחלקו מהעובדה שמספר תלמידי הישיבות שעושים שימוש באינטרנט, ובכלל זה באתרים חילונים, גבוה מאוד. על פי הערכת החוקרים, כ-73% מבין משתמשי האינטרנט החרדים המשכילים הם תלמידי ישיבות גבוהות. ברזילי-נהון וברזילי סבורים כי הדבר מלמד על פער משמעותי בין הפסיקות של האליטות הרבניות לבין ההתנהגות בפועל של הציבור החרדי.

 

הגולשים החרדים צעירים יותר

 

החוקרים גילו, כי מרבית (67%) החרדים הגולשים באינטרנט הם צעירים (עד גיל 28), בעוד שבציבור החילוני והדתי הצעירים עד גיל 28 מהווים רק כ-45%- 40% מקרב הגולשים. בעוד שהאוכלוסייה החרדית היא הענייה ביותר בקרב יהודים בישראל, דווקא השימוש באינטרנט בתוכה, שיוויוני יותר מן השימוש המקביל בקרב חילונים ודתיים. כלומר, בניגוד לצפוי, הפער הדיגיטלי בקרב חרדים קטן יותר מכפי שרבים סוברים.

 

למשל, מספר הגולשים החרדים בני המעמד הנמוך אינו רחוק מזה של המעמד הבינוני - 42% מהגולשים החרדים הם מהמעמד הנמוך, שיעור זהה לגולשים חרדים מהמעמד הבינוני - 42 אחוז. "השוויון בין הגולשים החרדים מהמעמד הנמוך לגולשים החרדים מהמעמד הבינוני יוצא דופן לעומת היחס בין הגולשים החילונים מהמעמד הבינוני לנמוך (61 אחוז לעומת 31 אחוז) והגולשים הדתיים מהמעמד הבינוני לנמוך (58 אחוז לעומת 33 אחוז)", אומרת ברזילי-נהון.

 

אין פער בין הנמוך לבינוני

 

16 אחוז מהגולשים החרדים הם מהמעמד הגבוה, לעומת 9 אחוז גולשים דתיים מהמעמד הגבוה ו-8 אחוז גולשים חילוניים מהמעמד הגבוה. החוקרים מסיקים מכך כי יותר גולשים חרדים הם מקרב האליטות החרדיות, שיכולים להרשות לעצמם את החיבור. אין פער בין המעמד הנמוך למעמד הבינוני אצל החרדים.

 

לעומת זאת, בולט הפער בין נשים לגברים חרדים באינטרנט, באופן החורג מהפער באוכלוסייה הכללית. בקרב האוכלוסייה החילונית והדתית, כ-45 אחוז הן נשים, בעוד שיעור הנשים החרדיות הוא כ-35 אחוז בלבד. נתון זה מפתיע במיוחד, שכן שוק העבודה החרדי הוא נשי בעיקרו בקרב החרדים עד גיל 30.

 

יותר בפורומים

 

ניתוח אתרי האינטרנט בהם גולשים החרדים מצביע על שימוש באתרי אינטרנט לצרכים פוליטיים תוך-קהילתיים ומסחר אלקטרוני, אם כי בשיעורים פחותים מאלה של אוכלוסיות אחרות בישראל. כ-26.4 אחוז מהגולשים הדתיים משתמשים בדואר אלקטרוני, לעומת 31.3 אחוז מהגולשים הדתיים ו-52.2 אחוז מהגולשים החילונים. כ-7.5 קונים בחנויות מקוונות (10.1 אחוז בקרב הדתיים, 9 אחוז מהחילונים).

 

המחקר משווה את החברה החרדית לקהילות דתיות אדוקות ברחבי העולם, כמו קהילות איסלאמיות ונוצריות, ומצביע על כך שאף הן מגוונות בהדרגה את השימוש באינטרנט לצורכי שימור תרבותי וכתגובה לתהליכי גלובליזציה כלכליים. החוקרים מסיקים כי הדבר נעשה באמצעות הטמעת הטכנולוגיה והתאמתה למבנה התרבותי והמשפטי של הקהילות.

 

על-פי המחקר, החרדים משתתפים בקהילות מקוונות – פורומים – יותר ממגזרים אחרים. 3.3 אחוזים מהגולשים החרדים מבקרים בפורומים לעומת 2 אחוזים אצל הגולשים הדתיים ו-2.9 מהחילונים. עם זאת, רק אחוז אחד מבין הפורומים הישראליים שנבדקו עוסקים במובהק בנושאים חרדיים. כלומר, החרדים נוטים להסתגר במספר קטן יותר של קהילות יחסית למספרם היחסי כגולשים, מסבירה ברזילי-נהון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
חרדים: אילוסטרציה
צילום: איי פי
מומלצים