שתף קטע נבחר

היכונו לביאת ה-DivX

העתיד של DivX בטוח. משום שהוא נותן לציבור הרחב בדיוק את מה שנדרש - ובפורמט "פתוח" וחופשי מתשלומי תמלוגים לבעלי זכויות ופטנטים

אני מוכן להסתכן בניבוי, ששנה מהיום טכנולוגית DivX תהייה בפי כל, כולל אנשים שאין להם מושג מה פרוש המונח Codec ומה ההבדל בין MPEG-2 ל-MPEG-4. הסיפור של DivX מתחיל ב-1998 ובדרך הוא עשה כמה תפניות בלתי צפויות, אך לפני שנעבור על ההיסטוריה כדאי לדעת על מה מדובר ומדוע אני משוכנע שהציבור הרחב לא יעמוד בפיתוי להחליף את ה-DVD הרגיל ב-DivX. שלושת הנתונים החשובים שצריך לזכור הם:

 

1. טכנולוגית DivX מאפשרת לדחוס סרט קולנוע לנפח של CD, 700 מגהבייט, במקום ל-DVD של 4.7 גיגהבייט בלי להפסיד דבר מבחינת האיכות.

2. ניתן להזרים וידאו ספרתי מקודד DivX בקצב נתונים של 784 קילו-סיביות לשנייה ולקבל תמונה באיכות של טלוויזיה. במילים אחרות, DivX היא הטכנולוגיה היחידה שמסוגלת להזרים היום וידאו על חיבור ADSL סטנדרטי בלי להפסיד דבר מבחינת האיכות.

3. ניתן לדחוס זרם DivX קצת יותר חזק ולהתאים את קצב הנתונים לסטנדרט H.264 של ארגון התקשורת הבינלאומי וכך לאפשר ועידות וידאו בקצב 384 קסל"ש על "מסך מלא" במקום החלונות הזעירים שאנו רואים היום.

 

עתיד בטוח

 

יש מומחים שטוענים כי ניתן ליישם את הטכנולוגיה על שידורי HDTV ולהכניס גם את ההפרדה הגבוהה למגבלות רוחב הפס של חיבור ביתי לאינטרנט. אולי, אך גם ללא ספקולציה זו העתיד של DivX בטוח. משום שהוא נותן לציבור הרחב בדיוק את מה שנדרש - ובפורמט "פתוח" וחופשי מתשלומי תמלוגים לבעלי זכויות ופטנטים.

 

תוסיפו לכך את ההבנה היחסית השוררת בין מפתחי התוכנה ובין אולפני הוליווד, לגבי הצורך לטפח את הטכנולוגיה מבלי לשבור את המודל העסקי של תעשיית הקולנוע, והרי לכם מתכון להצלחה. ולא רק אני חושב כך. כמעט כל יצרני הכוננים כבר מכינים לנו את הדור הבא של DVD, זה שיתמוך בפורמט של DivX על תקליטורים שונים.

 

7 סרטים לתקליטור

 

כך תוכלו להקרין סרט אחד מתקליטור CD זול, או להכניס 7 סרטים לתקליטור DVD. כמוני, הם לקחו לתשומת ליבם את העובדה, שכבר יותר מ-100 מיליון משתמשים הורידו את נגני DivX מהרשת (הפצה בחינם מהכתובת www.divx.com) והם משתמשים ב-PC כמכשיר וידאו אישי (PVR).

 

עכשיו אפשר לחזור לסיפור ההיסטורי. DivX נולד כפורמט להפצת סרטים על תקליטורים המוגבלים בזמן או ובמספר הפעמים שניתן להקרין אותם. חברת האלקטרוניקה Circuit City חברה למשרד עורכי דין בעל קשרים טובים בהוליווד כדי לפתור לאולפנים את הבעיה הגדולה: איך למנוע מסרטים דיגיטליים מלהפוך להפצה של DVD יחיד?

 

פיצוח המדיה פלייר

 

הרעיון היה להשתמש במדיום לא-עמיד, רצוי לשימוש חד-פעמי, אותו אפשר לצרוב במתקן ביתי אבל לא לשכפל. את הסרט הדיגיטלי היינו אמורים להוריד מקו טלפון אנלוגי ולכן הצורך בדחיסה חזקה. האולפנים היו מעונינים אך הציבור לא התלהב. בטכנולוגיה אנלוגית הורדת 700 מגהבייט נמשכת 4 שעות במקרה הטוב, 24 שעות במקרה האופייני.

 

ב-1999 פיצח האקר צרפתי בשם ג'רום רוטה (ידוע בכינוי Gej) את Media Player של מיקרוסופט ומצא בתוך הקוד את הגרעין של Codec תואם MPEG-4. הוא שחרר את ה-Codec להפצה בחוגים שלא נעצרים בגבולות החוק ובעולם התחתון של ההאקרים הוא קיבל את השם.

 

ללעוג לקפיטליסטים

 

הקריצה נועדה כמובן ללעוג לרעיון המקורי של הקפיטליסטים, שחשבו להתעשר ממכירת סרטים ברשת, אבל Gej עצמו לא נכנס לעסקי החלפת סרטים ושמר על מרחק מכובד מהאנרכיסטים. הוא אפילו קיבל מימון לפיתוח גרסה חדשה של DivX, בה יוחלף ה-Codec של מיקרוסופט במנוע דחיסה/פריסה כשר למהדרין שלא דורך על אף יבלת ולא מזלזל באף פטנט.

 

כך קמה חברת DivXNetwark, שחיפשה דרך לגיטימית להשתמש בטכנולוגיה עבור הפצת וידאו ברשת. בעוד זה קורה, המריבות בין הטוענים לפטנטים על אספקטים שונים של MPEG-4 הביאו לכך שכולם פשטו רגל בזה אחר זה. "אנו נשארנו האחרונים על הרגליים", אמר לי ג'ורדן גרינהול, מנכ"ל DivXNetwark.

 

שלא ירגישו מאוימים

 

"המדיניות שלנו היא לעבוד עם האולפנים ולמצוא את הדרך בה הם לא ירגישו מאוימים על ידי הטכנולוגיה". הקריסה של חברות ששמו את יהבן על MPEG-4 השאירה את השטח פנוי ל-DivX, שמצטייר כיורש החוקי של MPEG-2 לצורך הפצת סרטים ברשת. בניגוד למלחמת RIAA במפיצי MP3, התאחדות אולפני הקולנוע MPAA דווקא משתפת פעולה. "הם לא רוצים לחזור על הפיאסקו של MP3", אומר ג'ורדן.

 

"הם למדו את הלקח ולכן הם חושבים בצורה חיובית - איך אפשר להרוויח מהטכנולוגיה. היום ההכנסות מ-DVD מגיעות בעיקר מהשכרת סרטים והקופון שגוזרים האולפנים די קטן באחוזים. עלויות ההפצה, החנויות והרווחים של המתווכים, שואבים את מרבית הכסף מהסכום שמשלמים הלקוחות הסופיים.

 

עם טכנולוגית הפצה בתקשורת כל המתווכים יוצאים מהתמונה, הכסף הולך ישר לאולפנים, המחירים יכולים לרדת דרסטית וללקוחות לא יהיה כדאי אפילו לחשוב על העתקות לא חוקיות". אותי לפחות הוא שכנע. עכשיו נשאר רק לראות אם בעוד שנה לא אצטער על שכתבתי את המילים האלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פי סי מגזין
ג'ון דבורק
צילום: פי סי מגזין
מומלצים