שתף קטע נבחר

אירופה מכסה את הפנים

ביבשת מתלהט ויכוח עקרוני: האם לתלמידות מותר להגיע לבית ספר תיכון חילוני בצרפת עם כיסוי ראש? שר הרווחה הצרפתי חשב שלא - והעלה את המתיחות הדתית לשיא חדש; גם בגרמניה שוקלים לחוקק חוק האוסר חבישת כיסויי ראש בציבור. למדורה מוסיפים שמן מסגדי ענק הנבנים באירופה. האם השד הדתי יוצא מהבקבוק?

ועידת ראשי האיחוד האירופי שנערכה לפני כשבועיים באיטליה חשפה ויכוח עמוק בשאלה כיצד להתייחס לנצרות ולדתות האחרות בחוקה האירופית ההולכת ומתגבשת.

 

אבל גם הרחק מאולמות הוועידה ברומא, עלתה סוגיית הצביון הדתי לסוגיו על הפרק באופן מעשי, כאשר בכמה ממדינות אירופה החילוניות התעורר דיון ציבורי בשאלה כיצד להתייחס להפגנת סממנים דתיים בפומבי, בעיקר כאלה מוסלמיים, שהופכים בולטים יותר ויותר בחלקים גדולים ביבשת.

 

סוגיית חבישת כיסוי הראש (חיג'אב) עלתה לכותרות בימים האחרונים, בעיקר בצרפת ובגרמניה. בצרפת, שבה חיים כחמישה מיליון מוסלמים (מתוך 60 מיליון צרפתים), גברה המתיחות במספר בתי ספר, לאחר שמורים הורו לתלמידות להסיר את הכיסוי או לעזוב את בית הספר.

  

אחד המקרים שזכה לפרסום נרחב בצרפת היה זה של לילה (18) ואלמה (16) לוי, שתי תלמידות תיכון שהתאסלמו והפכו דתיות לפני כשנתיים. שתי הצעירות, בנותיו של עו"ד יהודי חילוני ואשתו המוסלמית, התבקשו על ידי הנהלת בית ספרן להפסיק לפקוד את ספסל הלימודים כשהן עוטות כיסוי ראש. משסרבו לבקשה – הושעו השתיים. משעמדו בסירובן ואף פנו לתקשורת, ולאחר דיון של ההנהלה המורחבת של בית הספר – סולקו השתיים מהלימודים.

 

הפרשה עוררה סערה בצרפת, בעיקר בשל התייצבותו של האב, לורן לוי, לימין בנותיו במאבקן. "כשהם השעו את בנותיי, הם הטילו סטיגמה על דתם של מיליון אזרחים צרפתים", אמר לוי. "גם אם לא כולם דתיים, הם מרגישים מושפלים".

 

לוי כינה את ממשלת צרפת ואת הנהלת בית הספר "אייטולות של החילוניות", ואמר שחוסר הסובלנות כלפי אלו שבחרו להחצין את זהותן הדתית, מעודד יחס דומה כלפי המוסלמים באוכלוסיה.

 

המתיחות בסוגיית כיסויי הראש הגיעה לשיאה לאחר ששר הרווחה הצרפתי, פרנסואה פילון, אמר שהוא "תומך בחוק שיאסור לבישה יומרנית של איזשהו סימן דתי". לעומתו, שר החינוך, לוק פרי, אמר שחקיקת חוק מיוחד בעניין תהיה "צעד מוגזם". פרי העריך שבכל שנה מתגלעים כמאה עימותים בבתי ספר בעניין חבישת רעלה. כעשרה מהם מגלגלים לפתחם של בתי המשפט.

 

הוא גם הודה שבבתי הספר בצרפת יש כיום יותר ויותר גילויים אנטישמיים. אלא שההסבר לדברים היה מפותל מעט. "מדובר באנטישמיות על רקע פונדמנטליזם איסלאמי, ולא על רקע מוצא מוסלמי", טען.

 

רק בשבוע שעבר הזהיר ראש ממשלת צרפת, ז'אן-פייר ראפרן, מפני הפחד הולך וגובר במדינה מהאיסלאם. בביקור שערך ראפרן במסגד הגדול בפריס הוא אמר שהוא מודאג מ"איסלאמופוביה המתפשטת במדינה". ביקורו של ראפרן היה ביקור ראש הממשלה הראשון במסגד, מאז נבנה לפני כ-80 שנים.

 

לא לכיסויי ראש, לא למגן דוד

 

בממשלת הימין-מרכז בצרפת קיימת תמימות דעים באשר לאיסור לחבוש כיסויי ראש בבתי ספר. ראש ממשלת צרפת, ז'אן פייר רפארין, אמר באחרונה ש"בתי ספר ציבוריים אינם המקום להביע אמונה דתית".

 

אפילו שרת הפיתוח, טוקיה סייפי, שנולדה למהגרים מאלג'יריה, אמרה בראיון לרדיו RTL: "אני נגד חבישת כיסויי ראש בבתי ספר". היא אף קראה לכלול את האיסור בהנחיות לבתי הספר. לדברי סייפי, האיסור צריך לכלול לא רק כיסויי ראש, כי אם גם ענידת צלב או מגן דוד.

 

בניסיון להתגבר על המחלוקת, נפתח באחרונה בית ספר תיכון מוסלמי פרטי, הראשון מסוגו בצרפת. בתיכון "אוורו" בעיר ליל לומדים בינתיים 12 תלמידים, שש מהם בנות, וכולן עוטות רעלות.

 

הוויכוח מתלהט גם בגרמניה

 

לא הרחק משם, במדינת באדן ורטמברג שבדרום גרמניה, סוערות הרוחות בעקבות פסיקה של בית המשפט החוקתי הגרמני שקבע לפני כחודש שאסור היה לסרב להעסיק מורה רק משום שהיא חובשת כיסוי ראש.

 

הקרב המשפטי החל ב-1988 כאשר פרשטה לודין (31), גרמניה ממוצא אפגני, ביקשה ללמד בבית ספר יסודי אך פנייתה נדחתה בשל העובדה שהיא חובשת כיסוי ראש. בית הספר טען שהדבר יפגע בנייטרליות הדתית הנובעת מהחוקה הגרמנית. לודין טענה שהאיסור לחבוש כיסוי ראש פוגע בחירות הדתית - שאף היא זכות מוגנת בחוקה.

 

לודין, שמלמדת כיום בבית ספר פרטי בברלין, הביעה שביעות רצון מהחלטת בית המשפט החוקתי: "חשתי מופלית הרבה שנים ומבחינתי מדובר בהקלה גדולה". בית המשפט גלגל את הפרשה לפתח הפרלמנט של מדינת באדן ורטמברג, וקבע שהחוקה הגרמנית אינה מונעת חקיקת חוק שיאסור חבישת רעלות או כיסויי ראש.

 

העיתון "פרנקפורטר אלגמיינה צייטונג" דיווח על עימותים בקואליציה של ממשלת באדן ורטמברג בשאלה אם לחוקק חוק כזה. המפלגה הדמוקרטית החופשית, הגדולה בקואליציה, הודיעה שתתנגד לחוק כזה. שרת המשפטים במדינה, קורינה וורוויק-הרטנק, המליצה להעניק סמכות לכל בית ספר לקבוע את הנהלים באופן עצמאי.

 

סוכנות רויטרס דיווחה כי שש מבין 16 המדינות-מחוזות בגרמניה מתלבטות בימים אלה האם לחוקק חוק שיימנע חבישת כיסויי ראש בכיתות, למורת רוחם של מוסלמים רבים. דובר המועצה המוסלמית המרכזית בגרמניה, איימן מזיאק, אמר: "זה ויכוח לוהט, ואנחנו מצטערים עליו". הוא הביע תקווה שסוגיית חבישת כיסויי הראש תיבחן במנותק מסוגיית מעמדה של האשה בחברות מוסלמיות, שעשויה להשפיע על הדיון.

 

מסגד בכל פינה

 

פן נוסף לסוגייה הדתית ההולכת ומתחממת באירופה הוא בנייתם של מסגדים גדולים במקומות מרכזיים בערים הגדולות. במשך שנים רבות פועלים בצרפת יותר מ-1,500 מסגדים ובתי תפילה מוסלמים, רובם במבנים שאינם נושאים סממנים חיצוניים אופייניים כמו כיפות או סמלי סהר.

 

ואולם כיום מסגדים רבים פונים לרשויות בבקשה לבנות בניינים ייחודיים. העיתון "ניו-יורק טיימס" דיווח לאחרונה כי לפחות עשרה מסגדים כאלו הולכים ונבנים בימים אלו באירופה. בערים צרפתיות שבהן קיימת אוכלוסיה מוסלמית גדולה עושה הלחץ האלקטורלי את שלו והרשויות המקומיות מסבסדות בעקיפין בניית מסגדים, באמצעות מתן שטחי קרקע במחירים זולים ותמיכה בעמותות מוסלמיות.

 

לפני כשבועיים נחנך בעיירה מורדן שבבריטניה מסגד שנחשב לגדול ביותר באירופה. מסגד בית אל-פוּתוּח, שנבנה עד לגובה של 23 מטרים, מסוגל להכיל 10,000 מתפללים.

 

התושבים המקומיים כבר מביעים תרעומת: "זה מגעיל, ואף אחד לא אמר לנו שבונים אותו", אמר סקוט ספילמן (20). "הם לא יתנו לנו לבנות כנסיות בארצות שלהם", אמר אדם אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מותר או אסור? מוסלמית על כיסוי ראש
צילום: איי פי
צילום דובי זכאי
"המוסלמים לא יאשרו בניית כנסיה בארצם" (ארכיון)
צילום דובי זכאי
מומלצים