שתף קטע נבחר

339 אלף משפחות חיות מתחת לקו העוני

המוסד לביטוח לאומי חושף פרטים קשים על מימדי העוני בישראל: למעלה מ-1.3 מיליון בני אדם, בהם 618 אלף ילדים, חיים מתחת לקו העוני. הפערים בין עשירים לעניים בישראל גדלו. בני-ברק וירושלים הן הערים העניות ביותר. התחזית ל-2003: המצב יוסיף להידרדר. שר הרווחה: "זהו תמרור אדום לחברה הישראלית. יו"ר ש"ס האשים את השר ב"קשירת קשר לפשע חברתי"

339 אלף משפחות בישראל, המהוות 18.1% מכלל המשפחות בארץ, חיות מתחת לקו העוני. כך עולה מנתונים לסיכום שנת 2002, שמפרסם היום (ה') המוסד לביטוח לאומי (לחצו כאן לתגובות במערכת הפוליטית והציבורית).

 

עני בישראל מוגדר כמי שהכנסתו נמוכה מחציון ההכנסה הממוצעת במשק (שעומדת כיום על 7,200 שקלים בחודש). על הגדרה זו עונים 1,321,000 מיליון בני אדם, שהם כ-21% מכלל האוכלוסייה - קרי, יותר מחמישית. 

 

מספר הילדים החיים מתחת לקו העוני חצה לראשונה את ה-600 אלף, עם התווספותם של 25 אלף ילדים במהלך 2002, והוא עומד כעת על 618 אלף. משמעות הדבר היא שכמעט כל ילד שלישי בישראל הוא עני.  

 

נתון מדאיג נוסף שנחשף הוא הגידול בפערים החברתיים: הפער בין קו העוני לבין ההכנסה הממוצעת בקרב המשפחות העניות עלה, כלומר - רוב המשפחות שמתחת לקו מתרכזות בעשירונים התחתונים. 
 

דפוסי חלוקת ההכנסה הפנוייה במשק בשנת 2002 הצביעו על העמקת הפערים הכלכליים בחברה הישראלית: חלקם של שני העשירונים התחתונים בסך כל ההכנסה הפנויה ירד ב-6.6% ל-6.3%, ואילו חלקם של שני העשירונים העליונים עלה מ-42% ל-42.2%. היחס בין החמישון העליון לחמישון התחתון עלה מ-6.4 ל-6.7 ב-2002. במלים אחרות, העשירים מתעשרים, בעוד מצבם של העניים הולך ומידרדר.

 

בני-ברק היא העיר הענייה ביותר בישראל: שיעור המשפחות העניות שם עומד על 31 אחוז מכלל המשפחות בעיר. 50.6 אחוז מכלל הילדים בבני-ברק חיים מתחת לקו העוני - עליה של יותר משמונה אחוז. בירושלים, ללא מזרח העיר - 22.2 אחוז מהמשפחות הן עניות, ו-38.8 אחוז מהילדים. אם מוסיפים לנתונים את מזרח ירושלים, הופכת הבירה לענייה בערי ישראל.  

 

באשדוד עומד מספר המשפחות העניות על 20.5 אחוז, ומספר הילדים העניים על 33.3 אחוז. בנתניה חיות 18 אחוז מהמשפחות מתחת לקו העוני. המחוז העני ביותר הוא מחוז הצפון, עם 31.2 אחוז משפחות עניות ו-44.9 ילדים עניים.

 

התחזית לשנת 2003, כפי שמוסר המוסד לביטוח לאומי, אינה מבשרת טובות: שיעור הילדים העניים יעלה מ-26.9 אחוז כיום ל-30 אחוז. מספר המשפחות העניות יטפס ל-340 אלף.

  

"ללא הקצבאות תהיה מלחמת אחים"

 

את הנתונים הקשים הציגו שר הרווחה, זבולון אורלב, ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, יוחנן שטסמן, במסיבת עיתונאים מיוחדת במשרד הרווחה בירושלים. עיקרי הנתונים נחשפו השבוע ב"ידיעות אחרונות".  

 

השר אורלב אמר במסיבת העיתונאים כי "ממדי העוני והפער החברתי גדלו והפכו להיות בלתי סבירים". לדבריו, "מדובר בנתונים מדאיגים באמת, כאשר העוני והפער הפכו להיות בלתי סבירים, והם בבחינת תמרור אדום, סכנה לחברה הישראלית, ואין לעבור עליהם  לסדר היום".

 

"אני לא רואה את העוני כגזירה משמים", קבע אורלב. "מי שתולה את העוני בכך שיש משבר כלכלי טועה ומטעה את החברה הישראלית. הבעיה היא גם חלוקת המשאבים הלאומיים וההכנסות הלאומיות. מול גידול מדאיג והעמקת העוני לעשירון העליון לא קורה שום דבר".

 

מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי אמר כי ללא קצבאות הביטוח, 613 אלף משפחות היו מצויות מתחת לקו העוני. שר הרווחה התריע כי "ללא הקצבאות, החברה הישראלית היתה מתמוטטת והיינו מגיעים למלחמת אחים". הוא תקף את מדיניות האוצר, ואמר: "השתלטה על החברה אמונה קפיטליסטית ניאו-ליברלית, שתביא לתסיסה חברתית ולהתפרצות חברתית, וישראל תהיה כמו המדינות המפגרות בעולם".

 

 

השבוע חשף גם בנק ישראל נתונים קשים על העוני בארץ, ולפיהם ב- 14 השנים האחרונות גדל פי שלושה מספר המשפחות בישראל המצויות מתחת לקו העוני.  

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
רעב בישראל (אילוסטרציה)
צילום: שאול גולן
תמרור אדום. אורלב
מומלצים