שתף קטע נבחר

 

"זו פגיעה בסמל של יהדות טורקיה"

בית הכנסת "נווה שלום", הגדול בטורקיה, הוא ליבה של הקהילה היהודית, המקום בו נערכות כל החתונות והלוויות. מדובר במקום מאובטח ושמור מאוד ונראה שהמחבלים ידעו זאת והתכוננו היטב

הפיגוע בבית הכנסת "נווה שלום" כמוהה כפגיעה בסמל מרכזי של יהדות טורקיה.

 

מדובר בגדול מבין בתי הכנסת בטורקיה, שמושך אליו מדי שבת מאות מתפללים. הוא יכול להכיל 500 מתפללים וכל האירועים המרכזיים של הקהילה נערכים שם - חתונות, אירועי בר מצווה ושמחות, וגם לוויות נערכות שם. בבית הכנסת הזה מתפללים ראשי הקהילה היהודית, ביניהם הרב הראשי של יהודי טורקיה, הרב יצחק חליבה, ובני משפחתו.

 

מה שמפתיע באירוע עד כה, מה שאינו מתיישב עם ההיגיון, זה שמכונית תופת הצליחה בכלל להתקרב למקום. האזור בו מצוי בית הכנסת מאובטח מאוד, והנגישות אליו קשה. המכוניות שחונות בסמוך מצויידות בסימון מיוחד. אין ספק שמדובר במטרה שמורה מאוד וקשה מאוד לפגוע בה.

 

לפני מספר חודשים הייתי בבית הכנסת הזה יחד עם הנשיא משה קצב, בביקור ממלכתי בטורקיה. אז כמובן שגורמים ישראלים היו מעורבים בסידורי האבטחה אבל באופן קבוע המשטרה הטורקית היא זאת שמאבטחת את המקום. בקומה התחתונה מתפללים הגברים, וקומה זאת מלאה באופן קבוע. מעליהם ישנה מרפסת מעץ, שם עזרת הנשים. הדיווחים מטורקיה גורסים כי עזרת הנשים קרסה. בית הכנסת השני, "בית ישראל" הוא קטן ושכונתי יותר.

 

קהילה מבוססת שתתאושש

 

"בטורקיה קהילה יהודית המונה כ-23 אלף נפש, רובם הגדול - כ-20 אלף איש - מתגוררים באיסטנבול. הקהילה היהודית בטורקיה נחשבת למבוססת, וכוללת בדרך כלל אנשי עסקים. המסחר בקרב היהודים מפותח מאוד, אך ישנם רבים בקרב אנשי הקהילה שהם רואי חשבון ועורכי דין.

 

בעשור האחרון חל מפנה משמעותי ביחס לקהילה היהודית מצד השלטונות והיא פורחת ממש. ישנם בתי כנסת, בתי ספר ואפילו ארגונים יהודיים. הכל נעשה לעיני כל. היהודים אינם מתגוררים בשכונות מיוחדות אלא מפוזרים ברחבי העיר. לרבים מהם יש בתי קיץ בשני איים קטנים. כעת, עם תום הקיץ, רבים מהם חוזרים לעיר ולכן בתי הכנסת בעיר שוב מתמלאים.

 

אין ספק שמי שעומד מאחורי הפיגוע הזה הכין שיעורי בית ולמד על התנועה של היהודים בעיר.

 

אני סבור שהקהילה תתאושש מהפיגוע, ולא תהיה עלייה המונית לארץ. גם ישראל לא נראית בעיניהם כמקום הכי בטוח בעולם. צריך לזכור שרוב העולים שהגיעו לארץ מטורקיה היו בשנות ה-50. לאחר מכן הייתה עלייה מזערית.

 

 

דר' אלון ליאל כיהן בשנות השמונים כמיופה כח בטורקיה מטעם ממשלת ישראל, בעבר היה מנכ"ל משרד החוץ, וכיום מרצה על טורקיה באוניברסיטת ת"א

 

הביא לפרסום: חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
ד"ר אלון ליאל
צילום: לע"מ
צילום: איי פי
הפיגוע באיסטנבול
צילום: איי פי
מומלצים