שתף קטע נבחר

משרד הבריאות אסר על אכילת דגי בריכה; חשש בענף

בעקבות גילוי חומר אסור בשימוש בדגי בריכה של "תנובה", הורו במשרד הבריאות להסיר את כל דגי הבריכה מהמדפים. הציבור נקרא שלא לאכול דגים שכבר נרכשו מכל החברות. הווטרינר הראשי במשרד הבריאות: "יש חשד שמשתמשים בחומר בכל הבריכות". מגדלי דגים: מעלילים עלינו עלילה. ח"כ שמחון: משרד הבריאות בפאניקה. תנובה: הזהרנו את הספקים בשבוע שעבר

פרשת רמדיה חדשה? משרד הבריאות הורה בצהריים (יום ב') על הסרה מיידית מהמדפים ואיסור השיווק של כל דגי הבריכות במדינה - המיוצרים על ידי כל החברות.

 

זאת, בעקבות תוצאות של בדיקות מעבדת השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, שהתקבלו הבוקר וקבעו כי בדגי בריכות, המשווקים על ידי "תנובה", נמצא חומר האסור בשימוש.

 

המדובר בדגים מסוג בורי, אמנון, קרפיון, אדמונית, פורל, אמור וברמונדי. משרד הבריאות מזהיר את הציבור שלא לרכוש ולא לצרוך דגים ממינים אלה שכבר נרכשו.

 

בבדיקות התגלה החומר האסור בשימוש "מלכיט-גרין", שנאסר לשימוש מהשנה בישראל ובעולם בעקבות מחקרים לפיהם הוא גורם למחלת הסרטן. כצעד ביטחון הורה משרד הבריאות על הסרה מיידית מהמדפים והשמדה של כל דגי הברכות המשווקים בישראל.

 

יש להדגיש: החומר המדובר אינו גורם למוות מיידי, או אפילו להשפעה מיידית על המצב הבריאותי. מדובר בחשש להשפעה מצטברת לטווח ארוך, היכולה לעודד את יצירתם של גידולים סרטניים בגוף.

 

ד"ר הרברט זינגר, הווטרינר הראשי של שירות המזון במשרד הבריאות, אומר ל-ynet כי האיסור יוסר בהדרגה - כשיובהר אילו בריכות דגים הם "בטוחות" לאכילה: "השירות הווטרינרי יבדוק כעת את בריכות הדגים, ואת הבריכות שיהיו נקיות מהחומר הזה אנחנו נשחרר במשך הזמן מאיסור השיווק. אבל החשד שלנו הוא שהחומר נמצא בכל הבריכות בארץ - וכמשרד הבריאות יש לנו סמכות לאסור את השיווק על סמך חשד".

 

על החומר המסרטן מספר ד"ר זינגר: "המלכיט גרין חשוד כחומר מסרטן כאשר הוא במינונים גדולים מהמותר. הוא נמצא בברכות הדגים כחלק מטיפול נגד טפילים לדגים. המגדלים מוסיפים אותו למים לצורך כך. החומר אסור לשימוש באירופה מסוף 2002, ובארץ מאפריל 2003. חשוב לציין כי כרגע אין סכנה מיידית בדגים, ואנחנו אוסרים את השיווק כי החומר חשוד כמסרטן - ולכן אנחנו מנסים למנוע את הצטברות החומר אצל מי שאכלו את הדגים".

 

החשדות בנושא התעוררו לראשונה בשבוע שעבר, בעקבות תחקיר שפורסם בתוכנית "6 עם אושרת קוטלר" בערוץ 2, ובו נראו בבירור מגדלי דגים משליכים שוב ושוב את החומר האסור, המשמש לחיטוי, לתוך בריכות הדגים בנווה איתן. 

 

בעקבות כך הורה משרד הבריאות על נטילת דגימות דגים המשווקים כעת. הבדיקות אישרו את החשש - החומר קיים ומגיע לפיותיהם של הצרכנים.

 

במשרד החקלאות מבהירים כי לא תותר הוצאת דגים מבריכות דגים, אלא לאחר שהבדיקות שייערכו במכון הווטרינרי תוכחנה שהדגים נקיים משארית החומר מלכיט-גרין.

 

ואילו יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ שלום שמחון, תקף את התנהלות משרד הבריאות "השרוי בפאניקה בגלל מחדליו בפרשת רמדיה, ובמקום להטיל סגר על בריכות היישובים הספציפיים שעשו שימוש בחומר האסור, בחר בדרך הקלה והמליץ לציבור שלא לצרוך כלל דגי בריכות".

 

לדברי שמחון, "הנזק החמור שנגרם למגדלי הדגים, מרביתם בפריפריה, הוא עוול משווע. הפתרון הוא לבצע פיקוח נקודתי יעיל ולא לתת הוראות גורפות, שמשביתות את כל השוק ואין להן שום הצדקה".

 

"תהיה פגיעה כלכלית קשה"

 

בבריכות הדגים שררה מבוכה רבה בעקבות הוראת משרד הבריאות. במספר ישובים ביקשו שלא להגיב לפניות ynet בנושא, עד שיוחלט כיצד להיערך למצב החדש.

 

במדגות של איזור גלבוע ועמק בית שאן מתחו ביקורת נוקבת על ההחלטה שתוליד פגיעה כלכלית קשה בענף הדייג. "היינו מצפים מתנובה לקחת עליה את האחריות ולהגיד 'טעינו' - במקום לאפשר שהאשמה תוטל על כולם", אמרו מנהלי שיווק בחברות הדייג.

 

נדב יציב, מנהל השיווק של המדגה בקיבוץ כפר רופין, אומר כי השימוש בחומר מלכיט גרין הופסק לפני מספר חודשים, לאחר שנאסר לשימוש על פי חוק. "אנו משווקים 3,000 טון דגים בשנה ועורכים בדיקות בצורה מסודרת - ומכאן שהחלטה כזו בתקופה כה קשה תפגע בנו פגיעה בלתי הפיכה".

 

ואילו מנכ"ל חברת השיווק "דגי רופין", מיקי מיכאלי, אמר ל-ynet כי נוכח ההחלטה הגורפת של משרד הבריאות - יהיה המשרד חשוף לתביעות של מיליוני שקלים. לדבריו, "הם פשוט מעלילים עלילה - ונשקול לתבוע אותם על הוצאת דיבה".

  

בישראל נמכרים מידי שנה כ-50 אלף טון דגים. השוק מחולק ל-2 סוגי דגים: דגים מיובאים (30 אלף טון) ודגי בריכות (20 אלף טון). מרבית המכירה (כ-65%) של דגים טריים בישראל מתבצעת בשווקים ובחנויות מתמחות.

 

ארגון מגדלי דגים בישראל, המאגד את מרבית מגדלי דגי הבריכות, הביע צער על ממצאי משרד הבריאות. יואב חורין, יו"ר ארגון מגדלי הדגים, ציין כי ארגון מגדלי הדגים נמצא בקשר שוטף עם השירותים הווטרינריים בישראל והודיע להם כי משקי המדגה החברים בארגון ישתפו פעולה בביצוע הבדיקות. לדבריו, הארגון יפעל ליישום מלא של כל החלטות השירותים הווטרינריים.

 

מחברת "תנובה" נמסר בתגובה לפרשה: "ההוראה על איסור צריכת דגים נוגעת לכלל דגי הבריכות בישראל, תנובה הינה רק אחד מהמפיצים של דגים אלה. החברה רואה בחומרה את חוסר ההקפדה על קיום הוראות השירותים הוטרינריים ומשרד הבריאות - והודיעה כבר בשבוע שעבר לספקיה כי לא תפיץ דגים של מי שלא ישמור בקפדנות על כלל הוראות השלטונות".


פורסם לראשונה 24/11/2003 12:00

 

בהכנת הכתבה השתתפו שרון רופא-אופיר ושלומי דונר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זורקים מלכיט למים. מתוך הכתבה ב"6 עם אושרת קוטלר"
צילום: באדיבות ערוץ 2
בריכות דגים. חשש מחומר מסרטן
צילום: לע"מ
צילום: מריאן הול
דגים שנקנו - לא לאכול (ארכיון)
צילום: מריאן הול
שמחון. משרד הבריאות בפאניקה
צילום: אביגיל עוזי
רשתות השיווק. לא לקנות דגים מבריכה
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים