שתף קטע נבחר

כך ניהלו הישראלים את רשת הסחר באיברים

במבצע משולב של משטרת דרום אפריקה וברזיל נעצרו מספר ישראלים בחשד שהפעילו רשת שסחרה בכליות. השיטה: המושתלים הגיעו מישראל, תורמי הכליות מברזיל, והניתוחים בוצעו בדרום אפריקה. תמורת ההשתלה שילמו החולים 150 אלף דולר, מתוכם 10,000 דולר הלכו לתורמים. הקופה הגדולה באמת נשארה בידי הרשת

אזרחים ישראלים עומדים במרכז פרשה חמורה של סחר עולמי באיברים, שפורסמה שלשום ב-ynet ונחקרת בימים אלה על ידי משטרת דרום אפריקה. על פי החשדות, תיווכה רשת סוחרי האיברים בין חולים שחיכו להשתלת כליה, בעיקר בישראל, לבין תורמי כליה מברזיל ומישראל – וכך גרפה רווחים עצומים. הניתוחים וההשתלות הבלתי חוקיים בוצעו בבתי חולים פרטיים בדרום אפריקה.

 

שלשום עצרה משטרת דרום אפריקה מספר אנשים, בהם שני ישראלים, כחשודים בפרשה. מאיר שושן (49), ישראלי לשעבר שחי בדרום אפריקה 17 שנה ומתגורר ביוהנסבורג, הסגיר את עצמו למשטרה לאחר שהחוקרים ניסו לעלות על עקבותיו זמן רב. על פי גרסת המשטרה, שימש שושן כמתווך בעיסקאות האיברים.

 

עצור ישראלי נוסף הוא אגניה רובל (42), שעבר ביום חמישי שעבר השתלת כליה בבית החולים "סנט אוגוסטוס" בדרבן (מהערים הגדולות במדינה). ברשותו של רובל נמצאו 17 אלף דולר במזומן, שעל פי החשד היו אמורים לשמש כתשלום בעבור ההשתלה. הישראלים שוחררו בערבות ונאסר עליהם לעזוב את דרום אפריקה עד לתאריך המשפט שלהם – 10 בפברואר.

 

אבל הם לא הישראלים היחידים שנעצרו. על פי דיווחי סוכנויות הידיעות, נעצרו בברזיל לפני שלושה ימים שני ישראלים יחד עם תשעה ברזילאים, בעת שחיפשו מועמדים שיסכימו למכור את כליותיהם. לטענת המשטרה, "הם הצליחו לשכנע 30 גברים למכור את הכליות שלהם ושילמו לכל אחד מהם 6,000-10,000 דולר". הישראלים שנעצרו חשודים כי עמדו בראש הרשת. הם יועמדו לדין על סחר באיברים וצפויים לעונש של עד 15 שנות מאסר.

 

גם האנשים שמכרו את כליותיהם צפויים לעונשי מאסר – של עד שמונה שנים, שכן על פי החוק בברזיל גם מכירת איברים מנוגדת לחוק.

 

האיתור בישראל וההטסה לדרום אפריקה

 

המעצרים אומנם בוצעו הרחק מישראל, אולם ככל הנראה הפרשה מתחילה ממש כאן. על פי החשדות, חולים מיואשים, בעיקר מישראל, הממתינים זמן רב להשתלת כליה, פנו לרשת כדי שתמצא עבורם תורם מתאים בעולם. חברי הרשת פנו לאנשים עניים ומיואשים בברזיל ובישראל ושיכנעו אותם לתרום את כלייתם.

 

בשלב הזה התורמים מוטסים לדרום אפריקה. בביקורת הגבולות, כדי שלא יחשדו בהם, הם מזדהים כקרובים של המושתלים, שכבר ממתינים להם. לאחר מכן הם מגיעים לאחד משלושה אזורים – דרבן, יוהנסבורג או קייפטאון. מקורות יודעי דבר מספרים שבשל ריבוי ההשתלות ו"שגשוג" המערכת המשומנת חולקה המדינה לאזורים אלה, ועל כל אחד מהם מופקד "בוס" ישראלי שמנהל את העסק. כך כל אחד נהנה מהרווחים העצומים בתחום פיקודו.

 

בהמשך מגיעים המושתלים והתורמים לבית החולים פרטי, שם הפיקוח של המדינה הרבה פחות הדוק, וניתן לבצע את ההשתלה הבלתי חוקית בקלות יחסית. הרופאים במקום, שעובדים על פי החשד בתיאום עם הרשת ומתוגמלים בנדיבות על כך, בודקים את ההתאמה בין התורם למושתל. במידה שיש התאמה כזו מתבצע הניתוח: הרופאים מסירים את כלייתו של התורם ומעבירים אותה למושתל.

 

עכשיו, על פי החשד, מגיע שלב ההתחשבנות. המושתלים משלמים לרשת סכום עצום של בין 120 ל 150 אלף דולר. מתוך הסכום הזה 5,000-10,000 הולכים לתורמים, והשאר לרשת. גם בהנחה שהיא מעבירה תשלום לא מבוטל לבית החולים, היא עדיין נותרת עם הרבה כסף בכיס.

"כרגע אנו יודעים בוודאות על כך שמתקיים פה סחר באיברים, ושמעורבים בו גם ישראלים", אומרת דוברת משטרת דרום אפריקה, מארי מרטינסאנגלברכט. "ברשותנו מידע על מעורבים נוספים בפרשה, מעבר לאלה שנעצרו, ובתוכם גם ישראלים. עם זאת, איננו חודשים באנשים רק בגלל עצם היותם ישראלים. אנחנו חוקרים אנשים כאינדיבידואלים, ללא שום קשר למוצאם".

הדוברת ציינה כי משטרת דרום אפריקה מקבלת סיוע ממשטרת ישראל, "אשר חוקרת את הפרשה במקומותיה".

 

"מאות של ניתוחי השתלות"

 

פרופ' אלי בן עטר, רופא דרום אפריקני מאוניברסיטת קייפ טאון, אומר כי ככל הידוע לו מדובר בכמה מאות ניתוחים שבוצעו במסגרת פעילות הרשת. הוא מספר כי הוא מכיר את הפרשה הזו כבר שנה וחצי, לאחר שרופאים מקומיים שמעו על ההשתלות הבלתי חוקיות. לדבריו, ישנם רופאים מקומיים אשר לא מהססים לפעול נגד האתיקה הרפואית ולבצע השתלות בעבור סכומי כסף אדירים. "כולם יודעים שמה שקורה קשור לישראלים, אך איש אינו יודע איפה זה נעשה ומי המבצע", הוא אומר.

 

על פי החוק בדרום אפריקה, לפני כל השתלה חייבים המושתל והתורם לעבור ועדה רפואית של משרד הבריאות הדרום אפריקני. זו בודקת שהתרומה אינה נעשית כמחווה פרטית או מטעמי מסחר. התורם גם צריך לעבור בדיקות רפואיות מקיפות שמטרתן לוודא שהוא כשיר ושהוא לא ייפגע מהתרומה. כמו כן עליו לעבור מבחן פסיכולוגי הבודק את כשירותו לעמוד בתהליך.

 

ישראלים בדרום אפריקה אומרים כי סיפור הסחר בכליות וניהולו על ידי ישראלים ידועים שם לרבים, אך איש אינו יודע בדיוק מי האנשים המנהלים את ה"עסק". הם מספרים כי בטיסות אל על בקו תל אביב-יוהנסבורג ובטיסות של חברת התעופה המקומית "אס.איי.איי" לא קשה לפספס את האנשים עם המסיכות הלבנות, אותם מושתלים ותורמים שחוזרים לארצם לאחר הניתוח.

בדרום אפריקה בוצעה השתלת הלב הראשונה בעולם, והמדינה נחשבת למתקדמת מאוד בהשתלות איברים. לכן גם אנשים אינם חוששים לבצע בה השתלות, אפילו אם הן נעשות בדרך לא לגמרי חוקית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אילוסטרציה
צילום: סי די בנק
מומלצים