שתף קטע נבחר

לימודים: שובו של הפסיכומטרי

שובה של הבחינה הפסיכומטרית לתנאי הקבלה לאוניברסיטאות נתנה זריקת מרץ למכוני ההכנה השונים, שעושים קאמבק מרשים אחרי שנתיים של שפל רציני. מה כדאי לדעת, כמה זה עולה ומה הפרשי המחיר, והאם תעשיית הקורסים אכן משפרת את הציון שלכם

הבחינות הפסיכומטריות עושות בימים אלו את הקאמבק שלהן - ובגדול, לאחרי שנתיים של משבר בענף. "הטלפונים לא מפסיקים לצלצל", אומר ערן שטיין, מנכל היי-קיו, מהבולטות ברשתות מכוני ההכנה למבחנים. הוא מספר על מאות פניות טלפוניות ביום, ומעריך את הגידול הצפוי במספר הנבחנים והנרשמים למכונים השנה ב-30% (מה שמחזיר אותנו לימי השיא של הענף שלפני שלוש שנים).

 

הבחינה הפסיכומטרית, כידוע, היא בחינת המיון למוסדות להשכלה גבוהה בישראל. הגוף האחראי עליה הוא המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, שהוקם על ידי האוניברסיטאות. הבחינה בודקת יכולות בשלשה תחומים: אנגלית, המהווה 20% מהציון, חשיבה מילולית (40%) וחשיבה כמותית (40%). הציון מחושב יחסית למספר התשובות הנכונות של שאר הנבחנים וגם בהשוואה לתוצאות העבר.

 

איך חזרה פתאום הבחינה לאופנה? ההתעוררות בשוק איננה מוסברת רק על רקע העובדה שמועד אפריל, אחד מחמשת מועדי הבחינות השנתיים (שההרשמה אליו החלה בימים אלו) נחשב למועד הבחינות הפופולרי ביותר. "במועד זה ניגשים לבחינות כ-35% מכלל הנרשמים לפסיכומטרי במהלך השנה, שמספרם נע בין 55 ל-60 אלף", מעריכה מאיה דנגור, סמנכ"ל השיווק של קידום-לך-תצטיין, זהו המועד המשמעותי ביותר לפסיכומטרי, כי מועד אפריל הוא האחרון בו ניתן להגיש את תוצאות הפסיכומטרי לרישום לכל הפקולטות בכל האוניברסיטאות. פקולטות מעטות מאשרות הגשה של תוצאות פסיכומטרי עד יוני.

 

אז מה בכל זאת גורם לפריחה בשוק, שמגלגל מחזור של כ-70 מיליון שקלים בשנה? בשתי מלים - ביטול המצרף. מדובר בהסדר שאיפשר למועמדים להתקבל לאוניברסיטה על סמך כלל מבחני הבגרות וצירופי ציוני הבגרות במתמטיקה, לשון ואנגלית. שיטה זו, שהיתה אמורה להחליף את הפסיכומטרי בשקלול הרלוונטי לקבלה לתואר, חלפה לא מכבר מן העולם והפסיכומטרי שב לככב במרכז הבמה.

 

סיבה נוספת להתעוררות, על-פי רועי הדלשטיין, מנהל חטיבת פסיכומטרי בלחמן, היא ביטול הפרש הצינון, או הקפאתו לפחות למשך שנה. עד לאחרונה היה צורך להמתין לפחות חצי שנה בין מבחני הפסיכומטרי, למי שרצה לשפר את ציוניו. לא עוד: כעת ניתן לשוב ולגשת ברצף למקצה תיקונים בכל אחד מחמשת מועדי הפסיכומטרי. הדלשטיין מעריך את הגידול ברישום כתוצאה משינויים אלו ב-20%-10%, אם כי עדיין מוקדם להגיע למסקנות סופיות.

 

כל סניף והמחיר שלו

 

לאור ההתעוררות בשוק, נשלחו סוקרי מכון חותם, בהנהלת עדה לבנון, לעשות סיבוב בסניפי הרשתות הגדולות של מכוני ההכנה לבחינה הפסיכומטרי. ממצא אחד בלט במיוחד בבדיקה: פער מפתיע של עד 10% במחירי הקורסים, גם בין סניפים שונים של אותה רשת. מאחר שמדובר בקורסים שעלותם אלפי שקלים, הרי שהפערים מסתכמים במאות שקלים - סכום לא מבוטל לצעירים שצוברים שקל לשקל כדי לעמוד בתשלומי שכר הלימוד.

 

במקביל גילינו גם שינויים, חלקם משמעותיים, בתנאי התשלום בסניפים שונים של אותן רשתות. ברשת לחמן, לדוגמה, נקבו בכל אחד משלושת הסניפים שנבדקו במחיר שונה. העיר הזולה ביותר היתה באר שבע, בה ביקשו 5,000 שקלים לקורס, ואילו הסניף היקר ביותר נמצא בירושלים - 5,320 שקלים, ופער של 6% במחירים. גם תנאי התשלום משתנים מסניף לסניף.

 

בהיי-קיו ביקשו מחיילים משוחררים בירושלים 5,945 שקלים לקורס, ובבאר-שבע רק 5,445 שקלים.

 

תנאי התשלום השתנו מסניף לסניף: בבאר-שבע מוכנים להעניק עד 8 תשלומים ללא ריבית, בעוד שבירושלים הסכימו לעד 10 תשלומים. בשיחה עם ערן שטיין, מנכ"ל הרשת, התגלתה גם טעות משמעותית ביותר במידע שנמסר לסוקר: לדברי שטיין, המחיר לקורס עומד כיום, במסגרת מבצע, על 6,050 שקלים - ולא על 7,050 שקלים, מחיר המחירון שנמסר לסוקרים בשני הסניפים בהם ביקרו.

 

"אני יכול להבטיח לך שאם האדם היה נרשם - הוא לא היה משלם 7,050 שקלים". לנו נותר רק לסמוך על מילתו, ולקוות שעובר אורח תמים לא היה נדרש לשלם 1,000 שקלים מיותרים - פער משמעותי במיוחד של 14%.

 

תופעה דומה התגלתה גם ברשת יואל-גבע. בסניף בהרצליה סיפרו לסוקרת על מחיר של 6,160 שקלים לנרשמים מתחת לגיל 21, מחיר הנמוך בכ-10% מהמחיר המלא של הקורס, שעומד על 6,850 שקלים.

 

בתל-אביב, לעומת זאת, נקבו במחיר המלא בלבד. ברשת הסבירו לנו, שייתכן שהעובדים בתל-אביב חשבו שהסוקר נראה מבוגר מגיל 21, ולכן לא הציעו לו הצעה זו, אבל מדובר במבצע התקף בכל הסניפים.

 

עוד תופעה מוזרה: באנקורי בירושלים הציעו לסוקרים שני מועדים: את פברואר, הזול יחסית (5,863 שקלים) ואת אפריל (6,188 שקלים). בסניף תל-אביב של אותה רשת הזכירו רק את המועד היקר (אפריל), ללא פירוט תאריכים או הצעות אלטרנטיביות.

 

איך מוסבר חוסר האחידות בין הסניפים השונים של אותה רשת? במכונים טוענים, כי המחירים מותאמים לתחרות האיזורית המקומית ולהוצאות המשתנות בין איזורים שונים בארץ. מאיה דנגור, סמנכ"ל השיווק בקידום-לך-תצטיין: "בחברה קיימות רמות מחיר משתנות. את המחיר המלא משלמים בערים המרכזיות, ואילו באיזורי הפריפריה, שכוללים את אשקלון, אשדוד, עמק יזרעאל, עמק הירדן, צפת וקריית שמונה - עלויות התפעול נמוכות יותר, כך שאפשר להוזיל את הקורס". הסבר דומה נתנו לנו גם במכונים האחרים.

 

על השאלה החשובה ביותר - האם טיב הקורסים בסניפים השונים אחיד - לא יכולנו להשיב במסגרת בדיקה זו, מבלי לעבור את הקורסים עצמם בכל סניף וסניף. עם זאת, ניסינו להעניק לכם השוואה ממצה בכל הפרמטרים אותם יש ביכולתנו לבדוק: אחד מהם, למשל, הוא התנאים הפיזיים בכל רשת, שגם הם משתנים לא מעט בין סניף לסניף.

 

לדוגמה: סניף באר שבע של היי-קיו תואר על ידי הסוקר כסניף במראה קודר, שמזכיר יותר מחסן, בעוד שבסניף ירושלים התנאים היו סבירים. מנכ"ל הרשת מודע לבעיה ומדווח כי הוא מחפש נואשות מקום חילופי, שיתאים למאות הצעירים שאמורים ללמוד באחד הסניפים הפעילים ביותר של הרשת.

 

היזהרו מהבטחות שווא

 

אחת מהתופעות המרגיזות יותר בהן נתקלנו היתה תופעת המחמאות העצמיות הבלתי מוצדקות. בארבעה מבין 13 סניפי המכונים בהן ביקרו הסוקרים התהדרו הנציגים בתוצאות הגבוהות ביותר בפסיכומטרי, וחלקם אף נקבו בממוצע הציונים של הנבחנים שעברו אצלם קורסים. בפועל, התברר לנו כי הגוף היחיד היודע את התוצאות האמיתיות של כל נבחני הפסיכומטרי בארץ הוא המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, שאינו מפרסם נתונים מדויקים ומקפיד לשמור את הנתונים הפרטניים על תוצאות הבחינות צמוד לחזה.

 

כל מה שידוע הוא טווח הציונים האפשרי, הנע בין 200 ל-800. הממוצע הארצי, למשל, עומד על 535 נקודות.  כל זה לא הפריע לפקידים בסניפים להבטיח לסוקרים שהקורסים ישפרו את מצבם בכ-100 נקודות, טענה שגם בכירי הרשתות השמיעו באוזני.

 

ד"ר יואב כהן, מנהל המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, לא ממש מסכים איתם: "התועלת המופקת מקורסי הכנה, בהשוואה להכנה עצמית, היא מוגבלת מאוד. ערכנו מחקר בנושא התועלת המופקת מדרכי ההכנה השונות לבחינה הפסיכומטרית, שהשתתפו בו אלפי נבחנים שנבחנו פעמיים לפחות, ונערכה השוואה בין ציוניהם בשתי הבחינות. נמצא כי השיפור הממוצע בקרב המתכוננים בכוחות עצמם הוא כ-30 נקודות, נתון מוכר ויציב מזה שנים רבות, ולעומתם בקרב המשתתפים בקורסי הכנה השיפור הממוצע היה כ-40 נקודות, כלומר רק בכ-10 נקודות יותר".

 

כהן אמר עוד, כי "חשוב לציין גם שרוב השיפור מושג ממילא מהלימוד העצמי ומעצם ההיכרות המוקדמת עם סוגי השאלות השונים, המקטינה את החרדה ומייעלת את התפקוד במהלך הבחינה. תוצאות דומות לאלה נמצאו גם במחקרים שנערכו בארצות אחרות".

 

כדאי לקחת את דבריו בחשבון, אם כי מן הראוי לציין כי בחוגים מבוקשים כמו רפואה ומחשבים - כל נקודה נחשבת.

 

מעבר לכך, יש טעם מסוים לפגם בעובדה שהמרכז הארצי לבחינות ולהערכה הוא בבחינת חתול השומר על השמנת, מאחר שהוא עצמו מוכר ערכות הכנה לפסיכומטרי, ב-118 שקלים האחת. יותר מכך: אי שקיפות הנתונים אינה מאפשרת לגוף חיצוני לבדוק את הנושא לעומקו ולשפוך אור נוסף על יעילותם של המכונים, וחבל.

 

"כל הנתונים המופרחים לאוויר בנוגע לציונים מתבססים על דיווחי התלמידים, ואלו מוטים", מסכימה דנגור מקידום, "בייחוד אלו שמקבלים מתחת ל-400 נקודות לא נוטים לדייק. אנחנו לא מוסרים ממוצעים. בכל תלמיד אנחנו מתבססים על איך הוא הגיע ואיך יצא מהקורס, על-פי השוואת נתוני מבחנים שעורכים להם אצלנו. הנתונים שלנו מדברים על פער של 100 נקודות, וזה המון".

 

רועי הדלשטיין מלחמן, הרשת האחות של קידום-לך-תצטיין, דווקא מאמין לדיווחי התלמידים על ציוניהם ומבסס על פיה את הבטחות ההצלחה של הקורסים שלו. גם עדי שטיין מהיי-קיו טוען שהקורס שהם מעבירים משפר את הניקוד ב-90 נקודות, על-פי השוואות תוצאות בחינות כניסה וסיום קורסים. "אנחנו עורכים בחינה בקורס יומיים לפני הבחינה האמיתית ומתשאלים אחר כך את התלמידים. מנסיוננו, יש סטייה מזערית בין התוצאות". גם ברשת יואל-גבע מתקשרים לבתי הבוגרים ומסתמכים על דיווחיהם, אם כי גבע עצמו מסכים שהם לא תמיד מדייקים (אין לי אפשרות לקבל נתונים מהמרכז הארצי).

 

איך נערכה הבדיקה

 

סוקרי מכון חותם יצאו לבקר ב-13 נקודות של מכונים פסיכומטריים, ששייכים לחמש הרשתות הגדולות וגם למכון פרטי אחד. בכל רשת ביקרו הסוקרים בשניים-שלושה סניפים. במקביל, בוצעו גם פניות טלפוניות לכל הנקודות, לבירור המחירים. הסוקרים בשטח הציגו עצמם כמי שעברו כבר בחינות פסיכומטריות, השיגו 555 נקודות והם רוצים לשפר את הציון ל-700 כדי להגיע לחוג נכסף באוניברסיטה. בבירורים הטלפונים לא הוצבו דרישות או יעדים מסוימים לציוני הפסיכומטרי.

 

והרי התוצאות:

 

ירדן, ירושלים. מה הובטח: קורס דו-שבועי, שכולל 5.5 שעות לכל פגישה + 5 שעות תגבור + שעה אישית נוספת, בתיאום עם המדריך. כמו כן הובטחי ספרי לימוד, 7 בחינות סימולציה, חוברות לפי הנושאים שהתלמיד מתקשה בהם, שלוש בחינות לאיבחון התחלתי, בחינת אמצע וסוף, חוברת הכנה לקורס, חומר באנגלית

ומילונים.

 

ההתרשמות: במשרד קטן קיבלה את הסוקרים פקידה שלא האריכה בתשובות ולא ידעה נתונים מספיקים לענות על השאלות שנשאלה. מדי פעם הלכה לבדוק. היא היתה גם היחידה שלא ביקשה לא את השם ולא את מספר הטלפון של המתעניינת.

 

אנקורי, ירושלים. מה הובטח: ספר לימוד, חוברות, בחנים ותרגולים. אחרי כל שיעור אפשר להתקשר למורה ולקבוע איתו שיעור עזר. דווח כי הממוצע הארצי של תלמידי אנקורי עומד על 628 נקודות.

 

ההתרשמות: בהתקשרות טלפונית ראשונה נאמר לסוקרת שאין פגישות ייעוץ, וכל הפרטים נמסרו בטלפון. לאחר פנייה נוספת נאמר שחלה טעות, ויש אפשרות לפגישות ייעוץ. כשבאו הסוקרים לסניף פגשו עובדת מקצועית, שהתייחסה אליהם יפה מאוד והיתה מוכנה לשלוח את הפונה לייעוץ פסיכומטרי. היא גם הציעה לסוקרים לבוא לשיעור לדוגמא.

 

אנקורי, תל-אביב. מה הובטח: שיעורים כלליים בכיתה ותגבור בקבוצות קטנות, תרגולים בקבוצות של עד 5 תלמידים. כל מבחן הדמיה נבדק באופן אישי על ידי תלמיד + מדריך.

 

ההתרשמות: מקום צפוף, חדר ייעוץ קטן ודחוס. נציג שירות רציני וישיר, נותן את כל הפרטים ומתעניין בפרטים החשובים ללקוח. בבדיקה נטלפונית נעשה נסיון לברר על הנחות, והסוקרת התבקשה להשאיר טלפון והובטח לה שיחזרו אליה תוך שעתיים, מקסימום שלוש. השיחה התקיימה ב-10:50 ביום שלישי השבוע, וב-- 15:00 כשהסוקרת הבחינה שאין קול ואין עונה - בוצעה תזכורת טלפונית, ונאמר לה כי יש עומס. עד לבוקר שלמחרת איש לא חזר לסוקרת לספר לה על ההנחות.

 

לחמן, תל-אביב. מה הובטח: שיעורים בכיתה המחולקים לימים נפרדים - יום לשיעורי אנגלית, יום אחר לשיעורי מילולי וכמותי.

 

ההתרשמות: נציג השירות התפנה לאחר כ-15 דקות והיה מאוד אדיב ולהוט למכור. הוא העתיר על הסוקרת דפי הדגמות והרבה לפרט, אם כי טרח קצת פחות להקשיב. דיבר בלהט משכנע על שיטת הלימוד בקורס, הדוגלת בהפרדת המקצועות השונים לימים נפרדים. כשעמדה הסוקרת ללכת שאל אז איך את משלמת וצייד אותה בחומר כתוב, כולל מספר הסלולר שלו, לבירור שאלות נוספות. נסיון לבצע בדיקה טלפונית נוספת נכשל. במקום לא מוכנים לספק מידע בטלפון.

 

לחמן, ירושלים. מה הובטח: 5 ספרי לימוד, כרטיסי לימוד, מבחן דיאגנוסטי בהתחלה על מנת לקבוע את הרמה, 8 סימולציות.

 

ההתרשמות: שתי יועצות לבביות וידעניות קיבלו את הסוקרים. אחת מהן ענתה בבהירות על כל השאלות, והיתה מאוד משכנעת ומלאת ביטחון עצמי.

 

לחמן, באר-שבע. מה הובטח: שעות תגבור נוספות לכל מי שזקוק, בכל נושא; פרט לחוברות ולקורס ולכרטיסיות לימוד, יש אתר אינטרנט עם משחקי פסיכומטרי, ובנוסף מתקיים מרתון לימודים לפני המבחן. לסוקר נאמר שאחוז המצליחים בלחמן הוא הגבוה ביותר.

 

ההתרשמות: הסוקר קיבל הסברים וצויד גם בחומר כתוב. המקום עצמו נראה מוזנח ולא מושקע.

 

היי-קיו, ירושלים. מה הובטח: 45 דקות לפני ואחרי השיעור ישנה עזרה אישית, והקורס נתמך בתוכנה שאמורה לפעול על הזיכרון השמיעתי והחזותי; מתקיימות 20 בחינות סימולציה, ולפני פתיחת הקורס יש בחינה מאבחנת, שעל סמך תוצאותיה ניתנות לתלמיד חוברות הכנה מתאימות - בנוסף לספר הלימוד. נאמר לסוקרים כי ציון ממוצע במבחן של בוגרי הקורסים שלהם עומד על 649 נקודות.

 

ההתרשמות: העובדים במקום גילו יחס טוב מאוד לסוקרים, והיו מקצועיים ומשכנעים. המשרד יפה.

 

היי-קיו, באר-שבע. מה הובטח: שתי מסגרות של קורסים. בראשונה - קורס מקדים, שארוך בשלשה שבועות מהקורס הרגיל. ככל שמתקרבים למועד הבחינה מתווסף יום לימודים נוסף. בכל יום לימוד יש שבע שעות עם מדריך.

 

במסלול השני הקורס הרגיל - קצת יותר אינטנסיבי, אם כי מספר שעות הלימוד זהה. ב-45 הדקות הראשונות של כל מפגש (בתוך שבע שעות הלימוד) יש זמן בו ניתן לפנות בשאלות למדריך. בנוסף לחוברות הקורס וכרטיסיות לימוד יש גם חומר באינטרנט, המוגש בצורת משחקים ובחינות קצרות.

 

ההתרשמות: משרד המכון נמצא בתוך מקלט בחדר המדרגות בקניון הנגב, והוא בעל מראה קודר שדומה למחסן. לא היו עלונים או כל מידע כתוב אחר לתת לסוקרים.

 

קידום, תל-אביב.  מה הובטח: שיעורים בכיתה ושיעורים אישיים. בנוסף לקורס במסלול אישי ישנם קורסים נוספים.

 

ההתרשמות: המקום משופץ וחדיש. הסוקר קיבל את המידע אחרי המתנה של 50 דקות, מאחר שפקידה אחת מקבלת את כולם. הפקידה היתה אדיבה וישירה, ורשמה בטופס מסודר את כל פרטי הקורס. המתעניין צויד גם בחומר כתוב. נסיון לבצע בדיקה טלפונית נוספת נכשל - במקום לא מוכנים לספק מידע בטלפון.

 

קידום, אשקלון. מה הובטח: קורס אישי של 22 מפגשים ו-7 מפגשים אישיים, כל מפגש בן 5 שעות. לחיילים מתקיימים 22 מפגשים בני 5 שעות כל אחד. קיים גם קורס לחיילים הנשלחים עם שובר מצהל, והמחיר עבורם עומד על 990 שקלים. קורס זה נמשך 14 מפגשים בני 5 שעות כל אחד.

 

ההתרשמות: מקום יפה, המצויד אפילו בפינת קפה. לא היה צורך להמתין בתור והיחס היה טוב.

 

קידום, באר-שבע. מה הובטח: סוגים של קורסים: אחד כולל 22 מפגשים בני 5 שעות כל אחד (ניתן לבוא פעמיים בשבוע לשעות תגבור), ובמסלול השני קורס ארוך עוד יותר הכולל 22 מפגשים, בהתחלה אחת לשבוע ובהמשך  פעמיים בשבוע. כל מפגש בן 5 שעות וניתן לבוא לשעות תגבור. מעבר לשיעורים בכיתה מקבלים גם ספר קורס וכרטיסיות לימוד, וכן שעשועי אינטרנט פסיכומטריים הכוללים מבחנים לדוגמא. בתחילת הקורס נערך מבחן המאבחן את נקודות התורפה של התלמיד, שמופנה אחר כך לשעות התגבור הרלבנטיות. בנוסף מקבל התלמיד חוברות למידה בהתאם לרמת היכולת שהפגין במבחן הראשוני.

 

ההתרשמות: מכון נקי, מסודר, מושקע ובעל כיתות מרווחות. היחס רציני במיוחד, יש הרבה עלוני מידע ומתבצעת עבודת שיווק רצינית.

 

יואל גבע, תל-אביב. מה הובטח: 25 מפגשים בני 5 שעות כל אחד, 38 מפגשי תגבור של חצי שעה, 5 בחינות הדמיה וממוצע של 630 נקודות לעומת 536 נקודות ממוצע ארצי. אין קורסים במסלול אישי.

 

ההתרשמות: מקום מרווח עם הרבה עמדות שירות. הסוקר המתין 15 דקות. העובדים גילו נכונות רבה להשיב על שאלות, וסופק גם חומר בכתב. מהפרוספקט ניתן לקבל רושם שמדובר ברשת בת שישה סניפים, אך בירור מול יואל גבע מעלה שמדובר בארבעה.

 

יואל גבע, הרצליה. מה הובטח: לימודים שנמשכים שלושה חודשים, פעמיים בשבוע, בכל פעם 6 שעות - מתוכן שעת תגבור אחת. התלמידים מקבלים את החומר והספרים הדרושים ללימודים.

 

ההתרשמות: המכון ממוקם בבניין חדש ויפה. במשרד הקבלה שהו שתי פקידות, אחת שוחחה עם תלמידה והשנייה, שלא נראתה בקיאה בחומר, ניסתה לשלוח את הסוקרת ליועץ - שיתפנה רק בעוד מספר ימים. רק לאחר שהסוקרת עמדה על שלה, הסכימה הפקידה לספק לה מספר פרטים לקוניים. לשאלה מה אחוז המצליחים בקורסים ענתה בתל-אביב יגידו לך. במהלך הפגישה ענתה הפקידה לטלפון, הלכה לשלוח פקס ושוחחה עם הפקידה השנייה שיחה מרתקת על עוגיות. לא נראתה מעוניינת במיוחד בסוקרת שישבה מולה.

 

לפני שבוחרים קורס

 

מחיר נוסף: שימו לב שעל מחיר הקורס יש להוסיף את עלות ההרשמה לבחינה - 485 שקלים, כולל ערכת ההרשמה.

 

חיילים משוחררים: ההגדרה חייל משוחרר משתנה בין בתי הספר השונים. באנקורי רואים בחייל כמשוחרר עד 5 שנים אחרי השחרור, ואילו בבית-ספר ירדן בירושלים רק 3 שנים. דאגו לברר מראש.

 

אישי לעומת קבוצתי: המסגרת המתאימה להכנה היא גם עניין של סגנון אישי. יש הזקוקים למסגרת נוקשה ויש המעדיפים לימוד עצמי. לפני בחירת המסגרת, בידקו אם מספקים לכם אפשרויות לתרגול יסודי.

 

בקשו לקבל שמות תלמידים שסיימו את הקורסים כדי לשמוע מה דעתם, ועד כמה עמדו ההבטחות במבחן המציאות.

 

מספר התלמידים: בררו כמה תלמידים יש בכיתה. מספר התלמידים בכיתות רגילות (ולא בתוכניות מיוחדות או אישיות) נע בין 25 ל-40. יחי ההבדל הקטן.

 

נסו זאת קודם: בקשו, אם אפשר, להשתתף בשיעור אחד לפני ההרשמה. כדאי להתעקש - זה מוסיף.

 

המדריך, הכשרתו, מידת הקשב שלו ושיטת הלימוד הם הקובעים, ומכך כדאי מאוד להתרשם באופן אישי וישיר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
לומדים לפסיכומטרי. בקבוצות או אחד על אחד
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים