שתף קטע נבחר
צילום: גילי סופר

טיולי רכבת: רחובות, מסע בזמן

הליכה רגלית קצרה מתחנת הרכבת של רחובות מובילה את המטייל לביקור בתקופה אחרת: בסליק של 'מכון איילון' ו'בפרדס מינקוב' חוזרים לראשית ימי היישוב, ובמכון וייצמן מסתכלים קדימה, אל העתיד

גילי סופר יוצא לטייל ברחבי הארץ בעזרת הרכבת. לכתבה הראשונה בסדרה לחצו כאן ולטיול ברמלה לחצו כאן .

 

כרבע שעה הליכה מתחנת הרכבת ברחובות אפשר למצוא את מה שיכול היה להיות מקור ההשראה למערה החשמלית של חסמב"ה. הלב של מוזיאון מכון איילון הוא מפעל תחמושת סודי שהקימו אנשי ההגנה מתחת לאדמה בתום מלחמת העולם השנייה.

 

ביציאה מתחנת הרכבת פונים ימינה (צפונה) לכיוון קריית המדע, פונים שוב ימינה לרחוב אופנהיימר, ובסופו שמאלה לרחוב ברגמן. ממשיכים ישר עד למוזיאון שנמצא על 'גבעת הקיבוצים'. הביקור במוזיאון כולל צפייה בסרט המספר את תולדות המקום, טיול בין המבנים ששימשו להסוואת המפעל וכן סיור במפעל המשוחזר.

 

השם 'גבעת הקיבוצים' ניתן לגבעה בשל הכשרות הקיבוצים אשר ישבו בה בשנים 1942-1932, טרם עלייתן על הקרקע או הצטרפותן ליישובים קיימים. בשנת 1945 הוקם במקום 'מכון איילון', שם מחתרתי למפעל לייצור תחמושת תע"ש שהוקם על ידי ה'הגנה'. המפעל נבנה תוך שבועות בודדים בעומק שמונה מטרים מתחת לאדמה ופתחיו הוסוו.

 

מעל הפתח הגדול, שדרכו הורדו המכונות למטה, נבנתה מאפייה והפתח עצמו הוסווה בתנור אפייה ששקל כ-10 טון. פתח קטן נוסף, דרכו ירדו הפועלים שייצרו את התחמושת, הוסווה במכונת כביסה שהסתובבה על צירה. היום יש במקום מדרגות לולייניות באמצעותן יורדים המבקרים.

  

'המכון', המפעל הגדול ביותר של תע"ש במחתרת, פעל מתחילת 1946 ועד קום המדינה. עבדו בו 45 אנשים, ובתקופה זו ייצרו בו למעלה משני מיליון כדורים לתת מקלע סטן, נשקם העיקרי של לוחמי תש"ח.

 

 

רק בסוף שנות השבעים החל להתפוגג מסך הסודיות שאפף את מקום. באמצע שנות ה-80 החלה תע"ש, יחד עם המועצה לשימור אתרים, בשיקום האתר. בשנת 1987 הוכרז המקום כאתר לאומי ועבודות השימור והשיקום נמשכות בו עד היום. הביקור במוזיאון אפשרי בתיאום מוקדם בלבד.

 

פירות הדר משוחזרים

 

ממוזיאון מכון איילון ניתן להמשיך לביקור בפרדס מינקוב. יורדים מהגבעה לאורך מסילת הברזל, עוברים מתחתיה ליד הכביש שממשיך את רחוב המדע (ועוקף את רחובות מצפון וממזרח; סימון שבילים שחור), חוצים את הכביש ופונים לדרך העפר המובילה לפרדס הראשון של רחובות. בשנים האחרונות הפך המקום ל'אתר הפרדסנות ברחובות'.

 

לפני שנים אחדות החלו המועצה לשימור אתרים ועיריית רחובות בשיקום ושיחזור פרדס מינקוב בכספי תרומתו של פרנסיס מינקוב - אחד מצאצאיו של נוטע הפרדס, זלמן מינקוב. בפרדס המשוחזר ניתן למצוא חצר מוקפת חומה ובתוכה את בית הפרדסן, בית אריזה משוחזר, באר ובריכת אגירה (ריקה) ותעלות השקיה. מספרים שעל הבריכה הזו כתב ס. יזהר את 'רחצה בבריכה'. כחלק מן השחזור ניטעו במקום עצי הדר חדשים שבימים אלו נותנים פרי.

 

בבית האריזה מוצגת תערוכה המתארת את העבודה בתחילת המאה הקודמת: ישיבה על מחצלות, ברירת הפרי, עטיפתו בנייר עטיפה הזכור למבוגרים שבינינו, ואריזתו. המבקרים מקבלים הסברים על צורת ההשקיה ודרכי הגידול של פירות ההדר בעבר. אפשר לסחוט מיץ מפרי העצים, וגם (איך לא) להשתתף באפיית פיתות בטאבון, מה שכאן נקרא 'ארוחת פועלים'. החזרה לתחנת הרכבת היא דרך רחוב המדע.

 

ניתן לרכוש כרטיס משולב לשני האתרים במחיר של 18 שקל לילד ו- 25 למבוגר. השתתפות בהפעלות תעלה עוד 5 שקלים למבקר. א'-ה' 08:30 - 16:00, ו' 08:30- 12:30, לפרטים ותיאום 9406552 - 08.

 

יום מדעי

 

תחנת הרכבת ברחובות נמצאת במרחק מספר דקות הליכה גם ממכון ויצמן למדע. מרכז המבקרים על שם לוינסון מציע מגוון פעילויות שיכולות למלא בקלות יום שלם וכוללות את ביתן ההיסטוריה, ביתן הפיזיקה, תצפית על מגדל השמש ומסלול 'משעולי מדע'. לילדים כדאי לבקר ב'גן המדע'בו פועלים קרוב למאה מוצגים אינטראקטיביים המאפשרים ללמוד ולחוש תופעות טבע שונות. באתר האינטרנט של מרכז המבקרים יש מידע רב על הפעילויות, וכן סרטונים עליהן.

 

כרטיס כניסה עולה 25 שקל למבוגר ו- 15 שקל לילד. כרטיס המשלב ביקור במרכז המבקרים ובגן המדע יעלה 40 שקלים. המרכז פועל בימים א' - ה' בשעות 09:00 - 16:00. לפרטים ותיאום, טלפון: 9344500 - 08.

 

הכתבה הבאה בסדרה: אשדוד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסליק. תנור ומכונת כביסה נגד הבריטים
צילום: גילי סופר
פרדס מינקוב. יש גם פיתות מהטאבון
צילום: גילי סופר
מכון וייצמן. מוצגים אינטראקטיביים
צילום: גילי סופר
מומלצים