שתף קטע נבחר
 

החלופות של לונגהורן

מה רוצים המשתמשים למצוא ב-Windows ומהן האלטרנטיבות למערכת ההפעלה הבאה של מיקרוסופט

בחלק הקודם: המיחשוב האמין - הבטחה או איום ומערכת הקבצים החדשה של לונגהורן

 

קל מאד לגרום לאנשים להסכים שמשהו לא עובד, אבל קשה להביא אותם להסכמה איך צריך לתקן את הבעיה. במהלך התחקיר לכתבה הזו פנינו לקוראים שלנו ושאלנו אותם "מה הייתם רוצים לראות בגירסה הבאה של Windows?". חלק מהתשובות היו מתחכמות ("להפוך אותה ללינוקס") ואחרות בלתי מעשיות ("תמיכה חינם לכל החיים"). תשובות אחרות היו מרירות: "לתבוע את מיקרוסופט על המוצרים הפגומים שלה", אבל היו גם כמה מגמות כלליות מעניינות מאד בתשובות.

 

בעניין אחד הקוראים הסכימו: אם Longhorn לא תהיה מוכנה ב-2005, עדיף שמיקרוסופט לא תשחרר אותה לשוק. חלקם מצהירים שהם יעדיפו לחכות עוד, בשביל לקבל בסופו של דבר מערכת הפעלה יציבה שלא צריך לשדרג אותה חודשים מספר לאחר ההשקה הראשונית. אבטחה היא נושא שמעסיק את הקוראים מאד. קורא אחד הציע לתת את מערכת ההפעלה לארגונים בלתי-תלויים שינסו לפרוץ אותה, לפני שחרורה לציבור. קוראים רבים הדגישו שבעיניהם, לצפות מארגון שיחזיק את כל המחשבים שלו מעודכנים תדיר בטלאים השבועיים, זה פשוט לא ריאלי.

 

תאימות גבוהה לסוגי קבצים של פלטפורמות אחרות הייתה משאלה נפוצה נוספת. למרות שלמיקרוסופט יש עניין מועט לתמוך בפלטפורמות מתחרות, הרי שאין סיכוי ש-Mac OS X ו-Linux יצליחו לעקוף אותה בסיבוב. בזמן הזה, חובבי ואוהדי שתי הפלטפורמות - כולל המאגר הבסיסי הגדול של מעצבים המשתמשים ב-Mac - ימשיך לעבוד בסביבה רב-פלטפורמית. הקוראים שלנו רצו במיוחד באפשרות לפתוח קבצי Mac על PC בקלות.

 

לקוראים רבים יש משאלות הנוגעות לתהליך ההפעלה. חלק דרשו הפעלה מיידית או מהירה מאד. אחרים התלוננו על הצורך לאתחל אחרי כל הוספה והסרה של תוכניות. דרישה נוספת היא גישה משופרת לטיפול במערכת הרישום (Registry). הצעה אחת, היא להוסיף כלי שיעקוב אחר השינויים שעורכות בו התוכנות השונות. קוראים רבים אמרו שהם היו שמחים לראות עורך Registry ידידותי יותר ובטוח לשימוש גם עבור משתמשים לא מנוסים.

 

ניהול ההספק

 

ככל שהמחשוב הנייד מקבל תפקיד מרכזי יותר, הופך ניהול ההספק לחשוב יותר. בקשה אחת היא לניהול אנרגיה חכם יותר במחשבים ניידים, עם פרופילים מרובים המתאימים למצבי תפעול שונים. בזמן האתחול, המחשב יבחר בפרופיל המתאים בהתאם למקור הכוח שעומד לרשותו - סוללה או ספק שמחובר לרשת החשמל. וכדאי שמערכת ההפעלה תהיה חכמה מספיק כדי להזניק את תוכנת ה-Firewall, רק אחרי שהיא מזהה שכרטיס רשת ננעץ לשקע ה-PC Card.

 

לסיום, הקוראים הציעו מגוון של תיקונים ושינויים קטנים. כמה הציעו להוסיף יכולת לסמן קבצים באמצעות צבעים או "דגלים" כדי להקל על הסיווג שלהם (כפי שניתן, אגב, לעשות כבר ב-Mac). אחרים הציעו שיפורים שונים באופן הפעולה של Explorer, ובאפשרויות השליטה במאפייני הפעולה של תוכנות שונות. כן, יש הרבה לשפר ב-Windows, אבל נראה שיש למיקרוסופט מספיק זמן לטפל לפחות בדברים החשובים באמת.

 

החלופות של לונגהורן: לינוקס העתידית

 

למרות המיסיונרית של מאמיניה, ההתקדמות של לינוקס לקראת מצב בו היא תהווה חלופה מתקבלת על הדעת עבור המשתמש מהשורה, היא איטית ביותר. בניגוד לגרסאות השרת, החזקות והבוגרות של Linux, מערכות Linux השולחניות כמעט ולא מצאו דריסת רגל בקרב המשתמשים.

 

בכל זאת, אי אפשר להתעלם מההתקדמות המשמעותית שהשיגו קהילת המפתחים וארגונים כמו GNOME Project  או KDE Desktop Environment. גורמים כמו Lindows.com, Xandros ו-Lycoris דוחפים כמהלך אסטרטגי את הגרסאות שלהם, בעלות הממשק דמוי-Windows, למערכות מחשב שולחניות קלות, ביתיות בדרך-כלל. הם לא מסתירים את מטרתם: הזרם המרכזי של המשתמשים. הן נוקטים לפיכך, בגישה שחסרה בלינוקס במשך השנים: להפוך את מערכת ההפעלה הזו קלה, ידידותית ותואמת Windows.

 

ממתינים ללינוקס לא מעט אתגרים בדרכה למערכות השולחניות. עם המכשולים המשמעותיים יותר, נמנים המחסור ביישומים, תמיכה לא מספקת במוצרים היקפיים, והיעדר סטנדרטיזציה של ממשקי המשתמש. ללא מפת דרכים שיכולה לשמש את קהילת ה-Linux בכללותה, ההתמודדות עם האתגרים הללו לא תהיה פשוטה. גרוע מזה: לא נראה באופק שום יישום שניתן לומר עליו שיהיה יישום המחץ של Linux.

 

על המקינטוש העתידי

 

העתיד של מערכת ההפעלה המקינטושאית ינחת בקרוב על מדפי החנויות, עם שחרור המהדורה החדשה, Mac OS X 10.3, הידועה גם בשם הקוד Panther. השדרוג הגדול השלישי למערכת ההפעלה של Apple מבטיח אינטגרציה טובה יותר עם רשתות Windows, אבטחה משופרת, והעמקה של אסטרטגיית Digital-Hub של Apple.

 

משתמשים של מקינטוש בסביבות מרובות פלטפורמות ימצאו ש-Panther כוללת מגוון רחב יותר של אפשרויות קישוריות, כולל SecurID של RSA. מערכת ההפעלה, שכמו קודם כוללת ליבת קוד פתוח של Unix, תספק באופן טבעי גם תאימות גבוהה עם רשתות Unix. השיפורים בליבה יתבטאו בביצועים גבוהים משמעותית. סביר להניח שהגירסה הזו גם תדע לנצל באופן מלא את היתרונות של ארכיטקטורת ה-64 ביט של סדרת מעבדי G5.

 

שיפורי האבטחה יבואו בצורה של כלי בשם FileVault, שיאפשר הצפנה של קבצים באלגוריתם חזק שמבוסס על מפתחות הצפנה בני 128 ביט. כלי נוסף, Secure Erase Trash, יבטיח שקבצים שנמחקו יהיו בלתי ניתנים לשחזור לשם גניבת מידע.

 

Apple תדחף שלב נוסף קדימה את אסטרטגיית Digital-Hub, שעיקרה הפיכת ה-Mac למרכז מדיה, עם השחרור של תוכנת iChat AV. התוכנה הזו תאפשר למי שיש לו מצלמת FireWire (ורק מצלמה בממשק הזה) לקיים וועידות וידאו עם חברים או עמיתים לעבודה, בנוסף לפונקציה של מסרים מיידים.

 

OS X 10.3 תוסיף גם שיפורים רבים לממשק, אפשרות למעבר מהיר בין משתמשים, ואת השיפורים הנחוצים מאד ללקוח הדואר שלה. לא צפויים שיפורים בחבילת כלי המדיה שלה, הכוללת את iDVD, iMovie, iPhoto ו-iTunes.

 

מעבר לזה? קשה לומר. Apple אינה נוהגת להצהיר על כוונות או לחשוף פיתוחים עתידיים, וסרבה בנימוס לבקשתנו לשחרר קצת פרטים חדשים. מכל מקום, כל הסימנים מצביעים על כך שהיא מתכננת להמשיך במסלול שקבעה לעצמה, ולא חושבת על שינוי כיוון חד משום סוג. מצד שני, ברור לנו שרבים - מחוץ לקהילת היוצרים והמעצבים המסורה ל-Mac - ימשיכו לעקוב אחרי Apple בעניין. לחברה הזו יש היסטוריה ארוכה של פיתוחים חדשניים שמטלטלים את כל התעשייה, בכל פעם מחדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לונגהורן. אם לא תצא ב-2005, חבל למיקרוסופט על הזמן, אומרים המשתמשים
תאימות לפלטפורמות מתחרות: למיקרוסופט אין עניין בכך
מומלצים