שתף קטע נבחר

התקציב: ועדת הכספים חידשה את מרתון ההצבעות

מרתון ההצבעות לאישור חוק ההסדרים התחדש הבוקר (א) בוועדת הכספים. עד יום שישי בבוקר הספיקה הוועדה לאשר את חוק גיל הפרישה במסגרתו הוחלט כי גיל הפרישה לנשים יועלה ל-62 ולגברים ל-67. העלאת גיל הפרישה תיעשה באופן הדרגתי במשך 6 שנים ואחר כך תיבחן מחדש. להלן הגזירות שאושרו והשינויים שהכניסה הוועדה בצעדי האוצר

ועדת הכספים הפסיקה חידשה הבוקר (א) את מרתון ההצבעות על התקציב. ביום שישי הפסיקה הוועדה את דיוניה, בתום 21 שעות רצופות, מבלי שהצליחה לסיים את ההצבעות על כל סעיפי חוק ההסדרים ומבלי שהחלה עדיין בהצבעות על התקציב עצמו. ההצבעות חודשו היום, אך עדיין לא ברור האם תספיק הוועדה להשלים את ההצבעות במועד, כך שניתן יהיה להביא את התקציב לאישור מליאת הכנסת, כמתוכנן, ביום רביעי.

 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ אברהם הירשזון, "גנב" ליו"ר ההסתדרות, עמיר פרץ, את ההצגה, והשיג הישג שלשמו יצאה ההסתדרות לשביתות - גיל הפרישה לנשים יועלה רק ל-62, ולא 67 כפי שהציע האוצר תחילה. על פי ההצעה שאושרה הלילה יועלה גיל הפרישה לפנסיה לנשים ולגברים ב-4 חודשים כל שנה עד לשנת 2009, בו הוא יעמוד על 62 לנשים ו-67 לגברים.

 

בשנת 2009, בעוד 6 שנים, תיעשה הפסקה בת שלוש שנים בדחיית גיל הפרישה. במהלך ההפסקה בתהליך תוקם ועדת מומחים ציבורית, שתבחן את משמעויות הדחייה בגיל הפרישה, ותחליט אם להמליץ על המשכתו או לעצור אותו. סוכם כי בתום שלוש שנות ההפסקה, בשנת 2011, אם עדיין יהיו חילוקי דעות בין שר האוצר לבין ועדת הכספים, לגבי מימוש המלצות וועדת המומחים, יהיה שר האוצר רשאי להעלות את גיל הפרישה לנשים ל-64 ללא צורך באישור ועדת הכספים.

 

משרד האוצר יקים קרן סיוע לנפגעי הרפורמה בפנסיה, שהיקפה יהיה 250 מיליון שקל בכל שנה עד לשנת 2015 ובסך הכל יקציב האוצר למטרה זו 3 מיליארד שקל. אמות המידה לשימוש בתקציב הסיוע ייקבעו בידי ועדה ציבורית בראשות שופט בדימוס.

 

אושר קיצוץ השידורים בטלוויזיה החינוכית

 

במהלך הלילה אישרה ועדת הכספים את קיצוץ השידורים ההדרגתי בטלוויזיה החינוכית.  סוכם כי הטלוויזיה החינוכית  תפסיק לשדר בערוץ הראשון ב-31 בדצמבר 2004, ובערוץ 2 יופסקו שידורי החינוכית ב-1 לאוקטובר 2005. השידורים יימשכו בערוץ 23 עד ינואר 2006 ואחר כך יחליטו שרי האוצר והחינוך האם להפסיק סופית את השידורים של הטלוויזיה החינוכית או להמשיכם.

 

תקציב הטלוויזיה החינוכית קוצץ השנה בשני שלישים ל-56 מיליון שקל בלבד. מספר העובדים בה יצומצם ל-97 עובדים קבועים ו-30 זמניים. האוצר ישתתף במימון עלות פיטוריהם של 38 עובדים. עם זאת הבטיח האוצר להסתדרות כי השנה לא יתבצעו פיטורים.

 

עובדי מערכת הביטחון יעברו לפנסיה צוברת

 

כל עובד חדש שיתקבל מהיום לעבוד במערכת הביטחון (לרבות אנשי צבא, משטרה, שירות בתי הסוהר, השב"כ והמוסד ) יעבור לפנסיה צוברת במקום פנסיה תקציבית. פירוש הדבר שהעובדים החדשים ישלמו מדי חודש הפרשות לפנסיה שלהם, בעוד שהעובדים הוותיקים במערכת הביטחון ימשיכו להיות על פנסיה תקציבית והם פטורים מהפרשות לפנסיה משכרם. 

 

העברת עובדי מערכת הביטחון לפנסיה צוברת נעשית בהמשך להחלטה זהה שהתקבלה כבר לפני שנה לגבי שאר עובדי המדינה.

 

אושרה תוכנית ויסקונסין לטיפול במובטלים

 

הוועדה אישרה בהצבעה את "תוכנית ויסקונסין" לטיפול במובטלים כרוניים. בתוכנית, שיובאה ממדינת ויסקונסין בארה"ב, ישתתפו 14,500 מובטלים, אמהות חד-הוריות וגרושות המקבלות דמי מזונות מהביטוח הלאומי. אותם מובטלים יטופלו באופן אישי על ידי מרכזי תעסוקה שיופעלו על ידי תאגידים בינלאומיים, שיפעלו בארץ באמצעות כח אדם ישראלי. במרכזים תיקבע תוכנית אישית לכל מובטל, בהתאם לנתוניו, ומי שלא יצליח להשתלב בעבודה יחויב לעבוד בהתנדבות בקהילה. למסרבים תישלל הגמלה לחודשיים.

 

אושר קיצוץ קיצבאות הילדים

 

הוועדה אישרה הלילה את המשך הקיצוץ בקיצבאות הילדים. עם זאת הקיצוץ הקרוב שיבוצע בקיצבאות לילדים הראשון עד החמישי נדחה מינואר לפברואר מכיוון שהכנסת לא הספיקה לסיים את החקיקה בזמן.

 

בוטל הקיצוץ במימון הפריות

 

בבוקר כבר הסכימה וועדת הכספים שלא להגביל את המימון לטיפולי הפריה חוץ-גופית. הוועדה ביטלה את הסעיף שדיבר על הגבלת הסיוע להפריות מלאכותיות מחוק ההסדרים, והשאירה את המצב הקיים על כנו.

 

על פי ההצעה הראשונית של האוצר, הייתה כוונה להגביל את טיפולי הפוריות לחמישה טיפולים בלבד החל מהילד הראשון.  בשלב מאוחר יותר, עמדת האוצר התגמשה וסוכם כי הגבלת טיפולי ההפריה תחל מהילד השני. ואולם בדיונים שהתקיימו בין נציגי האוצר לסיעות הקואליציה, סוכם כי סעיף זה יבוטל כליל ויישמר המצב הקיים.  

 

אלה השינויים הנוספים שהוכנסו עד כה בהצעות האוצר:

 

  • חוק ערי פיתוח. הוועדה החליטה לדחות ב-3 שנים את יישום חוק ערי ואזורי פיתוח. מדובר במענקים והטבות לרשויות באזורים אלה והטבות מס לתושבים. החוק, שנחקק בשנת 1988, לא יושם עד כה, ובחוק ההסדרים הנוכחי ביקש האוצר לבטלו כליל.  הוועדה הסכימה רק להקפיא את יישומו שוב, לשלוש שנים. 

  

  • הפטור על פיצויי פרישה. כיום, מענק שניתן לעובד עקב פרישה מהעבודה, פטור ממס עד לתקרת פיצויים של 10,000 שקל עבור כל שנת עבודה. האוצר ביקש להוריד את תקרת הפטור ל-7,000 שקל בלבד, אך בסופו של דבר נענה ללחץ חברי הליכוד ושינוי, והותיר את התקרה הנוכחית על כנה - 10,000 שקל.

 

  • הגדלת מס בריאות למקבלי פנסיה מוקדמת. מקבלי פנסיה זכאים להנחה של 50% בדמי הבריאות שהם משלמים. מהנחה זו נהנו גם מקבלי פנסיה מוקדמת. ועדת הכספים אישרה את הצעת האוצר לפיו תבוטל ההנחה בהדמי בריאות למי שמקבלים פנסיה מוקדמת וטרם הגיעו לגיל הפרישה. בין היתר יוטל מס בריאות מלא גם על נכים שיצאו לפנסיה מוקדמת. 

 

  • עובדי חברות כוח אדם. חוק חברות כוח אדם קובע כי עובדים המועסקים בידי חברות כוח אדם יקבלו זכויות מלאות של עובד שכיר בתום 9 חודשי עבודה רצופים. האוצר ביקש לדחות את יישום החוק ליוני 2007, אך בלחץ יוזם החוק, ח"כ חיים כץ מהליכוד, הוסכם להפעילו כבר בדצמבר 2004.

 

  • מועצות דתיות. שכרו של יו"ר המועצה הדתית, שהיה צמוד עד כה לשכרו של ראש הרשות המקומית, יקוצץ ב-2004 בשיעור משמעותי. סגני יו"ר המועצה הדתית לא יקבלו שכר. בכל מועצה דתית ימונה מנהל בשכר. 

 

  • רשויות מקומיות. הוגדלו מאד סמכויותיו של שר הפנים לטיפול ברשויות מקומיות גרעוניות. נקבע כי השר יוכל למנות גובה מטעמו אם יוברר כי הרשות  אינה מתפקדת כראוי בתחום גביית הארנונה. השר יוכל למנות גם חשב מלווה מטעמו לרשויות שייקלעו לגירעון חריג.

 

  • האחריות לתשלום ארנונה בנכס.  החוק החדש קובע כי במקרה של בעלות על נכס בידי חברה, שאינה עומדת בתשלומי הארנונה שלה, תהיה הרשות המקומית רשאית לגבות את החוב גם מבלי החברה עצמם.

 

  • יחידת הפיצו"ח במשרד החקלאות. פירוק יחידת הפיקוח של משרד החקלאות, העוסקת בעיקר בפיקוח על איכות הבשר הנמכר בארץ, יוקפא לשנת 2004 ועובדיה לא יפוטרו. בתוכנית האוצר ומשרד החקלאות היה לפרק את היחידה, לפטר את 70 עובדיה ולהעביר את אחריות הפיקוח לגוף פרטי. 

 

  • רשות הנגב ורשות הגליל - לא יבוטלו, בניגוד לעמדה המקורית של האוצר.

 

תגובות האופוזיציה 

 

אנשי האופוזיציה מתחו כצפוי ביקורת קשה על התקציב שהובא לפניהם.  ח"כ יצחק הרצוג (העבודה) התלונן כי התקציב שמוגש לוועדה אינו אמיתי, והוא דרש כי השרים שקיבלו תוספות ברגע האחרון יבואו לתת הסברים לוועדה. ח"כ אברהם שוחט (העבודה) וח"כ אבשלום וילן (מרצ) טענו כי בתוך שבועות ספורים תגיש הממשלה לכנסת שינויים מפליגים בתקציב ולכן התקציב עליו דנה הוועדה אינו אלא נייר טיוטה. "כל מה שאנחנו מאשרים הוא דיונה של חול שאי אפשר להלך עליה", אמר שוחט.

 


פורסם לראשונה 01/01/2004 12:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
הירשזון. נגד העלאת גיל הפרישה לנשים
צילום: דן בלילטי
צילום: דן בלילטי
נתניהו. מ"חוררים" את החוק
צילום: דן בלילטי
מומלצים