שתף קטע נבחר

10 כללים שיעזרו לך להצליח בהנקה

פרשת 'רמדיה' גרמה לנשים רבות לחזור לדרך ההזנה הישנה והטובה - ההנקה. אולם סקרים מעידים שרק כשליש מהנשים שרוצות להיניק, מצליחות. 10 כללים שיעזרו לכן לעמוד במשימה

תרומתו של חלב האם להתפתחות התינוק מוכרת וידועה, אבל זה לא הופך את ההנקה למלאכה פשוטה יותר. בסקר שערכה חברת 'כמיפל' התברר כי 85% מהיולדות שנבדקו ניסו להניק - אך רק כ-25% התמידו בכך אחרי שישה חודשים. סקר אחר, שערך משרד הבריאות, הראה נתונים דומים: 87% מהנשים רוצות להניק אבל קרוב ל-50% מוותרות בחודשים הראשונים בגלל קשיים.

 

סיכויי ההצלחה של אישה שרוצה להניק גדלים אם היא מקבלת תמיכה מהאנשים הקרובים לה, אומרת ד”ר ג'יין רייסלר מבית הספר לאחיות באוניברסיטת מישיגן. אבל תמיכה ועידוד אינם מספיקים. לאן הדלמן, יועצת הנקה מוסמכת, יש את 'עשרת הדיברות לאם המניקה':

 

  1. ההכנה להנקה צריכה להתחיל עוד לפני הלידה. בימים הקשים שלאחר הלידה, אמהות רבות מרגישות כה נסערות ומבולבלות שהן מתחילות לפקפק ביכולתן להניק. לכן, אם את לקראת סוף ההריון ונראה לך שתרצי להניק - קחי דף ורשמי חמש סיבות עיקריות לכך - כמו היתרונות הבריאותיים לתינוק או הקשר המיוחד שההנקה יוצרת בינך לבין ילדך. ברגעי השבירה שלאחר הלידה הוציאי את הרשימה, קראי אותה לאט והחזירי לעצמך את הביטחון.
  2. אל תתמהמהי. מחקרים הראו שנשים שמניקות בתוך שעה לאחר הלידה מצליחות לעשות זאת במהירות ובקלות רבה יותר מנשים שלא הניקו מיד. אם אינך יכולה להניק מיד - למשל, אם עברת ניתוח קיסרי - בקשי לעשות זאת בהקדם האפשרי. אבל חשוב שתדעי שגם אם ההנקה מתעכבת, אפילו למשך מספר ימים, עדיין תוכלי לעשות זאת. זה רק עלול לד”רוש קצת יותר מאמץ מצידך (כמו שאיבת חלב לעיתים תכופות כדי לשמור על אספקת החלב).
  3. השיגי אחיזה טובה. נשים רבות מתקשות 'להלביש' את פה התינוק על הפטמה. כך תעשי זאת נכון: כשאת ממקמת את התינוק שלך על החזה, ודאי שפניו פונות אליך ישירות כאשר הבטן שלו נוגעת בשלך. כמו כן, ודאי שהפטמה שלך נמצאת היטב בתוך פה התינוק מאחורי קו החניכיים שלו. אם האחיזה שטוחה מדי, הוא ימשוך את הפטמה שלך, מה שיהפוך את ההנקה לחוויה מכאיבה - וגרוע מכך, התינוק עלול שלא לקבל מספיק חלב.
  4. בקשי מצוות בית החולים שהתינוק יהיה איתך בחד”ר. הד”רך הבטוחה ביותר למנוע מהאחיות להאכיל את התינוק בתרכובות מזון או לתת לו מוצץ (שני דברים שיכולים לתרום להנקה פחות יעילה) הוא להשאיר את התינוק לצידך.
  5. תני לתינוק לינוק מתי שהוא רוצה. השד מייצר חלב במהירות הגדולה ביותר כאשר הוא ריק. לכן, ככל שתניקי יותר כך אספקת החלב שלך תהיה גדולה יותר. בנוסף, אן הדלמן מסבירה שבמהלך ששת השבועות הראשונים חיוני לתת לתינוק לינוק בכל פעם שהוא רוצה.
  6. קחי את משככי הכאבים שלך. ההנקה תהיה קלה יותר אם תגשי אליה 'בראש שקט'. לכן, הקפידי ליטול את משככי הכאבים שנרשמו לך לאחר הלידה - במיוחד אם ילדת בניתוח קיסרי. משככי כאבים רבים בטוחים לשימוש בזמן הנקה; רק אל תשכחי להזכיר לרופא שלך שאת מניקה.
  7. אל תזניחי את עצמך. שתי לפחות שמונה כוסות מים ביום, אכלי ארוחות מזינות ונסי לישון ככל היותר. סטרס מוגבר וטיפול לקוי בעצמך עלולים להשפיע על תפוקת החלב.
  8. אל תשתמשי בבקבוקים או במוצצים למשך שבועיים לפחות. אם ב-14 הימים הראשונים התינוק ניזון אך ורק מיניקת חלב אם, תהליך ההנקה כבר מבוסס היטב.
  9. למדי את הסימנים המעידים על כך שהתינוק מקבל מספיק חלב. אם התינוק 'מייצר' שישה עד שמונה חיתולים רטובים ביום, ובנוסף לכך לפחות שלושה חיתולים עם צואה - סימן שהוא מקבל מספיק מזון. אבל אם את עדיין חוששת, התקשרי לרופא הילדים או לטיפת חלב ובקשי לקבוע תור לבדיקת משקל. בהתאם לתוצאות הבדיקה, יאמר לכם הרופא האם עליכם לדאוג להשלמות תזונתיות.
  10. קבלי עזרה. אם נתקלת בבעיה כלשהי בהנקה (ולנשים רבות זה קורה), קבעי פגישה עם יועצת הנקה בהקדם האפשרי לאחר הלידה. בבתי יולדות רבים עורכים הדרכות מרוכזות להנקה, אך לעיתים הן אינן מספיקות. לכן כדאי להשקיע בספר טוב על הנקה ולהתייעץ עם חברה מנוסה. ניתן להיעזר גם בליגת 'לה לצ'ה ישראל' להנקה. הליגה מפעילה קו ייעוץ טלפוני (800-350-4401).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
שתי הרבה מים, קחי משככי כאבים. הנקה בטוחה
צילום: סי די בנק
מומלצים