שתף קטע נבחר

אוכלים מהקלחת: פונדו

היום נצא קצת מהפוך, ונרקח בזריזות שלוש גרסאות לתענוג השוויצרי: פונדו קלאסי, פונדו בוורסיה עאלק-איטלקית וגם פונדו שוקולד - תפוזים לקינוח

ההורים שלי קיבלו אותו לפני 15 שנה מזוג חברים שהגיעו לביקור, והם סיפרו שבכלל קיבלו אותו מחברים שנסעו לחופשה בארה"ב, ולא השתמשו בו מעולם. כשעברתי לדירה חדשה, ניצלה אמא את ההזדמנות כדי לדחוף למטלטלי את הכלי המטופש הזה לפונדו, כדי לפנות לעצמה מקום בארון המטבח.

 

זמן רב ניצב הכלי המוזר על השיש במטבח, ואחר כך הועבר לתחתית ארון בלתי מנוצל למעילים במסדרון. פעם, כשחשבתי שיש לו עוד תקווה פתחתי את האריזה ונגלה לפני משהו שנראה כמו יצור כלאים של כד חרס ופינג'אן שעומד על גזיה קטנה.

 

יום ההולדת של דיויד, חבר ותיק, היה הזדמנות מצויינת להיפטר ממנו, אחת ולתמיד. אלא שבחורף האחרון הוא הזמין אותי ועוד כמה חברים לארוחת פונדו וגרם לי להיזכר בכלי המצחיק. כאילו מישהו חשב שאשב פעם ואטבול פרוסות לחם בגיגית רוטב משותפת לכולם.

 

במקרה נפלתי על היום הכי קר בשנה וגם גשם לא היה חסר כשהייתי בדרך לביתו. הגעתי קפוא ורטוב, לאחר שלא הצלחתי לעצור אף מונית והסתובבתי ברחובות ספוג מים כמו חתול משוטט. ואיך שפתח לי את הדלת, עלה באפי אותו ריח נפלא של גבינות מותכות, שום ולחם קלוי שהשכיחו ממני כמעט לגמרי את השלוליות הגדולות שנאגרו כעת בנעליי.

 

התיישבתי לצד השולחן בסלון וטבלתי פיסות לחם ברוטב סמיך ונפלא. התחננתי שבסוף הארוחה יחזיר לי את הכלי, אבל לשווא. בבית כבר מצאתי תחליף לא רע ופשוט התחלתי להשתמש בקלחת ברזל קטנה, ונר לחימום אוכל על השולחן - וזה קיבל את אותו האפקט.

 

היום נצא קצת מהפוך, ונרקח בזריזות שלוש גרסאות לתענוג השוויצרי: פונדו קלאסי, פונדו בוורסיה עאלק-איטלקית וגם פונדו שוקולד -תפוזים לקינוח. כולם אגב, מוכנים בתוך 20 דקות בדיוק.

 

פונדו גבינות ושום קלאסי

 

כדאי להכין מראש קוביות ג'בטה או בגט ולקלות אותן ממש ברגע האחרון לפני ההגשה.

 

לפונדו:

200 גרם גבינת אמנטל, מגוררת

200 גרם גבינת גרוויר (ניתן להשיג במעדניות), מגוררת

3 שיני שום כתושות

½ כפית פלפל לבן

1 כף קמח או קורנפלור

2 כוסות יין לבן יבש

2 כפות וויסקי או ברנדי

 

הכנה:

1. מחממים את היין והשום בסיר (אבל לא להרתיח!).

 

2. מערבבים את הגבינות המגוררות, הפלפל הגרוס והקורנפלור לקבלת תערובת אחידה.

 

3. מוסיפים בהדרגה את תערובת הגבינות לתוך היין. לבסוף מוסיפים גם את הוויסקי. במידה ומתקבלת תערובת סמיכה מדי, ניתן להוסיף פנימה עוד מעט יין לבן. אוכלים ומרגישים מה-זה-אירופאים.

 

פונדו עגבניות, פרמזן ועשבי תיבול

 

למרות שהפונדו במקור משוויץ, הנה גרסה עאלק-איטלקית, טעימה לא פחות.

 

לפונדו: 

1 כף שמן זית

1 בצל בינוני, קצוץ

2 שיני שום, כתושות

4 עגבניות ללא גרעינים או קלפיה, קצוצות

חופן עשבי תיבול טריים (אורגנו, בזיליקום), קצוצים

1 כוס יין לבן יבש

250 גרם גבינת פרמזן או צ'דר, חתוכה לקוביות קטנות

 

הכנה:

1. מחממים את השמן במחבת עמוקה ומאדים את הבצל והשום עד שהם מתרככים.

 

2. מוסיפים פנימה את העגבניות, עשבי התיבול והיין ומבשלים עד שהרוטב מצטמצם בכשליש והעגבניות מתפרקות.

 

3. מכבים את הלהבה ומוסיפים פנימה את הגבינות. בוחשים ההיטב עד הגבינה נמסה ומתקבל מרקם סמיך ואחיד.

 

4. להגשה: טובלים פיסת ג'בטה ברוטב. נוגסים וחושבים כמה טוב שבחורף הבגדים מסתירים את העודפים.

 

פונדו שוקולד-תפוזים

 

ניתן להשתמש בפירות, כגון פלחי תפוזים, תותים או בננות, וגם בסתם עוגות בחושות, חתוכות לקוביות וקלויות מעט בטוסטר.

אני מת על השילוב של שוקולד ותפוזים, אבל ניתן להחליף את הליקר גם בוויסקי, ברנדי, פרנג'ליקו או אפילו רום.

 

לפונדו:  

1 מכל שמנת מתוקה

100 גרם שוקולד מריר

100 גרם שוקולד חלב

מנת אספרסו (או שליש כוס נס קפה מחוזק)

2 כפות ליקר גרנד מרנייה

 

הכנה:

1. מחממים את השמנת בקלחת עד שמתחילים להופיע מעט אדים. (זהירות: אסור לתת לה לרתוח!). מניחים השוקולד בקערת הפונדו ובוחשים היטב עד שהשוקולד נמס לחלוטין.

 

2. מוסיפים פנימה גם את הקפה החם והליקר ומעבירים למתקן החימום על השולחן.

 

3. טובלים כל פיסת עוגה או פרי ברוטב. טועמים ומתפתים לטבול את האצבע ברוטב וללקק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצור כלאים של כד חרס ופינג'אן שעומד על גזיה קטנה
מומלצים