שתף קטע נבחר

תעשיית התיקונים: הצד הפחות יפה של הניתוח הפלסטי

הנתונים המספריים מפחידים: כל אישה חמישית שעוברת ניתוח בשדיה נאלצת לגשת לניתוח חוזר – בין השאר בגלל שדיים לא סימטריים, זיהומים וכאבי תופת. מנותחות רבות שעברו מתיחת פנים נחרדות לגלות שהקמטים חזרו למקומם אחרי חודשים ספורים. התוצאה: תעשיית התיקונים בארץ היא עסק שמגלגל מיליונים

גלית (שם בדוי, שמות המרואיינות בכתבה שמורים במערכת) תמיד חלמה להקטין את השדיים, שגרמו לה לכאבי גב איומים. היא חסכה שקל לשקל, לוותה כסף מההורים, וכשהשתחררה מהצבא פנתה לאחד ממכוני האסתטיקה בתקווה שלאחר הניתוח תוכל ללבוש חזייה במידה 75C. אלא שיומיים אחרי הניתוח הרגישה גלית (21) שמשהו לא בסדר. אזור החזה מאוד כאב לה והיה נפוח בצורה חשודה.

 

"חשבתי שככה זה צריך להיות", משחזרת גלית בעיניים מושפלות. "כעבור שבוע, כשהכאבים והדימום לא פסקו, ניגשתי שוב לרופא. הוא אמר שיש זיהום, טיפל בי ושלח אותי הביתה לנוח. חודש שכבתי במיטה, רק בכיתי וסבלתי. כשסוף סוף קמתי, נכנסתי למקלחת ופתאום הפטמות שלי נפלו. היה לי נמק והן פשוט נפלו".

 

הסיפור המצמרר של גלית הוא רק טיפה בים של דמעות. לא מעט נשים שמבצעות ניתוחים פלסטיים קוסמטיים יוצאות מהם במצב קשה, פיזית ונפשית. לדברי המנתח הפלסטי ד"ר רוני מוסקונה, 20% מהנשים שעוברות ניתוח בשדיים ניגשות לניתוח חוזר.

 

תעשיית התיקונים בארץ היא עסק שמגלגל מיליונים ושמספק פרנסה לעשרות, אם לא למאות, מנתחים פלסטיים שמתבקשים לתקן טעות של רופא אחר. ברוב המקרים מטופלת שאינה מרוצה מתוצאות הניתוח תחפש רופא אחר מזה שניתח אותה, רופא שתוכל לתת בו אמון ולהפקיד את גופה בידיו בלי פחד.

 

"אני אליו לא חוזרת יותר"

 

נשים שנדרשות לגשת לניתוחים חוזרים מדווחות על חוסר מקצועיות מצד הצוות המנתח, על שימוש במכשירים לא סטריליים, על אבחון שגוי. ר' (50) ממרכז הארץ משוכנעת שזה מה שקרה לה: אבחון מוטעה, שהרופא מעולם לא הודה בו. "אחרי שתי לידות הרגשתי שהציצים צנחו לי והייתי זקוקה להרמה", היא מספרת. "מה שהרופא עשה לי היה הגדלה. במקום להרים את השדיים הוא הכניס לי שתלים והבטיח שזה יעשה את העבודה".

 

  • את לא מבינה את ההבדל בין הרמה להגדלה?

 

"אני מבינה שאני צריכה לסמוך על הרופא שלי בעיניים עצומות, כי זו העבודה שלו וזו המומחיות שלו. חשבתי שאני זקוקה רק להרמה והוא הבטיח לי שמספיק לי שתל, אז למה שאני לא אאמין לו?".

 

ר' הבינה שהאינטואיציה שלה היתה נכונה רק כשהיה מאוחר מדי. "הוא טעה בשיקול", היא כועסת. "הצניחה לא נעצרה ונוצרו עיוותים במבנה השדיים. הפטמות נמצאות למטה ולא במרכז. זה משהו שאני חייבת לתקן, אבל אני לא מסוגלת. אני בטראומה".

 

  • סיפרת את הדברים למנתח שלך?

 

"מיד אחרי הניתוח היה ברור שהוא לא הצליח והרופא אמר 'נעשה ניתוח נוסף', כאילו שמדובר בקנייה שגרתית במכולת. אני אליו לא חוזרת, איבדתי את האמון בו ואני לא מוכנה שהוא ייגע בי".

 

"החבר שלי התרחק ממני"

 

על אף שעברה טרגדיה, ר' יכולה להתנחם בכך שבעלה עמד לצידה. לעומת זאת, ש' (31) שילמה מחיר אישי כבד על ניתוח להקטנת חזה שכשל: בן זוגה לא עמד במראה השדיים שהתכערו ובלב השבור של חברתו והזוגיות שלהם התפרקה.

 

הניתוח ששינה את גופה התקיים לפני שש שנים. "הורידו לי קילו וחצי מכל צד", היא מספרת. "כל הטיפול אחרי הניתוח היה רשלני. לאחר הניתוח התפתח אצלי זיהום די קשה. שד אחד התעוות ונהיה מצולק בצורה מחרידה ואי אפשר היה להסתכל עליו. שבוע לאחר הניתוח שוחררתי מאשפוז עם דימומים מהחזה. כשראיתי שהדימום לא נפסק חזרתי לבית החולים וטיפלו בי עם כלים לא סטריליים. אני עובדת מד"א, אני יודעת איך ציוד רפואי צריך להיראות – אבל הייתי תשושה וחלשה מכדי להגיד משהו. את הטיפול קיבלתי בחדר המנוחה של הרופאים, שזה ממש לא מקובל.

 

"הזיהום החריף, היה לי חור פעור בחזה. שכבתי שלושה חודשים בבית וכל שבע שעות נאלצתי להחליף תחבושות. כשהעור הצטלק ונסגר ראיתי שהפטמות לא בגודל שווה. זה היה מחזה מאוד לא נעים ומרתיע. החבר שלי התחיל להתרחק ממני עד שנפרדנו".

 

רק אחרי שש' הגישה תביעה משפטית ועורך דינה קיבל לידיו את מסמכיה הרפואיים, התברר שכל שד נותח בידיים אחרות: "בשד אחד טיפל מומחה – ובשד השני המתמחה. נכנסתי לדיכאון, עליתי במשקל. אמרתי לעצמי שיותר גרוע ממה שהיה לי לא יכול להיות. פניתי לד"ר ג'קי גוברין, שאמר לי שלא מספיק תיקון, אלא צריך ניתוח מחדש. חיכיתי עוד שנה וחצי עד שיכולתי לגשת לניתוח מחדש".

 

הניתוח השני נמשך שלוש שעות קשות: "המנתח היה צריך לשנות הכל. להקטין את שני השדיים עוד קצת, כדי להשוות ביניהם. למזלי, התאוששתי מהר ותוך עשרה ימים חזרתי לעבודה. שמחת החיים חזרה אלי".

 

ד"ר גוברין מסביר שניתוחים להקטנת שדיים נחשבים לבעייתיים: "הקטנת חזה אמורה לתת גודל וצורה נכונה לשד. האישה שוכבת על גבה וקשה להעריך תוך כדי הניתוח את התוצאה האמיתית. לכירורגים לא מנוסים זו עלולה להיות בעיה גדולה.

 

"בנוסף, לאחר ניתוחים יש תהליך ריפוי והצטלקות השונים מאישה לאישה. ניתוח הקטנת שדיים עלול להיכשל בגלל הנתונים האנטומיים של השד, בגלל מחדליו של הכירורג שניתח או בגלל ההחלמה שלאחר הניתוח".

 

  • אבל גם אם הנתונים של השד לא היו מזהירים מלכתחילה, האין זה תפקידו של הרופא לשפץ אותם?

 

"אם את רואה חוסר סימטריה משווע לאחר ניתוח או פטמות שאינן במקום הנכון – זהו כישלון של המנתח. במקרה של נמק בפטמות, הסיבה יכולה להיות נעוצה בהליך הריפוי, ברופא או בשניהם יחד. זו תופעת לוואי אפשרית. בכל מקרה, צלקות גסות נגרמות בגלל יכולת הריפוי של הגוף, לא בגלל שהרופא התרשל בתפירה".

 

  • האם יכול להיות שמייחסים לגורם ההחלמה חשיבות רבה מדי?

 

"לגורם הריפוי באמת יש חשיבות מכרעת. מחקרים מוכיחים שיש אנשים שנוטים לפתח צלקות לא אסתטיות. הרי לא ייתכן שרופא ישקיע בניתוח ויפשל בתפירה. זה דבר בסיסי".

 

"הקמטים חזרו לקדמותם"

 

אלא שלא מעט מנותחים משוכנעים שלא תמיד הרופאים משקיעים כל כך בניתוח. לעיתים, במיוחד במתיחות פנים, הם חוששים לפגוע בעצבים ולכן מנתחים בצורה שטחית בלבד. התוצאה: בזבוז כסף לריק. כעבור חודשיים עד חצי שנה הקמטים עלולים להתיישב באותם מקומות שבהם היו קודם.

 

"60 אלף שקל עלתה לי מתיחת פנים ואני יכולה להגיד שהרופא באמת מתח אותי", אומרת ד' (62). "אחרי הניתוח כולם שאלו אם הסתפרתי ואמרו שאני נראית טוב. אף אחד לא ניחש שעברתי ניתוח והייתי מבסוטה. עברה חצי שנה ואנשים הפסיקו להחמיא לי. כבר לא נראיתי צעירה ורעננה, הכל שב לקדמותו".

 

ד"ר רוני מוסקונה מודע לבעייתיות בניתוחי פנים. "רופאים שלא מכירים את האנטומיה של הפנים ואיפה מונחים כל העצבים עלולים לפקשש", הוא מזהיר. "זה ניתוח מפחיד, כי כל פגיעה קטנה גורמת לעיוות. זו הסיבה שהרבה רופאים הולכים על בטוח ועושים פעולה מינימלית בלי להתקרב לעצב. אם לא מתקרבים לעצב לא עושים עבודה. מי שאין לו ניסיון יעשה את המינימום ויגיד לך שהתוצאה נראית טבעית. אלא שתוך כמה חודשים מצב הפנים יחזור למה שהיה".

 

בשנתיים האחרונות הפכו הניתוחים הקוסמטיים למוצר מדף נגיש, שהוליד מכונים קקיוניים ורופאים שרלטנים שיעשו מה שיתבקשו תמורת בצע כסף. והכסף המעורב בתחום הזה גדול, גדול מאוד. עבור פגישת ייעוץ קצרה תידרשו לשלם 300-500 שקל; עבור כל פריט שתרצו לנתח תשלמו בנפרד. אם תרצו לנתח את הפנים, לדוגמה, תצטרכו לשלם בנפרד על המצח, העפעפיים, העיניים, הלחיים ואזור הפה.

 

"בפלסטיקה אין רופא בלי תביעה אחת לפחות", מודה ד"ר מוסקונה. "ניתוח פלסטי זה לא מקצוע מדויק. התפקיד שלי לנפק אינפורמציה, להצביע על סיכ ונים אפשריים ולעשות את העבודה כמו שצריך. אנחנו עוסקים באנשים וכל אדם מגיב אחרת".

 

  • נדמה לי שזו תשובה פשטנית מדי.

 

"כל סיבוך מתקבל כפשלה של הרופא. את חושבת שזיהום בשד הוא אשמת הרופא? נראה לך שרופא לוקח כלים מלוכלכים ובודק כמה חיידקים יש על המספריים באמצע הניתוח? עם האשמות כאלה אנחנו נאלצים להתמודד. הלוואי שהיינו יודעים ממה נוצר זיהום בשד, אבל אנחנו לא יודעים. גם בניתוחי לב פתוח יש זיהומים, ומדובר בניתוחים סטריליים במיוחד".

 

לדברי ד"ר מוסקונה, הניתוח שגורר אחריו הכי הרבה תיקונים הוא ניתוח אף: "אין ניתוחי אף בלי תיקונים. בסוף הניתוח האף מושלם, אבל הוא מתחיל להשתנות. יש תגובה לשטפי דם, הצטלקות שמשנה את כל מבנה האף. זה ניתוח מורכב ולכן חייבים להיות מקצועיים, כי אחרת התוצאות הן הרות אסון. בעשר השנים האחרונות עשיתי 65 תיקונים של ניתוחים לא מקצועיים, שדרשו ניתוח מורכב".

 

א' (40) עברה לא פחות מארבעה ניתוחים באפה, עד שהתייאשה. "זה לא יצא כמו שחלמתי", היא מספרת. "רציתי אף סולד אבל יצא לי אף חזירי. בהתחלה הוא היה נפוח מדי, אחר כך צד אחד בלט יותר מהשני. כל הזמן היו דימומים וסיבוכים והתקשיתי לנשום. לא הגעתי לרמה של מייקל ג'קסון, אבל מי שמסתכל עלי ישר יודע שהאף שלי מנותח".

 

ד"ר מוסקונה נתקל לא מעט ברופאים חובבניים: "לפעמים יש טעות בבחירת הניתוח ולפעמים ביישומו. הגיעה אלי אישה רזה כמו מקל שעברה ניתוח הגדלה. אצל נשים רזות מקובל להניח את השתל מתחת לשריר, כדי שלא יראו את הקפלים של השתל. במקרה שלה הרופא הניח את השתל מעל לשריר וזה נראה איום ונורא. שלושה ימים אחרי הניתוח היא באה אלי וישר ראיתי שהיא צריכה להחליף את מיקום השתל. היא חזרה לאותו רופא, שהפעם הניח את השתל במקום הנכון אבל לא בטכניקה הנכונה וגרם לה לאי סימטריה".

 

"במקום לחיים יש שקעים"

 

שדיים שנפגעו בניתוח עוד אפשר להסתיר. בניתוח למתיחת פנים העניין הרבה יותר בעייתי. פ' (66) פנתה לניתוח שכזה מפני שעור פניה נעשה רפוי אחרי שהורידה 20 קילו ממשקלה: "הרופא מתח את הפנים מצידי המצח, והעיניים שלי נעשו סיניות. במקום לחיים נוצרו לי שני שקעים כמו של זקנה. מתחת לגבה יצאו לי ורידים. אחרי הניתוח התנפחה לי הלחי וכל הצד השמאלי כאב לי, ממש צרה צרורה".

 

לפני שנה וחצי פנתה פ' לד"ר ריצ'רד סיידוב, שיתקן את מה שאפשר. "חשוב מאוד להיות מציאותיים", הוא אומר. "נשים צריכות להיות מודעות לסיכונים ולקחת אותם בחשבון. אני מקווה שלא תפחידי את הציבור, מפני שניתוחים קוסמטיים נעשים לשביעות רצונן המלא של נשים ברוב המקרים".

 

  • זה לא מה שאני שומעת.

 

"לכל ניתוח בעולם יש תופעות לוואי של דלקת, צלקת ודימום לאחר ניתוח. את צריכה להבחין בין מישהו שלא מרוצה מהתוצאות הקוסמטיות למישהו שסובל מעיוות או פגם. לפעמים הציפיות גבוהות מדי ולפעמים המנתח לא מספיק טוב. ניתוח קוסמטי נעשה הכי טוב כשהמנתח לא עסוק בפרסום עצמי, כשאין לו לחץ להוציא ג'ינגלים לרדיו".

 

למנותחים רבים יש תחושה שהרופאים שלהם כה עסוקים בהופעות בטלוויזיה ובניתוחים בשיטת הסרט הנע, עד ששכחו שהם אמורים להתעניין בגוף האנושי ולא בטלוויזיה הצבעונית.

 

"כזו חובבנות לא ראיתי", קובלת י' (36) ממרכז הארץ, שביקשה להגדיל את שדיה אצל אחד הרופאים היותר ידועים בארץ. "הקירות בחדר ההמתנה של הרופא מוצפים בכתבות מחמיאות, על השולחנות יש עשרות אלבומים של 'לפני' ו'אחרי'. התקבלתי בשעה וחצי איחור ולהפתעתי הרופא כלל לא היה בחדר. המזכירה שלו הסבירה שאין לו זמן לייעוץ כי הוא עסוק בניתוחים ושהיא מומחית בעניין. זה לא נראה לי, אבל לא היתה לי ברירה".

 

  • בוודאי שהיתה לך ברירה, יכולת לקום וללכת.

 

"נכון, אבל הגעתי עד לשם והייתי להוטה לשמוע כל דבר. באיזשהו שלב, אחרי שהיא הסבירה על השתלים והראתה לי אותם, היא ביקשה ממני להתפשט ומדדה לי את השדיים. כאן כבר נשברתי. לא התאפקתי ואמרתי לה שזה לא נראה לי מקצועי. איפה המומחיות של הרופא? ואם השדיים שלי לא סימטריים? ואם הפטמות לא במקום שאני רוצה שיהיו? מה היא מבינה בכלל? היא הסבירה לי שהיא מסתובבת בכל העולם ונוסעת לכנסים ושהיא מבינה יותר טוב מהרבה רופאים אחרים".

 

  • אולי זה נכון?

 

"יכול להיות שהיא נוסעת לכנסים, אבל היא לא זו שאוחזת בסכין המנתחים. ניתוח מושתת על הניסיון של המנתח ועל הכימיה שיש ביניכם. אחרי שהתעקשתי לשוחח עם הרופא היא הרימה טלפון וכעבור עשר דקות הוא נכנס לחדר, התיישב על הספה והסביר לי שהיא יד ימינו. אמרתי יפה תודה וברחתי משם".

 

 מה עלול להשתבש

 

ד"ר מנו רובינפור, מנתח פלסטי מומחה, מצביע על שתי בעיות קריטיות שעלולות להיווצר בניתוחים אסתטיים.

 

ציפיות גבוהות: "הבעיה הכי גדולה בכירורגיה פלסטית היא הציפיות", אומר ד"ר רובינפור. "בערך 50% מהאנשים שעוברים ניתוח אסתטי מצפים למשהו מעבר למה שמנתח פלסטי ממוצע יכול לתת. אחת הנקודות המעניינות היא שאנשים שבאים לשמוע הסבר שומעים מה שהם רוצים וחלק מהדברים לא נקלטים אצלם כי הם שרויים בלחץ. בעיה נוספת, שצריך לשים אליה לב, היא שאנשים אחרי מתיחות פנים מביטים במראה 63 פעמים ביום. כשאתה מביט בעצמך כל כך הרבה פעמים אין ספק שתגלה על עצמך קמטים שלא ידעת על קיומם".

 

רופאים לא מקצועיים: "סיבה שנייה לאי שביעות רצון היא שהשוק פרוץ. הרבה אנשים לא מקצועיים מעורבים בתחום. ישנם אורתופדים, רופאי עור ורופאי אף-אוזן-גרון שמתעסקים בניתוחים אסתטיים. זו עלולה להיות בעיה, כשהרופא נתקל במקרה ספציפי שהוא לא מודע לו.

 

"אני קורא בעיתונים על הזרקות בוטוקס שלא הצליחו ושצריך להיזהר מהחומר הזה. זו דוגמה קלאסית לכך שזריקה לא הצליחה כי המזריק לא היה מקצועי וכי הוא נטול ידע מינימלי באנטומיה. זריקה במקום לא נכון גוררת סיבוכים. אותו דבר בניתוחים קוסמטיים. רופא צריך להיות בעל ידע מסוים כדי לפתור בעיות. מאוד חשוב שההסבר שמקבל המנותח יהיה מאדם עם ידע ולא מהמזכירה שלו. אין שני ניתוחים דומים ואין שני פנים דומים".

 

לדברי ד"ר רובינפור, לפני שניגשים לניתוח יש לעשות בדיקות דם, א.ק.ג (מגיל 35) וצילום חזה (מגיל 50). "ניתוח אסתטי זה לא כמו קניית מכונית", הוא מבהיר, "לא בוחרים רופא לפי הסכום שהוא גובה עבור הניתוח, אלא לפי שיחה איתו ובדיקת עבודות קודמות. לפני שניגשים לניתוח יש לברר מה המטרה של הניתוח ואיך אנחנו רוצים להיראות. יש דברים שבלתי ניתן לצפות מראש, אבל סגנון הניתוח צריך להיות מוגדר.

 

"אי אפשר לשפוט מיד אם ניתוח הצליח. צריך לחכות עד חודשיים, משום שישנם תהליכים פיזיולוגיים כגון בצקות, דימומים, נפיחויות ואי סימטריה. לוקח שישה שבועות בערך עד שהמצב מתייצב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לצד תעשיית הניתוחים הפלסטיים קמה תעשייה של ניתוחים מתקנים שמגלגלת מיליוני שקלים
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים