שתף קטע נבחר

מחקר: תינוקות מבחנה סובלים יותר מבעיות בריאות קשות

המחקר קובע: שיעור התמותה בקרב תינוקות מבחנה גבוה ב-68% משיעור התמותה של תינוקות רגילים. מומחים ישראלים: ייתכן שפגמים בזרעונים ובביציות, שמנעו הפריה טבעית, הם שאחראים להיווצרות המומים בהפריית מבחנה

תינוקות מבחנה נתונים בסיכון גבוה יותר לסבול מבעיות בריאות, לעומת ילדים שנולדו בדרך הטבע – כך קובע מחקר הולנדי חדש, שפורסם בכתב-העת הרפואי "בריטיש מדיקל ג'ורנל".

 

המחקר קובע כי שיעור התמותה בקרב תינוקות מבחנה שהיו עוברים יחידים ברחם גבוה ב-68% משיעור התמותה של תינוקות שנולדו בעקבות הפריה טבעית. יתר על כן, השיעור של תינוקות המבחנה שמגיעים לטיפול נמרץ מייד לאחר הלידה גבוה ב-27% משיעור הילדים שמגיעים לשם לאחר שנולדו מהפריה טבעית. נתונים אלה, קובע המחקר, קשורים לכך שמשקלם בלידה של תינוקות המבחנה נמוך יותר, רבים יותר מהם נולדים בניתוחים קיסריים, וסיכוייהם להיוולד פגים גדולים פי שניים מסיכוייהם של ילדים רגילים.

 

המחקר מסכם יותר מ-25 מחקרים על ילדים שנולדו בהפריה חוץ-גופית ( IVF ) בשיטת הפריה של זרע בודד בביצית ( ICSI .( ערכו אותו מדענים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת ליידן בהולנד.

 

ד"ר פרנס הלמהורסט, שעמד בראש המחקר, סיכם: "תהא הסיבה אשר תהא, ילדים שנולדו בהפריית מבחנה סובלים באופן משמעותי יותר מבעיות בריאות. יש ליידע נשים העוברות טיפולי פוריות בסיכון הזה".

 

מחקר נוסף, שאותו ערכו רופאים בריטים, העלה כי תינוקות מבחנה אף נתונים בסיכון גבוה פי ארבעה לסבול מפגם גנטי הקרוי "סינדרום בקווית'-וידמאן", הגורם לרמת סוכר נמוכה, לבעיות בתיפקוד הכליות, לפגמים באגן ועוד.

 

פרופ' אייבי לוין, מומחה פוריות בבית-החולים "הדסה" וראש החוג למיילדות ולגינקולוגיה באוניברסיטה העברית, אומר כי המחקר ההולנדי רק מחזק ממצאים של מחקרים קודמים בתחום זה: "לילדים שנולדו בהפריה חוץ-גופית יש סיכון גדול יותר להיוולד בלידה מוקדמת, במשקל נמוך, לסבול משיתוק מוחין או ממומים מולדים, במיוחד במערכת הלב או במערכת השלדית. מדובר בעלייה בסיכון של עד פי שניים מאשר ביתר האוכלוסייה", הוא אומר.

 

לדבריו, הסיבה לכך היא עדיין חידה. "הדעה המקובלת היום היא שעצם העובדה שלזוג יש בעיות של אי-פוריות היא כנראה זו שגורמת לסיכון המוגדל, כלומר, אותה בעיה שגורמת לאי-הפוריות עלולה להגדיל את הסיכון לעובר". עם זאת מדגיש פרופ' לוין כי "לא כל הסטטיסטיקות משכנעות, ולא כל החוקרים מסכימים לממצאים. ייתכן שהמסקנה היא שצריך לתת לזוג עוד זמן לנסות להרות באופן טבעי. לפעמים זוגות ממהרים מדי לפנות לאפשרות של הפריה חוץ-גופית".

 

פרופ' בנימין פיש, מנהל היחידה לפוריות ולהפריה חוץ-גופית ב"בילינסון", מסביר כי "ייתכן שהמומים נגרמו כתוצאה מאותו המום הקיים באחד ההורים, המוביל לאי-הפוריות. כשיש זרע פגום, שאינו מסוגל להפרות, ובעל כורחו מסייעים לו להפרות ביצית – גם העובר יהיה פגום. הבעיה היא לא בטכנולוגיה, אלא בנתוני הפתיחה של הזרעונים ושל הביציות". בכל מקרה הוא מדגיש כי "לא מדובר בממצאים חמורים או גורפים". לדבריו, "עד כה נערך במערב רישום של יותר ממיליון עוברים שנולדו מהפריית מבחנה, ולא נמצאו נתונים של סיכון מוגבר למומים".

 

ראוי לציין כי מדי שנה עוברות בישראל כ-8,000 נשים 22 אלף מחזורי טיפול בהפריה חוץ-גופית. כ-4,000 תינוקות נולדים בכל שנה כתוצאה מההפריות, והם מהווים 2.6% מכלל היילודים בישראל.

 

ילדת מבחנה: "אנחנו יותר מוצלחים"

 

"בעבר אנשים התעניינו יותר ושאלו שאלות בנושא המבחנה, אבל אני לא מרגישה שהעניין הזה הוא חלק משגרת החיים שלי" – כך אומרת רומי נוימרק (22), ילדת המבחנה הראשונה בישראל.

 

נוימרק מגישה את התוכנית "עד אחת" בגלגל"צ. לדבריה, "הסיפור האמיתי כאן זה לא אני, אלא ההורים שלי, שהם החלוצים האמיתיים בסיפור. הם הראשונים שסיימו בהצלחה את התהליך הארוך, ואני רק נולדתי כתוצאה מזה".

 

נוימרק אומרת עוד כי "הגיע הזמן לשבור את המיתוסים שכאילו יש הבדל בין ילד מבחנה לילד שנולד בלידה רגילה. מהרגע שהעובר נקלט ברחם, וההריון יוצא לדרך, מדובר בהליך רגיל ונורמלי מההתחלה ועד הסוף. אני חושבת שכיום זו גישה קצת מיושנת לחשוב שלידת מבחנה היא משהו יוצא דופן, כי עם השנים וההתקדמות המדעית הנושא התפתח מאוד. צריך להבין שאין שוב דבר שמייחד את ילדי המבחנה – מעבר לכך שיש הטוענים שהם אולי מוצלחים יותר". צביקה ברוט

 

אם לילד מבחנה: שום מחקר לא היה עוצר אותי

 

דבר ראשון והכי חשוב: אסור להיכנס ללחץ. זוגות שעוברים טיפולי פוריות נמצאים גם כך תחת סד כמעט בלתי נסבל של לחצים, ואין כל סיבה להעמיס עליהם לחצים נוספים.

 

רובם הגדול של תינוקות המבחנה הרבים שמסתובבים בינינו הם ילדים בריאים להפליא – עובדה המדברת בעד עצמה. מחקר שמסתמך על אוסף מחקרים הוא לא סיבה לדאגות מיותרות, ובוודאי שאינו סיבה לוותר על תינוק.

 

מצד שני, כדאי להתייחס בזהירות המתבקשת למידע המצטבר. במהלך המירוץ אחר התינוק המיוחל אנחנו מוכנים לעשות הכול, אבל ממש הכול, ולא תמיד מוכנים לדעת הכול. בכל תהליך כל כך משמעותי בחיים, ובייחוד בתהליך שבסופו נולד תינוק, חשוב לשאול ולקבל את כל המידע, כולל מידע על הסיכונים ועל הסיבוכים הכרוכים בהפריית מבחנה.

 

עם המידע הזה יילך כל אחד הביתה ויקבל את ההחלטות הטובות לו. אני כשלעצמי יודעת, שעוד לא נכתב המחקר שהיה גורם לי לוותר על ילדת המבחנה שלי.

 

(הכותבת, ענת שינקמן בן-זאב, היא אם לילדת מבחנה וחיברה יחד עם ד"ר איתי בר-חוה את הספר "פוריות מאלף ועד טף" אמא לילדת מבחנה)

 

 

בהכנת הכתבה השתתפו צביקה ברוט וכתבי סוכנויות הידיעות
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המרכז לפוריות
הפריית מבחנה. שיעור תמותה גבוה
צילום: המרכז לפוריות
מומלצים