שתף קטע נבחר

החזון: החזרת קיבוצניקים יורדים

נתן טל, מזכיר התנועה הקיבוצית, יוזם פרויקט שאפתני בשם "בוא הביתה", להחזרת המוני בני-משק המתגוררים בחו"ל – לקיבוצים; "קבוצת מיקוד" ראשונה כבר התכנסה בניו-יורק; אבל יש המטילים ספק גדול בחזון

ההחלטה שהתקבלה לפני כחודש בוועידת התנועה הקיבוצית בעין-החורש, להפוך את 2004 ל"שנת הצמיחה הדמוגרפית בתנועה הקיבוצית" – מקבלת בשבועות האחרונים משמעות חדשה, שעשויה לשנות, בשנים הקרובות, את פני האוכלוסיה בקיבוצים.

 

על פי התוכנית, מבית היוצר של מזכיר התנועה הקיבוצית נתן טל, בסיוע ענת גרה (מחלקת חו"ל), צפריר בן-אור (המחלקה לשיוך דירות) וגורמים נוספים מהסוכנות ומשרד הקליטה, ובשיתוף מזכיר התנועה גברי ברגיל – יוחזרו ארצה, ויזכו לחברות באגודה השיתופית, מאות (ואולי אלפי) משפחות "בני קיבוץ יורדים". הם יקבלו הטבות שונות ומענקי קליטה, כדי שיוכלו להקים את ביתם בקיבוץ, בנחלה שתירשם על שמם בגין תקנת שיוך הדירות והנחלות.

 

על פי ההערכות מתגוררים באופן קבוע בארה"ב כ- 20 אלף בני קיבוץ, בנוסף לכמה אלפי קיבוצניקים השוהים שם באופן זמני (במסגרת עבודה או טיול), או לתקופה קצרה. נתונים מדוייקים יותר צפויים להתקבל במהלך השבועות הקרובים בתום סקר שבמהלכו התבקשו כ- 130 קיבוצים להעביר למרכזי התוכנית רשימות שמיות (כולל כתובת ופרטים נוספים) של חברים השוהים בחו"ל.

 

בואו הביתה

 

את הרעיון והחזון הגה, כאמור, נתן טל, כבר בחודש אוקטובר 2003, והוא מכונה בפיו: "בוא הביתה", אחרים קוראים לו: "ושבו בנים". מדובר בפרויקט שנמצא עדיין בשלבים ראשונים של בדיקה וגישוש בקרב חברי הקיבוצים והעולים הפוטנציאליים. איש אינו ערב לכך שהרעיון יבשיל ויתממש במימדים המתוכננים. ויש המציינים כי יראו במהלך הישג מרשים, גם אם בעטיו יחזרו לקיבוץ, מדי שנה, רק כמה עשרות משפחות של יורדים.

 

בשיחות שקיימו טל וברגיללפני ועידת התנועה האחרונה, גילגלו השניים רעיונות כיצד לשכנע עוזבי קיבוץ, בני שלושים ומשהו, לחזור לביתם. "ואז עלה לי הרעיון", מספר נתן טל השבוע, "לנסות ולשלב בהליך הקליטה גם בני קיבוצים, ששוהים יותר מחמש שנים בחו"ל עם משפחותיהם. הטריגר לכך היו ההחלטות שהתקבלו לגבי הקדימויות שניתנות לבני קיבוץ חוזרים בכל הנוגע לשיוך הנכסים והדירות, ולזכויות קניין וביטחון סוציאלי.

 

"את הלובי לפרויקט יעשו השליחים שלנו בארה"ב, ובשלב מאוחר יותר גם באירופה. שי חרמש, גזבר הסוכנות, שותף בסוד העניינים והוא נלהב מאוד מהפוטנציאל הגלום פה. גם מאיר ניצן, רכז הסוכנות היהודית באמריקה, נרתם לעניין. אפילו משרד הקליטה מביע התעניינות.

 

"בתחילה ביצענו סקר מקדמי בכמה קיבוצים, התרשמנו שקיים עניין לבדוק את הנושא, ומאוחר יותר גם נקבל רשימות של בנים הנמצאים בחו"ל ונוכל לטפל באופן פרטני בכל בן ובכל משפחה".

 

במארס הקרוב יצאו לארה"ב נתן טל, ענת גרה וצפריר בן-אור. טל (הנמנה עם חבר הנאמנים של הסוכנות), וגרה (רכזת מחלקת חו"ל) ינצלו את ביקורם המתוכנן בכנס שליחי הסוכנות, כדי להעלות את הרעיון בפני קבוצה של בני קיבוץ השוהים בארה"ב. בן אור מצטרף כדי להסביר את כל הכרוך בזכויות על הנחלה ובאפשרות לבנות בתים בתחומי הקיבוץ או השכונה הקהילתית.

 

בהמשך השנה, ולאחר שיופקו לקחים מביקור המשלחת הקיבוצית בארה"ב, יצא גם גברי ברגיל להפגש עם קבוצה נוספת ועם שליחי הסוכנות.

 

לאחרונה התגבשה בסוכנות היהודית תוכנית מיוחדת לעידוד קליטת בנים חוזרים (קיבוצים ועירוניים) בגליל ובנגב. גם על התוכנית הזו נסמכים פעילי התנועה, כשהם מדברים על "חליפה מיוחדת" שתותאם למידתו של כל "יורד-עולה", בתחומי הפרנסה, הדיור, החינוך וכיו"ב.

 

ובינתיים, קולטים עלייה

 

בד בבד עם התוכניות שנרקמות להחזרת הבנים, מתבצעות בתנועה הקיבוצית פעולות נוספות לעידוד הצמיחה הדמוגרפית - בחודש הקרוב ייקלטו בקיבוצים, במסגרת "בית ראשון במולדת" (פרויקט משותף לתנועה הקיבוצית, הסוכנות היהודית ומשרד הקליטה) 74 משפחות מרוסיה, אוקראינה, בלארוס וקזחסטן. בכך, מצטרפים העולים ל-268 המשפחות ממדינות חבר העמים ואמריקה הלטינית שעלו ונקלטו בקיבוצים במהלך שנת 2003.

 

עד כה נקלטו במסגרת הפרויקט כ-28 אלף עולים חדשים, מתוכם כ-600 משפחות אף נשארו להתגורר בקיבוץ, שהיה ביתן הראשון בישראל. יורם זיו, נחל-עוז, מנהל בית ראשון במולדת: "יעד הקליטה שלנו לשנת 2004 הוא 300 משפחות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים זיו
תוכנית מיוחדת להשבת בני קיבוצים המתגוררים בחו"ל
צילום: חיים זיו
מומלצים