שתף קטע נבחר

עסקים פתוחים בשבת: למי זה מפריע?

יותר ויותר עסקים פתוחים בשבת, ובאזורים מסוימים השבת אף מרכזת את עיקר המכירות של השבוע; זה מעמיד בדילמה קשה את אנשי העסקים הדתיים שבבעלותם עסקים וחנויות, שצריכים לשרוד בשוק תחרותי; איך הם מתמודדים עם המצב החדש?; לקט מונולוגים

הפיכת השבת ליום עסקים רגיל במספר גדל והולך של מגזרים במשק, והגידול במספר אנשי העסקים שומרי השבת העומדים בראשות חברות ורשתות מובילות, מולידים קונפליקטים שלא היו מוכרים בעבר בהווי העסקי הישראלי.

 

אנשי עסקים העומדים בראש חברות גדולות וצריכים להתמודד בתנאי תחרות, נאלצים לעמוד בדילמה הלא פשוטה - האם לפתוח את העסק בשבת, ואיך לתפקד בתנאי התחרות כאשר השבת הופכת ליום עסקי לכל דבר, ואף יותר מזה במקומות מסוימים. לפעמים מולידה המצוקה פתרונות יצירתיים.

 

הנושא אקטואלי כרגע במיוחד בשני פרויקטים: נתב"ג 2000 וערוץ 10. בפרויקט המסחרי של נתב"ג 2000, היוצא בחודשים האחרונים למכרז בחלקים, אמורות החנויות במתחם הדיוטי-פרי לפעול 364 יום בשנה (כל השנה למעט יום כיפור). מנהלי רשתות שומרי שבת שעימם שוחחנו שוקלים הגשת תביעה משפטית נגד רשות שדות התעופה על אפליה בתנאי המכרז.

 

בערוץ 10 עומד היום איש העסקים הדתי שלמה בן-צבי, השותף החדש בערוץ, להיפגש עם מועצת הרשות השנייה לפגישת היכרות, לכאורה. בפועל תהיה זו פגישה שבה ינסו אנשי מועצת הרשות השנייה להבין איך יפתור המשקיע החדש את הבעיה שלו עם העובדה שהערוץ יעבוד בשבת.

 

כפתרון נהגה רעיון מקורי: יוקם מנגנון התחשבנות מיוחד בינו לבין קבוצת מרחב (השותפה בבעלות), שבו הרווחים וההוצאות של השבת יושתו על קבוצת מרחב בלבד. בנוסף יזכה ערוץ 10 למיתוג מפוצל: השידורים בימות החול ישודרו תחת השם עשר חול ואילו שידורי השבת ייעשו תחת השם עשר שבת (לא בטוח שאלה יהיו השמות הסופיים, כרגע בוחנים שמות נוספים).

 

בן-צבי סירב להתראיין בנושא. גם אנשים נוספים מתוך שורה של אנשי עסקים שומרי שבת, שביקשנו מהם לספר איך הם פועלים או מתכוונים לפעול בתנאי המציאות החדשה, סירבו להתבטא בנושא, המהווה מבחינתם תפוח אדמה לוהט. אחד מהם האשים דווקא את הציבור הדתי והחרדי, שלא עושה הבחנה בין חנות שפותחת בשבת וכזאת שלא. אלה שדיברו סיפרו על דרכי התנהלות שונות.

 

מוטי זיסר, קניון ארנה: אנחנו תורמים את כל רווחי השבת

 

במשך יותר משלוש שנים פעל פורום של אנשי עסקים דתיים שבבעלותם רשתות של חנויות, רובם חובשי כיפות סרוגות, בניסיון לגבש דרכי מאבק בנושא השבת, כולל פנייה לערכאות משפטיות. הפורום ניהל בין השאר מאבק בנושא קניון ערים בכפר-סבא, שנכון להיום ברובו אינו פועל בשבת.

 

לפני יותר מחצי שנה התפרק הפורום. יש האומרים, מכיוון שהיו בו יותר מדי אנשים דעתניים שמשכו לכיוונים שונים. יש המושיטים אצבע מאשימה לכיוון איש העסקים מוטי זיסר, מראשי הפעילים בפורום: פתיחת קניון ארנה בשבת על-ידי אחד הפעילים העיקריים בפורום שמטה את הקרקע מתחת לרגלינו והפורום התאדה, אומר איש עסקים שהיה חבר בפורום.

 

זיסר לא מוכן לקבל את האחריות הזו על כתפיו. "אני הסברתי בפורום את הבעיות שיש לי בגלל העובדה שמדובר בחברה ציבורית, ולכן יש דברים שאני לא יכול לעשות גם כאיש דתי", אומר זיסר.

 

"הלכתי לבית-הדין של הרב שמואל וואזנר בבני-ברק (הנחשב לאחד הפוסקים המובילים והמקובלים בציבור החרדי - ש.ח) וקיבלתי תשובה שצריך למכור את הקניון, אבל לא במחירי הפסד. אם תביאי לי מישהו שיציע 250 מיליון דולר לפרויקט, בשלוש דקות אני מוכר.

 

מבחינתי מדובר בפצע פתוח. אף רב בעולם לא נתן שום היתר לפתוח בשבת. אני נגד פתיחת עסקים בשבת. אני מאוד מצר על זה שיש לי עסק פתוח בשבת, הדבר הוא נגד מצפוני ונגד כל מה שאני מאמין בו".

 

"הנושא של ארנה הוא מבחינתי תאונה - שאני נמצא בחברה עסקית שבוחרת את עסקיה לפי מדדים של רווחיות ותשואה לבעלי המניות ולא לפי מצפון ושבת. ואין לך מושג מה מידת התסכול ועוגמת הנפש שהדבר גורם לי, כשכל מה שאני יכול לעשות הוא רק להביע את רחשי לבי בקשר לשבת. אם הייתי יכול הייתי סוגר את ארנה בשבת."

 

"רווחי השבת של כל עסקינו בארץ (כלומר, ארנה - ש.ח) וגם בחו"ל נתרמים לצדקה. את מעלה בדעתך שנסגור מלון באמסטרדם או בלונדון בשבת? לא במקרה הגיעה החברה שלנו בשנת 2003 למקום השלישי בין החברות הישראליות בנושא התרומה לקהילה אחרי הבנקים, למרות שיש חברות גדולות משלנו".

 

שאול זילברשטיין, טרקלין חשמל: רק שלוש חנויות במגזר הערבי

 

כששאול זילברשטיין, בעלים ומנכ"ל של רשת טרקלין חשמל, המונה 50 חנויות ומגלגלת מחזור של כ-400 מיליון שקל בשנה, נשאל האם הוא פותח סניפים בשבת הוא עונה: "חס וחלילה. אני יהודי דתי, ואני לא עובד בשבת. החריג הוא שלוש חנויות שלנו במגזר הערבי, שהן בבעלות זכיין מקומי ולא בבעלותנו".

 

"אני חש בלחצים מצד הקניונים והפאואר-סנטרים שדורשים פתיחה בשבת. אבל יש מקומות שבפועל חסומים בפנינו, בגלל היקף הפעילות בשבת שם. בצומת שפיים, לדוגמה, הביזנס הוא בשבת. אני לא יכול להיות במקומות שבהם הביזנס מבוסס על שבת".

 

"אני מפעיל את הדיוטי-פרי בחיפה, כי הנמל סגור בשבת. בנתב"ג אמרתי לסולי סקאל: 'ממני אל תדאג, לא אלך למכרז שפתוח בשבת'. הקב"ה יכול לתת לך פרנסה גם שישה ימים בשבוע. לא צריך שבעה. יש לנו תחושה של אפליה וקיפוח, אבל מה זה יעזור? אם 45%-40% מהפעילות הקמעונאית במדינת ישראל תיעשה בשבת, אני אמכור את העסק".

 

אברהם פוקס, פוקס: גם העובדים שומרי השבת מקופחים

 

הרשתות פוקס, פוקס קיד ופוקס מן - 119 חנויות עם מחזור של 100 מיליון דולר - נמצאות בבעלות האחים ויזל, חילונים, ואברהם פוקס, דתי. הרשת סגורה בשבת.

 

"אף פעם לא פתחנו בשבת והצלחנו יפה", אומר פוקס. "הכסף הוא לא הדבר היחיד בחיים. אני בעסקים מ-1962, וכל עוד אני בעסק, לא נפתח בשבת. הציעו לנו נוסחאות כמו העברת בעלות ליום אחד בשבוע. מבחינתי זה לא בא בחשבון. לא היו עלינו לחצים או פניות של בעלי קניונים".

 

"לא רק אנשי העסקים שומרי השבת מקופחים, אלא גם העובדים שומרי השבת, שאינם יכולים לעבוד במספר גדל והולך של עסקים, וזה דבר איום ונורא. מעבר לכול מדובר באיבוד צביון יהודי מינימלי בשטחים הציבוריים של המדינה. בגרמניה לא תמצאי חנות פתוחה ביום ראשון. אנשים שומרים על איזושהי מסורת. בארץ הכול מותר, וחבל".

  

יפתח ויזל, מנהל המותג פוקס מן: "קניונים שפתוחים בשבתות מביעים רצון שנפתח בשבת. כשנפתח קניון הזהב בראשון-לציון בשבת, ניסו לכפות עלינו פתיחה בשבת, ולא הסכמנו. גם במול הים באילת וגם בארנה אנחנו סגורים, נקודה, וזה לא משהו שהולך להשתנות".

 

"בתשקיף של החברה כתוב שלא נפתח חנויות בשבת. לעובדים שלנו מגיע יום חופש בשבוע. בששת הימים שבהם הם עובדים הם מצליחים להגיע לכל היעדים שלנו. לא בגלל היום הזה נגרם נזק. להפך, יש קהלים שמעריכים את זה".

 

"חברת פוקס הייתה נוהגת כך גם אם השותף שלנו לא היה דתי - אנחנו רוצים שעובדינו ינוחו. עובדה: בנצרת ובחיפה אנחנו מפעילים חנויות שבהם עובדים לא יהודים, וגם הן שובתות".

 

"המכרז של נתב"ג מכניס אותנו לדילמה. פתיחת חנויות אופנה בקניון היבשתי מותנית בפתיחה חנויות מקבילות במתחם הדיוטי-פרי, שחייבות לפעול 364 ימים בשנה. בינתיים יצא מכרז לחנויות הילדים. נצטרך לעשות חושבים מה לעשות. יכול מאוד להיות שעל זה יקום וייפול דבר".

 

אבי כץ, כפר השעשועים: אנחנו שוקלים להגיש תביעה תקדימית

 

רשת כפר השעשועים מגלגלת מחזור של 400 מיליון שקל בשנה ויש לה 173 חנויות, תחת המותגים כפר השעשועים, ששת, הכל בדולר ופיפו בייביז. הרשת היא שותפות של אבי כץ (דתי) ורונן לוי (50%) עם גאון אחזקות (50%).

 

"בשוק הצעצועים השבת הוכרעה", אומר כץ. "רשת טוי'ס אר אס פתוחה ברובה הגדול בשבת, כאשר חלק ניכר ממחזור הרשת מבוסס על השבת. אנחנו סגורים ומצליחים, ומשוכנעים שהשבת היא סגולה לניצחון לחלשים בלבד".

 

"אבל אנחנו בהחלט נפגעים, ושוקלים להגיש תביעה תקדימית מול הרשת שפועלת בשבת, על בסיס 'עשית עושר שלא במשפט'. או שבית-המשפט ימנע מהם לגרום לי נזק, או שישתפו אותי ברווחיהם. מי שקונה צעצוע, מוצרי כתיבה או כלי בית בשבת, לא חוזר לקנות באמצע השבוע".

 

"השקעתי עשרות אלפי שקלים במאבק בנושא השבת. נאבקנו על קניון ערים בכפר-סבא. יש לי קרוב ל-180 חנויות שסגורות כשמתחרי פתוחים. איפה התחרות? איפה החוק?"

 

"אלמלא השבת, הייתי משתתף ללא כל ספק במכרז נתב"ג 2000, ולהערכתי הייתי מנצח. אבל המחיר שרשות שדות התעופה דורשת מבוססת על פעילות שבעה ימים בשבוע".

 

חיים הרמן, מערכות שינה בינלאומיות: בגלל השבת אנחנו לא פותחים רשת משלנו

 

חברת מערכות שינה בינלאומיות היא זכיינית חברת המזרנים והמיטות סימונס וסילי מארה"ב ובעצמה יצרנית המזרנים והמיטות דינמיק. היא מצויה בבעלות חיים הרמן וזליג וונגרובסקי, מבעלי תמה.

 

הרמן: "בגלל השבת אנחנו לא פותחים רשת חנויות משל עצמנו, כי ללא פתיחה בשבת אין לרשת בתחומנו זכות קיום. לשנינו יש ילדים, ואנחנו צריכים להסתכל להם בעיניים. פנו אלינו בהצעה לפתוח שותפויות עם אנשים שאינם שומרי שבת, או להעביר את רווחי השבת לגויים. אבל קומבינות עושים עם אנשים, לא עם הקב"ה. וכך יש לנו חנות מפעל אחת, והיא סגורה בשבת".

 

"בטח שזה מרגיז אותנו. אנחנו מרגישים שלא נותנים לנו הזדמנות שווה. אבל מה נעשה? יש לנו סוחרים דתיים שלא פותחים בשבת, הם מייללים שזה לא הוגן. את חושבת שהעובדים נהנים שהם עובדים בשבת? ומה על חוק עבודה ומנוחה?"

 

זליג וונגרובסקי הוא גם בעל מפעלים וחנויות למכירת מוצרי חשמל לתעשייה במקסיקו. הוא מעסיק שם 1,200 עובדים וכל עסקיו סגורים בשבתות ובחגים.

 

הוא מספר: "כשהגעתי לישראל בשנות ה-60 הציעו לי לקנות את מפעלי נייר חדרה. הסבירו לי שהמפעלים חייבים לעבוד 364 יום בשנה כי אי-אפשר להשבית את המכונות לייצור נייר אפילו יום בשבוע. הלכתי אל הרב גורן המנוח ושאלתי מה לעשות. הוא השיב: במקסיקו אתה לא פותח בשבת, באת למדינת ישראל כדי לחלל שבת? ירדתי מהנושא. מבחינתי דבר לא השתנה מאז".

 

יעקב הלפרין: אנחנו מנועים מכניסה לקניונים

 

יעקב הלפרין הוא בעלים ומנכ"ל של אופטיקה הלפרין, המונה 66 חנויות ומגלגלת 100 מיליון שקל בשנה. כל החנויות סגורות בשבת.

 

הלפרין: "בגלל שבת אנחנו מנועים בדרך-כלל מכניסה לקניונים, שכן הקניונים מחייבים פתיחה מיד בצאת השבת או לכל היותר שעה אחר-כך, ואף קונסים את המאחרים. בדקנו ואי-אפשר לפתוח חנויות בתנאים כאלו מבלי לגרום לעובדים, או לפחות לחלקם לחלל שבת".

 

"בגלל השבת אנחנו פותחים במעט מרכזים מסחריים. יש לנו חנות בביג באילת, שפתחנו בימים אלו. הייתה לנו דילמה במשפחה: איך יתנוסס השם הלפרין במקומות שפתוחים בשבת בשעה שסבא שלי, כשהגיע בשנות ה-30 מוינה לבני-ברק, קנה 64 דונם במה שקרוי היום שכונת 'זכרון מאיר' ונעל אותם בשערי ברזל בשבת, ואף נקנס על-ידי המנדט הבריטי בגלל מאבקו על השבת. החלטנו שאין גבול. באותה צורה אנחנו יכולים גם להפסיק ללכת ברחוב".

 

לב לבייב: קניון סביונים, הערוץ הרוסי וכביש שש

 

ניסינו לדבר גם עם איש העסקים לב לבייב, בעלי אפריקה ישראל, אך דוברו סירב להגיב בטענה שלבייב שוהה בחו"ל ואינו ניתן להשגה.

 

חנויות רשת זארה וקניון רמת-אביב שבבעלות אפריקה ישראל סגורות בשבת. בקניון סביונים ביהוד, גם הוא של אפריקה ישראל, היו חנויות פתוחות בשבת בעת שקנה לבייב את החברה. לחנויות היו חוזים ארוכי טווח. היום, כל חוזה שמסתיים מוחלף בחוזה שמכתיב סגירה בשבת. כיום נותרו רק הקולנוע ושתי מסעדות שפועלים בשבת.

 

לעומת זאת, לבייב שותף בבעלות על ערוץ הטלוויזיה הישראלי ברוסית ועל כביש שש (חוצה ישראל), שפועלים גם בשבת. לא ברור האם עסקיו הנמצאים בחו"ל פועלים בשבת או לא.

 

תגובת רשות שדות התעופה

 

מרשות שדות התעופה נמסר בתגובה: נמל התעופה בן-גוריון, כמו גם כל שאר מתקני רשות שדות התעופה, פועל בכל ימות השנה. לפיכך מנחה הרשות את כל הגורמים הפועלים במתקניה לתת את השירותים בכל ימות השנה למעט יום כיפור.

 

אם מי מהגורמים הפועלים במתקני הרשות נתקל בהעדר יכולת, מסיבות שונות, לפעול בכל ימות השנה, מאפשרת הרשות מתן פתרונות מקומיים, כאשר כל מקרה נבחן לגופו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זיסר: תורמים את רווחי השבת
מנועים מכניסה לקניונים
צילום: מיכאל קרמר
כפר השעשועים: שוקלים תביעה תקדימית. צילום: מיכאל קרמר
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים