שתף קטע נבחר

צפת, העיר שמספרת סיפורים

צפת העתיקה היא מבוך סימטאות כחולות, חצרות אבן חבויות, בתי כנסת עתיקים, בית קברות רוחש חיים, ובעיקר עיר שטופת קסם. הרבה מהקסם הזה מוצג בבית אחד שראה הרבה - 'בית המאירי'

בית המאירי 10 המלצות כנען-ספא 

קורותיה של צפת, מאז איזכורה הראשון בשורת המבצרים שבנה יוסף בן-מתתיהו בגליל ועד למאבק על עיצוב זהותה בימים אלה, זרועות עליות ומורדות. העיר שנהנתה מתקופות שגשוג כלכלי ופריחה רוחנית, ידעה גם דעיכות כואבות בשל אסונות טבע וסכסוכים דתיים ולאומיים. מי שהיתה הגדולה בקהילות ישראל בתור הזהב של המאה ה-16, ומרכז תיירות מרפא ונופש בעשורים הראשונים של המאה שעברה, איבדה מכוח המשיכה שלה והיום היא מזוהה בעיקר עם מגמת התחרדות.

 

צפת של תחילת האלף השלישי היא ספר מצהיב, נשכח משהו, שכאשר מתחילים לעלעל בין דפיו ולהיבלע בסיפוריו, לא רוצים להניחו. צפת היא עירם של הארי וגוריו, של רבי יוסף קארו, של טווי צמר שתוצרתם התחרתה בתעשיית האריגים של ונציה, של בית הדפוס הראשון במזרח התיכון ושל עשרות בתי כנסת עתיקים. צפת היתה פעם עיר שופעת פנסיונים ובתי מלון קטנים, בהם הנעימו רקדניות בטן מביירות את זמנם של אורחיהם. גם חיים נחמן ביאליק ומאיר דיזנגוף היו בין נופשי הקיץ שהתענגו על אווירה הצלול. ובשנות החמישים של המאה שעברה נוסדה בעיר קרית האמנים, שהפכה ביתם של ציונה תג'ר, יוסף קסטל, יצחק פרנקל ואחרים.

 

צפת העתיקה היא סימטאות כחולות, חצרות חבויות, בית עלמין רוחש חיים, גלריות וחנויות סדקית, ובעיקר המון סיפורים. את סיפור העיר ב-200 השנים האחרונות מפליא ללכוד ולתאר מוזיאון יחיד במינו ברובע העתיק - בית המאירי.

 

בית המאירי

 

הצצה לעולם אחר

 

מוזיאון בית המאירי, שנחנך ב-1980 ונקרא על שם מייסדו, הסופר-עיתונאי יחזקאל המאירי, שימש בעבר בית מגורים למקובלים ואחר כך כבית הדין הרבני הספרדי של העיר. בסוף המאה ה-19 שכן כאן בית הספר העברי הראשון בצפת.

 

הבית בנוי מפלסים וקומות, כשבכל קומה מקופל אירוע אחר מחיי היישוב בצפת. הקומה התחתונה היא מהמאה ה-16, בת יותר מ-400 שנה, ונותרו בה חדרי מגורים מאותה תקופה. מעל קומה קדומה זו, ששרדה כמעט בשלמותה, יש היום חצר פורחת. בלב הבית שני אולמות גדולים עם תקרה גבוהה ומקומרת. אולמות אלה, בני כ-150 שנה, שימשו את בית הדין הרבני עד ראשית המאה ה-20. היום מוצגים בהם דיוקנאות של זקני צפת בדורות האחרונים - איש איש וסיפורו.

 

מחצר בית הספר העברי הראשון, שנוסד בימי הברון רוטשילד, תצפית אל טבעת ההרים המקיפה את צפת, כשהבולט בה הר מירון. למרגלות הבית נראים בית הכנסת של האר"י, מקווה האר"י, בית הקברות העתיק על מצבות האבן הכחולות שבו ושרידי הרובע הערבי מדרום. מרובע זה פשטו הפורעים במאורעות 1929 ו-1936 לעבר בתי היהודים, וטבחו בהם.

 

באגף 'בצפת בגבורתה' אוסף מסמכים ומוצגים על המאבק של בני הרובע היהודי בפגעי הטבע והאדם, עד להנפת דגל השחרור בתש"ח. חדר התצוגה שימש כעמדה קדמית במלחמת העצמאות.

 

במוזיאון מוצגים פרטי לבוש, תמונות, כלי בית וכלי מלאכה של בני צפת. בחדר אחד משוחזר בשלמותו בית צפתי מראשית המאה ה-20, על כל הפריטים שהיו בו, כולל ארגז לחם ועריסת תינוק מעץ. שתיים-שלוש דקות של התכנסות במובלעת הזאת, ולעולם הטכנולוגי והקצבי שבחוץ אין שום זכר. עוד במוזיאון: חדר תשמישי קדושה, חדר אותנטי של סופר סת"ם ואגף להנצחת יחזקאל המאירי, הוגה ומייסד המוזיאון.

 

בית המאירי הוא צוהר הצצה לעולמם של מקובלים, של השד"ר (שליח דרבנן), פודה השבויים, המלמד והדרדק, הכובסת הרוכנת על קרש כביסה, המבשלת על הפרימוס, כלייזמרים עליזים ושדכנים מפולפלים. החוויה החזותית משלימה את ההסברים שמספקים מדריכי המוזיאון, שמרבים לעשות שימוש בטכניקות תיאטרליות.

 

ואם הזכרנו מפגעים שהתרגשו על צפת בעבר, אז גם בימים אלה, מטרים ספורים מהמוזיאון, מתבצעות עבודות בנייה שכבר הסבו נזק בלתי הפיך למוזיאון. לא מכבר נסגר אחד מאגפיו למבקרים בשל סדקים שניבעו בו כתוצאה מעבודות תשתית בלתי אחראיות לצורך הקמת ישיבה. שינויי ייעוד בחלקים גדולים של העיר העתיקה, בלא פיקוח ותיכנון הולמים, מכערים אותה וקוברים את עברה המפואר בים של בטון אלים.

 

בית המאירי שוכן ברובע היהודי העתיק של צפת. שעות פתיחה: א'-ה' 14:00-09:00, שישי וערבי חג 13:00-09:00. לתיאום ביקור קבוצות: 6971307 - 04 , 6921939 - 04.

 

חזור למעלה
10 המלצות

 

עשר תחנות: המלצות צפתיות

 

ביקור בבית המאירי הוא הקדמה ראויה לסיור ממצה בצפת. הנה, בקצרה, כמה אתרים שכדאי לבקר בהם.

 

1. בתי כנסת ברובע היהודי: בית הכנסת אבוהב הגדול והמפואר, שכיפתו הסגלגלה נישאת על ארבעה עמודים ומעוטרת ציורים; בית הכנסת עש יוסף קארו, ששופץ בעקבות רעידות האדמה שהחרידו את העיר; בית הכנסת הארי האשכנזי שבו ארון קודש שגולף בעץ, בסגנון בתי הכנסת במזרח אירופה; בית הכנסת יוסי בנאה, העתיק בבתי הכנסת הספרדיים בצפת.

 

2. מערת שם ועבר: מערת קבורה חצובה בסלע על יד הגשר העובר מעל רחוב ירושלים. נראים בה עשרות כוכים ושרידי כוכים ועל פי המסורת היהודית השתכנו בה שם בן נח, ועבר, אבי העבריים, נינו של שם.

 

3. בית העלמין העתיק: כאן טמונים אנשי רוח והגות נודעים שפעלו בצפת, ביניהם הארי הקדוש, ר' יוסף קארו, ר' שלמה אלקבץ, ר' משה קורדוברו, ר' משה בן יוסף טרני ועוד. לפי המסורת העממית קבורים כאן גם חנה ושבעת בניה, שמתו על קידוש השם בעת הכיבוש ההלניסטי.

 

4. רובע האמנים: על שרידי הרובע הערבי הישן. גלריות, תערוכות מתחלפות, תצוגות קבע של ציירים ופסלים.

 

5. הסראייה: בית המושל הטורקי ובית הממשל הבריטי בתקופת המנדט. במקום מרכז מבקרים שמציג חזיון אורקולי.

 

6. גבעת המצודה: בפסגת הר צפת. גן עירוני נטוע אורנים עתיקים שבתחומו נחשפו ממצאים ארכיאולוגיים. על גבעה זו מקיימים יהודי צפת את מצוות תשליך, בהטילם את חטאיהם לכינרת.

 

7. ארכיטקטורה: בית בוסל - בעבר מיסיון סקוטי ובית הבראה של קופת חולים, והיום מבנה שובה עין אך מט ליפול בכניסה לעיר; מכללת צפת - בניין אבן מרשים ורחב ממדים מול בית בוסל. בעבר בית החולים היהודי הראשון בעיר.

 

8. מוזיאון לאומנות הדפוס: במעלה רחוב המדרגות. מכיל תדפיסים וספרים עתיקים ומציג את תולדות הדפוס העברי.

 

9. מחלבות בעיר העתיקה: מחלבת המאירי הידועה שנוסדה כבר ב-1840; מחלבת קדוש, המתמחה בגבינת צאן צפתית.

 

10. הר כנען: נופים מלוא העין, טיילת. ואם תיקלעו להר בשעות הבוקר המוקדמות אתם עשויים לפגוש חות בר שטרם הסכינו עם פלישת האדם למה שהיה פעם התחום הטבעי שלהן. 

 

חזור למעלה
כנען-ספא

 

ג'הרה על ההר

 

צפת וסביבתה משובצות מלונות קטנים וחדרי אירוח. לצד מלונות עם ייחוד כ'מצפה הימים' ו'רות רימונים', נטוע על הר כנען מלון-ספא יוקרתי, שבנוסף לחוויית הפינוק והמרפא מבטיח לאורחיו גם תכנים רוחניים ואמנותיים.

 

'כנען-ספא', הצומח מתוך חורשה עבותה ומוקף גנים מטופחים, משקיף אל נופי הכנרת והגליל. למרות העיצוב המוקפד והעשיר, נושבת בחללי המבנה הלא קטן אווירה ביתית, כמעט אינטימית, נעדרת פוזה ראוותנית. במלון 102 חדרי אירוח מקסימים (6 סוויטות), מצוידים פלוס. בלובי פינות תה וקערות פרי בנגישות חופשית, לצד פינת התרגעות. תפריט האוכל מחבר בין ריחות השדה לתפיסת גורמה. עוד במקום חדרי סדנאות אמן, ספריה, חדר כושר משוכלל ואולמות כינוסים.

 

במרכז הספא 15 חדרי טיפולים, בריכה חצי אולימפית (מקורה ומחוממת), ג'קוזי וסאונה. בין הטיפולים המוצעים: עיסוי תאילנדי, עיסוי שבדי, אורוודה, עיסוי ארומתרפי, אבנים חמות, אקופרסורה, עיסוי לימפתי, רפלקסולוגיה, שיאצו, ג'ין שין, רייקי, עיסוי ספורטאים, צ'ייקונג, פילינג, אמבט מלחים ועוד. אחד הטיפולים החדשניים במקום הוא ג'הרה - טבילה בבריכה קטנה תוך התמסרות למטפלת, שמשיטה ומערסלת את המטופל/ת במים החמימים עד לתרדמה.

 

המחיר ללילה רחוק עד רחוק מאוד מלהיות שווה לכל כיס, אבל מי שיכול להרשות לעצמו יחזיר את ההשקעה בזריקת בריאות מענגת, לגוף ולנפש. 

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית המאירי. תקופה בכל קומה
צילום: אפי שריר
בית כנסת אבוהב. הגדול והמפואר שבחבורה
צילום: אפי שריר
בית בוסל. שוב עין אך מט לנפול
מומלצים