שתף קטע נבחר

הערבה נותנת פייט

המקומיים נתנו דחיפה קטנה לטבע, ואת מקומה של השממה תופסים אט-אט פארקים ירוקים, חוות דגים, גלריות אמנים, צימרים מפתים ומסעדות שוות. המדבר מתרענן

מסלול נופים אטרקציות 

"הך פטיש עלה וצנח - כבישי בטון בחול נמתח, עורי שממה דינך נחרץ - אנו באים לכבוש אותך".

 

איך מייצרים תיירות ונופש נגד כל הסיכויים? כשתשאלו שוויצרי, איטלקי או מצרי את השאלה הזאת, תיענו בלקוניות: בשביל מה? יש כל כך הרבה אטרקציות, לא צריך לייצר נוספות בכוח. כשתשאלו אותה בערבה, תענה לכם מציאות אחרת, זו שנשענת על אידיאולוגיית כיבוש השממה - עשייה שתוקעת יתד, סוללת דרך, חופרת מאגר ומיישבת חקלאים.

 

כשהסביבה משתנה, מתגלה שיש פתאום פוטנציאל תיירותי. יש מה לראות ויש איפה לבלות. פתאום צצים נאות מדבר ופארקים ירוקים, להקות ברווזים וציפורי מים בלב הישימון, מסלולי אופניים והליכה נפלאים, עתיקות, סיורים חקלאיים, סיורי טבע וגם אטרקציות לכל המשפחה כמו מסעות גמלים, בריכות שחייה וסדנאות רוורסינג וטאי צ'י. מעל כל אלה, אסור לשכוח אירוח כפרי עמוס ג'קוזים ושירותי הסעדה, שמתחיל לתת פייט לגליל.

 

בקצה הצפוני של הערבה, זה שמשיק לים המלח, מבוססת התיירות על מפעלי פיתוח תשתית. אז נכון, זה עוד לא אגם הובר בקולורדו או סן-סיטי בבצ'ואנלנד, אבל בכל זאת יש הפתעות מרעננות בשטח, בייחוד לחתיאר כמוני ששמות כמו נאות הכיכר, מלחת סדום ונחל ערבה מעוררים בו זכרונות קרביים מתקופה אחרת. פעם זה היה הגיהנום בהתגלמותו, הדרום הפרוע, מעין מפגש גבולות הזוי בעל אופי וייטנמי, שורץ מחבלים, מטחי קטיושות, חום אימים, יתושים בגודל זרזירים ובצות מלוחות מרופדות במוקשים. והיום?

 

מסלול

 

הביצה האחרונה בארץ

 

במרכז מפעל ההתחדשות עומדת 'דרך השלום', שנסללה על ידי קק"ל לאורך נחל הערבה מנאות הכיכר ועד עין-יהב. הסכם השלום שחתם יצחק רבין המנוח עם הירדנים ב-1994 הקפיץ את האזור והפך אותו לפנינה תיירותית. בשנים האחרונות החלו המוסדות המיישבים לתמוך בפיתוח תיירות ומציעים לתושבים מענקים והלוואות לבניית יחידות אירוח ומיזמים תיירותיים במקום שטחים חקלאיים. בקיצור - יש מזגנים, מקלחות, מיטות נוחות, מסעדות משובחות ופעילות בכיף.

 

המסלול המומלץ הוא מנאות הכיכר לעין-יהב. מיד כשנכנסים לכביש המוליך לנאות הכיכר אפשר להבחין במלחת סדום, שהיא למעשה הבצה האמיתית היחידה שנותרה בישראל. המלחה מנקזת אליה מימי שיטפונות של נחלי צין, אמציה והערבה והיא עמוסת מעיינות מתוקים ומליחים, וגם ומי תהום בעומק חצי מטר. יש כאן ריבוי עצום של צמחיה בצתית מעורבת, אשלים ועצי דקל, והמקום שורץ חזירי בר, טורפים למיניהם וכמובן שלל ציפורים. אגדה מקומית מספרת על כמה פרות שברחו ממשאית בדרכן לסטקיות, חברו לפר ירדני והקימו עדר חצי פראי שמשוטט עד היום בשטח.

 

עבודות הפיתוח החקלאי שמבצעת קק"ל רישתו את השטח בתעלות מים ודרכים סלולות, וכך נפתחה גישה נוחה לתיירות דרך היישובים עין תמר ונאות הכיכר. בעונת הנדידה זהו גן עדן אמיתי לחובבי טבע וצפרים. אפשר לטייל לאורך התעלות ולהגיע עד הסוללות של בריכות האידוי. התנגשות הנופים קונטרוורסלית וחווייתית. מחד, סוללה תעשייתית ישרה, עצומה, הנמתחת ונעלמת אל האופק בין בריכות האידוי המלוחות הבוהקות בצבעי ירוק ותכלת, ומאידך נוף בצתי פראי מהמם. זה המקום לתצפת על שקנאים, חסידות ושאר נודדים בעת נחיתתם באפיסת כוחות על הגבול בין חיים ומוות.

 

המים המליחים מהווים סם חיים לשני המושבים, עין תמר הצעיר ונאות הכיכר הוותיק. השקעות ענק של קק"ל בפיתוח מערכות ההשקייה והכשרת השטחים יוצרים, בנוסף לתשתית חקלאית, גם ענף נוסף: תיירות חקלאית. חוות הדגים בעין-תמר מספקת דגי בס, מוסר, דניס וברמונדי לכל המסעדות ובתי המלון באזור.

 

 

חזור למעלה
נופים

 

בלב השדות החקלאיים ממוקם מרכז לאירוח מדברי העונה לשם 'פאטה מורגנה'. בין עצי הדקל הקימו קורין ויענקל'ה מחנה אירוח חווייתי לכל המשפחה. הלינה על מזרנים באוהלים ובסוכות, ויש שירותים ומקלחות חמות. באוהל האירוח המרכזי ערוכים שולחנות עם התפריט הבשרי של ברכה, וכמו כן מוגשות ארוחות דגים וארוחת בוקר עשירה.

 

המרכז מציע פעילות חווייתית מגוונת, החל מקטיף עצמי של עגבניות שרי, סדנת אפיית לחם בטאבון וביקור בחוות הדגים, וכלה בטיולי רגל, ג'יפ ואופניים בכל המרחב. אל תחמיצו את פינת ההנצחה של יענקל'ה ללוחמים האוסטרליים והניו-זילנדים (אנזאק) שהשתתפו בכיבוש ארץ ישראל ב-1917. פאטה מורגנה, טל' 6571155 - 08.

 

לחובבי טיפוח הבית מזומן בנאות הכיכר היצע כבד של יצרני חפצי נוי. כדאי לבקר בגלריה של ז'וז'ו (עבודות מתכת), בגלריה של אסתי ברק (קרמיקה), בחנות של שרה צעירי (תכשיטי כסף) ובוירטואוז של אתי אברוטין (חפצי נוי מיוחדים).

 

נוף ירח אגדי

 

גולת הכותרת היא דרך השלום, שכאמור עוברת על הגבול בין ישראל לירדן לאורך נחל הערבה. הנחל עצמו הוא אחת מיחידות הנוף מיוחדות בישראל. ממושב פארן הוא יורד עד ים המלח וחותר ערוץ עמוק בתוך הפלטה הלבנה של הערבה. השטפונות יצרו מעין פרוזדור רחב ושטוח, סגור משני צדדיו בבתרונות של חוואר הלשון - מצוקים ענקיים, לבנים, שגובהם מגיע ל-150 מטר.

 

הנחל הוא יחידת שטח של אדמת סחף פוריה, מוגנת מהרוח ואידיאלית לחקלאות. לאורך 50 ק"מ נבנו חמישה מאגרי ענק ללכידת מי השטפונות והוכשרו אלפי דונמים חקלאיים. הדרך חולפת על פני מראות מופלאים של מטעי דקלים ושדות ירקות, בתוך נוף ירח צחיח מסמא עיניים. חלק מהשטחים המעובדים היו בשטח ירדן, ובהסכם השלום נמסרו לירדנים שטחים חלופיים כדי לשמור אותם בשטח מדינת ישראל, ומכאן שמה של הדרך.

 

מנאות הכיכר יוצאת דרך עפר סלולה באיכות בינונית דרומה לאורך הנחל. פריצת הדרך פתחה מסלולי טיול חדשים ומעניינים בסביבה.

 

ממאגר עידן מטפסת הדרך אל מושב עידן בתוך נוף ירח אגדי, עשוי בתרונות לבנים. בצידה המערבי מלווה הדרך בקניונים מחורצים המזכירים במעט את נופי קפדוקיה בטורקיה. אלה נוחים לטיול רגלי וטיול אופני-שטח בשעות אחר הצהריים. בעלי רכב פרטי שחסים על רכבם יוותרו על נחל ערבה ויבצעו מעקף על הכביש אל מושב עידן, יחצו אותו וימשיכו לפי הסימון דרומה עד המאגר.

 

ממושב עידן אפשר גם לרדת היישר מזרחה למאגר חצבה, הגדול במאגרי הערבה, שבחודשי החורף מלא במים. המראה פשוט מדהים. מים כחולים, להקות ברווזים ושאר ציפורי מים מדדים על גדות המאגר, כשברקע הרי אדום, מטעי הדקלים וכמובן נוף החוואר הלבן.

 

הדרך, המסומנת בסימון שבילים ירוק, ממשיכה דרומה עד ל'מצפור השלום'. זוהי נקודת תצפית נוחה על כל הסביבה, והיא בנויה בדרך שתשתלב בסביבה, כך לפחות מתרצים המתכננים את הנסיבות שהביאו להקמת מבנה כל כך מכוער. בכלל, הניסיון הפתטי של אדריכלים ישראליים לבנות מה שקרוי בז'רגון בנייה מדברית מביא לעולם בדרך-כלל יצורים ארכיטקטוניים מזוויעים, דוגמת מרכז המבקרים במצפה רמון או בית-ספר שדה חצבה.

 

 

חזור למעלה
אטרקציות

 

קרקלים ועתיקות

 

 הדרך ממשיכה לאורך נחל ערבה מחצבה עד עין-יהב, אבל האטרקציה האמיתית בתא שטח זה היא שמורת נחל שיזף, ממערב לדרך השלום. זהו גן עדן מפתיע לחובבי טבע. השמורה מאופיינת בשטחי חולות זהובים ואפיק נחל עשיר בצמחיה ובסוואנת עצי שיטה. חובבי טבע ימצאו בה אוכלוסיית זנבונים (ציפורי שיר) המיוחדות לסביבה, וכן זאבים, קרקלים, שועלים וכמובן זוחלים ודורסים רבים. יש נתיב נסיעה לג'יפים בתוך ערוץ הנחל, ואפשר כמובן להסתובב ברגל בטיולים מודרכים שיוצאים מבית-ספר שדה חצבה (טל' 6581546 - 08).

 

ביישובי הערבה התיכונה הפכה התיירות מזמן לענף כלכלי מבוסס. בצד עשרות הצימרים והמסעדות המשובחות אפשר גם למצוא תעסוקה ולמלא תוכן. שני מיזמים כאלה הם פרי פיתוח מוסדי. הראשון הוא תחנת הניסיונות 'יאיר', שנחשבת למתקדמת בעולם בחקר חקלאות מדברית. החל משנה זו ניתן לבקר בתחנה ולהציץ לעולם החקלאות המודרנית בתחום הירקות, הפרחים והמדגה. הסיור כולל מידע מעניין על ההתיישבות בערבה וחושף בפני המבקרים עולם חדש ומרתק של ריחות וטעמים, בשילוב עם טכנולוגיות מתקדמות. חוות יאיר, טל' 666072 - 053.

 

המיזם השני הוא פארק ספיר בעין-יהב, שנבנה על ידי קקל והכניסה אליו חופשית. לב הפארק הוא אגם מים קטן וסביבו מדשאות וחורשות מצלות. מתאים במיוחד למנגל ופיקניק וגם כחניון לילה לחסכנים ולבני נוער.

 

ובלי מעט מורשת, הרי אי אפשר. לחובבי העתיקות מומלץ בחום לקפוץ לאתר חצבה ההיסטורי, שמחכה לכם ממש בסמוך לכביש הפונה למעלה עקרבים. האתר נחפר והוכשר למבקרים. בלב האתר מצודת ענק שהתקיימה מימי מלכות יהודה ועד לתקופה הביזנטית. יש מאגרי מים מרשימים, בית מרחץ רומי עם רצפה תלויה ותנור הסקה. באמצע יש שרידי מעיין שלידם עץ שיזף גדול מידות, שיש האומרים שהוא העתיק בארץ. שווה ביקור.

 

ואיפה אוכלים?

 

מטבח יפני בעין יהב? הרמנו גבה חוששת. הרי הסיפור הזה עם דג נא כבר יצא מהאף. אבל איך שנכנסנו להמטבחון של מירי, טפחה המציאות על פנינו. אין לכם מה לחשוש מסושי ושאר תפריטים יאפיים, הרגיעה אותנו מירי, שלמדה את סודות הבישול היפני מילדיה. ובאמת, מחכה לכם שם הפתעה: מטבח בשרים יפני מעודן, תבשילים משובחים וסאקי מחומם. מומלץ בחום, אפילו כתחנה בדרך לאילת. המטבחון של מירי, טל' 6581143 - 08.

 

ועוד מטבח מעודן וביתי, בסגנון איטלקי וצרפתי, מחכה לכם אצל השפית יעל אלון בחצבה. אפשר להזמין ארוחת ערב לצימר ולהתענג בכיף. לא להחמיץ. 'טעים לי', טל' 6581264 - 08.

 

מרכז מידע והזמנות:  522700 - 800 - 1 , 6582007 - 08.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד מנינגר, גיאו טבע
תירות חקלאית. חוות הדגים, נאות הכיכר
צילום: דוד מנינגר, גיאו טבע
צילום: דוד מנינגר, גיאו טבע
גם העתיקות מומלצות. חממה בחצבה
צילום: דוד מנינגר, גיאו טבע
צילום: דוד מנינגר, גיאו טבע
התנגשות נופים חוויתית. מלחת סדום
צילום: דוד מנינגר, גיאו טבע
מומלצים