שתף קטע נבחר

טיפים לשדרוג המחשב - מדריך

איך תהפכו את המחשב שלכם למכונה רבת עוצמה שתשמש אתכם בשנים הקרובות? בבדיקות שנערכו במעבדות PC Magazine הובהר מעל לכל ספק: מחשב ישן ומשודרג חזק יותר ממחשבי מציאה חדשים. כתבה ראשונה בסדרה

לעתים אנחנו מתרגלים לקצב עבודת המחשב ואיננו מודעים לבעיותיו. כך התרגלנו לקבל בהכנעה אותן כמה שניות שלוקח המעבר בין שתי תוכנות פתוחות. גם חוסר מקום פנוי בדיסק או סתם קנאה בשכן שמוריד קבצים מהרשת במהירות וצורב אותם ב-DVD מהווים סיבה טובה לשדרג.

 

למרות שזה עלול להישמע מפחיד, שדרוג המחשב הוא רק תרגיל באיסוף מידע ומעקב קפדני אחר ההוראות. אם תעשו זאת כשורה, תפיחו חיים חדשים במחשב הישן - בהרבה פחות כסף ממה שתעלה מערכת חדשה, עם תפוקה דומה.

 

יתרונות וחסרונות השדרוג

 

יתרונות השדרוג ברורים מאליהם: ביצועים משופרים, יותר שטח דיסק וחיסכון כספי. אך יש גם חסרונות: ברגע שפתחתם את המארז והתחלתם לטפל בו, אין עליו יותר אחריות יצרן, ואם תידרשו לתיקון - הוא יעלה כסף. מצד שני, בעשרות אתרי אינטרנט תמצאו תמיכה, עצות, ופורומים בהם ניתן לשאול שאלות ולהתייעץ עם מומחים. ביניהם: AllExperts, MajorGeeks, techguy ו-ExtremeTech.

 

התחילו בזיכרון ודיסק קשיח

 

הגדלת הזיכרון היא שדרוג החומרה הטוב ביותר שאפשר לעשות. הוא לא יקר, קל לביצוע ומביא שיפור מיידי. זהו השדרוג הראשון שתשקלו לעשות, והוא הבסיס לשדרוגים הנוספים. יש שני צדדים לעניין: כמות ומהירות. תקבלו שיפור משמעותי בביצועים מהגדלת כמות הזיכרון. 512 מגהבייט הוא המינימום המומלץ להפעלת Windows XP, גיגהבייט ויותר אם אתם עובדים על קבצי גרפיקה או וידיאו גדולים.

 

אם אתם מאכסנים קבצים רבים, ברור שתזדקקו להרבה יותר נפח אחסון על הדיסק. אבל נפח אינו חזות הכל. הדיסקים הקשיחים בטכנולוגיית IDE של היום עצומים בגודלם: הגדולים ביותר מגיעים ליותר מ-300 גיגהבייט. אבל הם פועלים לרוב במהירות של 5,400 סיבובים לדקה (RPM), בזמן שהקטנים, נניח 250 גיגהבייט, פועלים במהירות של 7,200 RPM. ככל שהסיבוב מהיר יותר, ביצועי הדיסק טובים יותר. השימוש במחשב הוא שיקבע איזה דיסק עדיף.

 

מאיץ גרפיקה ומעבד מרכזי

 

אין סיבה לשקול שדרוג של המעבד אם כל מה שתעשו הוא עיבוד תמלילים, דואר אלקטרוני, קצת ניהול חשבונות וגלישה באינטרנט. אבל אם תרצו לשחק במשחקי תלת מימד או שאתם מחפשים חוויית וידיאו משופרת, כדאי לשדרג את הכרטיס הגרפי לכרטיס עדכני מתוצרת ATI או nVidia.

 

החלפת המעבד היא אם כל השדרוגים. מעבד עדכני יכול לספק את זריקת המרץ החזקה ביותר לביצועי המחשב. מאחר ומעבדים חדשים יוצאים לשוק כל הזמן, אולי תרצו לרכוש את המעבד החזק והמהיר ביותר שבנמצא, של AMD או אינטל, במקום לשפר את הביצועים בעקיפין על ידי שדרוג המאיץ הגרפי והוספת זיכרון.

 

אבל היו מודעים לכך, ששדרוג המעבד הוא אחד היקרים והמסובכים ביותר לביצוע, ושלכל קומבינציה של לוח אם ומעבד יש רשימת מגבלות ארוכה. לכן כדאי אולי לרכוש מערכת חדשה לגמרי - או לוח אם הכולל מעבד חדש - במקום להתקין מעבד חדש על לוח האם הישן. 

 

בכל ניסיונות השדרוג שערכנו, הגבלנו את התקציב ל-500 דולר, מאחר וסכום גבוה יותר כבר מאפשר רכישת מחשב חדש ללא צג. שימו לב שהמחירים בכתבה הם "מחיר המחירון" בארה"ב, אך ניתן להשיג את רוב הפריטים בארץ, לעיתים במחירים זולים יותר. כיוונו את השדרוג לארבעה סוגי משתמשים: משתמשים כלליים, חובבי בידור ביתי, יוצרי מולטימדיה ושחקנים. 

 

 

חלק ראשון: שדרוג מחשב לשימוש כללי

 

בניגוד למשתמשים הממוקדים בשימוש ספציפי, כמו משחקים או עריכת וידיאו ותמונה, משתמשים כלליים נשארים עם השימוש הבסיסי: כתיבת מסמכים, גלישה, משלוח דואר אלקטרוני, צפייה בתמונות והאזנה למוזיקה. עצות השדרוג הבאות מתאימות להם במיוחד:

 

זיכרון: השדרוג הקל ביותר

 

כאמור, שדרוג הזיכרון הוא הפשוט והאפקטיבי ביותר. כשהמערכת פועלת עם מעט מדי זיכרון ואתם עובדים עם קבצים גדולים או פותחים כמה תוכנות במקביל - המחשב ישתמש בחלק מהדיסק הקשיח כזיכרון נוסף, תוך יצירת Swap File של Windows. מהירות זו איטית פי 30 עד 60 מזו המבוססת על זיכרון RAM.

 

מבחינה טכנית, כל שיש לעשות הוא לאתר את החריצים המתאימים, ולתקוע בהם את שבבי הזיכרון. ברגע שתפעילו את המחשב - המערכת תזהה את הזיכרון החדש אוטומטית - ללא שינוי תוכנה או כיוונונים.

 

לרבים מהמחשבים הישנים יש רק 128 מגהבייט זיכרון, כמות מספקת להרצת Windows XP ב-60% מפוטנציאל הביצועים של המעבד. שדרוג ל-512 מגהבייט זיכרון, המהירות המומלצת, יעלה לכם כ-80 דולר בלבד, שתמורתם תקבלו לפחות 55% תוספת ביצועים. אבל לפני שתחפשו דילים טובים לשבבי זיכרון, נבהיר את ההבדלים בין הסוגים.

 

ניתוח זיכרון המחשב

 

ישנם שלושה סוגי זיכרון למחשב: SDRAM, הפשוט והזול, DDR SDRAM, המהיר והיקר במעט ו-RDRAM, היקר מכולם. אם המחשב שלכם בן שנתיים או שלוש, סביר שמותקן בו זיכרון מסוג SDRAM או RDRAM.

 

אומנם SDRAM הוא המיושן בין שלושתם, אבל יתכן שלוח האם יתמוך גם בזיכרון DDR SDRAM, מה שלא נכון לגבי לוחות אם ל-RDRAM. המדריך למשתמש של לוח האם וערכת השבבים יגלו לכם, אם לא, בידקו באתר היצרן.

 

מלך הזיכרון כיום הוא DDR SDRAM, המכפיל את ביצועי ה-SDRAM הודות לשינוע נתונים פעמיים בכל מחזור שעון. אם המערכת תומכת בו, בידקו באילו מהירויות היא תומכת ושדרגו למהירות הגבוהה ביותר שניתן. אם לא - הגדילו את כמות ומהירות זיכרון ה-SDRAM שיש לכם.

 

זיכרון RDRAM, שנדחף לשוק על ידי אינטל לפני שנתיים או שלוש, נשאר יקר מדי והוכח כאיטי מ-DDR SDRAM, כך שהוא מעולם לא "התרומם" באמת. אם זיכרון RDRAM קיים על לוח האם שלכם, האופציות שלכם מוגבלות. הוא זמין רק במודולים של שני ערוצים, כך שצריך לקנות אותו בזוגות.

 

לא תוכלו לעבור ל-DDR RAM ללא החלפת לוח האם, אבל אולי תוכלו לשדרג לזיכרון RDRAM מהיר יותר (מהירות שבבי הזיכרון הזה נעה בין 600 מגהרץ ועד 1 גיגהרץ).

 

דיסקים קשיחים: קיבולת מול ביצועים

 

כעת שיקלו האם לרכוש דיסק קשיח חדש. שני ההיבטים הרלוונטיים הם הקיבולת והמהירות. אם הגודל הוא העדיפות הראשונה, אבל אתם חוששים מפתיחת מארז המחשב - שיקלו רכישת דיסק קשיח חיצוני, המתחבר בממשק USB 2.0 או FireWire.

 

אפשר להשיג דיסק כזה בגודל 120 גיגהבייט תמורת כ-200 דולר. אם אין לכם ממשק USB 2.0 או FireWire, תזדקקו לכרטיס PCI USB, FireWire או משולב ותאלצו לפתוח את המחשב. הכרטיס יעלה בין 40 ל-80 דולר, אבל אין ברירה. ממשק USB 1.1 אינו מהיר מספיק. דיסקים חיצוניים זמינים היום בגודל עד 300 גיגהבייט.

 

אם אתם רוצים לאכסן הרבה מידע, ופתיחת המחשב לא מפחידה אתכם - השיגו דיסק גדול ככל האפשר, במהירות 5,400 RPM, במקום הדיסק שהגיע במקור. הקל ביותר יהיה להוסיף את הדיסק החדש כדיסק משני (Slave) למערכת, ולא להחליף את הישן שיישאר ה-Master.

 

אם תרצו ביצועים משופרים - כדי לעבוד עם קבצי גרפיקה גדולים או לערוך וידיאו - בנוסף לנפח דיסק גדול יותר, לכו על דיסק IDE במהירות 7,200 RPM. הם קיימים בגדלים של עד 250 גיגהבייט ועולים מעט יותר מדיסקים של 5400 RPM. כדי להשיג את מיטב הביצועים מהדיסק המהיר, התקינו אותו כדיסק הראשי. אם תרצו להשתמש בדיסק הישן כנפח אחסון נוסף, חברו אותו למערכת כדיסק המשני, והשאירו רק את המידע.

 

מחירי הדיסקים ירדו לאחרונה ותוכלו לקבל ביצועים טובים במחיר אטרקטיבי. כשמשדרגים מדיסק 5,400 RPM ל-7,200, מקבלים 9% תוספת ביצועים ביישומים משרדיים ולפחות 8% תוספת בביצועי מולטימדיה. למרות שהמספר אינו מרשים, זיכרו שהדיסק הוא הרכיב שגורם להמתנה הארוכה ביותר בזמן העבודה.

 

תוספות משדרגות

 

מלבדם, תוכלו להוסיף למחשב ציוד היקפי, שיהפוך את חווית המיחשוב לנעימה בהרבה. מקלדות ועכברים שהשתפרו ומגיעים במגוון נוח, צבעוני ואלחוטי (במחירים שבין 50 ל-200 דולר). תוספות אחרות הן צורב DVD וצג שטוח. למרות שלא תרגישו תוספת ביצועים, יחול שיפור בעבודה היומיומית. גם שדרוג הרמקולים, כמו הוספת Sub, ישפר את איכות הצליל ויוסיף לחוויה, ובזול.

 

לא לשכוח את מערכת ההפעלה

 

אין שידרוג בלי איזכור מערכת ההפעלה. אם טרם עשיתם זאת, שדרגו ל-XP (משתמשי Windows 2000 לא חייבים). למרות שיטות העבודה השונות במקצת, היתרונות מנצחים את החסרונות. אגב, יתכן שתיאלצו לשדרג חלק מהתוכנות כדי שיעבדו עם Windows XP.

 

הסיבה הראשית לשידרוג המערכת היא יציבות. אמנם עדיין יהיו התרסקויות אבל הסיכויים לקריסה מוחלטת - קטנים. XP מציעה גם ממשק משתמש ידידותי יותר, תמיכה בטכנולוגיות חדשות כמו USB 2.0, רישות ביתי - חוטי או אלחוטי - קל יותר ומעבר מהיר בין משתמשים.

 

בכתבה הבאה: כיצד לבצע שדרוג מחשב למרכז בידור ביתי ולעריכה דיגיטלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיץ גרפי. ישפר את חיי הגיימרים
צילום: פי סי מגזין
לוח אם. בידקו לפני רכישת מעבד
צילום: פי סי מגזין
כרטיס יציאות USB או Firewire. מחייב פתיחת המארז
צילום: פי סי מגזין
מומלצים