שתף קטע נבחר

דבר אלי בפרחים: המדריך לקטיף עצמי

ברווח שבין האיסור לקטוף פרחי בר לחשק לחזור הביתה עם זר מתוצרת עצמית נמצאים שדות הכלניות והנוריות לקטיף עצמי. איפה, איך וכמה - המדריך לבוקר של קטיפה

מרכז צפון דרום 
"הראית איזה אודם", שאל נתן יונתן, ואם לא ראיתם אז זו העת. לא רק פרגים, גם שאר משתתפי האדומיאדה כאן. ומכיוון שלאביב בארץ יש נטיה להיעלם לפני שמספיקים ליהנות ממנו, כדאי למהר. "אל תקטוף נערי", הוסיף המשורר, אבל מי שלא יכול להתגבר על יצר הקטיפה, יכול למצוא את מבוקשו בכמה וכמה מקומות בארץ - שדות שהוכשרו לקטיף עצמי של פרחי אביב, נוריות בעיקר.

 

העיקרון ממש פשוט: מגיעים לחלקת הפרחים, מקבלים מספריים, דלי, בחלק מן המקומות גם ערדליים, ויוצאים לקטוף. עוברים בין שורות הפרחים, מתבוננים, קוטפים ואוספים זר לקחת הביתה. כמו בסיפור על טום סויר, גם כאן מי שמשלם הם הקוטפים.

 

הזר שלוקחים הביתה הוא רק חלק קטן מהחוויה. הטיול בשדות הפרחים, הוא עצם העניין. מדובר בפעילות של כשעה וחצי שמשאירה בראש תמונות צבעוניות במיוחד, ורצוי לא לשכוח מצלמה.

 

מרכז

 

גבעת חן

 

חלק מן המקומות שהציעו קטיף עצמי של פרחים בשנים שעברו, סגרו את העסק וחרשו את השטח. אם תכננתם לנסוע לקטיף עצמי בשריד, בגלעד, בקיבוץ אפק, בתימורים או בחצר הישנה בעין שמר, לא תוכלו לעשות זאת. מאידך יש מקומות חדשים. חלקה חדשה של פרחים לקטיף עצמי ניתן למצוא ליד בית הקפה חנדל'ה, שבכניסה לגבעת חן מכיוון רמות השבים.

 

בחלקה גדלים 10 דונמים של כלניות, נוריות ופרזיות בשלל צבעים, אותן ניתן לקטוף בסופי השבוע תמורת תשלום. כל זוג משלם 40 שקלים, מקבל דלי ושני זוגות מספריים, ויוצא לו אל שדה הפרחים. "המקום אמור לעבוד עד פסח", אומר רונן ברקאי, מבעלי המקום, שמוכר גם זרי פרחים מוכנים (20-25 שקלים) ותות שדה (ביולוגי).

 

איך מגיעים: מצומת רעננה מרכז ממשיכים לכיוון רעננה. ברמזור השני פונים שמאלה וממשיכים עם הכביש. חלקת הקטיף העצמי נמצאת ממש לפני העיקול שמאלה לכיוון רמות השבים. אם באים מרמות השבים, ממשיכים ברחוב שרת מתחת לכביש השרון (כביש 4) והחלקה היא מיד לאחר העיקול משמאל. טל':  265830 - 054. 

 

גבעת השלושה

 

לא רחוק משם, סמוך לפתח תקווה, חלקה לקטיף עצמי של כלניות ונוריות הפועלת זו השנה השניה. הכלניות במקום (אדום, לבן, כחול, סגול, ורוד, בורדו) כבר בשיא פריחתן והנוריות, אומרים מפעילי האתר, "מתחילות לצאת". אלו אגב בצהוב, ורוד, לבן, ואדום.

 

דמי הכניסה הם 5 שקלים לאדם, בנוסף ל-40 שקלים עבור דלי פרחים. בפועל, אומרים המפעילים, לא פעם הם מוותרים על דמי הכניסה כאשר מדובר במשפחות מרובות ילדים. נועלים ערדליים, מקבלים מספריים, וקדימה - למלא את הדלי. הערדליים אגב, חיוניים גם בימי שמש, מאחר שלא פעם השדה בוצי בעקבות ההשקייה.

 

המקום פועל בימי חמישי שישי ושבת בין השעות 10:00-17:00, ויש בו גם עציצים עם כלניות, נרקיסים ויקינטונים למכירה (10 שקלים). בשבתות מתקיים על המדשאה הגדולה שבמתחם המטופח הפנינג לכל המשפחה שכולל רכבת ו'מתנפחים' לילדים. יש גם קיוסק.

 

איך מגיעים: המקום נמצא בכניסה לקיבוץ גבעת השלושה שבכביש 483, בין ראש העין לפתח תקווה. למגיעים ממערב: פונים ימינה במחלף ירקון, שמאלה בצומת סגולה, ושוב שמאלה לכיוון ראש העין. המקום נמצא בצומת הראשון מימין. טל': 514287 - 053,  604268 - 053. 

 

שפיים

 

שדה הפרחים הגדול של קיבוץ שפיים מציע חווית קטיף עצמי בימי שישי ושבת בלבד. פריחת הכלניות והנוריות עכשיו בשיאה, אומרת יונה טל, ממפעילי המקום. השנה, מספרת טל, יש בשפיים רק  15 דונם של פרחים לעומת 25 אשתקד.

 

"אנחנו נותנים דלי ומספריים והמבקרים מוזמנים לקטוף ככל שהעין, היד והגב מאפשרים", אומרת טל. לדבריה ייכנסו בדלי עד 300 פרחים תמורתם גובים בשפיים 45 שקל.

 

לצד חלקת הקטיף העצמי נמצא שוק איכרים גדול המציע אוכל וכן פעילויות לילדים בהן טרמפולינות, פינות יצירה, אפיית פיתות ואוהל אירוח בדואי, וכן ג'יפים להורים וילדים, וטיול בטקרטור-רכבת.

 

איך מגיעים: במחלף שפיים, על כביש החוף, פונים לכיוון פארק המים. הפרחים מיד מצד שמאל ויש שילוט. טל': 409506 - 050.  

 

חזור למעלה
צפון

 

בית השיטה

 

זו השנה השלישית שבקיבוץ בית השיטה יש חלקה לקטיף עצמי של נוריות. הקיבוץ שמגדל פקעות לייצוא היקצה שמונה דונם לקטיף עצמי. העונה מתוכננת להיפתח בסוף השבוע (19.3) ולפעול בימי חמישי עד שבת. הקיבוץ פותח גם את שערי פינת החי של המשק למבקרים (בתשלום).

 

איך מגיעים: נוסעים לכיוון בית שאן בכביש 71 (עפולה בית שאן), בצומת בית השיטה (הכניסה לקיבוץ) חונים בתחנת הדלק, השדה נמצא בסמוך לו. מחיר: 35 שקלים לזר בן 40 נוריות. טל': 6536542 - 04.

 

הזורע

 

בשנה שעברה הקצה לראשונה קיבוץ הזורע כעשרה דונם לקטיף עצמי של כלניות ונוריות ופתח את ה'פסטיבל בפרחים'. לדברי מנהל הפרויקט, אבנר סלוק, העונה שעברה הייתה "ככה ככה", אך מכיוון שפקעת הנורית מעלה פרחים שנים אחדות, המקום ממשיך לפעול באותה מתכונת על בסיס ההשקעה דאשתקד.

 

הכלניות שפורחות במקום כבר בשיאן (קרי: בסוף העונה), והנוריות פורחות בשלל צבעים. שיא הפריחה צפוי, לדברי סלוק, להימשך עד סוף אפריל, אבל "הכל תלוי בגלי החום שפותחים את הפרחים".

 

שיטת המספריים-ערדליים עובדת גם כאן. קוטפים זר של כ-30 פרחים או ממלאים דלי בשיטת 'אכול ככל יכולתך'. השדה נמצא בקרבת 'שלוש המשאלות', מרכז הקניות של הקיבוץ המציע ריהוט מהמזרח הרחוק, משתלה ומרכז גדול לממכר דגי נוי.

 

איך מגיעים: נוסעים על כביש 66 (יקנעם-מגידו), עד תחנת הדלק של הזורע. מחיר כניסה:חמישה שקלים, זר כלניות או נוריות: 15 שקלים, דלי: 40 שקל. טל': 9591136 - 04, 300531 - 057.

 

דבר אלי בפרחים

 

פרויקט 'דבר אלי בפרחים', שכלל אשתקד 4 חלקות בצפון הארץ, מפעיל השנה רק את החלקה הצמודה לקניון 'חוצות אלונים', הפועלת כבר שלוש שנים. ניתן לרכוש זרי נוריות או לקטוף לבד. מחיר הכניסה הוא חמישה שקלים לאדם ותמורתו מקבלים זוג מספריים.

 

"אנשים יוצאים מהשדה מחויכים ומחובקים", מספר אסף סוננברג, שמפעיל יחד עם אחיו חגי את הפרוייקט. "אצל רוכל בפינה זה אולי יותר זול", מסביר סוננברג, "אבל העניין כאן הוא לא הפרחים אלא החוויה". בשדה הוקם גשר המאפשר תצפית על מרבדי הפרחים, ומשמש כעמדת צילום. פעילויות נוספות: טיולי אופניים (בבית לחם הגלילית), מוקד מידע למטיילים ונקודת מכירה לצמחי תבלין.

 

הפרויקט שפועל שבעה ימים בשבוע, מציע (בתיאום מראש) גם פעילויות העשרה לקבוצות של ילדים או מבוגרים: היכרות עם עולם הפרחים, פעילות בנושא פריחות השדה, סדנאות יצירה של הדבקה וצביעה בשילוב חלקי הפרח וגם צביעה באמצעות פרחים.

  

איך מגיעים: קניון חוצות אלונים נמצא על הכביש הראשי לנוסעים צפונה דרך ואדי מילק, כביש 75 (טבעון – נצרת), בין טבעון לרמת ישי. מחיר כניסה: חמישה שקלים לאדם, זר בן 35 נוריות: 25 שקלים. טל: 820923 - 052,  377722 - 052. 

 

חזור למעלה
דרום

 

יד מרדכי

 

שדה הפרחים הראשון שיועד לקטיף עצמי, במושב תימורים, לא פועל השנה. "נותנים לאדמה לנוח", אומר ניסים פרנס. מי שרוצה לקטוף בדרום הארץ יוכל לעשות זאת ליד קיבוץ יד מרדכי.

 

בשנה שעברה היקצה הקיבוץ 20 דונם לגידול נוריות לקטיף עצמי. השנה השכיר הקבוץ את המיזם למגדל הפרחים דני זמיר שמפעיל גם את החלקה בבית השיטה. זמיר אומר כי לא חלו שינויים במקום, ושהכל עובד כמו בשנה שעברה למעט קטיף האפונה שלא נחל הצלחה. גם כאן, מגיעים, כל בן משפחה מקבל מספריים, ערדליים אם יש בוץ - ולעבודה. עוד במקום סככה בה נמכרים עציצים עם צמחי תבלין.

 

השדה הדרומי כבר פורח ופתוח בימי חמישי שישי ושבת, ובמועדי ישראל. מ-10 בבוקר ועד לשעות החשיכה. זמיר מקווה שהפריחה תחזיק, והמקום יעבוד עד יום העצמאות.

 

מי שמציג כרטיס כניסה לשאר אתרי התיירות של הקיבוץ - בית הדבש והדבורה, מוזיאון יד מרדכי, אתר שחזור קרבות 48' ופינת חי - זוכה בהנחה של חמישה שקלים. 

 

איך מגיעים: נוסעים על כביש מס' 4, עוברים את אשקלון דרומה עד צומת יד מרדכי (כביש 34). בצומת פונים שמאלה, ומיד שוב שמאלה למפגש יד מרדכי. יש שילוט. מחיר זר בן 40 נוריות הוא 35 שקלים. טל': 916357 - 052 (דני), 333030 - 050 (עזר).   

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שדה. חלק יפעלו עד יום העצמאות
צילום: גילי סופר
נורית. סימן שבא אביב
צילום: גילי סופר
כלניות. מהר, לפני שיגמר
צילום: גילי סופר
מומלצים