שתף קטע נבחר

הכרמל: מסיבת תחפושות על ההר

פורים כבר מאחורינו, אבל בפארק הכרמל הפרחים עדיין לא הסירו את התחפושות. לאורך המצוק - סחלבים מחופשים: אחד לדבורה, שני למנהרה, שלישי לחבר ורביעי לחצב מיתמר. וגם: איך יעזרו לכם הסחלבים לנבא את מין הילוד

סחלבים לוטם וסחלבן קטלב 

משך הטיול: כשעתיים

אופי המסלול: רגלי

דרגת קושי: קל. מתאים לכל המשפחה

ציוד: ליטר וחצי מים לאדם, נעליים נוחות להליכה, כובע ומנשאים לפעוטות

 

פורים כבר עבר, אך בטיול קליל לכל המשפחה בפארק הכרמל, על הגנים הלאומיים ושמורות הטבע שבו, נוכל למצוא כמה פרחים שעדיין מחופשים. אחד שמתחפש לדבורה, שני למנהרה, שלישי מתחפש לחבר, רביעי לחצב מיתמר. בנשף משתתפים גם זוג תאומים, שנוכל להכירם רק בזכות חולצתם. ויש אחד מיוחד ששכח לחבר לתחפושת את עליו הירוקים. מצעד התחפושות מתקיים בצל עצי אלון גדולים ועתיקים, ולאורך מצוק מרשים שממנו נשקף נוף מפרץ חיפה והגליל.

 

את מסלול הטיול נתחיל בשמורת הטבע חורשת הארבעים שבגן-לאומי הר הכרמל, הנמצאת כחצי קילומטר מדרום-מזרח לאוניברסיטת חיפה. הגישה אל השמורה מכביש אוניברסיטת חיפה-עוספיא (כביש מס' 672). אחרי האוניברסיטה, בהסתעפות, נפנה שמאלה וניסע בכביש פנימי צר עד לחניון שמורת הארבעים. מהחניון נלך בשביל המסומן לבן-כחול-לבן לכיוון דרום-מזרח, ולאחר כמה דקות נגיע לעצי אלון מצוי גדולים ועתיקים המייחדים את השמורה.

 

עצים אלה השתמרו כאן בשל קדושתם לתושבי הסביבה. מקור השם 'ארבעים' במסורות הקשורות במספר המקודש ארבעים (ביהדות - ארבעים שנה במדבר, ארבעים יום; בנצרות, באיסלאם ואף במסורת הדרוזית). אחת האגדות הקשורות למקום מספרת שמדי שנה, באחד מערבי שבת, שמועדו כמוס, נאספים כאן ארבעים אבות העולם וממתיקים סוד על גורל העולם. אגדות רבות מהלכות על העונש הצפוי למי שיפגע בעצים.

 

סחלבים

 

סם האהבה

 

בשטח הפתוח בין עצי האלון פורחים צמחים עשבוניים שונים. בסתיו כוסתה האדמה במעטפת ורדרדה של סיתווניות, בתחילת החורף פרחו כאן חינניות הבתה, אחריהן רומולאות וכלניות, ובעונה זו פורחים בשמורה מגוון סחלבים.

 

הסחלבים נקראים בלועזית Orchidaceae. שם המשפחה נגזר מהמילה היוונית Orchis, שפירושה אשך. לרוב מיני הסחלבים המצויים באירופה פקעת עגולה. הפקעות מופיעות לרוב בזוגות - אחת מהעונה שעברה ואחת מהעונה הנוכחית, והן מזכירות יחד זוג אשכים. חכמי הרפואה הקדמונים האמינו שצורת הצמח מלמדת על השימוש שניתן לעשות בו בבני אדם, ומכאן השימוש בפקעת כסם אהבה אצל אנשים. ביוון העתיקה אף האמינו שבכוחה של פקעת הסחלבים להשפיע על מינו של הנולד. הפקעת הוותיקה, המצומקת והמעוותת נחשבת סגולה להולדת בנות, ואילו הפקעת החדשה, העגולה והמוצקה - סגולה להולדת בנים.

 

ביוון נהגו הנשים להשרות את הפקעות בחלב עזים ולהשקות את הבעל שבגד, ואז הובטח להן שעם שתיית השיקוי ישוב מייד לאשתו החוקית. בפרס היו הנשים מציידות את הגברים שיצאו למסעות רחוקים בריבה העשויה מסחלבים, כדי לשמור ולחזק את הקשר. בסחלב הרבו אף להשתמש כסם משקיט ומרגיע, כמזון מבריא ומחזק, במיוחד למחלימים ממחלה, וכן כתרופה במחלות שיתוק. משקה הסחלב, המוכר בימינו, אינו מיוצר מסחלבי ארצנו שכן אלה כולם פרחי בר מוגנים.

 

בעולם ידועים כיום אלפי מיני סחלבים. הסחלבים האקזוטיים גדלים ברובם על עצים ומצטיינים בפרחים מרהיבים, המגיעים בגודלם אף לעשרות סנטימטרים. סחלבים כאלה נמכרים במאות שקלים. בארץ גדלים 28 מיני סחלבים. כולם גדלים על פני הקרקע, והם בעלי פרחים קטנים (עד תשעה ס"מ) וצנועים. למרות גודלם הקטן, אם נתכופף ונתבונן נוכל לגלות עולם ומלואו.

 

רק הפרח נהנה

 

חלק ממיני הסחלבים הפורחים בשמורה מצטיינים ביכולתם לרמות חרקים ולגרום להם לבצע האבקה בלי לקבל כל תמורה. בתהליך האבקה רגיל ישנם יחסים הדדיים של תן וקח. כאשר אין המאביק מקבל פיצוי כלשהו, כלומר רק הפרח נהנה - אפשר לראות זאת כרמייה או כהונאה.

 

ואכן, אחת מדרכי הרמייה הנפוצות אצל סחלבים היא הזדווגות מדומה: פרחי הדבורנית למשל מחקים בצורתם, בצבעם ובריחם את נקבת הדבורים. כאשר הזכר מנסה להזדווג עם הפרח, נדבקות האבקיות לראשו. בבואו לפרח אחר, לנסות שוב למצוא בת זוג, הוא מעביר את האבקה אל הפרח. הזכרים נמשכים מרחוק לדבורניות בזכות ריחן, המזכיר את ריח הנקבה. דגם עלי הכותרת והתחושה שמקבל הזכר מהשערות שעל גבם, משלימים את התרמית. במחקרים שנעשו התברר שזכרי הדבורים בוקעים לפני הנקבות, וכי תקופת הפריחה של הדבורנית היא בדיוק באותה עת שבה אין נקבות בשטח.

 

פרח נוסף ממשפחת הסחלבים שאותו ניתן לראות בשמורה הוא השפתן. לשפתן צורה של מנהרה חומה, המסתיימת במעין לשון ארוכה המשתלשלת מטה. לפרח אין מה להציע לחרק - לא צוף ולא אבקה אכילה. מדוע אם כן נמשכות דבורים דווקא לפרחי שפתן? מסתבר כי בשעות הבוקר ולפני הצהריים עשויה הטמפרטורה בתוך פרחי השפתן לעלות על הטמפרטורה החיצונית בערך בשלוש מעלות. הפרח הכהה, המתחמם יותר מסביבתו, חוסך לחרק את התחממות הבוקר, הגוזלת אנרגיה מיותרת. בימים סגריריים ולפנות ערב בוחרים זכרי הדבורים בקפידה את מלון הלילה בטרם שינה. החרק נכנס למספר פרחי שפתן עד שימצא את מקום הלינה. וכך, כאשר הוא עובר מפרח לפרח, הוא מבצע האבקה.

 

 

חזור למעלה
לוטם וסחלבן

 

הלוטם החרוץ והעצל

 

לאחר התבוננות בדבורניות ובשפתנים נמשיך מהפינה הצפונית-מזרחית של השמורה בשביל המסומן לבן-כחול-לבן ויורד לבקעה קטנה ובה עצי זית ובאר. בדרך נראה את שיחי הלוטם השעיר והלוטם המרווני. הראשון בעל פרחים ורודים והשני בעל פרחים לבנים. פרחי הלוטם נפתחים בשעות הבוקר המוקדמות ועלי כותרתם נושרים כעבור שעות אחדות.

 

כיצד נבחין בין שני מיני הלוטם? האגדה תבוא לעזרתנו: מספרים על שני אחים תאומים, האחד חרוץ, דייקן ומשקיען, והשני עצלן, זלזלן ורשלן. יום אחד הוזמנו האחים למסיבה. האח החרוץ (הלוטם המרווני) הכין מראש חולצה לבנה ומגוהצת, ציחצח נעליים, התגלח ויצא מוקדם לחגיגה. האח העצלן (הלוא הוא הלוטם השעיר) נזכר במסיבה ברגע האחרון, חטף ולבש חולצה מקומטת ומלוכלכת, ויצא. משנכנס נעצו בו הכול מבט מלגלג, ומרוב בושה סמקו פניו. מאז ועד היום מקומטים עלי כותרתו של הלוטם השעיר, צבעם ורוד והפרי שעיר ובלתי מגולח.

 

אם יתמזל מזלנו נוכל לראות למרגלות הלוטם את רימונית הלוטם - טפיל נדיר הנטפל לשורשי הלוטם ובוקע את הקרקע בפריחתו בעונת האביב. השם רימונית ניתן לו על שום שילוב הצבע של הפרחים וגבעול התפרחת, המזכיר את צבעיו של הרימון. הצמח נמצא עד כה רק בכרמל ובסביבות הר מירון.

 

הסחלבן המשכר

 

בשולי החורשים של אלון ושל אורן ובסביבת הלוטם המרווני נוכל למצוא את סחלבן החורש, המצטיין בצבע לבן מבהיק (מכאן שמו: סחלב לבן). הפרח חסר צוף ואבקתו לא ניתנת לאיסוף על-ידי דבורים, אלא נדבקת לראשן כאשר הן מבקרות בו. דבורים נכנסות לפרח ויוצאות לאחר מספר דקות כשיכורות, כנראה מריחו המתוק.

 

על רגלי דבורים המבקרות בסחלבן נמצאה אבקה צהובה, המעידה, כמובן, על ביקור בפרחים נוספים. אבקה זו התגלתה כאבקת לוטם מרווני. ללוטם אותו צירוף צבעים כשל הסחלבן - לבן וצהוב - אך מבנה הפרח שונה לחלוטין. בהסתכלות מדוקדקת גילו החוקרים שרוב הדבורים המבקרות בסחלבן ביקרו לפני כן אצל הלוטם המרווני. מסקנתם היא שהלוטם הוא המטרה העיקרית לביקורי הדבורים, והוא המציע להן גמול הולם בצורת שפע אבקה. הסחלבן הוא טרמפיסט שנהנה מהדמיון בצבעים.

 

הדבורנית, השפתן והסחלבן נפוצים יחסית. בטיולנו נוכל אולי לפגוש סחלב נוסף, נדיר למדי, שתפרחתו גבוהה עד כמטר וצבעה סגול. זהו 'שנק החורש' - סחלב יוצא דופן במראהו חסר העלים הירוקים, החי על חומר אורגני מפורק למחצה. זאת בניגוד לרוב הצמחים בארצנו, המייצרים חומר אורגני מפחמן דו-חמצני ומים באמצעות האור, וכן בניגוד לצמחים טפילים, הניזונים מחומר אורגני חי. זהו הצמח העילאי היחידי בארץ הנוקט בדרך הזנה זו, ובכך הוא דומה למיני סחלבים טרופיים ומיני פטריות. כיוון שהזנתו אינה מתבססת על הטמעה, מצמיח השנק את חלקיו העל-קרקעיים רק לקראת עונת הפריחה. בדורבן (החלק העמוק של הפרח) מופרש ונאגר צוף המושך חרקים.

 

חזור למעלה
קטלב

 

נוף מתחת לאורן

 

לאחר פירוט כזה על מיני הסחלבים בשמורה, חשוב להזכיר שהתבססות אוכלוסיות סחלבים היא תהליך איטי הנמשך כמה שנים. די בכך שאתר עשיר בסחלבים נפגע מאסון טבע, מרעיית צאן ובקר, מעבודות פיתוח או מקטיפה, כדי שנצטרך לחכות שנים מרובות עד שתיבנה האוכלוסייה מחדש. לכן כל מיני המשפחה מוגנים ואין לקטוף אותם.

 

משולי המורד נגלה נוף נחל נשר. מקום התצפית נמצא על שפת שבר גיאולוגי ברור. מכאן מוליך שביל לצפון-מערב, לאורך המצוק, וממנו נשקף נופו של נחל קטיע, יובלו של נחל נשר, שנהרס על-ידי המחצבה הענקית שבו. לאורך המצוק פורח בן חצב יקינתוני. פריחתו דומה לחצב, כ-100-50 פרחים יוצאים מעמוד התפרחת ונפתחים מלמטה למעלה. צבע הפרחים דומה ליקינתון. גובהו של עמוד התפרחת הוא כמטר אחד.

 

לאחר הליכה של כחצי שעה לאורך המצוק נתחיל לטפס עם השביל וניכנס לחורש של אורן ירושלים וקטלבים. הקטלב בולט בגזעו שצבע קליפתו אדום-חום, דבר ששימש מקור לאגדות הנפוצות עליו. לפי האגדות, האדימה קליפתו של העץ מדמו של האב שנקטל בידי בנו בגלל אהבתם לאותה אישה. מתחת לעצי האורן נגלה שיחים הפורחים בצהוב. שיחים אלה הם של רתמה קוצנית, שיח הגדל בארץ רק בכרמל. בסוף הטיפוס נגיע לעץ אורן רחב צמרת שממנו נפרש נוף מפרץ חיפה.

 

שם נסיים את טיול הפריחה שלנו ונגיע לאחר הליכה קצרה לכביש שיוביל אותנו חזרה לחניון.

 

  • הכותבת היא מנהלת מרכז הדרכה כרמל, רשות הטבע והגנים. 

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סחלבים. חוזרים לאישה החוקית
צילום: לע"מ
קטלב. גזע אדום מדם
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
לוטם שעיר. עצלן ומקומט
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
מומלצים