שתף קטע נבחר

יום האדמה: נגד הפקעת אדמות וההתנקשות ביאסין

במגזר הערבי הוכרזה שביתה כללית, במחאה על הפקעת אדמות בצפון ובנגב ו על המדיניות הישראלית בשטחים. "אנחנו נלחמים על זכויותינו ועצם קיומנו", אומרים מנהיגי הציבור, ודורשים מהמשטרה להישאר מחוץ ליישובים. 2,500 שוטרים ואנשי מג"ב בכוננות

במגזר הערבי יצויין היום (יום ג') "יום האדמה" לזכר האירוע הטראגי משנת 76', במהלכו נהרגו שישה אזרחים בהפגנה נגד הפקעת אדמות. האירוע הטרי של ההתנקשות בשייח' יאסין מאיים להתסיס את הקהל - כפי שכבר אירע בשבוע שעבר בנצרת. מנהיגי הציבור הערבי מפצירים במשטרה שלא להיכנס לכפרים ולערים, מחשש להישנות אסונות נוסח מאורעות אוקטובר.    

 

ועדת המעקב של ערביי ישראל הכריזה על שביתה כוללת. בשעה שתיים בצהריים תתקיים הפגנה המונית בכפר עראבה שבגליל. הפגנות ותהלוכות צפויות גם בכפרים דיר חנא, סכנין וכפר כנא. בדרום הארץ צפוים אירועים דומים: צפויה תהלוכת מחאה של תושבי הכפרים הבלתי מוכרים, במהלכה יינטעו עצי זיתים ותאנים בדרכים אותן מסרבת המדינה לסלול. בכפר לקייה תתקיים עצרת המונית.

 

ברחבי היישובים יופצו שלטים עם ססמאות כגון: "השוויון במולדת, זכות ולא חסד", "אזרחות מלאה במולדתנו", "בשבילנו הקרקע היא הקיום והעתיד", "הכיבוש הוא הטרור", "לבצע את החלטות האו"ם למען שלום צודק". מארגני האירועים צופים היענות המונית מצד האוכלוסייה הערבית בארץ. ועדת המעקב מעריכה שגם במגזר הדרוזי תהיה היענות דומה, אף שמנהיגי מגזר זה לא שותפו בדיוני הוועדה המקדימים.  

 

עאבד ענבתאווי, מזכיר ועדת המעקב, אמר ל-ynet: "כל פעילות שתתקיים היא בעלת משמעות וחשיבות בעיננו. נטיעת הזיתים שמתוכננת בנגב באה להצביע על חשיבות השורשים אצל הבדווים, וסירובם להיעקר מאדמותיהם. ההפגנה ההמונית בעראבה באה כדי לבטא את איחוד הקולות בקרב המיעוט הערבי בארץ, להעביר מסר קוליקטיבי אחד ויחיד נגד המדיניות הישראלית המופעלת נגדנו".

 

"מלחמה על עצם קיומנו"

 

לדברי ענבתאווי, "יום האדמה הפעם שונה מהימים שחלפו, לכן הכרזנו על שביתה כוללת בכל המוסדות, החנויות ובתי-הספר. אנחנו רואים ביום הזה מחאה פוליטית של האזרחים הערבים נגד האפליה ואי השוויון, שהפכו להיות מדיניות של כל ממשלות ישראל כלפינו. אנו עדים להסלמה בהריסת הבתים, במיוחד בנגב; בהפקעת הקרקעות; באפליה הלאומית, שבאה לידי ביטוי במצב הכלכלי המידרדר שממנו סובלים היישובים הערביים. בפעם הראשונה עוצרים מספר כה גדול של מנהיגים פוליטיים שמייצגים את המיעוט הערבי מכל המפלגות הפוליטיות, כמו התנועה האסלאמית, בל"ד ואבנא אל בלד".

 

ענבתאווי אף הדגיש את תמיכת אזרחי המדינה הערבים באחיהם הפלסטינים: "ביום זה תודגש המתקפה הישראלית המתמשכת נגד העם הפלסטיני, מנהיגיו וסמליו הלאומיים - האחרון שביניהם היה שייח' אחמד יאסין". עלי עאסלי, ראש המועצה המקומית עראבה: "יש הסכמה עממית ברחוב הערבי להפוך את היום הזה ליום לאומי והיסטורי. נעלה לקבריהם של החללים ונקרא פסוקי קוראן".

 

ג'בר אבו כף, ראש המועצה האזורית לכפרים הבלתי מוכרים בנגב: "אנחנו במלחמה נגד המדינה על עצם קיומנו באדמותינו. המדינה מתייחסת אלינו כאל פולשים ולא כאל בעלי אדמה ואזרחים עם זכות לקיום. המדינה הורסת לנו את הבתים, מפקיעה אדמות ועושה את הכל כדי לגרום לנו לעזוב את אדמותינו. ביום האדמה אנחנו מכריזים שאנחנו מסרבים למדיניות הזו". התנועה האיסלאמית בנגב חוגגת את יום האדמה בנפרד. אנשיה מתכננים לגדר בית קברות באזור עוג'ה חפיר, סמוך לגבול עם מצרים ולערוך הרצאה פעילה בכפר הבלתי מוכר ואדי אל-נעם.

 

לדברי ח"כ עזמי בשארה, ההתנקשות ביאסין תבוא לידי ביטוי בהפגנות, אולם הנושא המרכזי נותר הרס הבתים והפקעת הקרקעות. הוא הבטיח שהאירועים יעברו בשקט: "על סמך העבר ניתן לומר שהפגנות בהן משתתפים חוגים רחבים בחברה עוברות ללא חיכוכים".  גם ח"כ טאלב א-סנע, שישתתף באירועי המחאה בנגב, הבטיח שההנהגה תשמור על הסדר, בתיאום עם המשטרה - ממנה הוא מצפה להתרחק מהיישובים. 

 

חלק מהעם הפלסטיני

 

"יום האדמה יעבור בשלום", מבטיח ח"כ מוחמד ברכה, "אלא אם מישהו מהשלטונות יחליט לעשות פרובוקציה, ואז דברים עלולים להידרדר. כולם מחויבים להחלטות של ועדת המעקב העליונה. נכון שמפלס הזעם גדול בעקבות חיסולו של יאסין, אבל זה לא יוביל לשבירת הכלים. המחאה הלגיטימית תישמע. אנחנו חלק מהעם הפלסטיני, זו עובדה שיש להשלים איתה. כאב העם הפלסטיני נוגע לנו באופן אישי". ברכה מצא לנכון לשבח את מפכ"ל המשטרה, "שתחת פיקודו נלמדו הרבה מלקחי מאורעות אוקטובר".  

 

"במהלך השנים", טוען ד"ר חנא סוויד, יו"ר המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי, "ממשלות ישראל השתמשו בכל האמצעים כלי להפקיע כמה שאפשר מהאדמות הערביות. כתוצאה מכך לערבים במדינה יש רק 3% מהאדמות. עד יום האדמה ב-76', המדינה הפקיעה קרקעות ברגל גסה. לאור ההתנגדות מאז, שינתה את אמצעיה הכוחניים באמצעים 'אזרחיים' יותר, כמו שימוש במושגים של תכנון ובנייה, פיתוח הגליל ופיתוח הנגב, כשהמטרה הסופית היא להפוך את היישובים הערביים ליישובים מצומצמים וצפופים, בעלי שטח שיפוט קטן, ובכך לגרום לערבים לעזוב את המדינה. זהו בעצם הטרנספר השקט."

 

המשטרה נערכת בכוחות מתוגברים לקראת יום האדמה. 2,500 שוטרים ולוחמי מג"ב יעסקו באבטחת האירועים. המפכ"ל אהרונישקי, שנפגש כבר בשבוע שעבר עם מנהיגים במגזר הערבי, הביע תקווה שהסדר יישמר. "אנחנו יודעים שערביי ישראל ירצו לבטא את המצוקות שלהם, לקיים תהלוכות והפגנות. לא מתוכננות הפרות סדר". רב-ניצב אהרונישקי הנחה את השוטרים שלא לעשות שימוש בכדורי גומי, אלא אם יתקבל אישור מיוחד לכך ממנו.

 

ערב יום האדמה עוכבו לחקירה שישה תושבים מג'יסר א-זרקא, בחשד שהינחו ילדים לזרוק אבנים ואולי אף לפתוח בירי על מכוניות חולפות בכביש החוף, במהלך היום עצמו.

 

בהכנת הידיעה השתתפו שרון רופא-אופיר ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
ההפגנה בנצרת. "המגזר חייב להתלכד"
צילום: חגי אהרון
צילום: חגי אהרון
"ההתנקשות ביאסין תבוא לידי ביטוי בהפגנות"
צילום: חגי אהרון
תהלוכת מחאה ביום האדמה (ארכיון)
צילום: יריב כץ
אתר הכנסת
"חלק מהעם הפלסטיני". ח"כ ברכה
אתר הכנסת
מומלצים