שתף קטע נבחר

"הבריטים תכננו להשתמש בתרנגולות כנשק אטומי"

דו"ח חשאי שמפרסם הארכיב הלאומי חושף: התרנגולות, המשמשות כמקור אנרגיה עצמאי, היו אמורות לשמור בחום גופן על מוקשי פלוטוניום שיימנעו פלישה סובייטית. מומחים מפקפקים: בידוד הוא רעיון טוב יותר כדי לשמור על חום

האם מדעני בריטניה הציעו להשתמש בתרנגולות כרכיב בנשק אטומי או שמדובר במתיחה? נציגי הארכיון הלאומי בבריטניה התעקשו אמש (יום ה') שהידיעה הבאה אינה מתיחה נוספת של ה-1 באפריל. לדבריהם, המסמך שהותר אתמול לפרסום על פיו מדענים בריטים תכננו בשנות ה-50 להשתמש בתרנגולות חיות בתור נשק גרעיני - אמיתי.

 

"מדובר בסיפור מדוייק לחלוטין", אמר רוברט סמית', ראש מחלקת עיתונות ופירסום בארכיון הלאומי של בריטניה.

 

הארכיון התיר לפירסום דו"ח חשאי שנכתב ב-1957. הדו"ח, שנכתב במכון המחקר לנשק אטומי, הציע לשקול אפשרות להשתמש בתרנגולות כמקור אנרגיה.

 

לפי ההצעה, ניתן להניח תרנגולות חיות בתוך מוקשי פלוטוניום כדי לשמור על חומם של המוקשים - חום הדרוש להפעלתם ולשמירה על חיוניותם לאורך שמונה ימים במזג האוויר הסובייטי המקפיא.

 

המדענים חיפשו דרכים להאריך את חיי המוקשים, שאיבדו את יעילותם בקור המקפיא. בין הרעיונות שהועלו היו להציב בידוד בעובי של עשרה סנטימטרים, או "לייצר מקור חום עצמאי שיונח מתחת למוקש". תרנגולות הן מקור חום ניכר, לכן הוצע להשתמש בהן.

 

הפיסקה הבאה בדו"ח פוסלת מייד את האפשרות של הצבת התרנגולות כיוון ש"הבידוד יהווה פשרה מספקת וסבירה עבור הדרישות המבצעיות".

 

המומחים מתקשים להאמין

 

המוקש, השוקל כשבעה טון, זכה לשם הקוד "טווס כחול". תפקידו היה להתפוצץ במקרה בו הכוחות הבריטים ייסוגו מפני כוחות סובייטים. זאת, כדי למנוע כיבוש סובייטי של האיזור.

 

אנדי אופנהיימר, עורך בכיר במגזין "ג'יינס" המתמחה בנושאי חימוש, אמר כי הוא מתקשה להאמין שהדו"ח אמיתי. "יש לי תחושה שזו מתיחה של 1 באפריל", אמר. "בידוד הוא רעיון טוב יותר".

 

לעומתו, התעקש טום אוליירי, מנהל בארכיב הלאומי, כי המסמך אותנטי: "מתיחות זה לא משהו שהשירות הציבורי נוהג לעשות", אמר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
לפני
צילום: יריב כץ
צילום: שאול גולן
ואחרי?
צילום: שאול גולן
מומלצים