שתף קטע נבחר

מה זה אינטרנט בשבילך?

כולם שמעו על האינטרנט. אתם יכולים לומר שזה לא מפתיע, אבל זה גם לא עניין של מה בכך - נכון שלא כולם מחוברים, אבל כשלב ראשון בדרך למהפכה חסרת תקדים בהיסטוריה האנושית, חשוב שאנשים ידעו

בזמן האחרון התחלתי שוב לצעוד. מספר פעמים בשבוע אני צועד ברגל מהעבודה הביתה, עניין של עשרים ומשהו דקות. זה שינוי גדול אחרי שנים של תנועה מאחורי הגה, אבל זה שינוי מבורך, כי נמאס לי לבזבז כסף, זמן ועצבים על חנייה, דלק וקשישות שחותכות אותי ברמזורים. לנסוע לעבודה בבוקר באוטובוס זו חוויה מהנה למדי. לחזור באותו אוטובוס זה כבר משעמם, לכן אני צועד (אגב, סיטרואן AX, מודל 96', שצריכה קצת פחחות - למקרה ששאלתם).

 

לצעידה יש יתרונות כבירים על הנסיעה. מלבד חיטוב גזרתי, סיקוס ירכיי, והאפשרות לערפח את ריאותיי באווירה המופלא של תל-אביב, היא גם נותנת לי זמן לחשוב. כשאלמד להיגמל מההרגל המגונה, לנצל כל רגע פנוי למטרות עבודה, אולי היא תעניק לי גם פרקים קצרים של מנוחה מנטלית. עד אז, אני מנצל אותה כדי להטריד את העוברים והשבים בשאלות.

 

"מהי אינטרנט בשבילך?", הייתה השאלה ששאלתי אנשים השבוע. התשובות כל-כך מצאו חן בעיני, עד שהתחלתי לתעד ולמיין אותן. הנה כמה דוגמאות (ובתחתית העמוד יש גם קצת מידע דמוגרפי משלים): "אינטרנט? רשת, אני יודע..."; "...להעביר את הזמן"; "עכשיו התחברתי, בשביל הבן"; "מדיום"; "בחורות ערומות"; "חלק בלתי נפרד מהקיום היומיומי שלי";

 

שלושה דברים חשובים למדתי מהסקר שלי. ראשית, שיש אינספור תשובות לשאלה הזו - והן משקפות אולי את אינספור התפקידים האפשריים של הרשת, בהתאם למאווייו הסובייקטיביים לגמרי של המשתמש. שנית, שבסופו של דבר כל אחת מהתשובות מתיישבת היטב עם הרקע הדמוגרפי, הכלכלי, התרבותי והאינטלקטואלי של הנשאל. כלומר, כל אחד יכול לבחור מה הוא עושה עם הכלי הזה שבידיו, אבל עד כמה ובאיזה אופן ומידה הוא בידיו, זה כבר משהו שנגזר מהרקע הספציפי שלו, שכולל מגבלות אובייקטיביות לגמרי.

 

הדבר השלישי שלמדתי מהסקר, הוא שכולם שמעו על אינטרנט. אתם יכולים לומר שזה לא מפתיע, אבל זה גם לא עניין של מה בכך - נכון שלא כולם מחוברים, ונכון שלא כולם משתמשים, ונכון שאיכויות השימוש של אנשים שונים ברשת מציירות סקאלה ארוכה ארוכה. אבל כשלב ראשון בדרך למצב שבו אינטרנט באמת תחולל מהפכה חסרת תקדים בהיסטוריה האנושית, חשוב שאנשים ידעו שיש דבר כזה.

 

כמובן שה"מהפכה", היא לא השלב שבו ניתן לעשות את זה - זהו השלב שבו כולם יכולים לעשות את זה. ייתכן שהרגע המכונן של מהפכת הדפוס היה זה שבו גוטנברג כבש את המילים הראשונות מהעופרת אל הנייר, או זה בו נכרך הספר הראשון, או זה שבו ילד ראשון קרא משפט ראשון מתוך ספר לימוד. אני לא יודע. מה שברור לי הוא שמהפכת הדפוס הגיעה לשלב המכריע שלה כאשר מדינות החלו לחוקק חוק חינוך חובה, ולהפוך את אזרחיהן מאנאלפביתים ליודעי קרוא-וכתוב.

 

כששאלתי את נחום, שהכריז שאין לו שמץ של מושג מהי אינטרנט, האם המילה "אינטרנט" מוכרת לו הוא השיב שכן. אבל לומר מהי אינטרנט לא ידע, כנראה משום שהוא פנסיונר בן 82, ויש סיכוי טוב שגם אם מישהו התאמץ או יתאמץ להסביר לו מהם נתב, כתובת IP או רשת וירטואלית פרטית, עדיין יהיה לו קשה.

 

זה לא צריך להיות כך. אפשר - והייתי אומר אפילו שהכרחי - להגיע למצב שבו הממשק בין נחום לאינטרנט יהיה פשוט כמו זה שבינו לבין הטלוויזיה, מכשיר הרדיו או רשת הטלפון. בכל אלו הוא משתמש כבר, לא בגלל שהם ותיקים יותר, אלא בגלל פשטות הממשק שלהם. וישנם לא מעט קשישים שמשתמשים בכרטיס אשראי, בכספומט, במיקרוגל או בקומקום חשמלי, כולם מוצרי טכנולוגיה בני פחות משני עשורים. הלוואי שבעוד עשור או שניים גם קשישים יוכלו להשתמש באינטרנט - אבל זה כבר האתגר של הטכנולוגים.

 

האתגר של הממשלות, הוא שאוכל לקיים סקר כמו זה שערכתי ולקבל תוצאות דומות, לא רק בתל-אביב, אלא גם בדימונה ובלוד ובפאתי כרמיאל - זו לא חוכמה לקבל תוצאות כאלו בלב אזור א'. ואני מקווה, ממש מקווה, שזה ייקח הרבה פחות מעשרים שנה.

 

מה זה אינטרנט בשבילך - מבחר תשובות

 

"אינטרנט, רשת, אני יודע..." (א.ש., 32, אדמיניסטור של אתר תוכן ישראלי גדול).

 

"להעביר את הזמן" (ל.ל., 22, סוכנת מכירות).

 

"עכשיו התחברתי, בשביל הבן" (מ.צ., 48, איש תחזוקה).

 

"מדיום" (ג.ש., 40, עורך ומייסד של שני פורטלים מובילים).

 

"בחורות ערומות" (ג.ט., 23, סטודנט).

 

"תקשורת. לראות את העולם" (ג.ז., 66, עיתונאי וסופר).

 

"חלק בלתי נפרד מהקיום היומיומי שלי" (י.מ., 27, מאסטרנטית לפילוסופיה).

 

"אני לא יודע בכלל מה זה!" (נ.מ., 82, פנסיונר).

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
שוקי גלילי
צילום: גבי מנשה
מומלצים