שתף קטע נבחר

איתמר רבינוביץ': "שרון יכול להיות מרוצה"

שגריר ישראל לשעבר בוושינגטון סבור שדבריו של הנשיא בוש הם הישג משמעותי מבחינת ישראל: "הוא בעצם אמר לפלסטינים 'עכשיו הכדור אצלכם'"; שינוי בעמדה האמריקנית? "יש כאן הצהרה עקרונית וזה חשוב, אבל היא עמומה"; למה בוש עשה את זה? "הוא מבין ששרון נחוש ורוצה לעזור לו לפרוץ את הקיפאון במפת הדרכים. זה לא בגלל הבחירות"

"הצהרתו של הנשיא בוש היא הישג משמעותי בעיקר מבחינה ישראלית", כך אמר אמש (יום ד') ל-ynet פרופ' איתמר רבינוביץ', שגריר ישראל בוושינגטון לשעבר.

 

"בכל מה שקשור להצהרות שניתנו בעל פה - ולא נדע בדיוק עד שלא נראה את המכתבים שמסרו הצדדים זה לזה - שרון יכול להיות מרוצה. תוכנית ההתנתקות שלו אומצה על ידי הנשיא והוא קצר שבחים. למעשה הנשיא בוש אמר לפלסטינים 'ראו, הנה ישראל נוקטת במהלך מצידה. עכשיו הכדור אצלכם'".

 

"גם התייחסותו של הנשיא בוש לסוגיית זכות השיבה היא בבחינת הישג לשרון. בוש התייחס לנושא פעמיים: פעם אחת בהצהרה על אופיה היהודי של ישראל - כלומר שאי אפשר לערער את אופיה זה של המדינה על ידי שיבה של פלסטינים; הפעם השניה היא בהצהרה שהפיתרון לבעיית הפליטים הוא במדינה הפלסטינית.

 

שרון גם שמע מבוש תמיכה אמריקנית מרומזת בסיפוח גושי התנחלויות. יש כאן תקדים לא?

 

"בדבריו של הנשיא בוש לגבי סיפוח גושי התיישבות בגדה יש אכן שינוי בעמדה האמריקנית. אבל חשוב לזכור שגם הנשיא קלינטון הציע סיפוח של גושי התיישבות גדולים כנגד חילופי שטחים. אלא שאצל קלינטון זה היה פיתרון דה פקטו. הצעת גישור קונקרטית במסגרת משא ומתן. אתמול דיבר בוש על העניין באופן עקרוני וזו הנקודה החשובה: יש כאן גם תקדים מבחינה אמריקנית וגם הצהרה עקרונית - כאן טמונה המשמעות".

 

"אולם אם בוחנים היטב את הדברים היה כאן יותר רמז מאשר הצהרה מפורשת. אמנם אי אפשר להתעלם ממנה, אבל זה עדיין עמום. אני סבור שהעמימות הזו היא חליפת המיגון של בוש מפני גל הביקורת שיופנה אליו מצד העולם הערבי".

 

מדוע חל השינוי הזה בעמדה האמריקנית?

 

"בוש מתחשב באילוצים הפולטיים של שרון. הוא מודע ללחצים שמפעיל עליו נתניהו ויודע ששרון צריך לשרוד את המשאל בליכוד".

 

אבל בוש לא עושה את כל זה רק כדי לעזור לשרון במרכז הליכוד?

 

"לא. בוש אמר שהפלסטינים לא עמדו בתנאים של מפת הדרכים. הטרור לא נפסק ולא היו רפורמות משמעותיות. הוא רואה שמפת הדרכים תקועה והנה שרון מציע פיתרון שעשוי לפרוץ את הקיפאון ששורר בתהליך במזרח התיכון. הוא גם רוצה שהמהלך יצליח, שמשהו יזוז, אז הוא מעניק את ברכתו למהלך".

 

אבל למה דווקא עכשיו בוחר בוש להעניק לשרון את המתנה הזו?

 

"בוש יודע ששרון הולך לעשות את המהלך הזה בכל מקרה. הוא גם יודע שתמיכה אמריקנית למהלך תסייע להגשים אותו. זו הזדמנות לקדם את השלום במזרח התיכון וזה לא רע מבחינתו של בוש".

 

ומה שרון נתן בתמורה?

 

"בוש קיבל חיבוק משרון. שרון החמיא לו על 'מלחמתו בטרור בכל מקום'. אפשר לפרש זאת כמתן תמיכה ישראלית למאבק שמנהלת ארה"ב בעיראק בימים אלה, שעליו היא סופגת ביקורת מהעולם".  

 

וזו התמורה היחידה? האם שרון עזר כאן לבחירתו מחדש של בוש בנובמבר?

 

"אני לא חושב שנסיגה ישראלית מעזה משפיעה מאוד בזירה הפולטית הפנימית האמריקנית. אין בהכרח קשר בין הדברים של בוש לשנת הבחירות בארה"ב. אפשר היה לחשוב שבוש ירצה הסכם שלום על מדשאות הבית הלבן, אבל הוא יודע שזה לא יקרה לפני נובמבר. הוא גם יודע שיהיה גל של ביקורת בעולם הערבי על הנושא הזה". 

 

"מסיבת העיתונאים היתה בעיקר חדשות פוליטיות טובות מבחינתו של בוש, במיוחד לעומת מסיבת העיתונאים והשאלות הקשות שהציבו לו אתמול בהקשר של עיראק וה-11 בספטמבר. כל מנהיג רוצה להצליח. בוש נתון כעת בתקופה קשה והאימוץ של תוכנית שרון, והנעתו מחדש של תהליך השלום מאפשרים לו לרשום דבר חיובי במאזן".


פורסם לראשונה 14/04/2004 22:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
"יש כאן הישג". פרופ' רבינוביץ'
צילום: צביקה טישלר
צילום: איי פי
"בוש ידע ששרון נחוש וגם רוצה שהמהלך יצליח"
צילום: איי פי
מומלצים