שתף קטע נבחר

מסמך: משרד הבריאות מתכנן לסגור את "אברבנאל"

כך עולה ממסמך סודי של המשרד, שהגיע לידי ynet. נוסף על כך מתכנן המשרד להעביר את האחריות על שיקום נפגעי הנפש למשרד הרווחה. על פי המסמך, ייסגרו יחידות שיקום נפגעי הנפש בבתי החולים הממשלתייים ומטופליהם יועברו לשיקום קהילתי

אחרי חודשים של אי ודאות, החליט משרד הבריאות לסגור את בית החולים הפסיכיאטרי "אברבנאל" בבת ים. כך עולה מסיכום סודי בינו לבין משרד האוצר, שהגיע לידי ynet ונחשף היום (ג') לראשונה.

 

  • הסערה שלאחר הפרסום: "ניצולי השואה יוכלו להישאר"

 

על המסמך, שמסכם את הרפורמה הביטוחית בבריאות הנפש בישראל, חתומים מנכ"ל משרד הבריאות, אבי ישראלי, וסגנית הממונה על התקציבים באוצר, יעל אנדורן-ורמוס, והוא נושא את הכותרת "סיכום בין משרדי הבריאות והאוצר בנושא העברת האחריות הביטוחית על שירותי בריאות הנפש לקופות החולים וצמצום מספר מיטות האשפוז הפסיכיאטריות".

 

על פי התוכנית, פעילותו של בית החולים הפסיכיאטרי תצומצם בהדרגה, עד לסגירתו המלאה ב-31 בדצמבר 2004. המסמך קובע כי בתום 14 ימים ממועד אישורו הסופי, ייסגר חדר המיון לילדים של "אברבנאל" וכי 500 החולים שמאושפזים בו יועברו בהדרגה למרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר (שיזכה לתוספת של 80 מיטות חדשות ו-84.5 תקנים חדשים); למרכז הרפואי "סורוסקי" בתל אביב (36 תקנים חדשות ומספר זהה של מיטות אשפוז); לבית החולים "וולפסון" בחולון (36 מיטות לצד 41 תקנים); לביה"ח "אסף הרופא" בצריפין (כנ"ל); ולביה"ח הפסיכיאטרי "באר יעקב" (20 מיטות ומספר זהה של תקנים).

 

סך כל המיטות החלופיות שמוצעות במסמך עומד על 208 בלבד – פער של 292 מיטות ממצבת האשפוז של "אברבנאל" כיום. על פי הסיכום בין הצדדים, תיפתח המחלקה החלופית הראשונה ב"שיבא" בעוד כשבועיים (1.5.04), ועד לתחילת חודש יולי יסתיים תהליך השקת המחלקות הפסיכיאטריות החדשות בבתי החולים.

 

בבית החולים הפסיכיאטרי בבת ים גם קיימת מחלקה מיוחדת לניצולי שואה שמאושפזים בה 80 מטופלים. במשרד הבריאות הבטיחו בעבר כי קבוצת הניצולים תמשיך לזכות לטיפול פסיכיאטרי גם במקרה שביה"ח ייסגר – אולם בסיכום בין האוצר לבריאות לא נכתב דבר על האשפוז האלטרנטיבי שיוצע לאותם ניצולים.

 

המסמך קובע שכל עובדי "אברבנאל" – למעט אלו שעברו את גיל 60 – יזכו לשיבוץ מחדש בבתי חולים ממשלתיים אחרים. "קשיים או עיכובים", מודגש במסמך, "לא יעכבו את סגירת בית החולים אברבנאל, את העברת עובדיו לבתי חולים ממשלתיים אחרים ואת הפחתת התקציב והכמויות המתוקצבים לבית החולים".

 

ההחלטה על סגירת המוסד הבת-ימי, שמשרת כ-700 אלף איש באיזור גוש דן, התקבלה לאחר שצוות בראשותו של מנהל המרכז הרפואי "שיבא" ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' מרדכי שני, המליץ לסגור אותו בשל עודף מיטות אשפוז.

 

באמצע ספטמבר החליטה הממשלה לקבל את המלצות הצוות והורתה על סגירת ביה"ח עד לתחילת חודש יולי – אולם ההחלטה עוררה סערה בקרב החולים והרופאים, שבשיאה חתמו 80% מהם על עצומה נגד המנהל, ד"ר מוטי מרק, שלטענתם לא צידד במאבקם נגד הסגירה. "סגירת בית החולים כאשר אין לו כל אלטרנטיבה ממשית", מאיימים רופאי המוסד, "תגרום לכך שיהיו לנו הומלסים ברחובות". הארגון הארצי של משפחות נפגעי הנפש יחד עם ועד עובדי "אברבנאל" אף עתרו לבג"ץ נגד ההחלטה.

 

המסמך מכיל שתי החלטות חשובות לא פחות: משרד הבריאות החליט להעביר את האחריות לשיקום נפגעי הנפש למשרד הרווחה, החל בראשית 2005. היחידה לשיקום נכי הנפש בקהילה פועלת במשרד מזה 3 שנים. בטיפולה מצויים כ-12,000 איש (כמעט פי 3 ממספר האנשים שמאושפזים בבתי חולים) והיא מהווה חלופה ממשית לאשפוז פסיכיאטרי. העברתה למשרד הרווחה אינה יכולה להיעשות בהסכם בין הצדדים, והיא טעונה שינויי חקיקה. כמו כן ייסגרו, על פי הסיכום, יחידות שיקום נפגעי הנפש בבתי החולים הממשלתיים ("הוסטלים לחולי נפש"). מטופלי היחידות יעברו לשיקום קהילתי ועובדיהן ייקלטו בבתי החולים.

 

בין הצדדים ממשיכים להתקיים דיונים אחרונים על הפרטים הסופיים של הסיכום ביניהם. אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש מתנגדים נחרצות לכוונה להעביר ממשרד הבריאות למשרד הרווחה את האחריות לטיפול בנפגעי הנפש, ומזהירים כי הדבר יפגע באופן ממשי בשיקום הקהילתי שנכי הנפש זוכים לו כיום בישראל. לאחר סגירת הפרטים הסופיים, צפוי הסיכום להיות מאושר באופן רשמי בימים הקרובים על ידי הנהלות משרדי הבריאות והאוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: עמית שאבי
הפגנה נגד סגירת "אברבנאל" מול הכנסת (ארכיון)
צילום: עמית שאבי
מומלצים