שתף קטע נבחר

מדגם בקפריסין: רוב היוונים נגד איחוד האי; הטורקים בעד

80 אחוז מהתושבים היוונים בקפריסין דחו, על פי תוצאות מדגם טלוויזיוני, את תוכנית האיחוד של האו"ם, ואילו כ-60 אחוז מהתושבים הטורקים הצביעו בעדה. דחיית התוכנית על ידי התושבים היוונים תגרום לסיכולה ורק החלק היווני של האי יצטרף לאיחוד האירופי ב-1 במאי

80 אחוז מהתושבים היוונים של קפריסין מתנגדים לתוכנית האו"ם לאחד את האי ואילו כ-60 אחוז מהתושבים הטורקים תומכים בה. כך עולה מתוצאות מדגם טלוויזיה שתוצאותיו פורסמו הערב (שבת), בעקבות משאל העם שנערך היום באי.

 

אם אכן יתברר שרוב התושבים היוונים הצביעו נגד, תידחה תוכניתו של מזכ"ל האו"ם קופי אנאן לאיחוד האי. בכך ניסה אנאן להביא לסיום הסכסוך, הנמשך מזה שלושה עשורים, לקראת כניסתה הרשמית של קפריסין היוונית לאיחוד האירופי בשבוע הבא, ב-1 במאי.

 

נציבות האיחוד האירופי הביעה צער בעקבות פרסום תוצאות המדגם. "נציבות האיחוד האירופי מצרה על כך שקהילת קפריסין היוונית לא אישרה את ההסדר הכולל לפתרון בעיותיה של קפריסין, אך היא מכבדת את ההחלטה הדמוקרטית של העם", נאמר בהודעה מטעם הנציבות.

 

בעקבות תוצאות המדגם, קרא שר החוץ של טורקיה, עבדאללה גול, להסיר את אמברגו הסחר הבינלאומי המוטל על קפריסין הטורקית. "חייבים להסיר את האמברגו. הבידוד של קפריסין הטורקית חייב לבוא אל קיצו", אמר גול במסיבת עיתונאים. כמו כן אמר גול כי כעת לא תוציא טורקיה את חייליה מצפון קפריסין.

 

תוכנית האו"ם - יישות ריבונית מאוחדת 

 

כחצי מיליון קפריסאים יוונים בדרום האי וכ-150 אלף קפריסאים טורקים בצפון הינם בעלי זכות בחירה.

 

התוכנית, שמתכונתה הסופית גובשה אחרי סבב שיחות בשוויץ בחודש שעבר, קוראת לאיחוד שני החלקים, היווני והטורקי, לפדרציה של שתי מדינות תחת שלטון מרכזי רופף. 

 

קבלת התוכנית, שבמסגרתה נדרשים הצדדים גם לוויתורים כואבים, היתה אמורה לסלול את הדרך לכניסתה של קפריסין כולה לאיחוד האירופי כיישות ריבונית מאוחדת.

 

דחיית התוכנית על ידי אחד הצדדים, סותמת את הגולל על ניסיונות האיחוד הרבים של השנים האחרונות, ומשמעותה הצטרפות רק של החלק היווני לאיחוד. החלק הטורקי – שממילא זוכה להכרה רק על ידי שלטונות טורקיה – יישאר מאחור, עני ומבודד פוליטית.

 

הצפון הטורקי אמור היה להרוויח בגדול

 

לפני הבחירות צפו המומחים שהטורקים בצפון יצביעו בעדה. המשמעות היא אמנם ויתור על שטחים לטובת הדרום, אולם תושבי הצפון היו אמורים לקבל פיצוי כלכלי תמורתם. הסנקציות הכלכליות שהוטלו על הצפון לאחר שנכבש על ידי טורקיה היו אמורות להסתיים והצפון היה אמור להצטרף לקהיליה הבינלאומית ולמועדון האירופי המכובד.

 

מנגד, סקרים צפו שהדרום היווני ידחה את התוכנית. נשיא קפריסין, טסוס פאפאדופולוס, עודד את המצביעים להצביע "לא". לעומתו, הנשיא לשעבר וסיליו קרא לאזרחים להצביע "כן".

 

פרשנים ציינו כי רבים בחלק היווני סבורים שהתוכנית מפלה אותם לרעה ומתעלמת מהדרישות שהציבו במשא ומתן המקדים. הם מלינים על כך שעל פי התוכנית, לא כל היוונים שנמלטו מאימת הכיבוש הטורקי ב-1974 יורשו לחזור לבתיהם בצפון, אלא רק חלקם. הם טוענים גם שהעובדה שזכותם של היוונים מהדרום העשיר לרכוש נדל"ן ולסחור בצפון הזול תוגבל, אינה עולה בקנה אחד עם תקנות האיחוד האירופי.

 

גם האמריקנים מעוניינים באיחוד

 

על אדמת קפריסין מוצבים כיום כ-40 אלף חיילים טורקים שפרושים על הגבול בין הדרום לצפון. כישלון יוזמת איחוד האי, והצטרפות של הדרום לאיחוד האירופי, משמעותה שחלק מאדמת אירופה יהיה תחת כיבוש החל מה-1 במאי.

 

למצב שכזה תהיה בוודאי השפעה על עמדת האיחוד האירופי בבואו להכריע האם לקדם את מהלכי הצטרפותה של טורקיה לאיחוד בעוד מספר שנים. טורקיה מקווה שתקבל מהאיחוד האירופי בסוף השנה תאריך לתחילתן של שיחות ההצטרפות, אולם פרשנים ציינו כי כישלון בקפריסין עלול להעיב על המהלך הזה.

 

זו הסיבה שבאנקרה תמכו בגלוי בתוכנית אנאן ואף הפעילו מערכת לחצים על עמיתיהם בחלק הטורקי לקבלה. גם ארה"ב מעוניינת לראות את קפריסין מתאחדת משום שהדבר יתרום לסיכויי הצטרפות טורקיה, בת בריתם הנאמנה, לאיחוד האירופי.

פורסם לראשונה 24/04/2004 07:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מנהיג קפריסין הטורקית מצביע
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מנהיג קפריסין היוונית מצביע
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
ניסיון אחרון להתאחד. מפגינים טורקים
צילום: איי פי
מומלצים