שתף קטע נבחר

הערב: ליקוי ירח מלא

הירח יוסתר מאור השמש על ידי כדור הארץ, בליקוי מלא ומרשים שיגיע לשיאו בשעה 23:30. מהו ליקוי ירח, וכיצד תוכלו לצפות בו

ליקוי ירח מתרחש כאשר הירח, המקבל את אורו מהשמש, מוסתר מאורה על ידי צילו של כדור-הארץ. מצב זה מתרחש רק כאשר הירח מלא (במחצית החודש העברי), כיוון שאז הירח, כדור הארץ והשמש מצויים על קו אחד. בדרך כלל, ליקוי ירח מלא בא בסמיכות של חצי חודש עם ליקוי חמה (בהפרש של חצי הקפה כאשר הירח מצוי במולד והוא מסתיר את השמש מכדור הארץ). ליקוי החמה שנצפה ב- 19 באפריל, נראה מחצי הכדור הדרומי ומאנטרקטיקה.

 

מאחר ומישור הסיבוב של הירח סביב כדור הארץ נטוי בזווית של 5 מעלות יחסית למישור שבו כדור הארץ סביב השמש, לא מתרחשים ליקויים מדי מולד או ירח מלא. התנאי הוא שבנוסף להיות הירח במולד (כדי לאפשר ליקוי חמה) או מלא (כדי לאפשר ליקוי ירח) הוא צריך להיות גם סמוך מאוד למישור הסיבוב של כדור הארץ סביב השמש.

 

הבבלים מצאו את המחזוריות של ליקויי המאורות כבר לפני 3000 שנה וקראו לה "סארוס" כשבכל מחזור סארוס ישנם עד כ- 74 ליקויים בממוצע (ישנם גם מחזורים עם למעלה מ- 80 ליקויים). בעת ובעונה אחת יש כמה מחזורי סארוס במקביל. הליקוי הנוכחי הוא הליקוי ה- 33 בסדרת הסארוס מספר 131 שבה 72 ליקויים סך הכל.

 

כיצד צופים בליקוי ירח מלא

 

ליקוי ירח מתרחש כאשר הירח המלא נכנס לצל שמטיל כדור הארץ. מכאן, שאין כל צורך באמצעי עזר כדי לראות את ליקוי הירח, בכל שלביו. צפייה במשקפת או בטלסקופ קטן בהגדלה קטנה עשויה להעצים את המחזה בעיקר בשלב המלא, אז יודגש הגוון של הירח. ליקוי הירח הבא שייראה בישראל יהיה ב- 28 באוקטובר 2004 לפנות בוקר ואף הוא יהיה ליקוי מלא.

 

התצפית המרכזית תתקיים במצפה הכוכבים בגבעתיים, כאשר כל מתחם גן העלייה השנייה הסמוך למצפה יגודר, ובגן יפוזרו טלסקופים רבים. מדי פעם ינתנו הסברים לקהל הרחב. ליקוי הירח המלא כפי שייראה מישראל יועבר בשידור חי באתר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, ובאתר "קוסמוס" בו ניתן לקבל גם מידע נוסף על הליקוי.

 

שלבי הליקוי

 

בליקוי ירח יש שלושה שלבים:

 

הצל החלקי (פנאומברה) - בשלב זה, מסתיר כדור הארץ רק חלק מאור השמש וחלק מאורה נופל על הירח. כאשר הירח מצוי באיזור הצל החלקי, קשה מאוד לראות ירידה באורו של הירח, אלא רק כאשר הירח קרוב לאיזור הצל המלא.

 

הצל המלא (אומברה) – באיזור זה, חוסם כדור הארץ מהירח (או מחלקים מסוימים ממנו) את כל אורה של השמש. צורת איזור הצל המלא היא חרוט הנמשך מכדור הארץ אל מעבר לירח. כאשר הירח (או חלקו) נכנס לאיזור הצל המלא, נמנע מאותו איזור אורה של השמש כליל. כל עוד חלק מהירח מצוי באיזור הצל המלא וחלק באיזור הצל החלקי, הליקוי הוא חלקי.

 

ליקוי מלא - כאשר הירח כולו מצוי באיזור הצל המלא. בשלב זה נמנע אורה של השמש מכל הירח (צופה היפותטי שיעמוד על הירח יראה ליקוי חמה מלא, כאשר השמש מוסתרת מאחורי כדור הארץ). בשלב הליקוי המלא חלק מקרני השמש נשברות מבעד לאטמוספירת כדור הארץ אל איזור הצל המלא וחלקן מגיעות אל הירח. ככל שכמות האבק באטמוספירה גדולה יותר, יקטן הסיכוי של קרני השמש הכחולות לחדור מבעד לאטמוספירה והירח ייראה אדום יותר. כמו כן, ככל שמתקרבים אל מרכז חרוט הצל שמטיל כדור הארץ, פחות ופחות קרניים מצליחות להגיע. מסיבה זו, ייראה הירח אדמדם בעת ליקוי ירח מלא.

 

זמנים

 

20:50 - הירח מתחיל להיכנס אל איזור הצל החלקי. בשלב זה עדיין קשה להבחין בירידה באורו של הירח. רק לקראת השלב השני נראה מעין צל קלוש בצידו הצפון מזרחי של הירח.

21:48 - הירח נכנס לאיזור הצל המלא. בשלב זה ייראה צל כהה שילך ויתפשט על פני הירח מכיוון הצד הצפון מזרחי של הירח.

22:52 - תחילת הליקוי המלא. בשלב זה הירח מצוי כולו באיזור הצל המלא, כשנקודת האור האחרונה תראה בצד הדרום מערבי של הירח. הירח ילך וייעשה אדמדם, כפוף לתנאים האטמוספיריים באותו יום.

23:30 – שיא הליקוי המלא. ברגע זה, הירח מצוי במרחק הקטן ביותר ממרכז הצל. המרחק בין מרכז הירח למרכז חרוט הצל יהיה 0.31 רדיוסי כדור הארץ. אולם, כיוון שהירח מצוי סמוך לשולי חרוט הצל (רק 1.309 קוטרי ירח יהיו בתוך חרוט הצל) ייתכן וצידו הדרומי (התחתון) של הירח ייראה בגוון כחלחל או צהבהב.

00:08 – סוף הליקוי המלא. נקודת אור ראשונה תיראה בצידו הצפון מזרחי של הירח. הירח כעת נמצא בשלב של ליקוי חלקי.

01:12 – סוף שלב הצל המלא – הירח יוצא כולו מאיזור הצל המלא ולמעשה, למעט צל קלוש באיזור הדרום מערבי שילך ויעלם במהירה, מסתיים הליקוי.

02:10 – סוף שלב הצל החלקי.

 

יגאל פת-אל, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.


פורסם לראשונה 02/05/2004 14:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
ליקוי הירח
צילום: מאיר אזולאי
צילום: מאיר אזולאי
ליקוי הירח
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים