שתף קטע נבחר

מדריך: איך לבחור מסך פלזמה?

מסכי הפלזמות וה-LCD הם הדבר החם ביותר בשוק הטלוויזיות, למרות מחירם הגבוה. מה ההבדל בין מסך פלזמה לטלוויזית פלזמה, מה חשוב לבדוק לפני הקנייה, מי הם המותגים הנחשבים וכמה עולה ההתקנה

לא רק אוהדי הכדורסל קיבלו בסוף השבוע זריקות אנדרנלין, גם שוק הטלוויזיות זכה לעדנה שלא ידע כמוה כבר זמן רב. משחקי הפיינל פור הזרימו את הצרכנים לחנויות והקפיצו את מכירות מכשירי הטלוויזיות בשיעור משמעותי של 30%-20% לעומת החודש הזהה אשתקד.

 

עם או בלי המשחקים, בישראל נמכרים קרוב ל-300 אלף מקלטי טלוויזיה בשנה, כאשר רוב הציבור עדיין נצמד למכשיר הטלוויזיה הישן והטוב, עם מסך שהולך וגדל, אך באותו זמן גם הולך ונעשה שטוח יותר ויותר.

 

הדבר החם ביותר בשוק הוא מסך הפלזמה. אם לפני כ-4 שנים נמכרו 500 מסכים כאלה בשנה, הצפי לשנת 2004 עומד על למעלה מ-10,000 מסכי פלזמה. במקביל, תופסים תאוצה מכשירי ה-LCD. המחירים של המסכים החדשים האלה בשמיים, ומגיעים לאלפים רבים של שקלים.

 

בחברת ניופאן, ייבואנית טלוויזיות טושיבה, גרונדיג, פיילוט ומרנץ, אומרים שלמרות המחיר הגבוה, הביקוש למסכים האלה רק עולה. "הסיבות לכך הן השיפור באיכויות התמונה, ההנאה שבצפייה במסך גדול וגידול בזמן הפנוי של הציבור", אומר גרשון פטרושקה, סמנכ"ל השיווק של החברה.

 

לפני כ-4 שנים, כשמסכי הפלזמה הראשונים ראו אור סלון, היה מחיר המסך כמחירה של מכונית: יותר מ-100 אלף שקלים. גם היום טלוויזיה כזו אינה זולה - אך המחירים ירדו, בעיקר בגיבוי הורדת המיסים האחרונה.

 

רזולוציה וקונטרס

 

מסכים אלה מתאפיינים בדקותם (12-8 ס"מ), בעיצוב אלגנטי, שחוסך מקום רב בבית, ובתמונה חדה ביותר. לרמה הגבוהה של התמונה אחראית הטכנולוגייה של גז ונוזל, עליה מבוססת הפלזמה.

 

בין הנתונים שחשוב לבדוק במכשירי הפלזמה: יחס קונטרסט (הגבוה עומד בדרך כלל על 4000-1:3000:1), מידת רזולוציה (הגבוהה במיוחד עומדת על 1000X1000 פיקסלים) ורמת בהירות (הגבוהה עומדת על DM 1100-1000C). ככל שפרמטרים אלה גבוהים יותר - מתקבלת תמונה טבעית וחדה יותר. כמו כן כדאי לבדוק האם קיים מסנן פליטה, שחוסם את הקרינה הנפלטת מהמסכים.

 

מסכי הפלזמה מגיעים בגדלים שבין 63-'42', ומחירם נע בין 80,000-20,000 שקל. עליהם יש להוסיף את ההתקנה, התלייה והביטוח.

 

מותג יפאני או סיני?

 

בעולם קיימות היום בסך הכל 6 יצרניות פלזמות. 4 מהן יפניות: פיוג'יצו, פיוניר, נק ופנסוניק, ושתיים קוריאניות: LG וסמסונג. בשוק קיימים שחקנים נוספים, שמותגיהם נחשבים איכותיים למדי, למרות שהם אינם מייצרים את המסכים אלא רק משווקים אותם תחת שמן. נמנים עליהם טושיבה, פיליפס, סוני, היטאצ'י, ו- JVC. המותגים הזולים יותר הם מותגים ישראליים שקונים מוצרים בקוריאה או בסין. נמנים עליהם גרונדיג, פיילוט, פוג'יקום, מרנץ, אקאי, פרווויו ועוד.

 

מיקי קמחי, מנכ"ל חברת יניר, המשווקת בישראל את חברות פיוג'יצו ו-נק, אומר כי לדעתו, בגלל יכולת הייצור המוגבלת והביקוש העולמי הגובר, מחירי הפלזמה האיכותית לא צפויים לרדת בטווח הקצר. לאחרונה חתמה חברת סוני על הסכם לשיתוף פעולה אסטרטגי עם חברת סמסונג, במסגרתו יקימו החברות מפעל לייצור מסכי פלזמה. הקמת מפעל כזה כרוכה בהשקעת ענק המוערכת בכ-2 מיליארד דולר, ולכן אין לצפות שמכשירים אלה יהיו בקרוב עממיים ושווים לכל כיס.

 

קמחי טוען שמותגי פלזמות רבים הם המצאות ישראליות. הם אמנם זולים יותר (באתרי הקניות באינטרנט אפשר להשיג כאלה אפילו ב-12 אלף שקל שקל, יי), אך רובן מיוצרות בסין ואיכותן מוטלת בספק. במכשירים אלה רואים גרוע, התמונה נמרחת והצבעים אינם חדים. "לא בטוח גם, שהיבואן יכול לעמוד מאחורי האחריות שהוא נותן", אומר קמחי.

 

כדאי לדעת: מסכי הפלזמה נמדדים גם במספר שעות הפעילות שלהן. בעוד היצרניות היפניות מבטיחות כ-40,000 שעות הקרנה (כ-20 שנה למי שרואה כ-5 שעות ביום, לפי החשבון שלנו), הרי שהקוריאניות חותמות רק על 20,000 שעות הקרנה, כלומר חצי מאורך חייהן של היפניות.

 

מומחים בתחום אף אומרים, שהפלזמות שאנחנו קונים היום לא יחזיקו מעמד יותר מ-7-6 שנים, שלא לדבר על כך שעדיין אין מערך מספיק לתיקונים במקרה של תקלות. אגב, חוויית הקנייה של קולנוע ביתי ומסכי פלזמה בחנויות מתמחות נוסח סיגנל בתא או הוליווד בהרצליה שונה לחלוטין מקנייה באחת מרשתות החשמל.

 

בחנויות מסוג זה תוכלו להתייחד עם המכשירים ולהשוות ביניהם בתנאי התחלה טובים, לפני שאתם מחליטים על הקנייה היקרה הזו.

 

עושים סדר במונחים

 

טלוויזיית פלזמה: לאחר פיתוח מסך הפלזמה נוצר צורך בקרב הצרכנים במסך המשלב בתוכו מערכת סאונד אינטרגרלית. כדי לקבל הכל במכשיר אחד נולדה טלוויזיית הפלזמה, שכוללת בתוכה ממיר, רמקולים וטיונר. היתרון במכשיר כזה הוא בין השאר בכך שהוא מופעל על-ידי שלט אחד בלבד, אומר פטרושקה מניופאן.

 

סער חסר, מהחנות המתמחה לצרכי אודיו-וידאו סיגנל בתל-אביב, אינו מתלהב מהפלזמה-טי.וי. "במכשירים אלה שומעים הרבה פחות טוב מאשר בפלזמה המחוברת למערכת", הוא אומר, "בכלל, אם כבר הולכים על מסך פלזמה כדאי לקחת בחשבון את עיצוב הפנל. לדעתי, כמה שהוא יותר נקי ונטול חלקים, כך המכשיר יפה יותר".

 

למרות שמחירי טלוויזיות הפלזמה זהים למדי למחירי מסכי הפלזמה, עדיין אין להן שוק גדול, מה עוד שמותגים רבים אינם מספקים סוג זה של מכשירים. בין החברות המייבאות טלוויזיית פלזמה: טושיבה, פיליפס וסמסונג.

 

טלוויזיית LCD) L iquid Crystal Display): גם כאן מדובר על מוצר דקיק ואלגנטי, שניתן לתלות על הקיר כמו תמונה אימפרסיוניסטית. מכשירים אלה מתהדרים בטכנולוגייה חדשה, שבעזרתה אפשר לראות הכי ברור וחד שאפשר. מדובר בטכנולוגייה המשתמשת בתצוגה קריסטלית נוזלית לצורך הפקת תמונה, בניגוד לפלזמה, שעובדת על גז.

 

ה-אל-סי-די מגיעה אצל רוב המשווקים לגודל מקסימלי של 32', אך היא הולכת וגדלה בהתמדה. "שארפ" מציעה מכשיר בגודל 37',  וסמנסונג כבר הכריזה על מכשיר כזה בגודל 57'. בחנות סיגנל מדווחים, כי בקרוב עומד להגיע דגם אלחוטי של אל-סי-די שגודלו 20', אותו ניתן יהיה לנייד ממקום למקום. אין גבול להמצאות.

 

בניגוד לפלזמה, יכול מסך אל-סי-די לתפקד גם כמסך מחשב וגם להיות חצוי, ולכן הוא מתאים במיוחד למשרדים וחדרי ישיבות. הוא כולל כבר רמקולים וטיונר, כלומר אין צורך בתוספות, אך יש הטוענים נגדו כי דווקא בגלל שהתמונה כל-כך ברורה ומפורטת רואים יותר מדי (במשחקי כדורגל, לדוגמה, רואים שהדשא מלאכותי...).

 

אלי בריק, סמנכ"ל בקבוצת מיני ליין, נציגת סמסונג בישראל, מעריך כי בקרוב תתחזק המגמה של מעבר למכשירי אל-סי-די. בטלוויזיות אלה ברמת הרזולוציה גבוהה ביותר ולכן התמונה שנוצרת היא הכי קרובה למציאות שאפשר. מחירי אל-סי-די דומים למחירי הפלזמות והם נעים בין 30,000-20,000 שקל למכשירים בגודל 32'.

 

מקרן קדמי: שיטת הקרנה שהולכת ותופסת תאוצה ומצטרפת לז'אנר הקולנוע הביתי. מדובר במכשיר קטן, שמחובר או תלוי על הקיר במשרד או בבית. הוא מתחבר לממיר של הטלוויזיה ומקרינים איתו על גבי הקיר או על גבי מסך. על-ידי מקרן קטן כזה ניתן לקבל מסכים בגדלים רבים ואף בגודל של 3 על 3 מ'.

 

מעבר לאיכות התמונה, יתרונו של המקרן הוא בעוצמת ההארה, המאפשרת לראות סרט או משחק כדורסל בתאורה חלקית. חברות סוני ו-HP, המשווקות מקרנים כאלה, אומרות כי יתרונם הוא בעיקר בכך שהם קטנים ונוחים מאוד. גם מחירם של אלה הולך ויורד והוא נע בין 12,000-7,000 שקל.

 

מקרן אחורי:  מדובר בטלוויזיות גדולות במיוחד, שנזקקות לטכנולוגיות השונות מאלה הרגילות בגלל גודלן. חלקן מופעלות בטכנולוגיית השפופרות (כמו בטלוויזיות הרגילות) אך חלקן מבוססות על שיטת הקרנה בטכנולוגיית לוחות LCD. כאן מדברים על גודלי מסך רבים כמו 50 ,'43 ,'42 ,'41' ו-60', במחירים שמתחילים ב-10,000 שקל.

 

ברשת סקאל-אלקטריק השיקו בפסח האחרון טלוויזיות מקרן אחורי עם מסך ענק (52' ו-60'). לדברי חיים למפרט, המנהל המסחרי של הרשת, המקרן האחורי הנחשב לשיא הטכנולוגיה מופעל בטכנולוגיית DLP, כלומר שידור בעזרת מראות, המקרינות את התמונה על כל פיקסל בנפרד כלפי המסך.

 

למפרט טוען, כי טכנולוגייה זו תתחרה על הפורמט העתידי מול טכנולוגיית הפלזמה ו-LCD. מחירי המקרנים האחוריים נעים בין 15,000-9,000 שקל.

 

כמה עולה ההתקנה

 

המחיר הגבוה של מסך הפלזמה הוא רק התחלתה של ההשקעה. למחיר זה יש להוסיף בראש ובראשונה את את עלות ההתקנה, שנעה בין 1,500-500 שקל. מתברר שהמסכים הדקים האלה כבדים למדי, ולכן יש צורך במתקן מיוחד ובקידוחי קיר כדי לתלות אותם.

 

דורון שירזי, מנכ"ל רשת חשמל ליאור, אומר כי ברוב הרשתות גובים כ-500 שקל לתלייה, אך בחנויות המתמחות מדברים על 500 שקל למתקן התלייה עצמו, לא כולל התקנה.

 

לא כולם רוצים שמסך הפלזמה יהיה דבוק לקיר, ולכן כדי שאפשר יהיה לצפות בו מכמה זוויות ניתן להניחו על זרוע שיוצאת מהקיר ומסתובבת ב-180 מעלות (כ-3,000 שקל), ואפשר גם להציבו אל השולחן או על המזנון, ואז עלות המעמד השולחני היא כ-300 שקל.

 

והעיקר: מכיוון שמסך הפלזמה אינו כולל מערכת שמע, הרי שמי שאין לו כזו או רוצה להשתכלל צריך לקחת בחשבון מערכת רמקולים (החל מ-1,500 שקל למותגים האיכותיים) ורסיבר (החל מ-2,000 שקל). ועוד לא דיברנו על כבלים, שחשיבותם במכשירים אלה גדולה במיוחד (החל מ-100 שקל לכבל) ועל ביטוח המכשיר בחברת ביטוח.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ידיעות אחרונות
מסך פלסמה. סיפור יקר
צילום: ידיעות אחרונות
מומלצים