שתף קטע נבחר

עוצמת האש

ההתכנסות מסביב למדורה היא הזדמנות לקחת את הזמן, להתהפנט מהאש אבל גם ללמוד איך שומרים עליה, איך נהנים ממנה ואיך נזהרים ממנה. שי גינות מצלמת להבות וצלקות

האש היא בת ברית טבעית. מספקת אור בלילה וחום בשעות קור. היא מהפנטת, מושכת ומפחידה, פרועה ולפעמים שקטה, גמישה, מתפרצת, מתפזרת, מחוללת שינויים עוצמתיים בסביבתה.  קשה להיות אדיש לאש. היא מסמלת חיות, לוהטת או כבויה גם בבני האדם. כל השנים כתבו לה מוסיקה, ציירו אותה, רקדו אותה, קראו לה.   


אש
 

בתרבות האינסטנט מוכרים לנו טבליות להבערה מהירה. בל"ג בעומר יש המון זמן, לא צריך לקצר תהליכים ואפשר להרוויח חוויה נושנה וטובה של הבערת מדורה בעץ אמיתי ובגפרור אחד.  אפשר ללכת בדרכו של 'שומר האש' האינדיאני: להבעיר אש באופן מודע ומכוון, לבחור את הזרדים והעצים המתאימים, להיעזר ברוח ובכיווניה כך שתלבה את האש במידה הנכונה, לשמור עליה שלא תיחנק ושלא תתפרץ. 


סביב המדורה
 

במסורות אינדיאניות שונות משמשת ההתכנסות החברתית מסביב למדורה ללימוד מזקני השבט. עץ שנזרק למדורה בחוסר תשומת לב ופיזר גיצים על היושבים הוא מקור לימוד. סביב המדורה יש מקום לכולם להתנסות, ללמוד להזין את האש כך שתפזר אור וחום וניתן יהיה לחמם עליה מזון.


מדורה
 

מרבית שריפות היער בישראל, כ-80 אחוז מהן, הן תוצאה של חוסר תשומת לב: מנגלים שלא כובו עד הסוף, ערמות זבל , שריפות חקלאיות ורשלנות של חיילים. האש מתעתעת. גם אם נדמה שכבתה, היא יכולה להתעורר לחיים ולהתלקח במהירות בעזרת הרוח. יש להשלים את מלאכת הכיבוי עד הסוף.


אצטרובל שרוף

חורש שרוף

התחדשות
 

בארץ שלנו אין מקום לברך על שריפות טבעיות, גם אם ידוע שבטבעיותה מביאה האש להתחדשות היער - סוף והתחלה בעת ובעונה אחת. לאחר השריפה אפשר לראות את התבקעותם של איצטרובלי האורן. הזרעים מתפזרים ונובטים, כך גם זרעי הלוטם ואחרים. הנביטה היא רק תחילת התהליך. שנים יעברו עד שהחורש ישוקם וצלקות הנוף יחלימו. 

 

שי גינות היא צלמת, מנחת סדנאות התבוננות וצילום, ומחברת סדרת הספרים 'לגעת באור', 'מקום בלב - ירושלים' ו'חופשית ברוח'. ספרה החדש,'נופי נפש', יצא לאור לאחרונה. לאתר הבית שלה לחצו כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שריפה בכרמל. שיקום שנמשך שנים
צילום: שי גינות
מומלצים