שתף קטע נבחר

עת קציר הגיעה

ספירת העומר הגיעה לסופה וכך, כמעט, גם עונת הקציר. הקומביינים עובדים כעת שעות נוספות, וגם ילדים, משפחות וקבוצות יכולים להתנסות בעבודת מגל וחרמש ובטחינת קמח. איך, איפה וכמה - מדריך

עין דור מכמנים אמת התנינים עין שמר 
פלמחים נאות קדומים מרכבות לטרון דרך השדות 
כולנו שבויים כנראה בעולם המושגים של הגננות לפיו את הקציר מציינים בחג הקציר, ורק הטבע מצדו מסרב להיכנע לתכתיבי משרד החינוך: רוב שדות החיטה כבר נקצרו. חג הקציר מציין איפה את סופה של העונה דווקא.

 

מקומה של החיטה, הראשונה שבשבעת המינים, אינו נפקד מן הטרנד של תיירות חקלאית ושאר פעילויות שחזור מלאכות קדומות. לא מעט מקומות מציעים פעילות של קציר, דיש, וטחינת קמח (וגם אפיית הפיתות הבלתי נמנעת), על פי רוב לקבוצות. מלבד יציאה אל מרחבי החיטה, חלק מהפעילויות מאפשרות גם מפגש מעניין עם העברית: זו הזדמנות להכיר גם את העצמים שעומדים מאחורי מילים כמו 'מוץ' ו'תבן', 'אלומה' ו'עומר', 'סאה', 'מדוכה' ו'כברה', 'מורג' ו'מזרה'. לא חייבים להמתין לחג הקציר על מנת להתנסות בעבודת המגל והחרמש.

פורסם לראשונה 12/05/2004 11:58

 

עין דור

 

המוזיאון למלאכות קדומות בעין דור שבגליל התחתון מציע פעילות קציר לקבוצות בנות 25 משתתפים ויותר. אחרי שחוזרים מההתנסות בקציר במגל, בקשירת האלומות ובאיסופם לעמיר, מביאים את החיטה לרחבת המוזיאון ויוצרים גורן. מתנסים בעבודת המורג - פירוק החיטה, ואחר כך מפרידים בין הקש לבין המוץ והגרעינים (ומכאן 'להפריד בין המוץ לתבן').

 

את פעולת ההפרדה מבצעים במזרה: זורים את החיטה אל מול הרוח. אחר כך עוברים להפרדת המוץ מן הגרעינים - 'מרקידים את הכברה'. המוץ, אגב, כך מסבירה נועה עמיר מעין דור, מורכב מן הקליפה ומן המלען, השערה של החיטה. הכברה היא מסננת גדולה אותה מקפיצים ('מרקידים' את הגרגרים) - המוץ עף, והגרעינים נוחתים. משנתערמו הגרעינים, נוטלים סאה (כלי המדידה), והולכים לטחון.

 

בעין דור כמה וכמה סוגים של כלי טחינה. החל במכתש ועלי, מדוכה (אבן עם קערה, לעתים על 3 רגליים) ואבני ריחיים ידניות, וכלה באבני ריחיים של חמור אותן מסובבים 4 ילדים. את הקמח המלא (המתקבל בטחינה שלישית) מערבבים לבצק אותו אופים על סאג' לפיתות.

 

הפעילות אורכת כשלוש שעות, ומחירה הוא 25 שקלים למשתתף מגיל 5. פעילות חלקית תעלה פחות.

לפרטים והרשמה:  6770333 - 04, 6765027 - 050. 

 

 

חזור למעלה
מכמנים

 

אתר 'דרך התנ"ך אל הטבע, גן תנכ"י אקולוגי' במכמנים שעל הר כמון, מציע בנוסף לפעילות חליבה וגיבון, גם פעילות קציר שיבולים ואפיית לחם (בתיאום מראש לקבוצות בלבד). כמו בקציר בימי קדם, גם כאן ישנה הפרדה בין העבודה בשדה לעבודה בגורן. בשדה קוצרים חיטה באמצעות מגל ואולמים 'אלומות שפע'. אלומת שפע, מסבירה רוני רק, ממפעילי המקום, היא אלומה גדולה כמו אלו שהיו אולמים לזוגות שהיו מקימים בית בימי קדם. את האלומות מסדרים לערימה אחת גדולה, העמיר. באותה הזדמנות גם מקבלים הסבר על לקט שכחה ופאה.

 

בגורן היו שתי דרכים להפריד את הגרגרים: חביטה ודיש. שלא כמו גדעון שחבט חיטים בגת על מנת לסתתר מפני מדין, כאן חובטים את החיטים בגורן וגם דשים במורג, לוח עץ גדול ומחורץ שלאורכו תקועים ברזל או אבנים. אחרי הדיש 'מרקידים בכברה', אותה רשת עגולה שבאמצעותה מנפים את הגרגרים. 

 

את הגרעינים מביאים לאבן הריחיים שיש במקום, "אבן ריחיים מבזלת, שהובאה מן החרן", וטוחנים את הגרגרים לקמח. אחר כך אופים את החיטה. האמיצים משתמשים בקמח שטחנו בעצמם, והרוב - בקמח מסחרי.

 

הפעילות אורכת כ-2 עד 4 שעות, והמחיר של 45-35 שקל למשתתף, כולל ארוחה קלה מתוצרת המקום. לתיאום מראש: 9881337 - 04, 2476768 - 052. 

 

חזור למעלה
אמת התנינים

 

חלק מפעילות חג הקציר באתר 'אמת התנינים' בכניסה לבית חנניה, הוא קציר חיטים. 'רכבת הכרכרות' הרתומה לטרקטור עוברת במבוכים של שדות חיטה, ובדרך עוצרים לקצור. אחר כך מפרידים את המוץ מן התבן, טוחנים ומכינים פיתות (גם כאן כמו בכל מקום מקמח מעורבב). הפעילות סביב הקציר היא חלק מיום פעילות שלם שמציע המקום, שכולל חליבת עזים והכנת לבנה, שיט בקייקים, דיג בגדות נחל התנינים (חכות מסופקות במקום), פינת חי ומבוך טבעי עם כתב חידה. עוד באתר שעשועי מים ומגלשות מים, ויש להצטייד בבגדי ים.

 

33 שקלים למבוגר, 44 שקלים לילד. בחג השבועות 17:00-10:00; לפרטים: 6361025 - 04, 8442772 - 052. 

 

חזור למעלה
עין שמר

 

מוזיאון 'החצר הישנה' בעין שמר מתמקד בחקלאות כפי שהיתה בראשית ימי הציונות. שם מביאים את החיטה שנקצרה במגלים אל תחנת הקמח בת המאה ששוחזרה במקום. התחנה מופעלת על ידי מנוע דיזל, אחד מהראשונים בארץ ואחד האחרונים שעוד פועלים. המשתתפים בפעילות לומדים על מבנה החיטה וגם מתנסים בכתישה ידנית של חיטה (בעלי ומכתש, ובאבני ריחיים ידניות).

 

בנוסף לאפיית הפיתות (בתנור אפייה מאבני שמוט) יש הדרכה בנושא ציוד חקלאי והתפתחותו: מחרמשים ומגלים, עבור במחרשות ובמזרעות, ומשם דרך המקצרה המערמת והמאלמת עד לקומביין. לאחרונה נחנך באתר "האנגר מיכאל", אולם גדול ובו טרקטורים בני עשרות שנים וציוד חקלאי ישן.

 

במרכז אירועי החג יעמדו טקסי הבאת הביכורים, שיתקיימו בשבת, בשעות 13:00 ו-16:00, ביום א', בשעה 14:00, וביום ב', בשעות 13:00 ו-16:00. עלות: 45 שקל לילד מגיל 5, 35 שקל למבוגר, לילדים בגילאי 3-5 ולגמלאים. 'החצר הישנה', קיבוץ עין שמר, טל': 6374327 - 04.

 

חזור למעלה
פלמחים

 

מי שמעדיף לשים את הדגש על התבוננות ולאו דווקא על פעילות יוכל לעשות זאת במוזיאון בית מרים שבקיבוץ פלמחים. זהו מוזיאון לארכיאולוגיה המציג עתיקות שנמצאו באיזור החוף הדרומי. באוסף הארכיאולוגי כלי כתישה ואיסום, בעיקר כלי אבן. מנהל המוזיאון, דרור פורת, מסביר שהבולטים בכלי איסום הם כדי הענק שנמצאו בחוף: כלי ענק בגובה של מטר ובקוטר של חצי מטר בהם היו מאחסנים הכל - מנוזלים ועד אבקות. הכלים שנמצאו סמוך ליבנה ים מתוארכים לתקופה הרומית. 

 

שעות פעילות בחג: 11:00-15:00. עלות: 10 שקל לאדם כולל סיור מודרך והדגמות ממסורת ישראל בהקשרים של החג. לפרטים והזמנות: 9538281 - 03. 

 

חזור למעלה
נאות קדומים

 

גם בשמורה הלאומית של טבע הארץ במקורות ישראל, נאות קדומים, נערכת לקראת השבועות פעילות קציר במגלים (בהתאם למצב התבואה בשדה), התנסות במלאכת הגורן וכן טחינת קמח ואפיית פיתות והכנת קלי. הקלי, מה שהכין בעז לרות כאשר הזמין אותה לאכול עם הקוצרים, הם גרגרים שרוככו בקליה ונאכלים חמים.

 

הפעילות היא רק לקבוצות בנות 20 איש ומעלה. בתיאום מראש. טל': 9770777 - 08.

 

חזור למעלה
מרכבות לטרון

 

אתר 'מרכבות לטרון' מציע גם הוא פעילות בנושא הכנת הלחם, "לחם מן הארץ". מהחריש והזריעה עד הקציר, הדיש, טחינת הקמח ואפיית פיתות. על פי רוב נערכת הפעילות לקבוצות תלמידים ובחג השבועות יצאו המבקרים בשיירה רגלית ורכובה לשדה לקצור חיטה, לאסוף לאלומות, לדוש, לטחון ולאפות פיתות. 25 שקל למבוגר, 48 שקל לילד (מגיל שנתיים עד 15). 9797620 - 08. 

 

חזור למעלה
דרך השדות

 

רוב שדות התבואה בארץ לא נזרעו כדי שילדי ישראל יתנסו בעבודת המגל. שדות חיטה רחבי ידיים אפשר למצוא בשפלת יהודה (דרך החיטה) ובצפון הנגב. בהמשך לדרך הנוף דרך הבשור, נסללה לאחרונה דרך נוף נוספת 'דרך השדות', 18 קילומטרים העוברים בין קיבוץ צאלים למצפה גבולות ומשם למושבי חבל הבשור עד לכביש 232, לאורך שטחים חקלאיים מסוגים שונים. 

 

לאורך חלק ניכר מן הדרך קוצרים כעת הקומביינים את החיטה 24 שעות ביממה. קיבוץ צאלים מציע לאורחי האורחאן שלו (וגם לקבוצות שלא לנות בצאלים), סיור מודרך בן שעתיים וחצי לאורך דרך השדות כולל הדגמות. לפרטים נוספים: 9989274 - 08, 3836791 052. 

 

  • המחירים נכונים לשבועות תשס"ה, יוני 2005.
  • המידע בכתבה נמסר על ידי מפעילי האתרים והוא באחריותם.

 

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
את האלומות אוספים לעמיר
צילום: לע"מ
את החיטה מרקידים בכברה
צילום: סי די בנק
מהגרגרים טוחנים סאה
צילום: גילי סופר
מומלצים