שתף קטע נבחר

הטכניון מתפרע עם "טכנוראש"

אתמול התקיימה בטכניון תחרות "טכנוראש" השלישית, אותה ייסד ניב-יה דורבן ז"ל, סטודנט שנרצח לפני כשנה. המטרה: להנחית ביצה בשלום

כיצד "קוטפים" ביצה ומביאים אותה למטרה בלי לשבור אותה?, על כך "שברו את הראש" המתמודדים בתחרות ה"טכנוראש" השלישית, שהתקיימה אתמול (ב') בטכניון.

 

המשתתפים נדרשו לייצר רובוט שיוכל לנסוע לעבר ביצה שנתלתה על חוט בגובה מטר וחצי, לאחוז בה ולהביאה בשלום לנקודה מוגדרת על הקרקע. 26 הצוותים שהשתתפו בתחרות השתמשו באביזרים שונים כדי לגזור את החוט ולהנחית את הביצה, ביניהם: מספרים, סכינים, זיקוקים, קלקר, קצף גילוח, גרביונים, ספוגים ועוד.

 

הזוכים השנה היו מקסים דבורצקי ודימיטרי רוטשטיין מהפקולטות לפיזיקה ומדעי המחשב בטכניון, עם הרובוט "חד קרן". הרובוט, שנבנה על ידי השניים במשך חודשיים, הונע בעזרת מנוע של מברגה חשמלית ביתית, וחתך את החוט אליו היתה קשורה הביצה בעזרת סכין יפני. "חד קרן" השתמש בשקיות אינפוזיה לצורך הנחתת הביצה חצי ס"מ מנקודת היעד, תוך כ-15 שניות.

 

השניים זכו בטיסה זוגית לארה"ב, כולל שהות של ארבעה לילות וביקור בתערוכה טכנולוגית. התחרות השנתית והפרסים מומנו על ידי קרן מיוחדת שהקים הטכניון, וכן בעזרת דוקטור בוב שילמן האמריקני וחברות מסחריות שנתנו את חסותן. נושאי התחרות בשנתיים הקודמות היו השלכת ביצה מגג הבנין ללימודי ארכיטקטורה בטכניון, שגובהו 40 מטר, מבלי שתתנפץ ("ביצקופטר", 1997), ובהנעת כלי רכב זעירים באמצעות שני נרות ("נרמוביל", 1999).

 

"תבוא מהר, ניב-יה נורה"

 

תחרות ה"טכנוראש" נערכת לזכרו של הסטודנט סרן ניב-יה דורבן ז"ל, שהגה, יזם, ניהל והנחה אותה בשנתיים הראשונות לקיומה. דורבן, שהיה סטודנט בפקולטה לאווירונאוטיקה וחלל, וכן למד לתואר שני בהנדסה רפואית ושירת בחיל האוויר, נרצח בחודש מרץ, 2003, במהלך ניסיון שוד בכניסה לביתו.

 

הרצח אירע בסביבות השעה שמונה בערב, ברחוב השופטים בתל אביב. הוא נורה בבטנו על ידי חייל לובש מדים, שנמלט מזירת הרצח. מאוחר יותר נתפס היורה, והתברר כי היה שיכור כלוט. בחקירתו בבית הדין הצבאי של פיקוד הצפון, הודה הרוצח בן ה-20, חייל בחיל החינוך, כי ביקש לגנוב את מכוניתו הצבאית של דורבן. טרם ניתן גזר הדין במשפטו.

 

אביטל, ידידתו של דורבן, ששהתה ברכב, שיחזרה את הרגעים הללו במקומון "תל אביב": "ניב-יה יצא מהרכב, שנותר מונע, והלך להוציא את התיק שלו מתא המטען ולעלות למעלה. הייתי אמורה להחליף אותו בנהיגה, אז התכופפתי בתוך המכונית כדי לנעול נעליים. כשהרמתי את הראש היה שם בחור שכיוון אליו נשק, ותוך שנייה היתה ירייה. אחד החלונות היה פתוח והחייל הזה אמר משהו אבל לא הצלחנו לשמוע. הכל קרה ברגע, לא יכולנו בכלל להאמין".

 

יניב, חברו הקרוב, שהוזעק למקום על ידי אביטל, סיפר, "היא אמרה לי תבוא מהר, ניב-יה נורה. חשבתי שאולי הוא נקלע לקרב יריות של עבריינים. חשבתי שפגעו בו בשוגג ושהוא נפצע. הגעתי למקום הרצח, וכל הגוף רעד לי. הרגשתי שהוא איננו. נסענו לבית החולים, ובדרך שמענו ברדיו שהוא נפטר". הוא היה בן 25 במותו.

 

"התחרות נולדה כדי להרחיק את הסטודנטים מספרי הלימוד וממסך המחשב, לתת להם במה לביטוי יצירתי תוך התמודדות עם אתגר התחרות - בעיות הנדסיות מורכבות, באווירת כיף". "זה היה המוטו שלו, שעליו מנסה הטכניון לשמור גם היום", מספר ל-ynet אביו, פרופסור דב דורבן מהטכניון, שמוסיף כי השנה השתתפו בתחרות גם תלמידי תיכון, בפעם הראשונה. זאת, בעקבות רצונו של ניב-יה לקרב אותם לטכניון. לדבריו, אחד הדברים שהיו חשובים לבנו היה הפן המהנה והיצירתי של הלימודים התיאורטיים. הבחירה בביצה בתחרות השנה נעשתה לזכר התחרות הראשונה ההיא, שיזם ניב-יה דורבן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דבורצקי ורוטשטיין עם החד קרן. 15 שניות להנחית ביצה
מומלצים