שתף קטע נבחר

בג"ץ: משרד החינוך מחוייב ליישם את חוק השילוב

ארגוני "בזכות" ו"יתד" ביקשו לחייב את המדינה לאכוף חוק, לפיו יוכלו ילדי החינוך המיוחד להשתלב בחינוך הרגיל בדרך שתועיל להתפתחותם התקינה. אך בתשובת הממשלה נאמר כי מדינת ישראל איננה מוכנה לשלב ילדים מוגבלים במערכת החינוך. היום קיבלו שופטי בג"ץ את עמדת הארגונים ועל פי הפסיקה, משרד החינוך יחוייב ליישם את החוק החל משנת הלימודים הבאה

ילדי החינוך המיוחד המשולבים בכיתות רגילות רושמים ניצחון נוסף: בג"ץ הורה היום (ד') למשרד החינוך ליישם את שנפסק בעבר ואת שעוגן בחוק, החל משנת הלימודים הבאה.

 

לפני כשנתיים, קבע בג"ץ בעקבות עתירה של הורים לילדים אוטיסטים ובעלי תסמונת דאון כי על המדינה לספק חינוך מיוחד חינם לילדים בעלי הצרכים המיוחדים שנמצאו מתאימים לשילוב.

 

ואולם, ההורים, וארגון "יתד" וכן ארגון "בזכות", נאלצו לעתור שוב לבג"ץ בטענה שמשרד החינוך מסרב ליישם את הפסיקה על אף שמאז אפילו כבר חוקק חוק בנושא וכי מוערמים קשיים על השילוב. הבוקר, קובע בג"ץ כי הילד המשולב זכאי למלוא השירותים, לרבות הסיוע לו זכאי ילד הלומד בחינוך מיוחד.

 

העותרים טענו כי לילדים לא הוקצו המשאבים הדרושים לשילובם וביקשו מבג"ץ להורות למדינה להבטיח תקצוב לשירותי סיוע החיוניים לצורך השילוב וכן לחלק בשוויוניות את תקציב החינוך המיוחד.

 

השופטת בדימוס דליה דורנר שכתבה את פסק הדין, התייחסה לעובדה שאין זה הסיבוב הראשון של העותרים בבית המשפט "יש לקוות איפוא, כי חששם של העותרים הפעם הוא חשש שווא ושלא נידרש לגלגול רביעי של העניין".

 

"זה עוד ניצחון"

 

אילאיל לדר, מארגון "יתד", אמרה ל-ynet: "זה עוד ניצחון, אבל משרד החינוך מסרב לקיים את הבג"ץ ואת החוק כבר ארבע שנים. את פקידי משרד החינוך לא מכניסים לכלא אבל זה אולי מה שהיה צריך לעשות. אם לא תקויים הפסיקה גם הפעם, נשקול נקיטת צעדים נגד עובדים ספציפיים של משרד החינוך".

 

גם עו"ד גיל נבו, שייצג את העותרים, נשמע הבוקר מסופק באשר להשלכות המעשיות של החלטת בג"ץ "זה עוד ניצחון במסגרת מאבק מתמשך אך זו כנראה לא תהיה הפעם האחרונה שבה נצטרך לפנות לבית המשפט. נקווה שמשרד החינוך ימלא אחר פסק הדין. אנחנו רצי מרתון, נקווה שבסוף האסימון ייפול לפקידי משרד החינוך והאוצר ויהיה כאן שילוב אמיתי".

  

חגי שמואלי, מארגון יתד, אמר הבוקר "אנחנו מברכים על פסק הדין ורואים בו צעד נוסף לשילוב אמת של ילדים עם תסמונת דאון במערכת הרגילה. אנחנו קוראים לשרת החינוך ללמוד היטב את ההחלטה ולקחת אחריות על הנעשה. אנחנו רואים בה אחראית באופן אישי לביצוע פסק הדין".

 

אחד העותרים הוא אב לילדה אוטיסטית בת 11 הלומדת במסגרת רגילה מאז כיתה א'. הבוקר הוא אמר: "השילוב חשוב לא רק לילדים המיוחדים אלא גם לילדים הרגילים. הם לומדים מזה. אנחנו מאמינים שהסיכוי הטוב ביותר לילדים חריגים להפיק מעצמם את המקסימום הוא רק ע"י שילוב והתעמתות עם כל האתגרים המוצבים להם. החינוך המיוחד אינו מקום אלא שירות ואת זה בעצם קבע הבוקר בג"ץ".

 

ח"כ גבריאלי: משרד החינוך אינו מעל החוק

 

יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ אילן שלגי, אמר בתגובה: "אני מברך על החלטת בג"ץ לחייב את משרד החינוך ליישם את חוק השילוב. הגיע הזמן שמשרד החינוך יהיה מוכן לצאת מהשבלונות, מה גם ששילוב ילד מהחינוך המיוחד בכיתה רגילה עולה פחות מאשר שהותו בחינוך המיוחד".

 

ח"כ ענבל גבריאלי אמרה בתגובה: "משרד החינוך אינו מעל החוק ומחוייב ליישמו. אני קוראת לשרת החינוך לדאוג לחלוקה שוויונית של תקציבי החינוך המיוחד לטובת הילדים המשולבים במערכות הרגילות.

 

"יש לערוך רפורמה מקיפה באגף לחינוך מיוחד במשרד החינוך כשגולת הכותרת היא שינוי המדיניות לכזו המעודדת שילוב הילדים במערכת החינוך הרגילה ולא המטרפדת את סיכוייהם להתפתח ולתרום לחברה הישראלית כולה. כולי תקווה שהחלטה זו תוביל לשינוי המיוחל שבמדינת ישראל החינוך המיוחד יהיה שירות ולא מקום".

 

בהכנת הידיעה השתתף רענן בן-צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
אילוסטרציה
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: אתר הכנסת
"משרד החינוך אינו מעל החוק". גבריאלי
צילום: אתר הכנסת
מומלצים