שתף קטע נבחר

היום בו יוציאו את השוקולד אל מחוץ לחוק

סוכר, שומן, קפאין וסרוטונין שנמצאים בשוקולד משפרים את מצב הרוח שלנו, אבל האננדאמיד, כך גילו לאחרונה - הוא זה שגורם לתחושת "היי". שגיא קופר משמח את האומה עם שני מתכונים שוקולדיים ביותר

"מצטערת", אמרה לי הרוקחת, "אנחנו כבר לא נותנים קוט ד'אור משודרג. הקופה מאשרת עכשיו רק שוקולד מריר גנרי עם תוספות. אתה יכול לבחור בין "פרה" לבין השוקולד הפולני הזה שנקרא וואוול, 70% מוצקי קקאו - שהוא אגב מצוין, אני ממש יכולה להמליץ לך בלב שקט כי הבת שלי לוקחת אותו קבוע".

 

עמדתי המום. לא האמנתי שגם בזה קיצצו. שנים שאני לוקח את ה"קוט" שלי בבוקר לפני שאני יוצא לעבודה, או לפני שאנחנו הולכים לחותנת בחגים. עכשיו, מה יהיה?

 

"תאמרי לי, וכמה עולה הקוט ד'אור?" שאלתי את הרוקחת.

 

"יש לך מכבי מגן?"

 

יש לי, אבל הסתבר שגם זה לא יכול להיות פתרון קבוע. המחיר הוא פשוט בלתי סביר. המזל היה שהשוקולד הפולני הזה באמת עושה את העבודה. אולי צריך ממנו קצת יותר, אבל אין מה להשוות את המחיר.

 

לא, זה לא ממש מדע בדיוני. לפני כמה שנים מצאו חוקרים איטלקים שבשוקולד יש כמות קטנה של חומר שנקרא אננדאמיד. בגוף, החומר הזה מיוצר על ידי תאי המח, ולמרות שאנחנו לא ממש יודעים מה הוא עושה, הרי שבניסויי מעבדה מצאו שמתן אננדמיד גורם לתופעות דומות לאלה של החומר THC, שמצוי בחשיש. הוא משפר את מצב הרוח וגורם לתחושת "היי".

 

אז מה, תגידו, כולם יודעים ששוקולד עושה טוב ומשפר את מצב הרוח, לא?

 

אכן, אבל כמות האננדמיד במח ובשוקולד היא קטנה מאוד, והחומר עצמו מתפרק מהר. הבשורה הטובה היא שבשוקולד יש גם שני חומרים נוספים - דומים לאננדמיד - שמיצבים אותו ומונעים את הפרוק שלו. זאת כנראה הסיבה האמיתית לכך שאנחנו מרגישים טוב אחרי מנה של שוקולד, וזו גם אולי הסיבה להתמכרות, ולכך ששוקוהוליקים אמיתיים מחפשים תמיד תמיד את השוקולד המריר והמשובח יותר, זה העשיר במוצקי הקקאו.

 

ביום שבו יוציאו את השוקולד אל מחוץ לחוק בתואנה שהוא ממכר וגורם להשמנה, אני בטוח שיהיו סוגים שניתן יהיה לקנות ללא מרשם - שוקולד חלב למשל, או ממרח קקאו - ויהיו כאלה שאפשר יהיה לקנות רק באופן "מאושר". סדרה שלישית של שוקולדים תהיה בכלל שוקולדים מתוספים בדמויי אננדמיד. אלה ישמשו לטיפול בדכאון, במקום כל הפרוזאק הזה, שעושה בעיות בבטן ובכל מיני מקומות אחרים. אגב, אני לא מבין למה עוד לא עושים אקמול מצופה שוקולד. זה יכול היה להיות מעודד מכירות מצוין: גם מתוק וגם גורם ל"מצברוחטוב".

 

האננדמיד אינו הסיבה היחידה בגללה שוקולד משפר את מצב הרוח שלנו. אחראים לעניין לא מעט סוכר ושומן שיש בו, קפאין וגם סרוטונין שפועל על מערכת העיכול שלנו. אבל האם אנחנו תמיד פונים לשוקולד - או לאוכל בכלל - כדי לשפר את מצב הרוח שלנו, או שמא מצב הרוח הוא זה שמעודד אכילה?

 

ב"appetite", שהוא פרסום מדעי מכובד למדי, עשו ניסוי בעניין לפני שנתיים. לקחו 48 גברים בריאים, ללא בעיות מנטליות (טוב, ללא בעיות מנטליות יחסית לגברים, בסדר?) וחילקו אותם לשתי קבוצות. אחת הרעיבו במשך שעתיים, ואת השניה הרעיבו במשך שמונה שעות. אחר כך נתנו להם לצפות בקטעי סרטים שהיו עצובים, משמחים, מרגיזים או מפחידים. בדקו מי ירצה יותר לאכול שוקולד.

 

אז קודם כל אני מבקש למחוא כפיים לקבוצה השניה. איך הם עמדו בצום של שמונה שעות, נשגב מבינתי. שנית, נמצא שככה: המורעבים שמונה שעות פשוט התנפלו על האוכל ואכלו באופן כללי יותר שוקולד מהחפיפניקים של השעתיים. מה שמעניין היה שדווקא אחרי צפיה בסרטים משמחים, אכלו המשתתפים יותר שוקולד מאשר אחרי צפיה בסרט עצוב. דכאון, מסתבר, לא מעודד אכילה אפילו של שוקולד.

 

העניין הזכיר לי את קעריות הפיצוחים המרוקנות אחרי המשחקים של מכבי השנה, לעומת הקערית המלאה אחרי המשחק האחרון של הפועל ביורופליג. מעניין יהיה לדעת אם אוהדי הפועל הם באמת יותר רזים בממוצע מאוהדי מכבי תל אביב, ואם אוהדי הפועל ירושלים קיבלו קצת במשקל לאחרונה.

 

לעניין אחר, וזאת הפינה הנשית בסיפור, נשים מגלות הרבה יותר התמכרות לשוקולד מאשר גברים. יתרה מזאת, יש נשים שבסביבות זמן המחזור ממש מתנפלות על שוקולד, וכאלה שממליצים להן לאכול שוקולד תקופה מסוימת לפני המחזור כדי למנוע כאבים. שוקולד מכיל הרבה מגנזיום, שחסר בו מגביר את התסמונת הקדם וסתית. סיבה נוספת קשורה כנראה בצורך בהספקת שומן לגוף. לפני המחזור עולה ריכוז הפרוגסטרון, שמונע ספיגת שומנים, ולכן הצורך באכילת משהו שמן, כמו שוקולד עשיר.

 

כך או כך, כדי לרצות את כולנו ולשפר את מצב הרוח של האומה, הלכתי וחיפשתי מתכון עשיר במיוחד בשוקולד. אתם מוזמנים להתחזק. אם הטראפלס האלה לא יעשו לכם את זה, לכו לראות רופא.

 

טראפלס (כמעט) מסורתיים

 

טראפלס מכינים מגנאש - תערובת חלקה של שוקולד ושמנת. הכוונה בשם "טראפלס" היא לצורת הכדורים, הדומה לכמהין. נהוג לגלגל את כדורי השוקולד באבקת קקאו כדי לדמות את האדמה, ממנה מוצאים הטראפלס. כדי לקבל גנאש להזלפה או מילוי, יש לקחת שמנת ושוקולד ביחסים של אחד לאחד. כדי לקבל גנאש ל"כדרור", יש לקחת פי שניים ויותר כמות של שוקולד על שמנת. היום ניתן לקנות תבניות שוקולד מוכנות למילוי - בצורת כדורים או מנז'טים, ובצורות אחרות. ניתן ליצור גנאש רך ולמלא בו תבניות כאלה.

 

חומרים:

300 גרם שוקולד מריר, 70% מוצקי קקאו לפחות

2 כפות רום, או אספרסו חזק (בהתאם לטעמכם)

1/2 קופסה (130 מ"ל) שמנת מתוקה לקצפת

1/2 מקל וניל

אבקת קקאו לקישוט ותוספים שונים: אגוזים מרוסקים דק, מעט אבקת צ'ילי מעורבבת באבקת קקאו, פיסטוק חלבי מקולף ומרוסק, שקדים וכד'.

 

הכנה:

1. בבן מארי (סיר עם מים רותחים ומעליו קערה שבה מונח השוקולד - כך השוקולד ימס בלי סכנה להתפרקות), או במיקרו אם חייבים, ממיסים יחד את השוקולד עם הקקאו והקפה. מערבבים לקבלת מסה חלקה.

 

2. פותחים את מקל הוניל לאורכו, מגרדים את הגרגירים לסיר קטן. את המקל מעבירים לצנצנת קטנה עם כוס סוכר בו נועצים את המקל ושומרים שם להכנת סוכר וניל (לאחר שלושה שבועות מרסקים הכל יחד במעבד מזון או מטחנת תבלינים).

 

3. מוסיפים את השמנת לסיר, מרתיחים אותה, ומיד כאשר היא רותחת, מסירים מהאש ושופכים אל תערובת השוקולד. מערבבים היטב ומניחים להתקרר לילה. לא מכניסים למקרר.

 

4. לוקחים שק זילוף עם פיה רחבה, מעבירים את השוקולד אליו ומזלפים כדורים על נייר אלומיניום או משטח שיש או מתכת חלק. מניחים שוב להתמצק כשעתיים.

 

5. בעדינות, לוקחים את הכדורים ומגלגלים אותם באבקת הקקאו או בתוספים שהכנתם מראש. מילת אזהרה אחת: הטראפלס עדינים וחלקים במרקמם. גלגול באגוזים שונים אותי מוסיף טעם, אבל גורע מהמרקם.

 

קציפות שוקולד אישיות

 

יופי של קינוח זריז לימי קיץ חמים. לא מתאים לנשים בהריון, תינוקות או קשישים, בהיות הביצים - טריות.

 

חומרים (ל-6 מנות): 

3 ביצים, מופרדות

175 גרם שוקולד, עם 70% מוצקי קקאו

2 כפות רום

עלי שוקולד לקישוט (אפשר להכין לבד) או עלי נענע טריים ומושלמים

 

הכנה:

1. ממיסים את השוקולד בבן מארי, או במיקרוגל.

 

2. מערבבים את החלמונים לתוך השוקולד ויוצרים תערובת חלקה ואז מוסיפים את הרום. מערבבים שוב.

 

3. מקציפים את החלבונים לקבלת קצף יציב. מקפלים את הקצף לתוך תערובת השוקולד עד שמתקבלת מסה אחידה אך אוורירית.

 

4. מחלקים את התערובת לשישה כלי הגשה אישיים ומקררים שעתיים לפחות. מוציאים ומגישים, מקושטים בעלים קטנים, נעוצים במרכז.

 

עלי שוקולד ניתן להכין (נשמרים היטב בקרור, בקופסא סגורה) מתערובת גנאש מוצק ביחס של 2:1, שמנת : שוקולד. מכינים את הגנאש לפי ההוראות במתכון הטראפלס ואז יוצקים את הגנאש על משטח חלק לשכבה בעובי של שני מילימטר לערך. מחכים שיתמצק ואז קורצים מעין עלים קטנים, בסכין חד או בתבנית יעודית. ניתן גם לצקת את הגנאש על עלים רחבים, מעורקים, ולאחר שהתקרר, לקלף בעדינות את השוקולד מהטרף.

 

תודה למישי בלוג, מקונדיטוריה מישי בטבעון על היעוץ בענייני טראפלס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
הכוונה בשם "טראפלס" היא לצורת הכדורים, הדומה לכמהין
צילום: צביקה טישלר
מומלצים