שתף קטע נבחר

למה כדאי לגייס תרומות עבור הנשיא בוש

כספי התרומות למימון מסע הבחירות של המתמודדים לנשיאות ארה"ב ישפיעו רבות על תוצאת המירוץ לבית הלבן בנובמבר. חבריו הטובים של הנשיא בוש, אילי נפט ואנשי עסקים מהעילית הכלכלית של ארה"ב, מפעילים לשם כך מערך התרמה משומן ומתוחכם, ומגייסים תרומות קטנות מאלפי עמיתים לעסקים, קרובים ומכרים. הם רוצים להבטיח שהאיש שלהם ינצח. לרובם זה גם משתלם. תשאלו שלושה שרים ו-23 שגרירים אמריקנים. עד לא מזמן הם היו המתרימים המוצלחים ביותר

 

למציאות בשטח – המלחמה בעיראק, המצב שישרור שם אחרי העברת הריבונות בסוף החודש, ההישגים במלחמה בטרור ומצב הכלכלה – תהיה השפעה גדולה על סיכויי בחירתו מחדש של נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש לכהונה נוספת בבית הלבן.

 

אבל הכסף הרב שצבר הנשיא בוש לקראת הבחירות הוא שידבר בסוף. לכסף הזה יש את היכולת להדוף את כל טענות הדמוקרטים אודות הקטל המתמשך בעיראק, הכאוס הפוליטי השורר שם, הביטחון האישי המעורער של האמריקנים, האבטלה ומצג השווא של הצמיחה. לכסף הזה יש יכולת ליצור תדמית – אמיתית או שקרית – בתשדירי הבחירות של מטה בוש.

 

תשדירי הבחירות המתוחכמים הללו מציגים את המתמודד הדמוקרטי, ג'ון קרי ,כסנאטור שמלאני ובלתי יציב, המשנה את דעתו והצבעתו לעיתים תכופות. האמריקנים אינם באמת מכירים את קרי, למרות שהוא משמש בתפקיד ציבורי כבר למעלה מ-20 שנה, והתדמית של פוליטיקאי פליפ-פלופ מתחילה לדבוק בו.

 

מערך משומן עד להדהים של איסוף כספים למסע הבחירות של בוש מאפשר לו "לשפוך" עד לרגע שבו יוכרז רשמית על מועמדותו לנשיאות, סכום אגדי של יותר מ-200 מיליון דולר. רוב הכסף משמש להפקת פרסומות שיהרסו את תדמיתו של קרי.

 

כששני המתמודדים יזכו רשמית במועמדות מפלגותיהם לנשיאות, בכינוסי המפלגות בקיץ הקרוב, הם יקבלו כל אחד 75 מיליון דולר מכספי משלם המסים האמריקני. מאותו רגע מותר להם להשתמש רק בכסף הזה לצורך מסע הבחירות, ואסור להם לנצל עוד את כספי התרומות שאספו.

 

הבעיה של קרי היא שכינוס המפלגה הדמוקרטית נקבע ל-26 עד ה-29 ביולי, חמישה שבועות לפני כינוס הרפולביקנים ב-30 באוגוסט עד 2 בספטמבר. המשמעות המעשית היא שבוש יוכל להמשיך לבזבז את כספי התרומות שאסף חמישה שבועות אחרי שקרי כבר "ישרוף" את 75 מיליון הדולר שהוקצבו לו.

 

כדי להימנע מהנחיתות המשמעותית הזו, שקל קרי לפני כשבועיים שלא לקבל את מועמדות המפלגה בכינוס ביולי, ולעכב את הסכמתו לשמש כמועמד לנשיאות עד לכינוס הרפובליקני בסוף אוגוסט. העיכוב היה מאפשר לו להמשיך להשתמש בכספי התרומות שלו. אך בסופו של דבר, בגלל ביקורת ציבורית נוקבת, כולל במפלגתו שלו, הוא חזר בו מהתמרון הזה.

 

פיוניר שווה 100 אלף דולר; ריינג'ר שווה כפול

 

המפלגה הרפובליקנית היא המפלגה של העשירים, בעבר לא הייתה לה בעיה לגייס סכומי עתק. אבל שינוי שחל בחוק הבחירות האמריקני אסר החל משנת 2000 על מתן תרומה ישירה למועמד לנשיאות, בסכום של יותר מאלף דולר לאדם. השינוי הזה בחוק שינה את כללי המשחק.

 

כשרץ בוש למשרת מושל טקסס ב-1994, אסף המטה שלו סכום של 41 מיליון דולר. רוב הכסף מקורו באילי נפט שתרמו לבנו של הנשיא ביד נדיבה. על פי החוק החדש, אם אותם אנשים היו תורמים למטה בוש במסע הבחירות של שנת 2000, היה הסכום המצטבר עומד על כ-14 מיליון דולר בלבד.

 

חבריו של בוש, אלה שהריצו אותו בטקסס ושמריצים אותו גם כיום, התכנסו ב-1998 והחליטו על הקמת מערך התרמה מקצועי, שיתרים 50 מיליון דולר לאיש שלהם. בסוף הם הצליחו לגייס סכום כמעט כפול, הודות למערך ההתרמה המשומן ביותר שהוקם בתולדות מערכות הבחירות בארה"ב.

 

בסופו של דבר, העובדה שהחוק שונה ואסור לתרום יותר מאלף דולר, הפכה ליתרון הגדול של בוש. אנשי הממון הגדולים הפכו להיות המתרימים הגדולים. כל אחד מהם רשאי אמנם לשלוף רק 1,000 דולר מכיסו, אבל הוא יכול להרים טלפונים ל-100 חברים, עובדים, מקורבים, ועמיתים לעסקים, לגייס אלף דולר מכל אחד מהם, ולהביא למטה בוש 100 אלף דולר.

 

בוש גילה כשרון נדיר באיסוף חברים מימי הקולג' והלאה. שני שלישים מהמתרימים שמגייסים עבורו תרומות, הם כאלה שבוש הכיר במשך השנים. רובם אנשי עסקים שהצטרפו ליוזמות של בוש בקידוחי נפט במערב טקסס, ואחר כך ברכישת קבוצת הבייסבול ריינג'רס.

 

במטה בוש הפכו את ההתרמה למקצוע. מי שמצליח להתרים 100 אלף דולר מקבל את הכינוי "פיוניר". מי שמביא 200 אלף נקרא "ריינג'ר". סכומי הכסף של כל מתרים נספרים במטה בוש, מעמדו של כל מתרים נקבע על פי הסכומים שהוא הכניס לקופה.

 

מאז 1998 הצליח בוש לגייס יותר מכל מועמד אחר לנשיאות לפניו. עד היום הוא אסף בשתי מערכות הבחירות לנשיאות 300 מיליון דולר, שנתנו לו יתרון עצום מול אל גור בשנת 2000 ועכשיו מול קרי. יותר מחצי מהסכום הזה נאסף על ידי 631 איש בלבד.

 

תביא כסף - תקבל מינוי

 

את המערך המוצלח הקימו ארבעה חברים של בוש. הם יצרו רשת של אנשים שכל אחד מהם הביא לפחות 100 חברים אחרים. למעגל הזה הצטרפו תומכי בוש האב בשתי מערכות בחירות, והאליטה הכלכלית בוול סטריט ובתעשיית האנרגיה. בבחירות לשנת 2000 התגייסו גם 26 מושלי מדינות רפובליקנים לאסוף כספים לבוש. טום רידג', אז מושל מדינת פנסילבניה, היה מהפעילים שבהם.

 

השיטה פשוטה: אתה מביא הרבה כסף - יש לך חלק ונחלה במנעמי השלטון, כולל תפקידי שגרירים ואפילו שלושה שרים בקבינט של בוש. העיתון "וושינגטון פוסט" גילה באחרונה בכתבת תחקיר ש-23 "פיונירים", כאלה שהביאו תרומות בסך 100 אלף דולר לפחות, תוגמלו בעקבות כניסת בוש לבית הלבן במשרות של שגרירים. שלושה צ'ופרו במשרות של שרים בקבינט של בוש.

 

חברו הטוב דון אוונס, שהולך אתו שנים רבות בפוליטיקה של טקסס ובעסקים פרטיים, מונה לשר המסחר (עמדה שבה הוא יכול לסייע לאנשי עסקים אמריקנים בפתיחת שערים בעולם), אליין צ'או מונתה לשרת העבודה וטום רידג', מונה אחרי מתקפת הטרור של ה-11 בספטמבר לעמוד בראש המשרד החדש לביטחון פנים בארה"ב. לפחות 37 מתרימים אחרים מונו לתפקידים בעלי השפעה ישירה או עקיפה בממשל.

 

אבל לא רק תפקיד של שר או שגריר ממתין למתרימים המוצלחים. לפחות חצי מהמתרימים הם ראשי חברות, המושפעות מההחלטות הממשלתיות והמסוגלים להשפיע על ההחלטות. אחד מהם הוא קנת לאי, שהתרים כסף רב למטה בוש בבחירות של שנת 2000, ואחר כך היה יו"ר חברת אנרון, שהצליח להשפיע על החלטות של הממשל בנושאי אנרגיה שבהן עסק הקונצרן, שמאז התמוטט כלכלית.

 

יצרניות התרופות וחברות האנרגיה למשל נהנו מהקלות בחוק ובמיסוי. העשירים הגדולים ממשיכים ליהנות מקשרים טובים בבית הלבן מבלי ששמותיהם מגיעים לתקשורת. באופן מעשי חובה לדווח על התורמים, אבל שמות המתרימים נשארים חסויים.

 

סוף שבוע צ'ופר עם הנשיא

 

במטה בוש מצהירים בגאווה שמיליון אמריקנים מכל פינה ביבשת תרמו להם עד היום. אבל ברור שהכסף הגדול מגיע ממערך ההתרמה המשומן, הממוקם במטה בוש בארלינגטון שבפרברי וושינגטון. כחמישית מה"פיונירים", הפכו את ההתרמה למטה בוש לעבודה של ממש. הם אינם עושים דבר אחר זולת השידול המתמיד של מכריהם לתרום למען ארבע שנים נוספות של בוש בבית הלבן. בדרך, בגלל קרבתם למוקדי הכוח, מתאפשר להם להשפיע ולעשות לובי לעסקים פרטים אחרים. כל מתרים מקבל פעם בחודש תדפיס ובו רשומים הסכומים שהצליח לתרום, כדי להמריץ את החברים לעמוד ביעדים.

 

מ-246 ה"פיוניירים" משנת 2000, 126 שוב מגייסים לפחות 100 אלף דולר גם במערכת הבחירות הנוכחית. חלקם עברו לקטגוריה של "ריינג'רים" – שמניבים 200 אלף דולר. אליהם נוספו בבחירות האלו 385 "פיונירים" חדשים, שהם לא מטקסס, אלא מחברות הגדולות בוול סטריט כמו מריל לינץ', גולדמן סקס, מורגן סטנלי ואחרות.

 

אותו שינוי בחוק הבחירות, אגב, קבע גם שבבחירות הנוכחיות יעלה סכום התרומה האישי מאלף לאלפיים דולר. במטה בוש לא מפסיקים לחייך. בבחירות הנוכחיות הוא הצליח לגייס כבר יותר מ-200 מיליון דולר.

 

אבל המשחק עוד לא נגמר ובמטה בוש ממשיכים ללחוץ על הדוושה. לפני חודשיים הוזמנו כ-300 המתרימים הגדולים לסוף שבוע באתר נופש עם בוש, סגן הנשיא דיק צ'ייני והבכירים האחרים. זו הייתה הזדמנות לשתות קפה יחד, לשחק גולף ולפטפט. האירוע היה כמובן סגור לתקשורת.

 

ומה עם הדמוקרטים? להם הייתה תמיד בעיה לגייס כסף. זוהי המפלגה של העניים והמיעוטים. הכסף הגדול שלהם בא תמיד מהיהודים. סנטור קרי, שגם הוא למד כבר את השיטה, פירסם באחרונה רשימה של 182 אנשים שכל אחד מהם גייס 50 אלף דולר. כך הוא הצליח לגייס כבר יותר מ-110 מיליון דולר. זהו הישג נכבד למדי לעומת מה שהצליחו לגייס בעבר מועמדים משתי המפלגות, לרבות ביל קלינטון, אבל זה עדיין רק קצת יותר מחצי ממה שגייס בוש. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הנשיא בוש במהלך הקמפיין. התרומות משתלמות
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
מפלגה של עניים. קרי
צילום: איי אף פי
צילום רוייטרס
בוש האב. החברים התגייסו למען הבן
צילום רוייטרס
צילום: איי פי
קיבל מינוי. טום רידג'
צילום: איי פי
מומלצים