שתף קטע נבחר

משרד הבריאות להורים: לחסן הילדים נגד פוליו

זאת בעקבות גילוי נגיף של המחלה המסוכנת שעבר שינוי גנטי בביוב של גוש דן. "הסיכון להידבק בפוליו כעת גבוה מעט יותר מאשר בשיגרה", מעריכים במשרד הבריאות

האם חיסנתם את ילדכם נגד פוליו במועד? אם לא, זה הזמן לעשות כן, בעקבות המלצה שמפרסם הבוקר (יום ד') משרד הבריאות, בעקבות גילוי של נגיף של המחלה המסוכנת במימי הביוב של גוש דן.

 

"מאז 1988 ישראל היא אחת המדינות היחידות בעולם שעורכת דגימות ביוב להימצאות נגיף הפוליו, במטרה לוודא אם הנגיף נמצא בארץ", אומר ממלא מקום ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות בירושלים, ד"ר שמואל רשפון.

 

"מאז אותה שנה נמצא במי הביוב מספר פעמים נגיף הבר – אבל אף אחד לא חלה בפוליו בזכות החיסון שאנחנו נותנים לילדים. עד לשנים האחרונות הייתה שונות של עד 10.9% בנגיפי הפוליו החיסוניים שמצאנו בביוב, יחסית לחיסונים שאנחנו מטפטפים על הפה של התינוק. אולם בבדיקה שערכנו לפני כחודש ותוצאותיה נתקבלו אתמול, נתגלה במי הביוב נגיף, שברור כי הוא ממקור חיסוני, והוא שונה בכ-14% מבחינה גנטית מהנגיף החיסוני המקורי".

 

"משמעות הדברים", מסביר ד"ר רשפון, "היא שהוא עוד יותר שונה מאשר כרגיל, והנגיפים שהם עוד יותר שונים עלולים גם לקבל את התכונה של פגיעה במערכת העצבים ולגרום לשיתוק ילדים, לפוליו, משום שהם דומים יותר לנגיף הפרא, הגורם למחלה".

 

לדבריו, החשש אינו מפני הידבקות כתוצאה ממגע עם ביוב מזוהם. "אנחנו מדינה מתוקנת", הוא אומר, "והביוב לא חודר למערכת המים שלנו". הבעיה היא שהימצאות הנגיף המוטציוני בביוב היא אינדיקציה לכך שיש כמה עשרות תינוקות בגוש דן שנדבקו, לאחר שקיבלו חיסון, והם מפרישים אותו דרך הצואה. אותם תינוקות בעצמם, אגב, מחוסנים מפני פוליו. "ילדים או אנשים אחרים שנמצאים בקשר עם אותם תינוקות, ולא חוסנו בעצמם, עלולים להידבק בפוליו", הוא מתריע.

 

משרד הבריאות ממליץ, לפיכך, להורי פעוטות שעדיין לא חיסנו אותם – לסור לתחנת טיפת החלב הקרובה למקום מגוריהם ולהעניק לילדיהם את החיסון. "תמיד אנחנו רוצים שאנשים יביאו את הילדים במועד", הוא מוסיף, "אבל הפעם זה נראה חשוב יותר. אם יש ילדים שמסיבות כאלו או ואחרות לא חוסנו עד היום חשוב לעשות את זה, משום שהיום הסיכון שהם יידבקו בפוליו הוא קצת יותר גדול מאשר בשגרה".

 

החיסון עצמו מתבצע בארבע פעמים (בגילאי חודשיים, ארבעה חודשים, חצי שנה ושנה) שכוללות 3 זריקות ו-3 פעמים חיסון באמצעות טפטוף אל הפה (סה"כ 6 חיסונים ב-4 פעמים). בכיתה א' מקבלים הפעוטות חיסון נוסף ליתר ביטחון באמצעות טפטוף אל הפה. הנגיף שהתגלה במי השפד"ן הוא נגיף מהחיסון שמטופטף אל הפה.

 

באשר למבוגרים, הרי שישראלים מבוגרים חוסנו נגד פוליו כבר בעבר ולכן הם מחוסנים נגדו ואין כל מקום לחשש בעניינם, מדגישים במשרד.

 

גם אנשים מבוגרים שעלו לישראל ממדינות שונות ולא חוסנו בילדותם לא צריכים להיכנס לבהלה. רבים מהם, במיוחד ממדינות אפריקה, מחוסנים באופן טבעי מפני הנגיף, וגם עולים ממדינות חבר העמים יכולים לישון בשקט בלילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
לחסן הילדים (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
צילום: שאול גולן
הכל החל בביוב (ארכיון)
צילום: שאול גולן
מומלצים